7 alapszabály, hogy jó benyomást keltsen üzleti találkozón

Egy üzleti találkozón rengeteg mindenre kell figyelni ahhoz, hogy jó benyomást tudjunk kelteni leendő vagy meglévő ügyfelünkre. Sok apróságon múlik a dolog, lehetetlen mindet egyszerre megjegyezni, ezért kezdjük a 7 legfontosabbal!

7 alapszabály, hogy jó benyomást keltsen üzleti találkozón

1. Legyen őszinte

Igen, jól látja, nem az öltözködéssel, ápoltsággal vagy a kézfogással indítjuk a listát, az alapszabályok közül ugyanis egyértelműen az őszinteség a legalapabb.

Tudja, mi az, amitől őszintének tűnnek majd a gesztusai? Az őszinteségtől magától. Annak ellenére, hogy az üzleti élet bizonyos értelemben politika, és a benne lévők egy üzletág diplomatái, mégis, a legfontosabb pont egy üzleti találkozón az, hogy ne játssza meg magát. Ne vetítsen, a figyelme is legyen tényleges, tisztelje meg a partnerét azzal, hogy kinézi belőle, hogy tud olvasni a nonverbális jelekből, és észre fogja venni, ha hamiskártyással játszik. Nem csak a partnerének, de Önnek is sokkal kellemesebb lesz, ha önmagát adhatja, megmutatja a szakértelem mellett és mögött a személyiségét, és nem alakoskodik, nem tetteti magát másnak. Szerencsére a XXI. században már az üzleti élet sincs annyira az élére vasalva, hogy a szaktudás mellett elvárás legyen egy hivatalos viselkedést rögzítő kottából játszani.

2. Legyen könnyed és elegáns!

Az elegancia nem csak az öltözékben, de a modorban is meg kell, hogy nyilvánuljon, ezt azonban ne keverje össze a szertartásos, merev udvariassággal: legyen könnyed és kedves, és forduljon emberien a szemben ülőhöz, amennyire csak a téma megengedi Önnek.

Egy üzleti találkozó során Ön nemcsak önmagát, de a cégét vagy termékét is képviseli. Ezért vigyázzon rá, hogy a szemben ülő félnek a legjobb oldalát mutassa, ha volna is oka rá, ne terhelje a találkozójukat a napi gondjai feldolgozásával. Ha Ön nyugodt, kedves, figyelmes, azaz pont olyan az Ön körül lévőkkel, ahogy azt a munkahelyén is elvárja másoktól, akkor az üzleti partnere biztosabb kézben érzi majd a közös munkájukat.

Ezek mellett természetesen megjelenésének is bizalmat sugárzónak kell lennie, ehhez javasoljuk, hogy válasszon egy alkalomhoz illő öltönyt elegáns kiegészítőkkel.

3. Ismerje a helyet, ahova mennek!

A helyismeret igencsak fontos egy üzleti megbeszélésen – az ismeretlen helyszínen való ügyetlenkedés, hezitálás inkább egy baráti vagy családi találkozóra való. Jobb a „biztos kéz” benyomását kelteni egy üzleti találkozón. Ha tudja, melyik ételt készítik a legjobban az adott étteremben, hogy merre van a mosdó, hogy a teraszon jó-e a kilátás, vagy éppen túl hangos vagy fényes a helyszín az adott napszakhoz mérve, az sokat lendíthet a találkozó sikerességén. Jó, ha a partnere azt látja, hogy Ön tökéletesen ura a helyzetnek. Amennyiben nincs rá lehetőség, hogy az Ön által javasolt helyre menjenek, kínáljon fel egy közeli éttermet, amit egyikük sem ismer.

4. Az öltözködése tükrözze a pozícióját

Nem, nem arról van szó, hogy mindenképpen ki kell öltöznie: az üzletben elfoglalt státusznak és a helyszínnek megfelelően kell öltöznie. Egy vezető, menedzser, üzletkötő, bárki, aki magas pozícióban van, jó, ha az üzlet által sugallt társadalmi presztízsének megfelelően öltözködik, lehetőleg a saját stílusát sem félretéve.

Természetesen nem szükséges egy napközben tartott üzleti ebédhez úgy kiöltözni, mintha az angol királynőhöz lenne hivatalos, de tisztelje meg a másik felet azzal, hogy a helyzethez illő öltözetet visel. Vannak vállalatok, amelyek előnyben részesítik a fiatalos lazaságot, például a kreatív szakemberektől sem várja el senki a túlöltözöttséget. Tipp: egy farmeres, szuperhősös, tornacipős szerelést is a laza elegancia felé tud terelni, ha hozzádob egy zakót a szereléshez – férfiak esetében egy elegáns órával, hölgyeknél egy visszafogott ékszerrel tudja még fokozni a hatást.

5. Tegye el a telefont!

Egy üzleti megbeszélésre is igaz az, ami a legtöbb találkozóra: ha ott van, legyen ott, ne pedig félig a telefonba bújva. Ez a másik félnek többnyire sértő, hiszen ha nem igazán érdekli a találkozó, akkor miért is ültek le egymással? Ha jó benyomást kíván tenni üzleti találkozón, a telefon-etikett szerint a telefont egy ebéd, vacsora, de még egy kávé közben is illik a táskába vagy a zakó belső zsebébe rejteni, így az asztalra sem való az eszköz. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha az asztalon van a készülék, egy esetlegesen kiboruló víz vagy kávé komoly károkat is okozhat benne, ami megszakítja az üzleti ebédre szánt időt.

Ha fontos hívást vár – ami megeshet, hiszen az üzleti találkozók többnyire munkaidőben vannak – kérjen elnézést, és halkra, vagy rezgőre állítva tegye elérhető távolba az eszközt, hogy észlelje, ha „kapás van”, de ne kelljen folyamatosan figyelni.

6. Legyen határozott!

Egy üzleti találkozón nem csak a személyiségéről akarnak képet formálni, de a megbízhatóságáról is. Ezért nagyon fontos, hogy leszögezzük: ez nem a szabadidő, hanem a munka része, még akkor is, ha az egyik legkellemesebben eltölthető munkaidő. Egy ilyen helyen természetesen éppúgy ízléssel és visszafogottsággal kell a témák közül választania, mint bármilyen munkamegbeszélésen, meetingen. Ezen felül fontos, hogy bizonyos mértékben irányítania, moderálnia is kell a beszélgetés menetét: ha van egy kifejezett téma, aminek a megbeszélésére „gyűltek össze”, akkor igyekeznie kell mederben tartani a csevegés menetét, és nem hagyni teljesen elsodródni a témától azt.

7. Ne legyen tolakodó!

Bár a határozottság erény, főleg egy üzleti találkozó során, de ne legyen tolakodó és erőszakos, ne essen át a ló túloldalára. Ha megbízóról, ügyfélről van szó, ne vigye túlzásba az önfényezést vagy a munkahelye, cége iránti lojalitás fitogtatását. Nincs is annál visszásabb, mint amikor valaki úgy beszél a munkaköréről vagy a munkájáról, mintha egy különleges szekta tagja volna. Attól még komolyan fogja venni Önt a partnere a megbeszélésen, hogy nem próbálja meg azt elhitetni vele, hogy Ön számára csak a munka létezik, és hogy a munkakörével testestül, lelkestül azonosul napi 24 órában. Sőt; ez valójában elég ijesztő, beszűkült szemléletre utalhat.

A megbeszélés üresjárataiban nyugodtan hozzon fel lazább témákat anélkül, hogy túl sokat fecsegne a magánéletéről, vagy a megbeszélés többi résztvevőjének személyes dolgairól túl erőteljesen érdeklődne. Egyszerűbb előrukkolni valamilyen kapcsolódó témával, vagy amit Önök elé sodor az élet, és arról megkérdezni a véleményét a partnernek.

Ha a fenti 7 dologra odafigyel, akkor az első benyomás kialakítása során nyert ügye van: a többi már az ajánlaton és a partneren múlik!

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: