91 tonnányi újrahasznosított elektronikai hulladék – mit tehet egy globális IT-cég a környezetért?

A Magyarországon mintegy 800 főt foglalkoztató Unisys közzétette a vállalat 2022-es fenntarthatósági jelentését, amely bemutatja a vállalat elmúlt évben elért eredményeit a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) célok megvalósítása terén.

91 tonnányi újrahasznosított elektronikai hulladék – mit tehet egy globális IT-cég a környezetért?

„Büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyeket a környezetvédelmi kötelezettségvállalásaink teljesítésében elértünk, és arra is, hogy mindezt egy egyre sokszínűbb csapat részeként teljesítettük, miközben látjuk azt is, hogy még sok területen van tennivalónk” – mondta el Peter Altabef, az Unisys elnök-vezérigazgatója. – Első hasonló jelentésünk 1994-es közzététele óta számos olyan áttörést értünk el, amiből az ügyfeleink és a munkavállalóink egyaránt profitáltak, és ez alól az idei év sem volt kivétel.”

Kibocsátáscsökkentés és újrahasznosítás

A Unisys 2022-ben új klímavédelmi célrendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy 2030-ra elérje a nettó zéró kibocsátást mind a közvetlen, mind a közvetett emissziók tekintetében. A vállalat rögtön túlteljesítette saját céljait: már ugyanebben az évben – öt évvel a tervezett határidő előtt – teljesítette a 2026-ra kitűzött célt, hogy 75%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok (ÜHG) szén-dioxid-egyenértékben (CO2e) mért közvetlen és közvetett kibocsátását. A Unisys tovább dolgozik azon, hogy egyéni és vállalati szinten is mérsékelje emisszióit, és üzleti prioritássá tegye az éghajlat védelmét.

A legfontosabb eredmények közé tartoznak:

-    Az üzleti célú repülésből származó kibocsátás 19%-os és a gépkocsihasználatból fakadó emisszió 57%-os csökkentése 2019 óta.
-    Az energiafogyasztás 38%-os csökkentése 2019 és 2022 között globálisan.
-    Az ingatlanok karbonlábnyomának 16%-os csökkentése az elmúlt négy évben.
-    Közel 91 ezer kilogramm leselejtezett elektronikai eszköz összegyűjtése partnerekkel közösen történő újrahasznosítása 2022 folyamán.

Sokszínűség, odafigyelés a munkavállalókra

A 2022-es fenntarthatósági jelentés kiemeli a szervezet sokszínűség, egyenlőség és befogadás iránti elkötelezettségét. Az előrelépés egyik területe a nők arányának növekedése mind a munkaerőben, mind a vezetői pozíciókban, aminek köszönhetően globálisan a vezetői pozíciókban a nők aránya 2022-ben elérte a 43%-ot, szemben a 2021-es 38%-kal, míg a 12 tagú igazgatótanácsban 4 nő dolgozott. 2022-ben az Unisys sokszínűségi képzést indított a munkatársaknak, és minden felsővezető részt vesz a vállalat "Befogadó vezetés" workshopján, amely segít nekik megérteni és mérsékelni a tudat alatti előítéleteket.

A 2022-es év legfontosabb sikerei közé tartoznak:

-    A visszajelzések alapján az alkalmazottak 80%-a jól érzi magát a munkahelyén.
-    A megkérdezett munkatársak 77%-a világszerte úgy vélte, hogy az Unisysnál mindenkinek, származástól függetlenül, egyenlő esélye van arra, hogy sikeres legyen a vállalatnál.
-    A dolgozók 70%-ának pozitív tapasztalatai vannak a cég sokszínűségi erőfeszítéseiről.
-    A munkatársak 70%-a saját bevallása szerint erősen kötődik munkahelyéhez.

A jelentés kitér arra, hogy a Unisys tovább bővítené kapcsolatait a hasonló elveket képviselő beszállítókkal és partnerekkel, egyúttal felkérte 6000 cégből álló beszállítói hálózatát, hogy csatlakozzanak a Unisys Üzleti Partnerek Üzleti Magatartási Kódexében vázolt értékekhez.

Mélyponton a német exportorientált vállalatok körében az üzleti hangulat

Az exportorientált német vállalatok hangulatindexe hároméves mélypontjára süllyedt szeptemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.
2023. 09. 26. 21:30
Megosztás:

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás: