BKV formaruha - a gyártó szerint megfelelnek a paramétereknek

Az ÉMI-TÜV minőségellenőrző intézet friss vizsgálata szerint a BKV Zrt. formaruhái minden tekintetben megfelelnek a közbeszerzési pályázatban kiírt műszaki paramétereknek - olvasható a Kézmű Nonprofit Kft. Profitline.hu számára megküldött sajtóközleményében.

A ruhákat konfekcionáló Kézmű Nonprofit Kft. folyamatosan írásbeli értékelést kért a ruhákat viselő BKV-dolgozóktól, s ezekből az derült ki, hogy több mint 90 százalékuk elégedett a kiszolgálás módjával. A vizsgálatot a gyártó számára december 15-én végezte el az intézet.

 

„Mind az anyagösszetétel, mind az egyéb műszaki paraméterek tekintetében pontosan azt szállítottuk a BKV-nak, amit a pályázati kiírásban illetve a szerződésben előírtak. Ezt most az ÉMI-TÜV vizsgálata is megerősítette” – hangsúlyozta Becker György, az állami tulajdonú, 80 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztató Kézmű Kft. ügyvezetője. A korábbi félreértést az okozta, hogy a ruhákba varrott címkén rosszul tüntették fel az anyag összetételét, ám ezt a hibát már orvosolták.

 

A termékeket komoly referenciával rendelkező neves gyártók alapanyagaiból fejlesztették ki, amelyek tervezése során a BKV kifejezetten ügyelt a munkabiztonsági szempontok betartására, így ezek minden járműtípuson biztonsággal használhatók. 

 

Molnár Orsolya, az ÉMI-TÜV vizsgáló szakértője megerősítette, hogy a formaruházat minősége előírásszerű. „Itt önmagával nem az alapanyaggal van a probléma, hanem azzal, hogy négy évszakra tervezettek. Nyilván mi sem vagyunk egyformák, de alkati kérdés is az, hogy ki, milyen meleget bír el mondjuk egy nyári időszakban” – tette hozzá a szakértő.  

 

A tisztításnál a BKV igazodni kívánt a háztartások lehetőségeihez, ennek érdekében 30-40 fokos mosással kezelhető ruhákat fejlesztett. A ruhákat két évig viselik a dolgozók, ezért javasolta a gyártó a kíméletes kezelést. 

 

A nadrágokkal kapcsolatban a közlekedési vállalat rugalmas anyagot írt elő. A fejlesztők választása ezért a DuPont cég által szabadalmaztatott Lycra T400-as elasztikus szálat tartalmazó komponensére esett, amelyben az elasztán szálakat pamut és a poliészter szálak burkolják. Ez lényegesen tartósabb, mint a korábban használt elasztikus anyagok. Ilyen anyagokból készült nadrágokat hordanak például az olasz rendőrök is. Az anyag a megszokott laboratóriumi vizsgálattal nem elemezhető, ez vezetett a kimutatott anyagösszetétel félreértelmezéséhez.

 

A BKV és a BKK 2014-ben írta ki közös közbeszerzési tenderét formaruházat tervezésére és kivitelezésére. A terveket a vállalatok által megbízott szakemberek készítették. 

 

A tender tárgyalásos formában zajlott. A pályázat fontos kitétele volt, hogy öt évre vonatkozó fix árat kellett megadni. Ez azt jelenti, hogy az árak meghatározásánál figyelembe kellett venni az elkövetkezendő öt év gazdasági és pénzügyi változásainak kockázatát. Ezen túlmenően a formaruházat árát a kiíró által elvárt egyéb szolgáltatások is meghatározták (üzlethelység üzemeltetése, egyedi méretfelvétel, kiszolgálás biztosítása, stb). Az öt évre meghatározott fix termékárak ezeket a költségeket is tartalmazzák. 

 

Mind az anyag, mind a forma kérdésében a BKV döntött a szakszervezetekkel történt egyeztetéseket követően. A munka 2015 elején kezdődött, s a Kézmű Kft. folyamatosan, az igényeknek megfelelően szállítja a megrendelt formaruhákat. 


A Kézmű Nonprofit Kft. több mint 3.500 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat, s a világ legnevesebb prémium márkáinak szállítanak ruházati termékeket. A vállalat a BKV számára készített termékeket ugyanezzel az elkötelezettséggel, felkészültséggel és szakmai tapasztalatok birtokában készíti.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: