70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

Mi az a PFC, mit jelent? A PFC-k, vagyis a perfluorkarbonok egyszerű és praktikus módon teszik ellenállóvá a nedvességgel szemben a különböző ruhadarabokat, illetve csomagolóanyagokat, ugyanakkor hatásuk a környezetre és egészségünkre sokkolóan negatív, mivel gyakorlatilag sosem bomlanak le, mikrorészecskéik pedig képesek beépülni az élőlények szövetébe. Miközben a világ csak most kezd el igazán komoly lépéseket tenni ennek az impregnálószernek betiltásáért, addig a Fjällräven már 16 éve azon dolgozik, hogy minden termékéből kivonja, és egy hajszálnyira vagyis cipzárnyira van attól, hogy teljesen PFC-mentessé váljon.

70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

A perfluorkarbon (közismert nevén PFC vagy PFAS) az 1950-es években jelent meg, és gyorsan népszerű bevonóanyaggá vált, kiváló nedvesség-, olaj- és szennyeződéstaszító képességének, valamint széleskörű felhasználási területeinek köszönhetően. Az 1980-as évekre azonban toxikus hatásai egyre nyilvánvalóbbá váltak. Kiderült, hogy ellenáll a biológiai lebomlásnak és bioakkumulatív hatású, vagyis képes bejutni az élőlények szöveteibe, akár belégzés útján is. 

„Az emberi szervezetben felhalmozódva számos egészségügyi problémával hozhatóak összefüggésbe, mint például a pajzsmirigy - zavarok, a máj- és vesekárosodás, 2005-ben pedig a rákos megbetegedések kockázatnövelő tényezői közé sorolták*” – mondja Stefan Posner polimer- és textil vegyipari szakértő, aki egyben a PFC-k európai betiltására irányuló javaslat társszerzője is. 

A PFC-ket még mindig széles körben alkalmazzák, nyomaik pedig - rendkívüli illékonyságuk és mobilitásuk eredményeként - a Föld legtávolabbi helyein is megtalálhatóak. Környezetszennyező hatásuk nem csupán a termékek gyártásából és használatából, hanem a PFC-tartalmú hulladékokból is ered. Az egészség és a természet védelme érdekében alapvető fontosságú a környezetbe kerülő PFC-k nyomon követése, valamint használatuk fokozatos felszámolása. Helyettesítésükre minden területen biztonságosabb, fenntarthatóbb alternatívák kifejlesztésére van szükség, ami összehangolt együttműködést igényel az iparágak és a szabályozó szervek részéről. 

A PFC elhagyásának legfontosabb Fjällräven-mérföldkövei 

A PFC-k használatát várhatóan 2025-től több országban is betiltják, a Fjällräven azonban már azóta dolgozik ezeknek a veszélyes anyagoknak a kivonásán, amióta 2008-ban megkapta az első PFC-vel kapcsolatos, lesújtó kutatási eredményeket.  

2009-ben a svéd outdoor márka elkezdte termékeiből fokozatosan kivonni a PFC-t, amelynek első ambiciózus projektje egy új héjszövet kifejlesztése volt. A cél az volt, hogy úgy nyújtson védelmet a víz ellen, hogy közben megőrizze a légáteresztő képességét, és elvezesse a ruhán belül keletkező nedvességet, mindezt a környezetre káros hatással lévő fluorokémiai bevonat nélkül. A sorozatos kutatások és tesztelések eredményeként végül 2012-ben megszületett a poliészter rétegekből álló Eco-Shell anyag, amelynek külső, újrahasznosított poliészter rétegét teljesen PFC-mentes DWR (vízlepergető) bevonattal látták el. 2015-re a Fjällräven az összes szövetéből – beleértve a sátrak, hálózsákok és kiegészítők anyagát - kivonta a PFC-t, egy dolgot kivéve, a cipzárakat. Erre az apró, ám mégis rendkívül lényeges részletre úgy tűnt, 2023-ban megtalálták a megoldást. A világ legnagyobb vízálló cipzár gyártója, a YKK ugyanis idén bemutatta a PFC nélkül gyártott modelljét. Sajnos azonban a festett darabokban továbbra is jelen van ez a nemkívánatos anyag, így ennek az alternatíváját továbbra is keresik. 

A PFC jövője

Több mint 70 éve szennyezik a Földet a PFC/PFAS-k. Azokat, amelyek már bekerültek a környezet körforgásába, lehetetlen teljesen kivonni, épp ezért rendkívül fontos, hogy ne kerüljön több belőlük a természetbe. Erre a hosszú távú megoldás, ha teljesen beszüntetjük a használatukat, a rövid távú  pedig a már meglévő fluorokémiai anyagok semlegesítése, amelynek egyetlen biztonságos módja, ha a PFC-t tartalmazó termékeket legalább 1200 °C feletti, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező speciális égetőművekben elégetik. A PFC anyagok tilalma a tervek szerint 2025. január 1-jével lép életbe Kaliforniában, ezt követően pedig 2025-26-ban az Európai Unióban. A Fjällräven működésében ez nem jelent jelentős változást, hiszen a márka nem a jogszabályok, hanem a saját elvei miatt döntött még évekkel ezelőtt a PFC-k kivezetése mellett. Az új szabályozás nagy segítséget jelent a megbízható beszállítókkal való együttműködés kialakításában, ugyanakkor nagy kihívás elé állíthatja azokat a márkákat, akik eddig nem tettek lépéseket a fluorkémiai anyagok kivonására. Annak érdekében, hogy minél előbb és minél nagyobb területen megvalósulhasson a PFC-mentesség, a svéd outdoor márka szívesen megosztja más gyártókkal a saját tapasztalatait és módszereit. A fluorokémiai anyagok világszintű csökkentéséhez nagyon hosszú időre van szükség, de függetlenül attól, hogy mennyi időbe telik, és mennyi technikai fejlesztés szükséges hozzá, ez a helyes és egyetlen módja az előrelépésnek. 

"Hosszú utat tettünk meg, de mára elértük, hogy a cipzáraktól eltekintve termékeinket PFC felhasználása nélkül gyártjuk. Ezt pedig gyártóink és beszállítóink igazolásán túl, minden egyes alkalommal saját vizsgálatainkkal is ellenőrizzünk, mivel számunkra elsődleges az egészség megóvása, illetve a környezeti terhelés minimalizálása" – mondta Donna Bruns, a Fjällräven globális termékigazgatója.

A Monero (XMR) elveszítette erejét, élesen zuhant az árfolyama, a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) viszont optimista jövőt lát

Ahogy a kriptopénzek a medve és bika piaci tendenciák között ingadoznak, a Monero (XMR) komoly veszteséget szenvedett, az árából az utóbbi hetekben jelentősen veszített. Közben a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) tokenek robbanásszerű piaci aktivitást mutatnak, ami jelentős emelkedési trendet jelez. A Meme Moguls, amely már most is nagy port kavar a piacon, az első befektetőknek már több mint 120%-os megtérülést hozott, ami a jelenlegi DeFi érmék között a legjobbak közé emeli. További részletek lentebb.
2024. 02. 28. 08:07
Megosztás:

A Temut vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít - tájékoztatta a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-t.
2024. 02. 28. 08:00
Megosztás:

Indul a GINOP harmadik szakasza

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 02. 28. 07:30
Megosztás:

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás: