Az OTP Bank Románia 7 millió lej adózás utáni nyereséget ért el

Az OTP Bank Románia 7 millió lej (1 lej=72,78 forint) konszolidált adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben, ami jelentős javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva, amikor a koronavírus-járvány miatt a kockázati költségek 48 millió lejes emelkedése 11 millió lej veszteséget eredményezett - közölte pénteken a bank.

Az OTP Bank Románia 7 millió lej adózás utáni nyereséget ért el

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint az első negyedéves pénzügyi eredmények az OTP Bank Románia költségvetésének megfelelően alakultak. A működési nyereség elérte a 8 millió lejt, ami alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A működési nyereség szintjét a 26 százalékkal nagyobb működési költségek magyarázzák. Az Országos Betétbiztosítási Alapba és a Szanálási Alapba befizetett magasabb éves hozzájárulások mellett a működési kiadások növekedését a belső növekedési program szerint végrehajtott beruházások és kiadások eredményezték - írták a közleményben.
   
A teljesítő hitelek állománya éves összevetésben 14 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, amit az ingatlanhitelek 14 százalékos, a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott hitelek 17 százalékos, valamint a vállalati hitelek 10 százalékos bővülése eredményezett. Az árfolyamszűrt betétek állománya 31 százalékkal nőtt, miután a lakossági betétek 24 százalékkal gyarapodtak, a kkv-betétek 28 százalékkal, míg a vállalati betétek 51 százalékkal bővültek. A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 15,6 milliárd lejt, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg 2020 márciusához képest.
   
A teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel csak 2 százalékkal csökkent, és elérte a 112 millió lejt.
    

A bank tőkemegfelelési mutatója 3,8 százalékponttal, 22,7 százalékra nőtt a tavalyi első negyedévhez mérten az OTP Csoport által márciusban végrehajtott 250 millió lejes tőkeemelés következtében.
   
Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a már folyamatban levő organikus növekedési stratégiára, új projekteket valósítanak meg, valamint új termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. "Az év első három hónapjában a hitel- és betétportfóliónk stabilan tartotta a kétszámjegyű növekedését, ráadásul ez az ügyfelek számában is megmutatkozik. Ezek a biztató eredmények az első negyedéves beruházási programunknak köszönhetők" - mondta a vezérigazgató.

Hozzászólások

Ezért nem népszerű úticél Szlovénia

Az első öt hónapban nagyot csökkent a turisták száma Szlovéniában az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt, a májusi adatok azonban javulást mutattak - közölte csütörtökön a szlovén statisztikai hivatal.
2021. 06. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában is megjelent a delta variáns

Szlovéniában is kimutatták a koronavírus delta variánsát, a mutációt már 18 mintában azonosították - jelentette be Tjasa Zohar Cretnik, a Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója csütörtökön.
2021. 06. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elhalasztották a családi pótlék emelését

Elhalasztotta a Romániában gyerekpénzként emlegetett családi pótlék júliusra tervezett emelését a bukaresti kormány: a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet szerint a kiskorú gyermekek nevelését segítő állami támogatást 2022 január elsejétől 13 százalékkal, 2023-tól kezdődően pedig az inflációnak megfelelő mértékben emelik.
2021. 06. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolországban is megváltozott a maszkviselési szabály

Nem lesz kötelező maszkot viselni szabadtéren, ha tartható a legkevesebb másfél méteres távolság másoktól - ismertette a Spanyolországban június 26-án életbe lépő rendelkezést az egészségügyi miniszter a kormány rendkívüli ülését követően csütörtökön Madridban.
2021. 06. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb enyhítések Romániában

Romániában júliustól tovább lazítanak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokon: a rendezvényeken az eddigieknél többen gyűlhetnek össze, az immunizációt pedig a beoltottaknak járó kedvezményekkel bátorítják.
2021. 06. 25. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A lengyelek többsége idén belföldön nyaral

Belföldi üdülésre készül a nyaralni szándékozó lengyelek mintegy háromnegyede, több mint hatvan százalékuk megterhelőnek tartja a külföldi utazást megnehezítő járványügyi korlátozásokat - derül ki a lengyel országos adónyilvántartási hivatal (KRD) megrendelésére készült, csütörtökön ismertetett felmérésből.
2021. 06. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye az első negyedévben 4,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban és 0,4 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez viszonyítva - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtöki jelentésében.
2021. 06. 25. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU célzott gazdasági szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön megkezdte az szankciók bevezetését a fehérorosz gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintően, fokozva a nyomást az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimre.
2021. 06. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegróban lassan halad az oltakozás

A lakosság egyharmadát oltották be eddig Montenegróban, a hivatalos adatok szerint csütörtökig a nagykorúak 32,6 százaléka kapta meg eddig valamely védőoltás legalább egy adagját, az oltakozás azonban lassan halad, ugyanis fél év alatt a 620 ezres országban eddig mindössze valamivel több mint 149 ezer embert oltottak be.
2021. 06. 24. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban javult a német üzleti hangulatindex

Az elemzők által vártnál is kedvezőbb lett júniusban a német üzleti hangulatindex.
2021. 06. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, háttérbe szorultak a globális monetáris gazdaságösztönző intézkedések közelgő kivezetése miatti aggodalmak, a befektetők inkább a stabil gazdasági növekedésre fókuszáltak. A technológiai részvényeket megtámogatta az amerikai versenytársak árfolyamának emelkedése.
2021. 06. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vissza kell vennie a termelésből a Skoda autógyárnak

Alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerül termelését a következő időszakban a legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto - közölte Martina Gillichová, a Skoda szóvivője csütörtökön Mladá Boleslavban.
2021. 06. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kft-ből GmbH? Uniós irányelv segíti a vállalkozások szabad letelepedését

Megszűnés nélkül, jogi személyiségét megőrizve változtathat társasági formáján és helyezheti át a székhelyét is valamelyik uniós tagállamba egy magyar kft. vagy zrt. A lépésre egy tavaly óta hatályos uniós irányelv ad lehetőséget, amely jelentős újításokat hoz a társasági jogban. Az irányelvet legkésőbb 2023. január 31-től kell alkalmazni Magyarországon is.
2021. 06. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A bankok érdekeit védi az új csődeljárási törvény

Bár a jó irányba tett lépés, ugyanakkor kérdéses, hogy a magyarországi csődeljárások legfőbb problémáit képes lesz-e orvosolni a július 1-jén hatályba lépő új csődtörvény. A jogszabály vállalatokra gyakorolt várható hatásait elemezte Dr. Győrfi Attila, az Euler Hermes hitelbiztosító kár- és követeléskezelési igazgatója.
2021. 06. 24. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehországban több tízezer háztartás áram nélkül maradt

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon csütörtökre virradóra végigsöprő erős szélviharok és esőzések következtében - jelentette a közszolgálati Cseh Rádió.
2021. 06. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolország fellép a magas energiaárak ellen

Az EU szigorú 2030-as klímapolitikájának eredményeként az úgynevezett szennyezési jogok, vagy kvóták ára sokat emelkedett idén, ez pedig költségként beépülve jelentősen növelte az energiaárakat Európa szerte, ami az infláció megugrása szempontjából sem elhanyagolható.
2021. 06. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Béna EU, nyomi britek - mehet a hús a BREXIT ellenére

Újabb hosszabbítás jöhet a brit húskészítmények észak-írországi értékesítésében.
2021. 06. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal az olaj árfolyama, az OPEC fékezni próbálja

Miután a Brent 75 dollár fölé szaladt, a szaúdi olajminiszter hűteni próbálta a kedélyeket azzal, hogy az OPEC+ tagállamok felelősek abban, hogy csökkentsék az inflációs nyomást.
2021. 06. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 06. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi a minimálbér az EU-s országokban? Ábrán mutatjuk!

Nemzeti havi minimálbér, euró (bruttó); 2021
2021. 06. 24. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: