Az ingatlanpiac hosszú szüretre számíthat a hazai borvidékeken a járvány miatt

A koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások, a külföldi utazási lehetőségek szűkülése felpörgette a keresletet a vidéki, kertes családi házak, nyaralók iránt, amelyekben kényelmesebb átvészelni a karanténnal járó bezártságot, szükség esetén berendezni a home office-t, mint a nagyvárosi lakásokban. Az OTP Ingatlanpont ezúttal három borvidék: Szekszárd és környéke, Balaton-felvidék, valamint Eger vonzáskörzetének ingatlanpiacát mutatja be. A borászok megnyugodhatnak, az újonnan érkező vevők nem fogják rontani az üzletüket.

Az ingatlanpiac hosszú szüretre számíthat a hazai borvidékeken a járvány miatt

Az ország minden tájáról érkező érdeklődők a járvány miatt nem a borászkodás, hanem sokkal inkább a nyugalom, a csend, a panoráma miatt keresik a lakható tanyákat a szekszárdi, szőlővel beültetett lankákon. Jellemzően magánhasználatra, új otthonként vagy nyaralóként, az sem akadály, ha a kiválasztott épület felújításra szorul. A befektetési célú vásárlás ebben a szegmensben nem jellemző. Ezekre az ingatlanokra a besorolásuk miatt nem lehet hitelt felvenni, így a vásárlásnál az ár a meghatározó szempont.

„A lakható tanyák felszereltségétől, megközelíthetőségétől, méretétől függ a vételár. Adtunk el már 30 millió forintért is ilyen jellegű ingatlant, de ez kiugrónak számít. Jellemzően 3-10 millió forint között szóródik a zártkerti ingatlanok ára a környéken” – mondja Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Szekszárdon és környékén a lakható tanyákat főként azok az idős emberek kínálják eladásra, akik már nem akarnak, vagy nem tudnak vesződni a föld megművelésével. A vevők jellemzően családosok vagy fiatal házasok, akik szívesen költöznek ki a városból. Az utóbbi időben enyhén mérséklődtek az ingatlanárak, ami újra mozgásba lendítheti a befektetési célú, a drágaság miatt az utóbbi időben visszafogott és főleg a telkekre fókuszáló piacot.

Reneszánszát éli a Balaton-felvidéki ingatlanpiac

Az elmúlt évekhez képest újra megteltek élettel a térségre jellemző építészeti stílusról könnyen felismerhető takaros kis települések. Akad még ugyan néhány megmentésért kiáltó ház, de már sokan felismerték, hogy ár/érték arányban itt érdemes befektetni, ha valaki a Balaton közelsége mellett nyugalomra is vágyik.

„Egyaránt népszerűek a kisebb telkek és a nagyobb, akár kúria jellegű ingatlanok. Az érdeklődők köre is meglehetősen vegyes. Jellemzően nyaralókat keresnek, de a merészebbek nem riadnak vissza olyan terület megvásárlásától sem, amelyen mindössze egy lakókocsit állíthatnak a szezonra, ami itt nem azonos a strandszezonnal. Annál jóval hosszabb” – mondja Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont észak-nyugat magyarországi régióvezetője.

Ezen a környéken a saját ingatlan kiadása nem jellemző, nem a megtérülés a fő szempont. Kivételt képeznek a kereskedelmi funkcióval bíró, vagy szálláshelyek kialakítására alkalmas ingatlanok, birtokok, a jelenlegi kínálatban is szerepel vállalkozásra alkalmas terület, a hozzá tartozó épületekkel. Goreczki Szabolcs a kedvelt területek között a Káli-medencét, a Tapolcai-medencét, a Lesencéket, valamint a cserszegi régiót említi. Telket 5, építésre alkalmas telket 10, pincét típustól és a közművektől függően 4-15 millió forintért lehet vásárolni a környéken. Az ingatlanpiaci szempontból népszerű célpontok listáján Cserszegtomaj, Rezi, Várvölgy, a Tapolca melletti falvak – Zalahaláp, Nemesgulács, Raposka, Kisapáti –, valamint a Szent György-hegy, Csobánc, Badacsony, Haláp, és a Keszthelyi-hegység panorámás telkei, nyaralói szerepelnek.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Eger felkészülten várja az ingatlanvásárlók ostromát

Eger környékén nem a nyaralókra, hanem azokra a klasszikus falusi környezetben található családi házakra nőtt meg a kereslet, amelyeket az új tulajdonosok majd nyaralóként akarnak használni. Ezzel párhuzamosan az üres telkek iránt érdeklődnek egyre többen a város és a környező fürdőhelyek közelében, többen mobilház telepítését is tervezik. A lényeg: legyen fürdő a közelben, és ébredjen madárcsicsergésre az új tulajdonos. Az árakban nagy a szórás.

„A legtöbben a 10 millió forintnál olcsóbb, jó állapotú családi házakat keresik, melyek nem igényelnek komolyabb felújítást, átalakítást. A szóba jöhető települések: Pétervására és környéke, Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Sirok, Parád, Parádsasvár, Markaz, Abasár. Az egyébként is a turizmusra épülő és/vagy termálvízzel rendelkező településeken és azok közelében (Egerszalók, Demjén, Bükkszék, Bogács, Noszvaj, Cserépfalu, Bükkzsérc, Mátraháza) ingatlantípustól függően jóval magasabb, 20-40 millió forintos árakkal is találkozunk, de tudunk 70 millió feletti eladásról is” – mondja Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont észak-kelet magyarországi régióvezetője. A vevők között sok a nyugdíjas, akik a városon kívül, nyugodt környezetben keresnek új otthont. Van egy másik csoport is, amelynek tagjai inkább második otthonra, pihenőhelyre vágynak. Az igényeik nagyjából megegyeznek: túl sok ráfordítást nem igénylő, lakható, jó állapotú, átlagos méretű, élhető ingatlan, lehetőleg kisebb telekkel.

Egerben jól megy a piac, a lakások négyzetméterára 300 ezerről indul, ami használt lakóingatlanoknál elhelyezkedés, kor, állapot függvényében 500-600 ezer forintig is felmehet. Az újépítésű lakások kínálata nem túl erős, itt a magas minőség mellett már 600-700 ezer forintos négyzetméterárakkal is találkozunk. A családi házak piacán szintén nagy a szórás, de jó állapotú, modern, 5-10 éves otthonokból szűkös a kínálat, hiába van jelentős kereslet az ilyen típusú lakóingatlanokra.

Egert és környékét a befektetők is felfedezték

A turizmusból élő településeken jól ki lehet adni az ingatlanokat, ezért sok a befektetési célú vásárlás. Eger, Egerszalók, Demjén vagy Bogács július-augusztusban például teltházas volt, a vírus miatt leginkább a belföldi vendégeknek köszönhetően, itt a rövidtávú lakás/ház-kiadás is számottevő. Az erősödő keresletet a környéken inkább a kisebb vendégházak, míg Egerben a vendégházak és a kiadó lakások szolgálják ki. A városban sokan azért alakítják át az ingatlanjaikat, hogy egyre jobb minőségű szállást tudjanak biztosítani a vendégeknek. A távolabbi, csendes településeken inkább magánhasználatra vásárolnak, de a borászoknak ott sem kell tartaniuk a konkurenciától.

Hozzászólások

Megugrott a családi házak építése az Egyesült Államokban

Erős ütemben emelkedett a megkezdett családiház-építések száma szeptemberben az Egyesült Államokban, megerősítve az ingatlanpiac státusát, mint a gazdasági fellendülés éllovasáét, ami a rekordalacsony kamatok mellett annak köszönhető, hogy a városokból az elővárosokba és ritkán lakott övezetekbe költöznek a járvány miatt otthonaikba beszoruló családok.
2020. 10. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindítás helyett újragondolás: az okos vállalatoké a jövő a pandémia után

A koronavírus újraírta a játékszabályokat az üzleti életben is: megváltoztak a működési körülmények, kiélezettebb lett az ügyfelekért folytatott versengés, miközben sok területen a hirtelen gazdasági visszaesés miatt szűkülnek a források. A pandémia megmutatta, hogy ebben az új helyzetben a digitalizáció már nem cél, hanem sokaknak az egyetlen eszköz lehet a túlélésre. Az IBM szerint a vállalatoknak nem újraindítani kell magukat, hanem újragondolni a működésüket. Ehhez ad támpontokat október 27-én az IBM a Think Digital Summitonline konferencia, amelyen ingyenesen lehet részt venni.
2020. 10. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégsem egészséges az „egészséges szolárium”, visszatérítés jár a fogyasztóknak

Megalapozatlanul állította szoláriumairól a Chocolate Brown hálózat, hogy azok egészségesek. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyebek mellett a fogyasztók kompenzációjára, valamint ismeretterjesztő kampányra kötelezte a franchise lánc üzemeltetőjét.
2020. 10. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Home office: így legyen hatékonyabb az otthoni munka a szakértő szerint

A koronavírus-járvány második hullámában ismét egyre több helyen váltanak otthoni munkavégzésre. Korábban már kiderült, hogy ez nem mindenkinek megy könnyen: sokan panaszkodnak arra, hogy nem hatékonyak a távmunkában. Kérdés, hogy miként alkalmazkodjunk megfelelően a home office-hoz, esetleg megtörhetjük-e az egyhangúságát például az egyre népszerűbb hotel office műfajával, ami a távmunkához hasonlóan szintén lehet biztonságos? A kérdések megválaszolásában a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosszakértője segít.
2020. 10. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb támogatás a magyar divat- és dizájnipari vállalkozásoknak

Tizenegy ígéretes divat- és dizájnipari projekt megvalósulásához biztosít üzleti képzést, szakmai mentorálást és befektetési lehetőséget egy új program. A szervezők célja, hogy az ágazat fellendítése érdekében hazánkban is létrehozzanak egy értékteremtő divat- és dizájnipari startup közösséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2020. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest megpályázza a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden.
2020. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fogyasztók nagy része elutasítja kettős minőséget

A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha azonos márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi felmérésének kedden közölt adataiból.
2020. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az inflációra figyel a jegybank

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a monetáris tanács keddi ülésén, a testület az inflációra figyel az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2020. 10. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2020. 10. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 103,99 pontos, 0,31 százalékos emelkedéssel, 33 700,78 ponton zárt kedden.
2020. 10. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő árbevétel, zéró hulladék: Megjelent a Borsodi Sörgyár fenntarthatósági jelentése

A Borsodi Sörgyár bemutatta második, 2019-es fenntarthatósági jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy amellett, hogy a vállat nettó árbevétele közel 10 százalékkal emelkedett, csökkent a bőcsi üzem hőtermelése, és 2018 után 2019-ben is zéró tonna maradt a lerakott gyártási hulladék mennyisége.
2020. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert, szerelőt, akitől fokozottabb, elsősorban a megbízhatóságáról tanúskodó digitális jelenlétet vár el - derül ki az NRC Piackutató legújabb, a Telekom számára készített reprezentatív kutatásából, amelyet a keddi online sajtótájékoztatón ismertettek.
2020. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire zöld a magyar?

Bár az elmúlt években Magyarországon nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, az adatok szerint még mindig van hova fejlődnünk. Zöld gondolkodásúnak tartjuk magunkat, saját bevallásunk szerint szelektíven gyűjtjük a hulladékot, mégsem érjük el az uniós célszámokat. Mi húzódhat meg a háttérben, mit tehetünk ellene, egyáltalán meddig terjed a gyártói és meddig a fogyasztói felelősség? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyarvíz Kft. friss kutatása.
2020. 10. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
2020. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
2020. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos hiányosságok miatt záratott be egy távol-keleti éttermet a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat találtak egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
2020. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

TESCO-ügy: Online bevásárlás vagy webáruház - mi lesz most a házhozszállítással?

A Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) 2017 decemberében versenyfelügyeleti eljárást indított a TESCO-val szemben. A GVH szerint a TESCO az online vásárlási szolgáltatása körében a termékek házhozszállítása, illetve az áruházi átvétele során több alkalommal a megrendelt termékek helyett helyettesítő termékeket szállított ki, illetve készített elő, anélkül, hogy erről a fogyasztót előre tájékoztatta volna és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.
2020. 10. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

USA a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon

Az Egyesült Államok a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon, és Európán kívül a legfontosabb exportpartnere az országnak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán hétfőn, Budapesten.
2020. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magánszemélyt bírságolt 15 milió forintra az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot és 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki Set Group-részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.
2020. 10. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások: