77 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai víziközművek fejlesztésére

Nemrégiben nyílt meg a jelentős keretösszegű pályázat az önkormányzatok és szolgáltatók előtt a víz- és szennyvízkezelő rendszerek fejlesztésére, korszerű, környezetbarát és hatékony kialakítására. Ehhez igazodva egy új ágazati kezdeményezéssel, a KÉK – Közmű Értékelési Keretrendszer felállításával pedig olyan minőség-ellenőrzési rendszer lesz alkalmazható, amely biztosítja, hogy ezek a pénzek a lehető leghatékonyabban, a későbbiekben is fenntartható beruházásokra legyenek elköltve. A szakmai konferencia keretében adták át a KÉK Minősítést az annak elsőként megfelelő önkormányzatnak.

77 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai víziközművek fejlesztésére

A nemrégiben megjelent KEHOP 2.1.1 pályázat keretében szétosztható 77 milliárd forint a víziközmű infrastruktúra átalakítására, fejlesztésére, műszaki állapotának felmérésére és javítására, valamint a víziközmű-rendszerek energiahatékonyságának javítására használható fel. Ezekre a célfeladatokra a települési önkormányzatok és a víziközmű-szolgáltatók pályázhatnak.  

E források szakmailag megalapozott, átgondolt felhasználása és a fejlesztések hosszú távú hatékonysága volt a fő témája annak az ágazati konferenciának, amelyet a KÉK Víziközmű Infrastruktúra Nonprofit Zrt. szervezett több önkormányzat, az őket tömörítő TÖOSZ, számos szakmai szervezet és az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével. A KÉK Közmű Értékelési Keretrendszer felállítását és a mögötte álló szakemberek célkitűzéseit a Belügyminisztérium, mint a hazai vízvagyon kezeléséért felelős tárca is támogatja.

A most megvalósítható projektek célja tehát, hogy érdemben javítsák a vízminőséget, növeljék a szolgáltatási színvonalat, fokozzák az energiatakarékosságot és csökkentsék a környezeti terhelést a víziközmű szolgáltatásban.  

– Minderre végre van elegendő forrás, most kellő szakismeretre és előrelátásra is szükség van, hogy ezeket a pénzeket a legokosabban és a leghasznosabban költsük el – mondta el Sztilkovics Szávó, a minőségbiztosítási rendszert felállító és működtető nonprofit zrt. felügyelőbizottságának elnöke. A szakember szerint végre itt a lehetőség, hogy ne csak átmeneti, rövid távú felújításokat, hanem hosszú távú, stratégiai fejlesztéseket lehessen megvalósítani, ehhez pedig szerinte első helyen a meglévő közművek műszaki állapotát, fejlesztési szükségleteit kell felmérni.  

Erre szolgál a Közmű Értékelési Keretrendszer, amely abban segíti az önkormányzatokat, hogy felülvizsgálják a tulajdonukban álló közmű állapotát és felmérjék, mely pontokon kell beavatkozni ahhoz, hogy költséghatékonyan, fenntarthatóan üzemeljenek. Ezzel pedig nemcsak óvják az egyik legfontosabb stratégiai alapinfrastruktúrát, de növelik is annak értékét, miközben jelentősen csökkentik a fenntartási költségeket és a környezetterhelést.

A pályázat részleteit, a források odaítélésének feltételeit, az azok kiosztásáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium osztályvezetője, Dálnoky Noémi ismertette. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok számára jelentős segítség, ha megalapozott mérnöki értékelésre támaszkodhatnak a pályázatok összeállításakor.

Ilyen értelemben a KÉK, amelynek kidolgozásában és alkalmazásában számos ágazati szakember mellett a Budapesti Műszaki Egyetem is részt vesz, egy új, különösen hatékony eszköz az önkormányzatok kezében, amire kellő tudatossággal támaszkodhatnak a források megszerzése és a fejlesztések megvalósítása során.

A konferencián első alkalommal ismerték el szakmai díjjal a víziközmű tulajdonosok teljesítményét: a KÉK Víziközmű Infrastruktúra Minősítést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyvernek város polgármestere, Tatár László vehette át.

Budapesten üléseztek az európai energiaszabályozó hatóságok vezető fórumai

Az európai uniós villamosenergiapiaci integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirenden volt az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésén, és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa kétnapos budapesti ülésén - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 05:30
Megosztás:

Megújítja együttműködését a Budapesti Értéktőzsde és az ELITE

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2024-ben megújítja partnerségét a Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE-tel, amely a növekedésorientált vállalatoknak nyújt sokoldalú támogatást. Az együttműködés célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (KKV-k) továbbra is elérhessék az ELITE által kínált egyedülálló páneurópai közösséget, korszerű vállalatfejlesztési képzéseket és egyedi finanszírozási megoldásokat. Az együttműködés új fejezete rendhagyó oktatási eseménnyel vette kezdetét, ahol a soron következő BÉT Mentor képzési nap egy ELITE workshoppal egészült ki.
2024. 09. 19. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis részvényei bekerülnek a bécsi tőzsde régiós indexébe

A Bécsi Értéktőzsde döntése alapján az AutoWallis részvényei bekerülnek a közép-kelet-európai részvényeket tartalmazó CECE indexbe. A lépéssel a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója közelebb kerül stratégiai céljainak megvalósításához, és a következő időszakban a nemzetközi befektetők figyelmének növekedésére számít.
2024. 09. 19. 04:30
Megosztás:

Bezárul egy kiskapu a Babavárónál: az érdeklődők több, mint 40%-ának fájhat a változás

A Babaváró hitelt jelenleg azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be 30. életévét. Az idei évben azonban még úgy is elérhető a támogatás, ha a feleség 30-40 év közötti, de ebben az esetben már legalább 12 hetes terhesnek kell lennie. Az évből pedig már nincs sok hátra, a Bankmonitor kalkulátorát használók 42,61%-ánál a feleség életkora a kérdéses sávba esik.
2024. 09. 19. 04:00
Megosztás:

A GANZ óriástranszformátorával kötik össze a magyar és kelet-európai áramhálózatot

Kulcsszerepet fog betölteni Magyarország villamosenergia-hálózatának működésében az a 750 kV névleges feszültségű transzformátor, amelyet tápiószelei üzemében gyártott le a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A vállalat a MAVIR ZRt. közbeszerzését elnyerve a szabolcsbákai alállomásra készítette el a 366,7 MVA teljesítményű, kisebb társasház méretű, 240 tonna tömegű gépet. A berendezés két, korábban üzembe helyezett transzformátorral háromfázisú blokkba építve egy 1100 MVA összteljesítményű rendszert fog alkotni, biztosítva az összeköttetést a magyar és a kelet-európai villamosenergia-hálózat között.
2024. 09. 19. 03:30
Megosztás:

Meddig él a magyar ember? Egyre kevésbé érezzük magunkat felkészülve a hosszabb életre

A magyarok kevesebb mint harmada érzi magát anyagilag felkészültnek a várható hosszabb életre, szemben a három évvel ezelőtt mért 41 százalékkal – derül ki az NN nemzetközi Longevity kutatássorozatából. Bár a megtakarítások tekintetében jobb a helyzet, mint a 2021-es felméréskor, tavalyhoz képest azonban romlottak a kilátások: a válaszadók mindössze 37 százaléka lenne képes legalább három hónapig kitartani megtakarításaiból. Ugyanakkor bíztató, hogy a nemzetközi átlagnál nyitottabbak vagyunk a pénzügyeink kezelését segítő új technológiákra, és az életbiztosításra, mint a pénzügyi aggodalmakat csökkentő eszközre tekintünk. Mindez jó hír, szeptember 20-a, a biztosítások világnapja alkalmából.
2024. 09. 19. 03:00
Megosztás:

A BMW-nek is gyárt majd katódanyagot a BAMO épülő ácsi gyára

Modern technológiával, biztonságos megoldásokkal épül az ácsi katódanyag-gyár. A csarnok alapozásához több mint 2800 betoncölöpöt, az építkezéshez pedig több mint 58 ezer köbméter vasbetont használnak fel. A tervek szerint 2025 második felében indul a próbaüzem a Bamo Technology Hungary létesítményében, ahol többek között a BMW számára is gyártanak majd alapanyagot.
2024. 09. 19. 02:30
Megosztás:

Kiderült ki áll Magyar Péter mögött és ki mozgatja a szálakat

Legalábbis Torockai László egyértelműen tudni véli a választ a kérdésre: ki áll Magyar Péter mögött? A választ meg is adta az Inforádió Aréna c. műsorában. Lássuk hát, kiről is hull le az a bizonyos titokzatos lepel...
2024. 09. 19. 02:00
Megosztás:

Égből hulló pénznyeremény jön 3 csillagjegy számára is: pénzügyi horoszkóp

Készen állsz, hogy felfedezd, milyen pénzügyi szerencsét tartogat számodra a hét hátralévő része? Merülj el a csillagok útmutatásában, és tudd meg, mikor érdemes kipróbálnod a szerencsédet! Váratlan pénzügyi lehetőségek, szerencsés napok és különleges számok várnak minden jegyre. Ne hagyd ki, hiszen most fordulhat a kocka! Vajon mit rejt számodra a sors?
2024. 09. 19. 01:00
Megosztás:

Binance listázás: NEIRO, BABYDOGE, TURBO – a Pepe Unchained lehet a következő?

A Binance még mélyebbre merült a mém érmék világában, és olyan tokeneket adott hozzá a kereskedési kínálathoz, mint a NEIRO, a BABYDOGE és a TURBO.
2024. 09. 19. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb kriptovaluta, amelyet most érdemes megvásárolni 2024 szeptemberében — Ne maradj le a potenciális 5000%-os nyereségről!

2024 szeptemberében néhány kriptovaluta rendkívüli növekedés előtt áll. A hatalmas, akár 5000%-os nyereség lehetősége már a láthatáron van. Ez a cikk hat kiemelkedő kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan szárnyalni fognak. Fedezd fel, mely kriptók állnak egy meteorszerű növekedés előtt, és miért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.
2024. 09. 18. 23:00
Megosztás:

A német pénzügyminisztérium továbbra is eladná a Commerzbank részesedést

A német pénzügyminisztérium továbbra is a Commerzbank részvényeinek teljes eladását tervezi, annak ellenére, hogy az UniCredit az összes kínált részvényt megvenné.
2024. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Az euróövezetben és az EU-ban is csökkent az építőipari termelés

Éves összevetésben csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése is júliusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2024. 09. 18. 21:30
Megosztás:

Túléli-e a bitcoin decentralizált víziója az intézményi dominanciát?

Az intézményi szereplők térnyerése a bitcoin világában aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lehet a kriptovaluta eredeti, decentralizált víziójára - olvashatjuk a Yahoo Financial írásában.
2024. 09. 18. 20:30
Megosztás:

Mi lesz az európai kamatokkal? Piaci elemzés

Szüneteltetheti a kamatcsökkentést az EKB: az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Gediminas Simkus szerint kicsi az esélye annak, hogy a jegybank a szeptemberi vágás után októberben is kamatot vág.
2024. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Így változik a budapesti közlekedés az árvíz miatt

A Duna emelkedő vízszintje miatt a következő napokban változik az M2-es metró és több villamos közlekedése - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.
2024. 09. 18. 19:30
Megosztás:

Újabb transzformátor-alállomást adott át az E.ON Dél-Budán

Újabb transzformátor-alállomást létesített az E.ON Hungária csoport Dél-Budán a terület ellátásbiztonságának növelése érdekében, a 3,76 milliárd forintos beruházást részben európai uniós forrásból, részben pedig saját finanszírozásban valósította meg a vállalat.
2024. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Új vezető a Futureal élén

Tapasztalt vezetővel bővült a Futureal-csoport menedzsmentje. Gárdai János a Futureal Development és Shared Services Partnership vezérigazgatójaként, valamint Group Asset Management Igazgatóként támogatja a cégcsoport további növekedését.
2024. 09. 18. 18:30
Megosztás:

A Bitcoin (BTC) történelmi 3 hónapos emelkedésre készül – A legjobb altcoinok befektetésre: Toncoin (TON), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

Az év utolsó három hónapja várhatóan a kriptopiac legnagyobb robbanását hozza.
2024. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 18. 17:30
Megosztás: