Az Allianz Csoport negyedéves és féléves eredményei

A Covid–19-válság az eddigi egyik legsúlyosabb zavart okozta a gazdaságban és a pénzügyi piacokon. Bár a pénzügyi piacok erősödtek 2020 második negyedévében, a gazdasági talpra állás továbbra is törékeny. Az Allianz változatos portfóliójának és stabil mérlegének köszönhetően továbbra is sikeresen kezeli a jelenlegi krízist, és meggyőző eredményeket ért el 2020 második negyedévében. A folyamatos bizonytalanság miatt jelenleg nem módosítjuk a 2020-as működési eredménnyel kapcsolatos előrejelzéseket.

Az Allianz Csoport negyedéves és féléves eredményei

A belső bevétel növekedésének árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke −7,7 százalék volt 2020 második negyedévében, főleg az élet- és egészségbiztosítási üzletágnak köszönhetően. A teljes díjbevétel 6,8 százalékkal, 30,9 milliárd euróra csökkent 2020 második negyedévében (2019 második negyedéve: 33,2 milliárd euró). A működési eredmény 18,8 százalékkal, 2,6 milliárd euróra gyengült (3,2-ről) 2020 második negyedévében. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a Covid–19-hez kapcsolódó veszteségek és az alacsonyabb működési befektetési eredmény miatt romlott. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye stabil volt, a csökkenés főleg egy 2019. évi egyszeri, kedvező nyereségnek köszönhető. Vagyonkezelési üzletág meggyőző, bár az előző évhez képest alacsonyabb működési eredményt könyvelt el, elsősorban az alacsonyabb teljesítménydíjak miatt. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény28,6 százalékkal, 1,5 milliárd euróra esett vissza (2,1-ről) 2020 második negyedévében, ami nagyrészt tükrözte a működési eredmény alakulását.

Az egy részvényre jutó eredmény alapértéke (EPS) 27,6 százalékkal, 7,07 (9,76 euróról) euróra csökkent 2020 első félévében. Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) 10,0 százalék volt (2019 teljes év: 13,6 százalék). A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2020 első negyedév végi 190 százalékhoz képest 187 százalékra csökkent 2020 második negyedévének végére[1].


2020 első félévében a teljes díjbevétel stabil maradt. A működési eredmény 20,5 százalékkal, 4,9 milliárd euróra esett (6,1-ről); a Covid–19 jelentős negatív hatást gyakorolt a biztosítási üzletágak működési eredményére. A vagyon- és felelősségbiztosítás alacsonyabb jegyzési és működési befektetési eredményt ért el. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye egy 2019. évi egyszeri, kedvező nyereség és az alacsonyabb befektetési nyereségráta következtében csökkent. A teljes kezelt vagyon (AuM) növekedésének köszönhető bevételnövekedés a vagyonkezelési üzletág működési eredményének javulását eredményezte. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény csökkenését főképpen a működési eredmény visszaesése okozta.

„A pandémia továbbra is minden iparág számára kihívást jelent. Az Allianz ennek ellenére jó eredményeket ért el, és figyelemre méltó ellenálló képességről tett tanúbizonyságot 2020 első félévében. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy 2020 második félévében is meggyőző pénzügyi teljesítményt látunk majd” – mondta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója.

Vagyon- és felelősségbiztosítás: működési eredmény a Covid–19-járvány nyomása alatt

-A teljes díjbevétel 13,5 milliárd euróval (13,4) lényegében változatlan maradt 2020 második negyedévében. Az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított belső növekedési ráta −1,6 százalékot ért el, amelyet a főleg a Covid–19 hatásának köszönhető 5,3 százalékos negatív mennyiségi hatás és a 4,5 százalékos pozitív árhatás tett ki. A negatív eredmény elsősorban az Allianz Partners, az Egyesült Királyság és Olaszország eredményeinek tudható be. Ezt némileg ellensúlyozta az AGCS, Németország, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségek pozitív belső növekedési rátája.
-A működési eredmény 17,4 százalékkal, 1,1 milliárd euróra esett 2020 második negyedévében 2019 második negyedévéhez képest. A jegyzési eredményt a Covid–19-pandémia hatásai, a nagyobb veszteségek növekedése, valamint a rosszabb lebonyolítási eredmény gyengítették. Ezeket a hatásokat részben ellensúlyozta a költséghányad javulása. Ezenkívül a működési befektetési bevétel is jelentősen visszaesett.
-A kombinált hányad (kárráfordítások és költségek díjbevételhez viszonyított aránya) 1,2 százalékponttal, 95,5 százalékra nőtt 2020 második negyedévében.

„A Covid–19 hatása a vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág bevételeire jelentősebb volt 2020 második negyedévében, de ami a bevételnövekedést illeti, a franchise ellenállónak mutatkozott” – mondta Giulio Terzariol, az Allianz SE CFO-ja. „A Covid–19 hatásaitól megtisztított teljesítmény továbbra is erős, a normalizált kombinált hányad 94 százaléknál kisebb; a biztosítástechnikai kiválóságra és a hatékonyságra helyezett hangsúly kifizetődik.”

2020 első félévében a teljes díjbevétel 33,8 milliárd euróra emelkedett (32,9-ről). Az árfolyam- és konszolidációs hatások kiszűrésével számítottbelső növekedési ráta 0,3 százalék volt, főleg az AGCS, az ázsiai és csendes-óceáni térség, illetve Németország eredményeiből fakadóan. Mivel különösen a jegyzési eredmény csökkent jelentősen, −0,8 milliárd euróval a természeti katasztrófák okozta biztosítási események és a Covid–19 komoly hatása miatt - a működési eredmény a tavalyi év hasonló időszakához képest 23,4 százalékkal, 2,2 milliárd euróra esett vissza. Ezt a negatív hatást részben ellensúlyozta a költséghányad jelentős javulása. Összességében a kombinált hányad 2,7 százalékponttal, 96,7 százalékra romlott az első félévben.

Élet- és egészségbiztosítás: 1,0 milliárd euró működési eredmény

-Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP)[2] 11,5 milliárd euróra csökkent (15,2-ről) 2020 második negyedévében, amelyre csaknem minden országban hatást gyakorolt a Covid–19. A legnagyobb mennyiségi visszaesés Németországban (csökkent a tőkehatékony termékek értékesítése) és az Egyesült Államokban (csökkent a fix összegű évjáradékok értékesítése) volt tapasztalható.
-Az új értékesítés eredményhányada (NBM) 2020 második negyedévében 3,1 százalékra esett vissza (3,6 százalékról) az alacsonyabb kamatok hatása miatt, amit nagymértékben ellensúlyoztak a javuló termékek és a jobb üzleti mix, amely magában foglalja az előnyben részesített üzletágak felé történő elmozdulást. Az új értékesítés értéke (VNB) az alacsonyabb mennyiségnek és az alacsonyabb nyereségrátának köszönhetően 2020 második negyedévében 357 millió euróra csökkent (544-ről).
-A működési eredmény 1,0 milliárd euróra esett (1,2-ről) 2020 második negyedévében. Ennek oka elsősorban egy egyszeri, kedvező nyereség az Egyesült Államokban 2019 második negyedévében. Az eredmény csökkenéséhez hozzájárult még a magasabb fedezési költség az egyesült államokbeli változó összegű évjáradék üzletágban, valamint a spanyolországi Allianz Popular leépítése.

„Elégedett vagyok az értékesítési tevékenység 2020 második negyedévében tapasztalható minőségével az élet- és egészségbiztosítási üzletágban, ez a meggyőző új értékesítési eredményhányadban is érzékelhető” – közölte Giulio Terzariol. „Működési jövedelmezőségünk továbbra is erős, azt az aktív kockázatkezelési intézkedéseink megfelelően támogatják.”

Az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) 2020 első félévében 29,6 milliárd euróra gyengült (32,9-ről), elsősorban a németországi és az egyesült államokbeli életbiztosítási értékesítések visszaesése következtében. A működési eredmény 1,8 milliárd euróra csökkent (2,3-ról), aminek oka elsősorban egy egyszeri, kedvező nyereség az Egyesült Államokban 2019 második negyedévében. Az eredmény romlásához hozzájárult még a nagyobb értékvesztés 2020 első negyedévében, a magasabb fedezési költség az Egyesült Államokban és a spanyolországi Allianz Popular leépítése. Az új értékesítés eredményhányada 2,9 százalékra esett (3,5-ről), aminek hatására az új értékesítés értéke 851 millió eurót ért el (1153-ról).

Vagyonkezelés: a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon 6,5 százalékkal nőtt

-A harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon (AuM) 2020 első negyedévének végéhez képest 101 milliárd euróval, 1658 milliárd euróra nőtt 2020 második negyedévében. Ennek mozgatórugói a kedvező, 102,3 milliárd euró értékű piaci hatások és a 25,8 milliárd euró összegű nettó tőkebeáramlás voltak. Mindkét tényező erős visszapattanást jelez 2020 első negyedévéhez képest, amelyre a Covid–19 erős hatást gyakorolt. A kedvezőtlen, 28,5 milliárd eurós devizaárfolyam-hatások ezt részben ellentételezték.
-A teljes kezelt vagyon állománya 2250 milliárd euróra nőtt 2020 második negyedévében.
-A működési eredmény 5,7 százalékkal, 640 millió euróra mérséklődött (678-ról) 2020 második negyedévében az alacsonyabb teljesítménydíjaknak köszönhetően. Ráadásul a működési ráfordítások is nőttek. Ennek eredményeképpen a költség-bevétel arány (CIR)2019 második negyedévéhez képest 1,7 százalékponttal, 62,8 százalékra nőtt 2020 második negyedévében. A devizaárfolyam-hatásoktól megtisztított működési eredmény 7,2 százalékkal csökkent.

„A kihívásokkal teli környezetben is erős nettó beáramlás egyértelműen mutatja, hogy vagyonkezelési üzletágunk remekül teljesít” – mondta Giulio Terzariol. „Megfelelő helyzetben vagyunk, hogy még nagy bizonytalanság mellett is jó működési eredményt érjünk el, és közép- és hosszú távon értéket teremtsünk a vagyonkezelési franchise számára.”

2020 első félévében a működési bevételek 5,2 százalékkal, 3,5 milliárd euróra emelkedtek a teljes kezelt vagyon növekedésének köszönhető bevételnövekedés következtében. A költség-bevétel arány csaknem változatlan, 62,2 (62,3) százalék maradt. A működési eredmény 5,4 százalékkal, 1319 millió euróra nőtt (1251-ről). Belső alapon a működési eredmény 3,0 százalékkal javult. A nettó kiáramlás, a kedvezőtlen piaci hatások és a negatív devizaárfolyam-hatások eredményeképpen a harmadik felektől származó teljes kezelt vagyon1658 milliárd eurót tett ki, ami 28 milliárd eurós, vagyis 1,7 százalékos csökkenést jelent a 2019. év végéhez képest.



[1] A biztosítástechnikai tartalékokkal kapcsolatos átmeneti intézkedéseket is figyelembe véve, a Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 217 százalék volt.
[2] Eltérő jelzés hiányában a közleményben az új értékesítésből származó díjbevétel nettó jelenértéke (PVNBP) a nem ellenőrző részesedések levonása utáni értéken szerepel.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: