A jól matekozó szülő előrehozza az iskolakezdést

A diákokat rendszerint elborzasztja az, hogy július elejétől a nagy a kereskedelmi láncok polcain megjelennek az iskolai füzetek, a tolltartók és a különböző tanulást segítő eszközök. Az ő esetükben érthető a felháborodás, hogy a nyár közepén a távoli iskolakezdésre emlékeztetik őket, de a kereskedők jól felfogott érdeke az, hogy jó előre megtervezzék a szezont.

A jól matekozó szülő előrehozza az iskolakezdést

Az iskolakezdés az elmúlt években nem csak a kereskedőknek, hanem a pénzintézeteknek is igen fontos volt, hiszen a beiskoláztatás költségei évről-évre jelentősen emelkedtek – még akkor is, ha a kormányzati döntéseknek köszönhetően immár tankönyvekre nem kell költeniük a kisdiákok szüleinek.

Augusztus az igazi karácsony

A személyi hiteleknél épp ezért az év egyik csúcs hónapjának számít a nyárutó. A money.hu számításai szerint a válság éveit követően augusztusban az éves átlagos személyi hitel kihelyezésnél rendszerint 5-7 százalékkal több személyi hitelt folyósítottak. Sőt 2017-ben és 2018-ban az augusztusi folyósítás a hagyományosan erős karácsonyi hónapokat, a novembert és a decembert is maga mögé utasította.

A minden eddiginél nagyobb, összesen 562,2 milliárd forintos kihelyezést hozó 2019-ben is felülmúlta az augusztusi 48,2 milliárdos folyósítás az év egészének 40,69 milliárdos adatát, s a nyári hónap itt is rávert a decemberi folyósításra. A tavalyi évben természetesen más volt a helyzet, hiszen a személyi hitelek piaca a koronavírus járvány miatt megtört, s az év eleji 45 milliárd forintot meghaladó kihelyezések után az áprilisi 9 milliárd forintról kellett felépülni. Ennek ellenére a tavaly augusztusi 25,9 milliárd forintos kihelyezés magasabb volt, mint a novemberi 25,4 milliárd és alig maradt el a decemberi 26,3 milliárd forinttól. Az idei év abból a szempontból lehet érdekes, hogy idén az év eleje óta folyamatosan emelkedik a kihelyezett személyi hitelek összege, s a nyári hónapokra a bankok töretlen fejlődést várnak.

Emelkedő kamatokra készülünk

Az iskolakezdési személyi hitel boom ugyanakkor idén hamarabb érkezhet, hiszen – miként arra a money.hu elemzői figyelmeztetnek – a jegybanki kamatemelés hatása hamarosan begyűrűzhet a személyi hitelek piacára is. A piaci kamatszintek az idei első negyedévben csökkenést mutattak, ám figyelmeztető, hogy áprilisban már csak az öt évnél hosszabb fix kamatozású kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (THM) csökkent, a többi esetében kismértékű emelkedést mutatott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Bár a money.hu adatai szerint a jelzáloghitelekkel ellentétben a személyi hiteleknél az elmúlt két hónapban előzetesen nem épült be a kamatokba a várt alapkamat emelés, ám például a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatbázisa a pénzpiaci referenciakamatokhoz kötött, így ezen termékek esetében a következő hetekben megtörténhet az átárazódás. Erre egyébként már látunk jeleket a folyószámlahitelek esetében.

Gyorsan elérhető

Éppen ezért, aki tudja, hogy szüksége lesz hitelre az iskolakezdéshez szükséges eszközök és bútorok beszerzéséhez, annak érdemes előrébb hoznia a hitelfelvételt. A személyi hitel felvétele a legtöbb banknál egyszerű, sőt teljesen online intézhető. A megfelelő számlamúlt esetén akár fél óra múlva is a számlán landolhat a ma még olcsó kamatozással elérhető összeg, amelyet a későbbiekben bármikor el lehet költeni.

Érdemes matekozni

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu elemzői – a személyi hitelek esetében sem árt az összehasonlítás. A konstrukciók között számos eltérés lehet, amelyet összevetve, a számunkra legoptimálisabb hitelt tudjuk igényelni. Szerencsére, egyre több bank ma már nem csak saját ügyfelei, hanem más pénzintézetnél bankolók számára is kedvező megoldásokat kínál. Itt nem csak a kamatokról van szó, bár azt látni kell, hogy egy 5 évre felvett 3 millió forintos személyi kölcsön esetében a teljes visszafizetendő összegben akár 100 ezer forintot meghaladó összeget spórolhatunk. Ez a különbség azzal, hogy a bankok eltérő időben nyúlnak majd a kamatokhoz, még nőhet is. A fentiek miatt érdemes a gyermekük sulikezdését tervező szülőknek is leülniük egy kis matekra, amit a money.hu saját szolgáltatással segít.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: