A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

fenntartható mezőgazdasági termelés és vidékfejlesztés, az éhezés és szegénység felszámolása nem realizálható célok maradnak a nők és férfiak közötti egyenlőség felszámolása nélkül. Tekintettel a haszonállattartás egyre növekvő mezőgazdasági jelentőségére, a szektor szerepe mindezekben elvitathatatlan.

A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

Ennek kapcsán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi találkozót rendezett Budapesten, melynek célja a figyelemfelhívás a nemek közötti egyenlőség fontosságára az állattartásban, illetve a résztvevők tudásának bővítése célzott programok és szakpolitikák kidolgozásához térségünkben.

A találkozó alkalmat nyújt az állattartó nők és férfiak eltérő helyzetének megismerésére, ismeretek bővítésére a fejlesztési programok és szakpolitikák tervezéséről, megvalósításáról és nyomon követéséről, hogy azokból mindkét nem egyformán profitáljon.

A FAO szakértői, kormányzati és civil szervezetek képviselői érkeztek ezért hazánkba Európa és Közép-Ázsia közel 20 országából. A műhelymunka a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését célzó megvalósítási terv kidolgozásával zárul holnap.

„A FAO mezőgazdaság programjaiból, beleértve az állattartást is, a nőknek és férfiaknak egyenlően kell részesülniük, hogy elkerüljük az egyenlőtlenségeket újratermelődését,” – mondta Dono Abdurazakova, a FAO nemek közötti egyenlőséggel és szociális védelemmel foglalkozó szakértője. „Ehhez fel kell vérteznünk a FAO partnereit és munkatársait eszközökkel, hogy a szektorban dolgozó nők és férfiak különböző igényeire, problémáira és prioritásaira megfelelő választ adhassanak.”

A haszonállattartás alapevető fontosságú a vidéki térségekben élők számára, ám a nők számos akadállyal szembesülnek a termelő javakhoz és a döntéshozatalhoz való hozzáférés terén. Mivel ezek a termelékenységet és a gazdák élelmiszertermelő képességét akadályozzák, a nemek közötti egyenlőtlenségek felismerésével és csökkentésével a fejlesztési törekvések hatékonyságát és fenntarthatóságát is javítjuk. Ez pedig összességében a szegénység visszaszorításához és a vidéki térség lehetőségeinek bővüléséhez járul hozzá.

A nők főként a kisebb haszonállatokkal foglalkoznak (baromfi, juh és kecske), fejnek és feldolgozzák a tejet. Globálisan, mintegy 400 millió nő teszi ki az alacsony jövedelmű állattartók kétharmadát. Európában és Közép-Ázsiában mindkét nem aktív szereplője a haszonállattartás szektornak és a nők fontos szerepet töltenek be az állatok sokféleségének fenntartásában. Mindemellett, jelentőségük gyakran észrevétlen marad, visszafogva a szektor termelékenységét.

A FAO projekt, mely kettős hasznosítású szarvasmarha megőrzését és genetikai állományának fejlesztését célozta, egy jó példa a közelmúltból a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő intézkedésre. Ennek keretében nemek szerinti bontásban készülő adatgyűjtést végeztek Örményországban, Grúziában és Ukrajnában női szarvasmarhatartók körében, mely adatok elemzése hozzájárulhat a haszonállattartási rendszerek működésének jobb megértésében.

Ezáltal nem csupán a nők fontos hozzájárulására derült fény a szarvasmarhatartásban, főként a tejfeldolgozás terén, hanem a súlyos különbségekre nők és férfiak között a tulajdonjogok, a haszongépekhez és a szakmai tanácsadáshoz és oktatáshoz való hozzájutás tekintetében. Az adatgyűjtés ezáltal megerősítette annak szükségét, hogy a haszonállattartásban is foglalkozzunk a nemek között egyenlőtlenségek felszámolásával.

A tanulmányok részletes ismertetése, és további kapcsolódó információk melett a workshop résztvevők képzés kapnak eszközökről, melyeket mindennapi munkájuk során alkalmazva segítenek a meglévő nemi alapú akadályok felismerésében és lebontásában a szektor hatékonyságának növeléséért és a fenntartható és inkluzív fejlődés eléréséért.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Rekordot döntött a holland mezőgazdasági export

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági exportja, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben - közölte a helyi sajtó pénteken.
2020. 01. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A sertés-és a gyümölcsárak pörgették fel a mezőgazdasági felvásárlási árakat

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.
2020. 01. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti csapatát tevékenységét az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Bővíti csapatát és tevékenységét idén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amely kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti, és továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében - közölte a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezet az MTI-vel.
2020. 01. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kacsákat fertőzött a madárinfluenza Hajdú-Bihar megyében

A Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen egy nagy létszámú, mintegy 115 000-es állományú kacsatartó telepen is azonosította a madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.
2020. 01. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén hatodik alkalommal adják át az év agrárembere díjat

Az idén hatodik alkalommal adják át az év agrárembere díjat, amelyre az elmúlt években összesen több mint 500 embert jelöltek - közölte az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb településen jelent meg a madárinfluenza Lengyelországban

Újabb nyugat-lengyelországi településen jelent meg a madárinfluenza vírus erősen fertőző, H5N8 altípusa, ezúttal egy 6 ezres libatelep állományát kell leölni - közölte a PAP hírügynökséggel a Nagy-lengyelországi vajdaság illetékese.
2020. 01. 13. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyében

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei Ács település nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában, a hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel hétfőn.
2020. 01. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedően jó évet zárt a magyar agrárium

Eredményes évet zárt a magyar agrárium és a fejlesztések, bővítések 2020-ban is folytatódnak - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 13. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium erősítése

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2020. 01. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,8 milliárd forint közvetett támogatási forráshoz juthatnak a méhészek

A méhészek egy év alatt 1,8 milliárd forint közvetett támogatási forráshoz jutnak hozzá, amiből méhanyát, méhegészségügyi gyógyszereket vásárolhatnak, támogatást kapnak szakmai továbbképzésre, szaktanácsadást vehetnek igénybe és hozzájuthatnak a legfrissebb szakirodalomhoz - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 11. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent a madárinfluenza Szlovákiában

Szlovákiában is megjelent a szomszédos Lengyelországban már a tavaly év végétől terjedő madárinfluenza - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére hivatkozva pénteken.
2020. 01. 11. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem zártak jó évet a méhészek

Nem zártak jó évet a méhészek, az árak nyomottak és a tavalyi termés csak közepes lett - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén emelkedik a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatása

Az Agrárminisztérium (AM) jelentős mértékben megemelte a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatását. Méhcsaládonként ötszázról ezer forintra nő a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, a haszongalamb vásárlásához nyújtott támogatásra pedig 2020-ban 100 millió forint a megemelt keretösszeg - közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.
2020. 01. 08. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgatók kerülnek négy állami erdőgazdaság élére

Négy állami erdőgazdaság vezérigazgatója vonult nyugállományba az év elején, az új vezetők kinevezését Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára adta át - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
2020. 01. 08. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében

A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Budapesten, a technológiát bemutató sajtótájékoztatón.
2020. 01. 06. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság

Újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertésfarmon - közölte a Mediafax hírügynökség hétfőn.
2020. 01. 06. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent a madárinfluenza Lengyelországban

Emberre nem veszélyes, de a szárnyasoknál gyorsan terjedő madárinfluenza-típus jelent meg Lengyelországban, kedden a kelet-lengyelországi területen, pénteken pedig az ország nyugati részében is, ahol emiatt elrendelték 65 ezer csirke leölését.
2020. 01. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tartós fejlődési pályán van a hazai mezőgazdaság

Tartós növekedési pályán van a magyar mezőgazdaság, tavaly a kibocsátás 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az előző évhez képest - mondta Fórián Zoltán agrárközgazdász az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2020. 01. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyilvános az országos kukoricakísérlet eredménye

Tíz helyszínen, összesen 39 kukorica hibridet teszteltek az elmúlt hónapokban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A gazdálkodók számára kézzelfogható segítséget nyújtó, tizenharmadik alkalommal megvalósított felmérés eredményeiről egy részletes összefoglaló kiadvány is készült.
2019. 12. 27. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átrendezte az MCS Vágóhíd Zrt. exportját az afrikai sertéspestis

Átalakította az afrikai sertéspestis (asp) az MCS Vágóhíd Zrt. exportját, a kereskedelmi korlátozások miatt a magyar sertéshús az Európai Unión (EU) belül, elsősorban a spanyol, az olasz, illetve a balkán piacain, alacsonyabb áron talál vevőkre - közölte Pókos Gergely, a vállalat vezérigazgatója az MTI-vel.
2019. 12. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások: