70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

Mi az a PFC, mit jelent? A PFC-k, vagyis a perfluorkarbonok egyszerű és praktikus módon teszik ellenállóvá a nedvességgel szemben a különböző ruhadarabokat, illetve csomagolóanyagokat, ugyanakkor hatásuk a környezetre és egészségünkre sokkolóan negatív, mivel gyakorlatilag sosem bomlanak le, mikrorészecskéik pedig képesek beépülni az élőlények szövetébe. Miközben a világ csak most kezd el igazán komoly lépéseket tenni ennek az impregnálószernek betiltásáért, addig a Fjällräven már 16 éve azon dolgozik, hogy minden termékéből kivonja, és egy hajszálnyira vagyis cipzárnyira van attól, hogy teljesen PFC-mentessé váljon.

70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

A perfluorkarbon (közismert nevén PFC vagy PFAS) az 1950-es években jelent meg, és gyorsan népszerű bevonóanyaggá vált, kiváló nedvesség-, olaj- és szennyeződéstaszító képességének, valamint széleskörű felhasználási területeinek köszönhetően. Az 1980-as évekre azonban toxikus hatásai egyre nyilvánvalóbbá váltak. Kiderült, hogy ellenáll a biológiai lebomlásnak és bioakkumulatív hatású, vagyis képes bejutni az élőlények szöveteibe, akár belégzés útján is. 

„Az emberi szervezetben felhalmozódva számos egészségügyi problémával hozhatóak összefüggésbe, mint például a pajzsmirigy - zavarok, a máj- és vesekárosodás, 2005-ben pedig a rákos megbetegedések kockázatnövelő tényezői közé sorolták*” – mondja Stefan Posner polimer- és textil vegyipari szakértő, aki egyben a PFC-k európai betiltására irányuló javaslat társszerzője is. 

A PFC-ket még mindig széles körben alkalmazzák, nyomaik pedig - rendkívüli illékonyságuk és mobilitásuk eredményeként - a Föld legtávolabbi helyein is megtalálhatóak. Környezetszennyező hatásuk nem csupán a termékek gyártásából és használatából, hanem a PFC-tartalmú hulladékokból is ered. Az egészség és a természet védelme érdekében alapvető fontosságú a környezetbe kerülő PFC-k nyomon követése, valamint használatuk fokozatos felszámolása. Helyettesítésükre minden területen biztonságosabb, fenntarthatóbb alternatívák kifejlesztésére van szükség, ami összehangolt együttműködést igényel az iparágak és a szabályozó szervek részéről. 

A PFC elhagyásának legfontosabb Fjällräven-mérföldkövei 

A PFC-k használatát várhatóan 2025-től több országban is betiltják, a Fjällräven azonban már azóta dolgozik ezeknek a veszélyes anyagoknak a kivonásán, amióta 2008-ban megkapta az első PFC-vel kapcsolatos, lesújtó kutatási eredményeket.  

2009-ben a svéd outdoor márka elkezdte termékeiből fokozatosan kivonni a PFC-t, amelynek első ambiciózus projektje egy új héjszövet kifejlesztése volt. A cél az volt, hogy úgy nyújtson védelmet a víz ellen, hogy közben megőrizze a légáteresztő képességét, és elvezesse a ruhán belül keletkező nedvességet, mindezt a környezetre káros hatással lévő fluorokémiai bevonat nélkül. A sorozatos kutatások és tesztelések eredményeként végül 2012-ben megszületett a poliészter rétegekből álló Eco-Shell anyag, amelynek külső, újrahasznosított poliészter rétegét teljesen PFC-mentes DWR (vízlepergető) bevonattal látták el. 2015-re a Fjällräven az összes szövetéből – beleértve a sátrak, hálózsákok és kiegészítők anyagát - kivonta a PFC-t, egy dolgot kivéve, a cipzárakat. Erre az apró, ám mégis rendkívül lényeges részletre úgy tűnt, 2023-ban megtalálták a megoldást. A világ legnagyobb vízálló cipzár gyártója, a YKK ugyanis idén bemutatta a PFC nélkül gyártott modelljét. Sajnos azonban a festett darabokban továbbra is jelen van ez a nemkívánatos anyag, így ennek az alternatíváját továbbra is keresik. 

A PFC jövője

Több mint 70 éve szennyezik a Földet a PFC/PFAS-k. Azokat, amelyek már bekerültek a környezet körforgásába, lehetetlen teljesen kivonni, épp ezért rendkívül fontos, hogy ne kerüljön több belőlük a természetbe. Erre a hosszú távú megoldás, ha teljesen beszüntetjük a használatukat, a rövid távú  pedig a már meglévő fluorokémiai anyagok semlegesítése, amelynek egyetlen biztonságos módja, ha a PFC-t tartalmazó termékeket legalább 1200 °C feletti, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező speciális égetőművekben elégetik. A PFC anyagok tilalma a tervek szerint 2025. január 1-jével lép életbe Kaliforniában, ezt követően pedig 2025-26-ban az Európai Unióban. A Fjällräven működésében ez nem jelent jelentős változást, hiszen a márka nem a jogszabályok, hanem a saját elvei miatt döntött még évekkel ezelőtt a PFC-k kivezetése mellett. Az új szabályozás nagy segítséget jelent a megbízható beszállítókkal való együttműködés kialakításában, ugyanakkor nagy kihívás elé állíthatja azokat a márkákat, akik eddig nem tettek lépéseket a fluorkémiai anyagok kivonására. Annak érdekében, hogy minél előbb és minél nagyobb területen megvalósulhasson a PFC-mentesség, a svéd outdoor márka szívesen megosztja más gyártókkal a saját tapasztalatait és módszereit. A fluorokémiai anyagok világszintű csökkentéséhez nagyon hosszú időre van szükség, de függetlenül attól, hogy mennyi időbe telik, és mennyi technikai fejlesztés szükséges hozzá, ez a helyes és egyetlen módja az előrelépésnek. 

"Hosszú utat tettünk meg, de mára elértük, hogy a cipzáraktól eltekintve termékeinket PFC felhasználása nélkül gyártjuk. Ezt pedig gyártóink és beszállítóink igazolásán túl, minden egyes alkalommal saját vizsgálatainkkal is ellenőrizzünk, mivel számunkra elsődleges az egészség megóvása, illetve a környezeti terhelés minimalizálása" – mondta Donna Bruns, a Fjällräven globális termékigazgatója.

Csökkent a lakásépítés Romániában

Az év első négy hónapjában 23,6 százalékkal csökkent a lakásépítés volumene Romániában - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 06. 19. 13:30
Megosztás:

Az idei év a magyar áramhálózat-korszerűsítésről szól

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.
2024. 06. 19. 13:00
Megosztás:

Hazánk túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai partnerével, a CSEBER Nonprofit Kft.-vel közös közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 19. 12:30
Megosztás:

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 12:00
Megosztás:

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás: