A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

fenntartható mezőgazdasági termelés és vidékfejlesztés, az éhezés és szegénység felszámolása nem realizálható célok maradnak a nők és férfiak közötti egyenlőség felszámolása nélkül. Tekintettel a haszonállattartás egyre növekvő mezőgazdasági jelentőségére, a szektor szerepe mindezekben elvitathatatlan.

A nemek közötti egyenlőség az állattartásban hozzájárul a befogadó, fenntartható jövőhöz

Ennek kapcsán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi találkozót rendezett Budapesten, melynek célja a figyelemfelhívás a nemek közötti egyenlőség fontosságára az állattartásban, illetve a résztvevők tudásának bővítése célzott programok és szakpolitikák kidolgozásához térségünkben.

A találkozó alkalmat nyújt az állattartó nők és férfiak eltérő helyzetének megismerésére, ismeretek bővítésére a fejlesztési programok és szakpolitikák tervezéséről, megvalósításáról és nyomon követéséről, hogy azokból mindkét nem egyformán profitáljon.

A FAO szakértői, kormányzati és civil szervezetek képviselői érkeztek ezért hazánkba Európa és Közép-Ázsia közel 20 országából. A műhelymunka a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését célzó megvalósítási terv kidolgozásával zárul holnap.

„A FAO mezőgazdaság programjaiból, beleértve az állattartást is, a nőknek és férfiaknak egyenlően kell részesülniük, hogy elkerüljük az egyenlőtlenségeket újratermelődését,” – mondta Dono Abdurazakova, a FAO nemek közötti egyenlőséggel és szociális védelemmel foglalkozó szakértője. „Ehhez fel kell vérteznünk a FAO partnereit és munkatársait eszközökkel, hogy a szektorban dolgozó nők és férfiak különböző igényeire, problémáira és prioritásaira megfelelő választ adhassanak.”

A haszonállattartás alapevető fontosságú a vidéki térségekben élők számára, ám a nők számos akadállyal szembesülnek a termelő javakhoz és a döntéshozatalhoz való hozzáférés terén. Mivel ezek a termelékenységet és a gazdák élelmiszertermelő képességét akadályozzák, a nemek közötti egyenlőtlenségek felismerésével és csökkentésével a fejlesztési törekvések hatékonyságát és fenntarthatóságát is javítjuk. Ez pedig összességében a szegénység visszaszorításához és a vidéki térség lehetőségeinek bővüléséhez járul hozzá.

A nők főként a kisebb haszonállatokkal foglalkoznak (baromfi, juh és kecske), fejnek és feldolgozzák a tejet. Globálisan, mintegy 400 millió nő teszi ki az alacsony jövedelmű állattartók kétharmadát. Európában és Közép-Ázsiában mindkét nem aktív szereplője a haszonállattartás szektornak és a nők fontos szerepet töltenek be az állatok sokféleségének fenntartásában. Mindemellett, jelentőségük gyakran észrevétlen marad, visszafogva a szektor termelékenységét.

A FAO projekt, mely kettős hasznosítású szarvasmarha megőrzését és genetikai állományának fejlesztését célozta, egy jó példa a közelmúltból a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő intézkedésre. Ennek keretében nemek szerinti bontásban készülő adatgyűjtést végeztek Örményországban, Grúziában és Ukrajnában női szarvasmarhatartók körében, mely adatok elemzése hozzájárulhat a haszonállattartási rendszerek működésének jobb megértésében.

Ezáltal nem csupán a nők fontos hozzájárulására derült fény a szarvasmarhatartásban, főként a tejfeldolgozás terén, hanem a súlyos különbségekre nők és férfiak között a tulajdonjogok, a haszongépekhez és a szakmai tanácsadáshoz és oktatáshoz való hozzájutás tekintetében. Az adatgyűjtés ezáltal megerősítette annak szükségét, hogy a haszonállattartásban is foglalkozzunk a nemek között egyenlőtlenségek felszámolásával.

A tanulmányok részletes ismertetése, és további kapcsolódó információk melett a workshop résztvevők képzés kapnak eszközökről, melyeket mindennapi munkájuk során alkalmazva segítenek a meglévő nemi alapú akadályok felismerésében és lebontásában a szektor hatékonyságának növeléséért és a fenntartható és inkluzív fejlődés eléréséért.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Megállapodást kötött az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn Budapesten.
2019. 11. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A FAO támogatja a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó erdészeti és földhasználati adatok nyomon követését

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új, 7,1 millió dolláros projektje az erdőségekről szóló adatok hozzáférhetőségét, átláthatóságát és elérhetőségét javítva járul hozzá a párizsi klímaegyezmény céljainak megvalósításához.
2019. 11. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Európai szinten is meghatározó a magyar lúdtermelés, ezen szárnyasok száma tavaly 1,3 milliót tett ki - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken az MTI-vel.
2019. 11. 09. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gabona boom, de csökkenő állati fehérje és banánbetegség jellemezte 2019-et

Az idei lehet az első év az elmúlt több mint 20 évben, amikor a világ hústermelése csökkent, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis számlájára írható – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzésében.
2019. 11. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar technológiával is fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

Magyar agrártechnológiákkal fejleszthető az afrikai országok mezőgazdasága, ez a gazdasági és társadalmi hatások mellett hozzájárulhat az alkalmazkodáshoz a klímaváltozáshoz - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Szegeden.
2019. 11. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos károktól védte meg az országot a jégkárméséklő-rendszer

A talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer működtetése miatt 1 milliárd forinttal csökkentek a Kárenyhítési Alap jégkárok után kifizetett kiadásai, és több tízmilliárd forintos kártól védte meg a mezőgazdaság mellett a lakossági és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat és eszközöket, ipari létesítményeket is - közölte Feldman Zsolt szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2019. 11. 07. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga Tolnában

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága az MTI-vel.
2019. 11. 07. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az erdők megújítása is fontos része az Országfásítási Programnak

Az erdők mennyiségi növelése mellett minőségi megújításuk is fontos része a hétfőn indított Országfásítási programnak - közölte Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. 11. 06. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordhozamot ért el a napraforgó

Történelmi rekorddal, hektáronként 3,01 tonnás hozammal fejeződött be a napraforgó betakarítása október végén - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.
2019. 11. 05. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több borvidéken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket - közölte a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.
2019. 11. 05. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A betakarítást nehezíti, a vetések fejlődését segíti a csapadékos időjárás Zala megyében

Zala megyében a csapadékos időjárás megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az esőzések elősegítik a vetések megerősödését - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.
2019. 11. 04. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az intenzívebb időjárási sokkok milliókat életét keserítik meg Afrika déli részén

Aggasztó méreteket ölthet a súlyos éhezés a dél-afrikai fejlesztési közösség (SADC) 16 államában a következő hónapokban; 45 millió embert sújthat az éhezés – figyelmeztet az ENSZ.
2019. 10. 31. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mars közzétette kakaó fenntarthatósági tervének első éves jelentését

A Mars Wrigley, a népszerű csokoládészeletek több mint 100 éves gyártója és a világ egyik legnagyobb kakaófelhasználója közzétette, milyen lépéseket tesz a fenntartható kakaó ellátási láncért Cocoa for Generations elnevezésű tervén keresztül. A fenntarthatósági terv, amely mögött egy 1 milliárd dolláros befektetés áll, és a kisbirtokos kakaótermelőket állítja a középpontba, nemrég mérföldkőhöz érkezett, amikor a vállalat közzétette erről szóló, első éves jelentését a World Cocoa Foundation 2019-es berlini ülésén.
2019. 10. 31. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után

Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye, amely szerint idén az ország egész területén aszályhelyzet volt, így az érintett termelők mindenhol kaphatnak kárenyhítő juttatást, ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.
2019. 10. 30. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan véget ér az aratás Békés megyében

A kukorica és a napraforgó termésátlaga a vártnál jobb lett, az őszi búzát és a repcét termesztők azonban nagyon kedvezőtlen évet zártak - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára.
2019. 10. 29. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírás lesz

Jövő nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást végez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tízévenként elvégzett Agrárcenzus célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról és a szektorban bekövetkező változásokról.
2019. 10. 27. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Informális hálózat alakult Budapesten a térség vidéki közösségeinek fejlődéséért

A családi gazdálkodásnak nem feltétlenül kell magányos tevékenységnek lennie. A vidéki közösségek kulcsfontosságúak a gazdák és a vidéki gazdaság támogatásában. Európa és Közép-Ázsia országaiban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számtalan kezdeményezést és projektet támogatott az elmúlt évtizedben, melyek a vidék fejlődését célozzák. Egy további lépést jelent most egy budapesti találkozó, amely egy az integrált közösségfejlesztést célzó informális nemzetközi szakmai hálózat megalakulását jelenti.
2019. 10. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Syngenta kétmilliárd dollárt fektet be a fenntartható mezőgazdaságba

Kétmilliárd dollárt fektet be a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságba a következő öt évben - közölte a növényvédőszer- és vetőmaggyártó vállalat az MTI-vel kedden.
2019. 10. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az uniós programok csúszása esetén is számolhatnak a gazdák a támogatások előfinanszírozásával

A sajtó is cikkezett már arról, hogy ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus - a 2021 és ’27 közötti időszak - közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása. A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre a 2020. évi szabályok vonatkoznak.
2019. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb a szőlő, de jobb a minőség

Befejezte a szüretet a Varga Pincészet, az idén a tavalyinál tíz százalékkal kevesebb szőlőt dolgoztak fel, a minőség viszont jobb lett az előző éveknél. A pincészet a tavalyihoz hasonlóan várhatóan 14,5 millió palack bort értékesít az idén - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2019. 10. 22. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: