Az ingatlanpiac hosszú szüretre számíthat a hazai borvidékeken a járvány miatt

A koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások, a külföldi utazási lehetőségek szűkülése felpörgette a keresletet a vidéki, kertes családi házak, nyaralók iránt, amelyekben kényelmesebb átvészelni a karanténnal járó bezártságot, szükség esetén berendezni a home office-t, mint a nagyvárosi lakásokban. Az OTP Ingatlanpont ezúttal három borvidék: Szekszárd és környéke, Balaton-felvidék, valamint Eger vonzáskörzetének ingatlanpiacát mutatja be. A borászok megnyugodhatnak, az újonnan érkező vevők nem fogják rontani az üzletüket.

Az ingatlanpiac hosszú szüretre számíthat a hazai borvidékeken a járvány miatt

Az ország minden tájáról érkező érdeklődők a járvány miatt nem a borászkodás, hanem sokkal inkább a nyugalom, a csend, a panoráma miatt keresik a lakható tanyákat a szekszárdi, szőlővel beültetett lankákon. Jellemzően magánhasználatra, új otthonként vagy nyaralóként, az sem akadály, ha a kiválasztott épület felújításra szorul. A befektetési célú vásárlás ebben a szegmensben nem jellemző. Ezekre az ingatlanokra a besorolásuk miatt nem lehet hitelt felvenni, így a vásárlásnál az ár a meghatározó szempont.

„A lakható tanyák felszereltségétől, megközelíthetőségétől, méretétől függ a vételár. Adtunk el már 30 millió forintért is ilyen jellegű ingatlant, de ez kiugrónak számít. Jellemzően 3-10 millió forint között szóródik a zártkerti ingatlanok ára a környéken” – mondja Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Szekszárdon és környékén a lakható tanyákat főként azok az idős emberek kínálják eladásra, akik már nem akarnak, vagy nem tudnak vesződni a föld megművelésével. A vevők jellemzően családosok vagy fiatal házasok, akik szívesen költöznek ki a városból. Az utóbbi időben enyhén mérséklődtek az ingatlanárak, ami újra mozgásba lendítheti a befektetési célú, a drágaság miatt az utóbbi időben visszafogott és főleg a telkekre fókuszáló piacot.

Reneszánszát éli a Balaton-felvidéki ingatlanpiac

Az elmúlt évekhez képest újra megteltek élettel a térségre jellemző építészeti stílusról könnyen felismerhető takaros kis települések. Akad még ugyan néhány megmentésért kiáltó ház, de már sokan felismerték, hogy ár/érték arányban itt érdemes befektetni, ha valaki a Balaton közelsége mellett nyugalomra is vágyik.

„Egyaránt népszerűek a kisebb telkek és a nagyobb, akár kúria jellegű ingatlanok. Az érdeklődők köre is meglehetősen vegyes. Jellemzően nyaralókat keresnek, de a merészebbek nem riadnak vissza olyan terület megvásárlásától sem, amelyen mindössze egy lakókocsit állíthatnak a szezonra, ami itt nem azonos a strandszezonnal. Annál jóval hosszabb” – mondja Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont észak-nyugat magyarországi régióvezetője.

Ezen a környéken a saját ingatlan kiadása nem jellemző, nem a megtérülés a fő szempont. Kivételt képeznek a kereskedelmi funkcióval bíró, vagy szálláshelyek kialakítására alkalmas ingatlanok, birtokok, a jelenlegi kínálatban is szerepel vállalkozásra alkalmas terület, a hozzá tartozó épületekkel. Goreczki Szabolcs a kedvelt területek között a Káli-medencét, a Tapolcai-medencét, a Lesencéket, valamint a cserszegi régiót említi. Telket 5, építésre alkalmas telket 10, pincét típustól és a közművektől függően 4-15 millió forintért lehet vásárolni a környéken. Az ingatlanpiaci szempontból népszerű célpontok listáján Cserszegtomaj, Rezi, Várvölgy, a Tapolca melletti falvak – Zalahaláp, Nemesgulács, Raposka, Kisapáti –, valamint a Szent György-hegy, Csobánc, Badacsony, Haláp, és a Keszthelyi-hegység panorámás telkei, nyaralói szerepelnek.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Eger felkészülten várja az ingatlanvásárlók ostromát

Eger környékén nem a nyaralókra, hanem azokra a klasszikus falusi környezetben található családi házakra nőtt meg a kereslet, amelyeket az új tulajdonosok majd nyaralóként akarnak használni. Ezzel párhuzamosan az üres telkek iránt érdeklődnek egyre többen a város és a környező fürdőhelyek közelében, többen mobilház telepítését is tervezik. A lényeg: legyen fürdő a közelben, és ébredjen madárcsicsergésre az új tulajdonos. Az árakban nagy a szórás.

„A legtöbben a 10 millió forintnál olcsóbb, jó állapotú családi házakat keresik, melyek nem igényelnek komolyabb felújítást, átalakítást. A szóba jöhető települések: Pétervására és környéke, Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Sirok, Parád, Parádsasvár, Markaz, Abasár. Az egyébként is a turizmusra épülő és/vagy termálvízzel rendelkező településeken és azok közelében (Egerszalók, Demjén, Bükkszék, Bogács, Noszvaj, Cserépfalu, Bükkzsérc, Mátraháza) ingatlantípustól függően jóval magasabb, 20-40 millió forintos árakkal is találkozunk, de tudunk 70 millió feletti eladásról is” – mondja Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont észak-kelet magyarországi régióvezetője. A vevők között sok a nyugdíjas, akik a városon kívül, nyugodt környezetben keresnek új otthont. Van egy másik csoport is, amelynek tagjai inkább második otthonra, pihenőhelyre vágynak. Az igényeik nagyjából megegyeznek: túl sok ráfordítást nem igénylő, lakható, jó állapotú, átlagos méretű, élhető ingatlan, lehetőleg kisebb telekkel.

Egerben jól megy a piac, a lakások négyzetméterára 300 ezerről indul, ami használt lakóingatlanoknál elhelyezkedés, kor, állapot függvényében 500-600 ezer forintig is felmehet. Az újépítésű lakások kínálata nem túl erős, itt a magas minőség mellett már 600-700 ezer forintos négyzetméterárakkal is találkozunk. A családi házak piacán szintén nagy a szórás, de jó állapotú, modern, 5-10 éves otthonokból szűkös a kínálat, hiába van jelentős kereslet az ilyen típusú lakóingatlanokra.

Egert és környékét a befektetők is felfedezték

A turizmusból élő településeken jól ki lehet adni az ingatlanokat, ezért sok a befektetési célú vásárlás. Eger, Egerszalók, Demjén vagy Bogács július-augusztusban például teltházas volt, a vírus miatt leginkább a belföldi vendégeknek köszönhetően, itt a rövidtávú lakás/ház-kiadás is számottevő. Az erősödő keresletet a környéken inkább a kisebb vendégházak, míg Egerben a vendégházak és a kiadó lakások szolgálják ki. A városban sokan azért alakítják át az ingatlanjaikat, hogy egyre jobb minőségű szállást tudjanak biztosítani a vendégeknek. A távolabbi, csendes településeken inkább magánhasználatra vásárolnak, de a borászoknak ott sem kell tartaniuk a konkurenciától.

Hozzászólások

Kinevezték az Információs Hivatal új vezetőjét

Kinevezték az Információs Hivatal (IH) új vezetőjét. Az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.
2020. 10. 28. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben 5,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma

Az álláskeresők száma októberben 5,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában októberben 306 100 álláskereső szerepelt, 17 300-zal kevesebb a szeptemberben mért adatnál.
2020. 10. 27. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény - De miről is szól?

Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedden.
2020. 10. 27. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A BUX még gyengüléssel is felülteljesítette az európai piacokat

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,93 pontos, 0,06 százalékos csökkenéssel, 32 992,69 ponton zárt kedden, de Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint még így is felül tudta teljesíteni az európai piacokat.
2020. 10. 27. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG Nyrt. megszerezte az INNObyte Zrt. többségi tulajdonjogát

A 4iG Nyrt. megszerezte az INNObyte Zrt. többségi, 70 százalékos tulajdonjogát, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárult a tranzakcióhoz - közölte az MTI-vel a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság kedden.
2020. 10. 27. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan csökken az álláskeresők száma Magyarországon

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők száma, az elmúlt napokban 300 ezer közelébe esett vissza a számuk - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 27. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Le ne késsen a csoportos adóalanyiság lehetőségéről!

A már működő társaságok esetében 2020. november 1-20 között lehet bejelentést tenni arról, hogy megfelelnek a feltételeknek, és csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni. „A legnagyobb előnyökkel a veszteség csoporton belüli hazai megosztásával járhat e forma választása, de a transzferár-adminisztráció ráfordításait is jelentősen csökkentheti, illetve bizonyos esetekben az adókedvezmények jobb kihasználására is lehetőséget ad.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.
2020. 10. 27. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szállodapiac: jelentős átrendeződésre figyelmeztet a szakértő

A budapesti hotelek tetszhalottként várják a külföldi turizmus feltámadását. A pillanatnyi helyzet ellenére a szállodákra lenne kereslet a befektetők részéről, de érdemi kínálat szinte egyáltalán nincs. A jelenlegi tulajdonosok inkább kitartanak, ameddig lehet, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia. Minél előbb kell lépnie azoknak, akik nem akarnak finanszírozni egy, akár évekig tartó kilábalást.
2020. 10. 27. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt

Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
2020. 10. 27. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötszörös volt a túljelentkezés a METÁR-pályázaton

Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által meghirdetett METÁR-pályázaton, amelyben megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás.
2020. 10. 27. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megváltás a digitalizáció a könyvelőirodáknak

Decemberben még zacskóban vitték a könyvelőnek a számlákat a vállalkozók, ma online küldi az adatokat az adóhivatal. Évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg egyik hónapról a másikra radikálisan. A most végbemenő digitalizáció évtizedes akkut problémák és sérelmek megoldásának lehetőségét kínálja a könyvelőirodáknak.
2020. 10. 27. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A GVH megbírságolta a CalciTrio forgalmazóját

Ismételten jogsértő módon reklámozta forgalmazója a CalciTrio elnevezésű étrend-kiegészítőt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csaknem 47 milliós bírságot rótt ki a vállalkozásra - közölte a hivatal kedden.
2020. 10. 27. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ország nagy részén javult a levegőminőség

Az ország nagy részén javult a levegőminőség, már csak egy település kapott kifogásolt minősítést a magas szállópor-tartalom miatt.
2020. 10. 27. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizonytalan a befektetői hangulat

A közeledő amerikai elnökválasztás miatt bizonytalan maradhat a befektetői hangulat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is a következő napokban az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2020. 10. 27. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az otthonteremtési támogatások a lakás és hitelpiacon is fellendülést okozhatnak

Az elmúlt hetekben bejelentett otthonteremtési támogatások jelentős fellendülést okozhatnak a lakás és hitelpiacon egyaránt a Duna House elemzése szerint. Az újépítésű kedvezményes lakásáfa a kínálati oldal erősödésében, míg a CSOK-os változások a támogatási forma népszerűségén és így a fizetőképes kereslet pozitív elmozdulásában fog megmutatkozni. Az Otthonfelújítási támogatás a szakértők szerint csak szigorú szabályozással és követelményekkel, például az energetikai besorolás javulásának ellenőrzésével érheti el a kívánt hatást, különben csak az újlakásépítések további bővülésének gátja lehet a szakképzett munkaerő elszívásával. A hitelmoratórium meghosszabbítása további lehetőséget ad a nehéz helyzetbe került családok pénzügyi stabilitásának megteremtésére.
2020. 10. 27. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

600 millió forintra pályázhatnak a társadalmi területen működő cégek

Közel 600 millió forintos keretösszegben pályázhatnak még nulla százalékos kamatú hitelre az egészségügy, a köznevelés és a családügy területén működő mikro-, kis és középvállalkozások - tájékoztatta az MTI-t közleményben az MFB hétfőn.
2020. 10. 27. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet!

Visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, mert az kormányrendeletbe ütközik, amely magasabb szintű jogszabálynak számít - tudatta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán.
2020. 10. 27. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan hozhat össze 24 millió forintot egy huszonéves nő? És 26 milliót egy harmincas férfi?

Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.
2020. 10. 27. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Váratlanul csökkent az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban

A várt növekedés helyett csökkent szeptemberben az előző havihoz képest az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau hétfői jelentése szerint.
2020. 10. 27. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nyeri a választást a magyarok szerint

Többek között ez derült ki a Lounge Group egyedülálló kutatásából, amelyet párhuzamosan készítettek az USA-ban és Magyarországon a november 3-i amerikai elnökválasztás kapcsán. Máris eláruljuk, hogy a magyarok hány százaléka várja Donald Trump győzelmét, valamint mennyien gondolják úgy, hogy még Barack Obama az amerikai elnök.
2020. 10. 27. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: