A veszélyhelyzet legitimálhatja az emailen kötött szerződéseket

A hazai jogrendszer mind a mai napig hallgat arról, hogyan kell tekinteni az e-mailen kötött szerződésekre. Egy, a vírushelyzet kapcsán elfogadott jogszabály azonban most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt. Lehet, hogy ez az első lépés az e-mailek szélesebb körű jogi elfogadottságához?

A veszélyhelyzet legitimálhatja az emailen kötött szerződéseket

Naponta százával küldünk és kapunk e-maileket, az elektronikus üzenetváltás életünk szerves részét képezi. Természetes, hogy megállapodásainkat is sokszor egy-egy e-mailváltásban dokumentáljuk. Ezek után meglepőnek tűnhet, hogy jogrendszerünk még mindig nem rendezi egyértelműen, miként is tekintendő az ilyen megállapodás.

Az e-mail korlátai

A Ptk. több paragrafust is szentel az elektronikus szerződéskötéseknek, így például annak, amikor egy weboldalon keresztül rendelünk valamit. Az elektronikus levelezés útján kötött szerződéseket azonban mégsem tekinti ilyennek.

„Bizonyos esetekben jogszabály írja elő, hogy egy szerződés írásban jöjjön létre” – emlékeztet dr. Bejó Ágnes, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvéde. „A Ptk. szerint egy nyilatkozat (és az ily módon létrejött szerződés) akkor is írásbelinek minősül, ha annak közlése olyan formában valósul meg, amely alkalmas a nyilatkozatban foglalt tartalom változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a nyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására.” – mondja.

Ilyennek minősülhet-e vajon egy e-mailben tett nyilatkozat? Az új Ptk. értelmezésére felállított tanácsadó testület véleménye szerint: „attól függ.” A bíróságoknak esetről esetre, az összes körülmény figyelembevételével kell eldönteniük, hogy egy e-mailben kötött megállapodás írásbeli szerződésnek minősül-e. Nincs tehát egyértelmű szabály arra, hogy például egy e-mailben kötött üzletrész-adásvételi szerződés (melyre a Ptk. írásbeliséget ír elő) érvényes-e vagy sem.

Végső soron akkor minek minősül egy e-mailes megállapodás?

Egységes álláspont hiányában az e-mailen keresztül nyélbe ütött megállapodásokat jobb híján ráutaló magatartással megkötött szerződéseknek minősíthetjük. Azaz az e-mail csupán a felek megállapodásának egyik bizonyítéka. A felek közötti megállapodás tényleges tárgya emiatt egyéb körülmények függvénye is, így például a felek szerződéskötés előtti vagy utáni magatartását is figyelembe kell venni hozzá. „Tehát, ha az e-mailben 10 tonna áru leszállítására szerződünk, de közben a szállító 8 tonnát szállít le, amit én elfogadok, nem biztos, hogy később igényt fogok tudni érvényesíteni a maradék két tonnára. Ez a helyzet nem megnyugtató, ha arra gondolunk, hogy naponta kötünk szerződéseket e-mailen.” – magyarázza a Jalsovszky jogásza.

Van új a nap alatt

A jogalkotó ebbe a kissé zavaros állóvízbe dobott követ pár hónappal ezelőtt. Ugyan csak a társasági kommunikáció tekintetében, de a social distancing szülte elvárásokra is válaszul egy kormányrendelet kimondta, hogy a társaság és magánszemély tagjai közötti kommunikáció ezentúl e-mailen is megejthető, így az ilyen levélváltás kimeríti az írásbeliség követelményeit. „Azaz a magánszemély tagok most már akár e-mailben is szavazhatnak a társaság közgyűlésein, az ettől még érvényes szavazat lesz. Jó látni, hogy a gyakorlat igényei felülkerekedtek a szerződéses jog elméleti polémiáin. Ez a szabály ráadásul a veszélyhelyzet megszűnését követően, 2020. december 31-ig mindenképp velünk marad. Hogy azt követően mi lesz a sorsa, egyelőre nem lehet tudni.” – értékeli dr. Bejó Ágnes.

Csinál-e egy fecske nyarat?

Csak találgatni lehet, hogy a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailek legitimálása elindít-e egy hosszabb folyamatot. Lehet-e majd például egy hitelszerződést is e-mailben megkötni? Vagy tartási szerződést kötni a számítógép elől, esetleg kötbért kikötni – ezek ugyanis mind írásbeli formához kötöttek. Egy dolog bizonyos: nehéz lesz a jogalkotónak visszatuszkolnia a szellemet a palackba, és komoly érvekkel kell felvérteznie magát, ha ezt a folyamatot – amely most még egyelőre a társaság és a tagok közötti elektronikus levélváltásokat érinti – vissza kívánja fordítani.

Hozzászólások

A Huawei felavatta Magyarország első ipari 5G magánhálózatát

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi telephelyén elindult Magyarország első, valós termelési környezetben működő ipari 5G magánhálózata, amely a vállalat gyártási-logisztikai folyamatait segíti. A rendszert Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára mutatta be.
2021. 01. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változhatnak a roamingdíjak a mobilszolgáltatóknál

Már nem vonatkoznak a roaming és nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok az Egyesült Királyságra, ami 2020. december 31-e óta nem az Európai Unió része, így harmadik országnak minősül. Ettől függetlenül a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy megtartják az eddigi feltételeket, hatóság információi szerint azonban jelenleg nem készülnek változtatásra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki, MTI-nek küldött közleményében.
2021. 01. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szabályok alapján fizethetnek társasági adót a külföldi cégek Magyarországon

Társasági adót kell fizetniük bizonyos magyar megrendelőknek nyújtott szolgáltatások után az országban jelen nem lévő külföldi vállalkozásoknak – derül ki a társaságiadó-szabályozás 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezéséből.
2021. 01. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fiatalok és a nők ötöde napi 7 óránál is többet használ mobilalkalmazásokat

A 18-24 év közöttiek ötöde naponta 7 óránál is többet használja kedvenc mobilalkalmazását – derült ki a Huawei Technologies megbízásából készített online felmérésből. A vállalat négyezer válaszadó mobil- és alkalmazáshasználati szokásait vizsgálta, eszerint a férfiak 22 százaléka heti rendszerességgel próbál ki új appokat, míg a nők sokkal több időt töltenek legkedveltebb alkalmazásaik használatával. Utóbbiak inkább a barátaikra hallgatnak, hogy melyik appot töltsék le, míg az urak cikkek és elemzések alapján döntenek erről.
2021. 01. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Március közepétől elérhetők a szja-bevallási tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Január 1-től illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások

Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
2021. 01. 10. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban

Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek - közölte a szolgáltató az MTI érdeklődésére pénteken.
2021. 01. 10. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban

Ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is növekvő tendenciát mutat a Vodafone Magyarország lakossági ügyfeleinek adatigénye. Az eredmény nem meglepő, hiszen tavaly a távoli munkavégzés és otthoni tanulás miatt a telekommunikációs infrastruktúrának minden korábbinál fontosabb szerep jutott. December második hetében interneteztek a legtöbbet az ügyfelek, amikor a korábbi év legforgalmasabb heténél 63%-kal több adatot használtak. Az adatfogyasztás mellett a hanghívások és SMS-ek gyakoriságát, népszerűségét is megvizsgálta a Vodafone 2020-ra vonatkozóan.
2021. 01. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Terjeszkedik a DIGI mobilszolgáltatása

Újabb 34, többségében alföldi és kelet-magyarországi településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatását a DIGI Kft, ezzel a 2019-ben elindított DIGIMobil szolgáltatás több mint 650 településen érhető el a magyarországi lakosság 70 százaléka számára - közölte a szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.
2021. 01. 08. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vírushelyzet alatt sem lehet megúszni a szerződések aláírását

Váratlan problémát okozhat pandémia idején egy egyébként rutinszerű, mégis hangsúlyos ügyvédi procedúra. A dokumentumok ellenjegyzését, illetve a személyazonosítást ezekben a napokban is meg kell oldani, ám a vírushelyzet miatt nehézkes vagy egyáltalán nem megoldható a személyes találkozás. Éppen ezért különösen fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek a távazonosítás és a távellenjegyzés lehetőségével – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
2021. 01. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokat neteztünk szilveszterkor - Ennyit még soha?!

Jelentős forgalomnövekedést mértek a Telenor és a Magyar Telekom hálózatain szilveszterkor és újév napján, a mobil adatforgalom évről-évre nő - közölték az MTI érdeklődésére a mobilszolgáltatók szerdán.
2021. 01. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

SIM-csere átverésekre figyelmeztet az ESET

Négyszeresére nőtt az úgynevezett SIM-csere típusú támadások száma 2015 óta, és szakértők szerint idén, részben a 2020-ban bevezetett azonnali utalási rendszer miatt, egyre több ilyen jellegű átverésre lehet majd számítani - figyelmeztet az ESET a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat szerdai, MTI-nek küldött közleményében.
2021. 01. 06. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Dr. Orbán Anita a Vodafone Magyarország új vezérigazgató-helyettese

2021. január 4-től Dr. Orbán Anita tölti be a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi pozícióját, egyúttal januártól az igazgatótanács tagja is lesz. Az új vezérigazgató-helyettes a Tellurian LNG fölgázipari vállalat londoni leányvállalatától érkezett a Vodafone-hoz.
2021. 01. 05. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OECD reagált a pandémia transzferárakat érintő kérdéseire

A transzferár szakma régóta várta az OECD által december 18-án kiadott iránymutatást a COVID-19 világjárvány vállalatcsoporton belüli tranzakciók árazását érintő kérdéseivel kapcsolatosan. A világjárvány a transzferárazásban is új kihívásokat hozott, korábban nem látott problémák megoldása vált szükségessé. Ebben igyekszik támogatást nyújtani a társaságoknak és adóhatóságoknak az új iránymutatás.
2021. 01. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kell illetéket fizetni a csokkal vásárolt ingatlanok esetében

Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy január 1-jén elindult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük.
2021. 01. 02. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az otthonteremtést segíti a közjegyzői díjak csökkentése

Az otthonteremtést segíti a közjegyzői díjak csökkentése - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán.
2021. 01. 02. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek lesznek a 2021-es adókönnyítések

A 2021-ben hatályba életbe lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
2020. 12. 30. 07:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyítés a táppénzen lévőknek

Óriási könnyítést jelent a veszélyhelyzet alatt fennálló keresőképtelenség igazolásában, hogy a szükséges dokumentumok e-mailben is továbbíthatók - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Facebook-oldalán.
2020. 12. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kell tudni a közgyógy ellátásról 2021-ben?

A közgyógyellátás 2021-ben is a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás, mely egy természetbeni juttatás. Kinek jár és mennyi az összegel a közgyógy ellátásnak 2021-ben? Közgyógy ellátás igénylése 2021-ben. Mekkora a gyógyszerkeret mértéke közgyógy esetén? Mik a közgyógy jogosultág feltételei 2021-ben? Miben különbözik az alanyi, a normatív és a méltányossági közgyógy ellátás?
2020. 12. 27. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gépjárműadó 2021 - hivatalos NAV információk

Gépjárműadó 2021-es változások és tudnivalók. Gépkocsi adó befizetése és online befizetése 2021-ben. A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.
2020. 12. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: