A 60 évnél idősebb ember már öregnek számít?

Ma bátran kijelenthető, hogy a 60-asok az új 50-esek, az ötven felettiek életmódja, gondolkodása pedig a korábbi 40-esekéhez hasonlít - olvashatjuk a munkaeropiac.eu írásában.

A 60 évnél idősebb ember már öregnek számít?

Nem is olyan régen, talán alig egy-két évtizede, ha valakiről kiderült, hogy betöltötte a 60. életévét, időskorúként könyvelték el, szinte „leírta” a társadalom.

Az ötvenesek számára a gyerekek felnevelése után elkezdődik egy második aktív élet, új ismeretek megszerzésével, tanulással, utazással, egy új hobbival vagy az évtizedekig dédelgetett álmok megvalósításával. Van, aki ilyenkor kezd új karrierbe, vagy gondolkodik (és meg is teszi) az addig vezetett vállalkozásának átadásáról.

Ha megfigyeljük, a korábban az 50+-osoknak szóló gyógyszer-, életjáradék-, biztosítás-, idősotthon-reklámok mellett új termékeket is ajánlanak ennek a korosztálynak, nem beszélve arról, hogy sokkal tovább jelen vannak a munkaerőpiacon, mint a korábbi generációk.

Nyugdíj korhatár kalkulátor IDE kattintva

Mit kezdjünk a korral?

Egy 2010-es évek elején végzett kutatás szerint, amely azt vizsgálta, hogy a társadalom, a piac mit tud kezdeni az idősödő emberekkel, az idősek egyre nagyobb hányadot képviselnek a nyugati társadalmakban, komoly jövedelemmel rendelkeznek, amelyet hajlandók is elkölteni. Nem mindegyik idős testesíti meg a tipikus „kisnyugdíjas”-t, e generáció tagjai között is nagy eltérések vannak. Nem is beszélhetünk homogén csoportról, az 50 év felettiekre (a Rugalmas generációra) például az önmegvalósítás iránti igény jellemző, szülői szerepükben aktívak, de vállalkozóként is sikeresek és szabadidejüket is tevékenyen töltik.

Mennyi lehet még hátra az életedből? IDE kattintva kiszámoljuk!

A fiatalok azonban többnyire görnyedt, szemüveges, otthon ülő embernek képzelik az időseket, akik maximum a temetőbe vagy orvoshoz járnak. Statisztikai adatok szerint a nyugdíjasok fogyasztásával kapcsolatban megállapítható, hogy az aktív háztartásokhoz viszonyítva komoly elmaradásban vannak a modern IT-eszközök és a ruházkodás terén, a lakásfenntartás és az egészségügyi kiadások esetén viszont jelentősen magasabb a költési mutatójuk.

Jó tudni a szeniorokról, hogy …

Érdekes jelenség, hogy az idősebb csoportokataz üzlet- és márkahűség jellemzi, nem szívesen váltanak, ha igazán megkedveltek egy márkát. Az élelmiszerek többségénél, és a tartós fogyasztási cikkek esetében sem igazán kalandoznak, alapvetően akció- és árérzékenyek. A magas árú termékekkel kapcsolatban fontos számukra a széles választék, a tanácsadás, a kipróbálás lehetősége. 

Nagy jelentőséggel bír számukra a friss áruk kategóriája (zöldség, gyümölcs, egészséges péksütemény stb.), hiszen ezeket naponta megvásárolják, de az orvosi ajánlások alapján is előtérbe kerül a tudatos táplálkozás. Ha vásárolnak, szeretnek jól megvilágított üzletbe menni, fontos számukra, hogy kiválóan olvasható feliratokkal találkozzanak, de ugyanígy igénylik az egyértelmű eligazítást és az információkat is. Sokan bankkártyával fizetnek és drága autóval mennek a boltba.

E generáció egyre nagyobb hányadát már online is el lehet érni, hiszen jelentős időt töltenek a közösségi médiában. A külföldre költözött családtagokkal is az online felületeken tartják a kapcsolatot, ugyanakkor van egy olyan réteg is, amely teljesen kimarad az online kommunikáció világából.

Óvatosan a szavakkal!

Ma már sértő egy 50+-os vagy egy 60+-os számára, ha „öregnek” vagy „idősnek” hívják őket. Ezért sokkal szerencsésebb, ha nem a koruk, hanem a beállítódásuk alapján nevezzük meg őket. Elsősorban az egészséggel kapcsolatos témakörökre, a fittségre, a harmonikus mozgásra, a jó közérzetre, az életörömre, a családot középpontba helyező képekre, a fiatalkorukhoz kapcsolódó emlékekre (zenék, személyiségek), a kényelemre és a praktikumra mint témákra kapják fel a fejüket. 

A valós tér és a valós kommunikáció különös jelentőséggel bír a szeniorok világában. Elsődleges számukra, hogy valamilyen közösséghez tartozzanak, találkozzanak emberekkel (ne csak a saját korosztályukból és ne csak az orvosi rendelőkben), legyenek közös programjaik, amelyek hozzásegítik őket, hogy megismerjék egymást. Mindezek ismerete hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a munkahelyeken is jól kijöjjünk az őszülő generációval.

Hozzászólások

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
2021. 05. 13. 18:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőttek az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések

A Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárakhoz 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett tavaly, 3,68 százalékkal több az előző évinél, az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74 százalékkal nőttek 2019-hez képest - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke a szervezet csütörtöki online háttérbeszélgetésén.
2021. 05. 13. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

3,5 százalékkal nőtt a biztosítók díjbevétele Magyarországon

Magyarország azon kevés fejlett piacok egyike volt 2020-ban, ahol a biztosítási ágazat növekedett, a díjbevétel 3,5 százalékkal emelkedett - tájékoztatta az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentésének tartalmáról az MTI-t csütörtökön.
2021. 05. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt továbbra is használható mezőgazdasági célra a terület, vagyis ez nem minősül a termőföld más célú felhasználásának - a többi között erről fogadott el módosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.
2021. 05. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban kezdtek az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az inflációs aggodalmak miatt az előző nap elszenvedett, nagy veszteségek után.
2021. 05. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendülhet az építőipar

Az építőipar fellendülésére számítanak a márciusi adatok alapján az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők.
2021. 05. 13. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvényt bocsátott ki a Vajda-Papír Kft.

Zöld kötvény bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékben a Vajda Papír Kft.; a magyar piacon vezető higiéniai papírtermékgyártó az első ipari termelő vállalat, amely megjelent a zöldkötvény-piacon - közölte a cég csütörtökön, a kötvények tőzsdei aukcióját követően.
2021. 05. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.
2021. 05. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.
2021. 05. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4,5 százalékkal nőhet az idén a magyar gazdaság

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a CIB Bank márciusi 4,1 százalékos előrejelzésével szemben akár 4,5 százalékkal is nőhet az idén a magyar gazdaság, és a jövő évi növekedés is a korábban kommunikált 4,7 százalék felett lehet - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2021. 05. 13. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Márciusban nőtt az építőipari termelés

Márciusban az építőipari termelés 4,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző hónaphoz mérve pedig 11,5 százalékkal bővült, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az első negyedévben az építőipar termelése 2,0 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakától - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban is felbukkant az indiai variáns

Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.
2021. 05. 13. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium csütörtöki közleményében.
2021. 05. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazavágta a home office a fogainkat?

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édesség fogyasztás, különösen home office-ban – derült ki a MindentMent Fogászati Rendelők 1600 fős online kutatásából. A fogápolási szokások megváltozásának már érezhetők a kedvezőtlen hatásai.
2021. 05. 13. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatértek a befektetők az ingatlanpiacra

A kimagasló első negyedéves felfutás után normalizálódott az ingatlanpiac aktivitása áprilisban, a Duna House adatai szerint 13 511 darab adásvétel zajlott áprilisban, ami továbbra is aktív piacot jelent - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2021. 05. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indítottak a főbb európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 05. 13. 09:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint reggelre

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
2021. 05. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak az ázsiai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó börzék is mind mínuszban álltak.
2021. 05. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: