Ahol a gabona tárolás és az informatikai találkozik - Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

Agrár,- és informatikus mérnökök közreműködésével dolgozta ki egy magyar fejlesztőkből álló startup az okos gabonaszondát, amely valós idejű tájékoztatást ad a síktárolóba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletetről és további hasznos paraméterekről. A több éves akkumulátoridővel és rendkívül egyszerűen kezelhető GrainMonitor a jövőben öntanuló módon a mérési eredmények alapján problémák megjóslására is képes lehet, továbbá meglesz a képessége, hogy azonnal megoldást javasoljon a felmerülő problémákra.

Ahol a gabona tárolás és az informatikai találkozik - Öntanuló lesz a magyar gabonaszonda

A gazdáknak évtizedekig visszatérő fejfájást okozott, hogy csak kézi hőmérővel tudták megnézni a síktárolókba helyezett terménykupac belsejében lévő hőmérsékletet, mely alapvetően reprezentálja a raktározott gabonában gyakran előforduló problémákat, például; tömörödés, gombás fertőzések, vagy kártevők megjelenése

Ezt a problémát oldotta meg évekkel ezelőtt több cég a világon, köztük kiemelkedően egy magyar vállalat is, akik terméke automatizált 0-24 monitoringot kínál a síktárolókban lévő gabona felügyeletére, vezeték nélküli szondákkal. A technológia lényege, hogy a rendszer szondákkal több ponton időközönként hőmérséklet méréseket végez, a szondák egy adatgyűjtőnek továbbítják az eredményeket, ez az eszköz pedig már Internet kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat egy kiszolgáló állomásra. A kiszolgálón történik az adatok feldolgozása és elérés biztosítása a felhasználó számára, illetve a kiszolgáló képes SMS riasztások küldésére is, ha a hőmérséklet valahol a megadott határérték fölé megy.

Ezzel a rendszerrel így már hatékonyabban megelőzhető ill. enyhíthető egy esetleges rosszul szárított termény, felázás vagy beázás okozta kár.

A magyar fejlesztőkből álló GrainMonitor megoldása alapvetően hasonló,- már ami az eszközt illeti, de szolgáltatásaiban és a háttér-rendszerben mégis merőben új megközelítést és további szempontokat vesz figyelembe! A fejlesztés a már más területekről ismert Ipar 4.0, avagy „IoT világ” szemléletű: a gyakorlatban ez itt azt jelenti, hogy a termék valóban legyen gondozásmentes és kiemelkedően energiatakarékos, minden eszköz önálló „dolog” legyen (utalás -IoT- Internet of Things – „Dolgok Internete”) és a mért adathalmaz pedig olyan tudást hordozzanak melyeket korábban nem. A GrainMonitor fókusza, hogy a termék ne csupán egy eszköz legyen a felügyelethez, hanem egyfajta tároló, tárházasszisztens is.

Speciális szondák speciális mérési információkkal

Mózsa Ferenc, a vállalat alapító tagja elmondta, a felhasználók mobiltelefonján az alkalmazás folyamatos kapcsolatot létesít a szondával, és üzenetekben küld tájékoztatást valamint vár vissza információkat arra vonatkozóan, hogy az érzékelt probléma tényleg valós-e és történt-e beavatkozás.

„Mivel az applikáció mindig kéznél van, az ügyfél bármikor eléri az információkat és ott néhány kattintással grafikonos megjelenítéssel követheti az eseményeket. A behelyezett szenzorok kvázi virtuális térképen is nyomon követhetők, melyen egy kétdimenziós hőtérkép is látható. Fejlesztés alatt áll továbbá ennek a háromdimenzióssá tétele is” – fogalmazott az informatikus mérnök.

Szintén a GraintMonitor saját fejlesztései azok a specializált szondák, melyek kiemelt területekre szolgáltatnak speciális mérési információkat. Ilyen többek között a szenzorok helymeghatározó képessége és különböző gázok mérésének a lehetősége is. Utóbbinak leginkább a gabonában fellépő kártevők irtásában játszanak nagy szerepet, hiszen a kártevők ellen termény gázosítással védekeznek.

Más gabonaszondákkal összehasonlítva előny továbbá, hogy nem annyira helyhez kötött, hiszen a startup olyan titkosított ipari vezeték nélküli kommunikációt használ, melynek az ország számos pontján van már lefedettsége, de ahol nincs, egy bázisállomás telepítésével akár 10-15 kilométer lefedettséget lehet megteremteni.

Képes lesz megmondani, milyen beavatkozásra van szükség

A cég legnagyobb innovációiója, hogy a gabonaszondák nem igényelnek semmilyen akkumulátortöltést vagy –cserét. Napi 6-8 mérés mellett is akár 5 éves akkumulátor-idővel bírnak, az ügyfelek pedig a kiterjesztett garanciával úgymond „örök akkumulátor gondtalanságot” kapnak: ha felmondja a szolgálatot, a GrainMonitor csapata díjmentesen cseréli.

Mózsa Ferenc a közeli céljaikat illetően arról beszélt, hogy a hangsúlyt leginkább a szoftveres háttér fejlesztésére kívánják helyezni, és gabonaszondájuk terveik szerint hamarosan öntanulóvá válik.

„Szeretnénk elérni, hogy a GrainMonitor öntanuló módon a jövőben a nyersadatok és riasztások mellett információkat is közöljenek, problémákat jósoljanak meg a mérési eredmények alapján és támogassák a döntésben az ügyfélt. Magyarul a technológia képes lehet megmondani, milyen beavatkozásra van szükség adott helyzetekben. Egy megfelelő időben elvégzett beavatkozás akár sok milliós megtakarítást is jelenthet” – magyarázta.

Kiemelt szerepet helyeznek továbbá a GrainMonitor egyéb rendszerekhez való illesztésére is, mellyel gyakorlatilag a szondák képesek lesznek közvetlen adatot szolgáltatni nem csak a saját applikáció számára, hanem további megoldások felé: például meglévő vállalatirányítási és egyéb irányítási rendszerek, vagy éppen tárolókban elhelyezett aktuátorok, szellőztető berendezések melyek lényegében a beavatkozást is jelenthetik adott hőmérséklet probléma esetén.

Hozzászólások

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül

Új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
2021. 03. 07. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatos a hazai élelmiszerellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszerellátás - közölte Nagy István agrárminiszter szombaton az MTI-vel.
2021. 03. 06. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A közműszolgáltatók is érintettek a kéthetes zárásban

Szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál a koronavírus terjedésének megakadályozására tett kormányzati intézkedésekkel összhangban - közölték a közműszolgáltatók szombaton az MTI-vel.
2021. 03. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ekkora összegű turisztikai fejlesztés valósulhat meg Pest megyében

Nyolcmilliárd forintnyi turisztikai fejlesztés valósulhat meg Pest megyében a kormány 4,3 milliárd forintos támogatásával - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
2021. 03. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli ügyfélfogadási rend az Agrárkamaránál

Rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezet be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos falugazdász-hálózatánál március 8-tól - közölte a kamara pénteken az MTI-vel.
2021. 03. 06. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Napraforgó: reális cél a termésátlag további növelése

A tavalyihoz hasonló, 600 ezer feletti vetésterületre számít idén a napraforgó vetőmag piacvezető Syngenta, áll a cég ágazati előrejelzésében. Bár az elmúlt években kiválóan teljesítő napraforgó lendülete tavaly a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt némileg megtorpant, a szakértők szerint komoly lehetőségek vannak a növényben: kedvező időjárási feltételek mellett akár további rekordokat is elkönyvelhet a szegmens.
2021. 03. 06. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány hetek alatt forgatta fel a kozmetikai bérgyártást

A kozmetikai bérgyártás egyes szegmenseiben az igény és a forgalom is megnőtt a koronavírus-járvány hatására, míg más területeket gyakorlatilag teljesen tönkretett a válság. Az emberek a krízishelyzetben a nem létszükségletnek számító szépségápolási termékeket inkább nem vásárolták meg, a másik oldalon a higiéniai kozmetikumokra a fertőzés elleni védekezés jegyében nőt a kereslet.
2021. 03. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lehet intézni a NAV ügyeket hétfőtől

A veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedések betartása, a fertőzések megelőzése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják; az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.
2021. 03. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétvégén is folytatódik az oltási program

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben az oltási program nem állt le, a hétvégén is folytatódik - írta a Koronavírus Sajtóközpont pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2021. 03. 06. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

250 milliárd forint lesz idén falufejlesztésre

A kormány több mint 250 milliárd forintot biztosít idén a magyar falvak fejlesztésére, a Magyar falu programban többi között óvodák, játszóterek, temetők megújítására lehet pályázni - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Nógrád megyei Sóshartyánban, ahol óvodai játszótér épült meg a programnak köszönhetően.
2021. 03. 05. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatos megrendelésekre számítanak az építési vállalkozók

A járvány ellenére is folyamatosan számíthat lakásépítési megrendelésekre az építőipar - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-vel pénteken.
2021. 03. 05. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a részvények húzták ma a BUX-ot!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
2021. 03. 05. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

A világ teljes energiafogyasztásának egyharmadát Kína és az Amerikai Egyesült Államok adja, ha egyaránt figyelembe vesszük a lakossági és ipari felhasználást. Magyarországon viszont mindkét államénál nagyobb a lakosság energiafelhasználási aránya: míg hazánkban 32 százalék, addig az Egyesült Államokban csupán 18 százalék. Az Eurostat adatai szerint a legtöbb környező országénál is többet fogyaszt a magyar lakosság: Ausztriában 23, Csehországban 26, Szlovákiában pedig mindössze 20 százalék ez az arány. A számok alakulását az is befolyásolja, hogy hazánkban jóval alacsonyabb az ipari célú felhasználás, míg a cseheknél sokkal több az energiaintenzív ipari termelés.
2021. 03. 05. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre pontosabban fizetnek a vállalkozások

A késve fizető partnerek és a lánctartozás aránya 3 százalékpontos csökkenést mutat a megkérdezett vállalkozások körében a 2020. júliusi adatfelmérés óta - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzését pénteken az MTI-vel.
2021. 03. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a mezőgazdasági termelés 2020-ban

A mezőgazdasági termelés 2020-ban az előző évi áron 2,2 százalékkal csökkent, folyó áron viszont a 7,2 százalékos áremelkedés jóvoltából 4,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növénytermesztés változatlan áron számolt termelése 3,3 százalékkal, az állattenyésztésé 1,3 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A 10,3 százalékos és a 3,2 százalékos árváltozás hatásával együtt a termelési érték 6,6 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal nőtt - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 03. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU több tagállamát is érintő versenykorlátozó megállapodást tárt fel a magyar versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal 46 millió forint bírságot szabott ki a jogsértő vállalkozáscsoportra. A GVH beavatkozása az EU más tagállamaiban is kiküszöböli a versenykorlátozást, de a magyar nők is jól járhatnak vele, mivel az ügyben összességében 140 millió forint értékű kompenzációs vállalás is született.
2021. 03. 05. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen növekedést hozhat az újranyitás

A pénzügyminiszter szerint ha húsvét után, megfelelő átoltottság esetén nyitni lehet, akkor van remény arra, hogy a magyar gazdaság a tavalyi év 5 százalékos visszaesése után az idén 4-4,5 százalékos növekedést érjen el.
2021. 03. 05. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül a nulla százalékos gyorskölcsönre jogosultak köre

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB az MTI-vel pénteken.
2021. 03. 05. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogy áll a magyar ipari termelés a COVID közepén?

Közel 7 százalékos visszaeséssel zárta a januárt a magyar ipar, ebben az évben 5 - 10 százalékos bővüléssel számolhat a szektor.
2021. 03. 05. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországra jön a mikromobilitást segítő DUCKT

A mikromobilitási hálózatokat fejlesztő vállalat, a DUCKT 150, az elektromos rollereknek létesített dokkoló és töltőállomás üzembe helyezésével a közeljövőben indítja el kísérleti programját Párizsban. Ennek célja, hogy bemutassák az univerzális töltőinfrastruktúra miként gyorsíthatja fel a mikromobilitás elterjedését és ezzel a környezeti hatások csökkentését a nagyvárosokban. A tervek szerint, a sikeres franciaországi bevezetés után a szolgáltatás több európai országban, így Magyarországon is elérhetővé fog válni.
2021. 03. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: