7 alapszabály, hogy jó benyomást keltsen üzleti találkozón

Egy üzleti találkozón rengeteg mindenre kell figyelni ahhoz, hogy jó benyomást tudjunk kelteni leendő vagy meglévő ügyfelünkre. Sok apróságon múlik a dolog, lehetetlen mindet egyszerre megjegyezni, ezért kezdjük a 7 legfontosabbal!

7 alapszabály, hogy jó benyomást keltsen üzleti találkozón

1. Legyen őszinte

Igen, jól látja, nem az öltözködéssel, ápoltsággal vagy a kézfogással indítjuk a listát, az alapszabályok közül ugyanis egyértelműen az őszinteség a legalapabb.

Tudja, mi az, amitől őszintének tűnnek majd a gesztusai? Az őszinteségtől magától. Annak ellenére, hogy az üzleti élet bizonyos értelemben politika, és a benne lévők egy üzletág diplomatái, mégis, a legfontosabb pont egy üzleti találkozón az, hogy ne játssza meg magát. Ne vetítsen, a figyelme is legyen tényleges, tisztelje meg a partnerét azzal, hogy kinézi belőle, hogy tud olvasni a nonverbális jelekből, és észre fogja venni, ha hamiskártyással játszik. Nem csak a partnerének, de Önnek is sokkal kellemesebb lesz, ha önmagát adhatja, megmutatja a szakértelem mellett és mögött a személyiségét, és nem alakoskodik, nem tetteti magát másnak. Szerencsére a XXI. században már az üzleti élet sincs annyira az élére vasalva, hogy a szaktudás mellett elvárás legyen egy hivatalos viselkedést rögzítő kottából játszani.

2. Legyen könnyed és elegáns!

Az elegancia nem csak az öltözékben, de a modorban is meg kell, hogy nyilvánuljon, ezt azonban ne keverje össze a szertartásos, merev udvariassággal: legyen könnyed és kedves, és forduljon emberien a szemben ülőhöz, amennyire csak a téma megengedi Önnek.

Egy üzleti találkozó során Ön nemcsak önmagát, de a cégét vagy termékét is képviseli. Ezért vigyázzon rá, hogy a szemben ülő félnek a legjobb oldalát mutassa, ha volna is oka rá, ne terhelje a találkozójukat a napi gondjai feldolgozásával. Ha Ön nyugodt, kedves, figyelmes, azaz pont olyan az Ön körül lévőkkel, ahogy azt a munkahelyén is elvárja másoktól, akkor az üzleti partnere biztosabb kézben érzi majd a közös munkájukat.

Ezek mellett természetesen megjelenésének is bizalmat sugárzónak kell lennie, ehhez javasoljuk, hogy válasszon egy alkalomhoz illő öltönyt elegáns kiegészítőkkel.

3. Ismerje a helyet, ahova mennek!

A helyismeret igencsak fontos egy üzleti megbeszélésen – az ismeretlen helyszínen való ügyetlenkedés, hezitálás inkább egy baráti vagy családi találkozóra való. Jobb a „biztos kéz” benyomását kelteni egy üzleti találkozón. Ha tudja, melyik ételt készítik a legjobban az adott étteremben, hogy merre van a mosdó, hogy a teraszon jó-e a kilátás, vagy éppen túl hangos vagy fényes a helyszín az adott napszakhoz mérve, az sokat lendíthet a találkozó sikerességén. Jó, ha a partnere azt látja, hogy Ön tökéletesen ura a helyzetnek. Amennyiben nincs rá lehetőség, hogy az Ön által javasolt helyre menjenek, kínáljon fel egy közeli éttermet, amit egyikük sem ismer.

4. Az öltözködése tükrözze a pozícióját

Nem, nem arról van szó, hogy mindenképpen ki kell öltöznie: az üzletben elfoglalt státusznak és a helyszínnek megfelelően kell öltöznie. Egy vezető, menedzser, üzletkötő, bárki, aki magas pozícióban van, jó, ha az üzlet által sugallt társadalmi presztízsének megfelelően öltözködik, lehetőleg a saját stílusát sem félretéve.

Természetesen nem szükséges egy napközben tartott üzleti ebédhez úgy kiöltözni, mintha az angol királynőhöz lenne hivatalos, de tisztelje meg a másik felet azzal, hogy a helyzethez illő öltözetet visel. Vannak vállalatok, amelyek előnyben részesítik a fiatalos lazaságot, például a kreatív szakemberektől sem várja el senki a túlöltözöttséget. Tipp: egy farmeres, szuperhősös, tornacipős szerelést is a laza elegancia felé tud terelni, ha hozzádob egy zakót a szereléshez – férfiak esetében egy elegáns órával, hölgyeknél egy visszafogott ékszerrel tudja még fokozni a hatást.

5. Tegye el a telefont!

Egy üzleti megbeszélésre is igaz az, ami a legtöbb találkozóra: ha ott van, legyen ott, ne pedig félig a telefonba bújva. Ez a másik félnek többnyire sértő, hiszen ha nem igazán érdekli a találkozó, akkor miért is ültek le egymással? Ha jó benyomást kíván tenni üzleti találkozón, a telefon-etikett szerint a telefont egy ebéd, vacsora, de még egy kávé közben is illik a táskába vagy a zakó belső zsebébe rejteni, így az asztalra sem való az eszköz. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha az asztalon van a készülék, egy esetlegesen kiboruló víz vagy kávé komoly károkat is okozhat benne, ami megszakítja az üzleti ebédre szánt időt.

Ha fontos hívást vár – ami megeshet, hiszen az üzleti találkozók többnyire munkaidőben vannak – kérjen elnézést, és halkra, vagy rezgőre állítva tegye elérhető távolba az eszközt, hogy észlelje, ha „kapás van”, de ne kelljen folyamatosan figyelni.

6. Legyen határozott!

Egy üzleti találkozón nem csak a személyiségéről akarnak képet formálni, de a megbízhatóságáról is. Ezért nagyon fontos, hogy leszögezzük: ez nem a szabadidő, hanem a munka része, még akkor is, ha az egyik legkellemesebben eltölthető munkaidő. Egy ilyen helyen természetesen éppúgy ízléssel és visszafogottsággal kell a témák közül választania, mint bármilyen munkamegbeszélésen, meetingen. Ezen felül fontos, hogy bizonyos mértékben irányítania, moderálnia is kell a beszélgetés menetét: ha van egy kifejezett téma, aminek a megbeszélésére „gyűltek össze”, akkor igyekeznie kell mederben tartani a csevegés menetét, és nem hagyni teljesen elsodródni a témától azt.

7. Ne legyen tolakodó!

Bár a határozottság erény, főleg egy üzleti találkozó során, de ne legyen tolakodó és erőszakos, ne essen át a ló túloldalára. Ha megbízóról, ügyfélről van szó, ne vigye túlzásba az önfényezést vagy a munkahelye, cége iránti lojalitás fitogtatását. Nincs is annál visszásabb, mint amikor valaki úgy beszél a munkaköréről vagy a munkájáról, mintha egy különleges szekta tagja volna. Attól még komolyan fogja venni Önt a partnere a megbeszélésen, hogy nem próbálja meg azt elhitetni vele, hogy Ön számára csak a munka létezik, és hogy a munkakörével testestül, lelkestül azonosul napi 24 órában. Sőt; ez valójában elég ijesztő, beszűkült szemléletre utalhat.

A megbeszélés üresjárataiban nyugodtan hozzon fel lazább témákat anélkül, hogy túl sokat fecsegne a magánéletéről, vagy a megbeszélés többi résztvevőjének személyes dolgairól túl erőteljesen érdeklődne. Egyszerűbb előrukkolni valamilyen kapcsolódó témával, vagy amit Önök elé sodor az élet, és arról megkérdezni a véleményét a partnernek.

Ha a fenti 7 dologra odafigyel, akkor az első benyomás kialakítása során nyert ügye van: a többi már az ajánlaton és a partneren múlik!

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Ennyibe kerül idén a gyermek beiskolázása

Az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, ám ez az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén - közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft. (REGIO JÁTÉK) felmérése alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 12. 03:00
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás: