Baloldali vakcina kontra jobboldali vakcina - melyik a jobb (vagy bal)?

Vakcina-nacionalizmustól a neten terjedő összeesküvéselméletekből táplálkozó idegengyűlöleten és a vakcinációs hajlandóságban mutatkozó különbségeken át a politikával szembeni bizalmi deficitig – a társadalomtudomány eltérő területeiről érkezett szakértők osztották meg friss kutatási eredményeiket a Milton Friedman Egyetem pandémiával foglalkozó konferenciasorozatának első rendezvényén. Az eseményen az is kiderült, hogy a magyar közvélemény elsősorban a világjárvány erőteljes gazdasági hatásaitól tart, és hogy az egyes vakcinák iránti bizalmat jórészt a párthovatartozás által meghatározott politikai törésvonalak határozzák meg.

Baloldali vakcina kontra jobboldali vakcina - melyik a jobb (vagy bal)?

Az ellenzéket preferáló magyar szavazó nagyon érzékeny az oltásokat engedélyező hatóságok és az előállítók hitelességére, míg a kormánypártok támogatói már megbarátkoztak a még európai szinten nem engedélyeztetett vakcinákkal is, ezért jobban elfogadják azokat – állapította meg Böcskei Balázs, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa és az IDEA Intézet igazgatója az egyetem COVID-19 konferenciasorozatának nyitórendezvényén, amely a “Járvány, vakcina, társadalom” címet viselte.

A témát elsősorban társadalomtudományi szempontból körüljáró esemény fővédnöke Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja volt. Bevezető előadásában megállapította, hogy noha a világ gyakorlati oldalról nem volt felkészülve egy ilyen mértékű pandémiára, hihetetlen erőfeszítésekkel és anyagi áldozatokkal nem csupán hatékony oltásokat sikerült előállítani, hanem jól működő információs rendszereket is kialakítottak a járvány megfékezéséhez. Az emberek mozgását nyomon követő megoldások elfogadásához azonban a bizalom erősítésére van szükség, ám ezt a szolidaritásalapú vakcináció elképzelésének európai szinten és globálisan egyaránt érzékelhető kudarcba fordulása nem segíti elő.

Szintén a bizalmat, pontosabban a magyar társadalom egy részében a politika szereplői felé megnyilvánuló bizalmi deficitet emelte ki előadásában Krekó Péter, az ELTE docense, a Political Capital elemzőintézet igazgatója. Bár a szakértőkben a lakosság jórésze megbízik, az összeesküvéselméletek helyenként megjelenő politikai támogatottsága tovább rombolja a bizalmat és egyre feljebb pumpálja a konteó-hívők arányát. A kutató szerint eközben Nyugat-Európában óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy széleskörben cáfolják a rém- és álhíreket, ezzel is elősegítve az oltással kapcsolatos bizalom megerősödését.

A vakcina-nacionalizmus jelenségére hívta fel a figyelmet Örkény Antal, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára. A kutató szerint az, hogy egy globális járványra gyakran nemzetállami megoldások születnek, megbontja a szolidaritás morális követelményének kereteit. Márpedig ez – a félelemmel és a bizonytalansággal karöltve – hozzájárul az idegenellenességhez, a hagyományos sztereotípiák felerősödéséhez.

Utóbbiak a hazai online diskurzusban is erőteljesen megmutatkoztak, miután a járvány tavaly tavasszal megérkezett az országba – erősítette meg az Ynsight Kutatóintézetének netnográfiai elemzése. A pandémia kitörése óta eltelt időszak legfontosabb online trendjeit, narratíváit és konfliktuspontjait vizsgáló kutatást Bauer Zsófia intézetigazgató ismertette, aki kiemelte: a járvány vuhani megjelenése óta drasztikusan nőtt a negatív töltetű, illetve a bizonytalanságról szóló tartalmak száma. Míg a kezdeti időszakban ignorálás, mémesedés és távolítás volt jellemző az online beszélgetésekben, ezt a döbbenet és az idegengyűlölet váltotta fel, amint a vírus betoppant Magyarországra, majd a pánik vagy bagatellizálás közti dilemma ütötte fel a fejét. A „Maradj otthon!” kampány idején a kutatók pozitív közösségi attitűdöket figyeltek meg, majd tavasz végére jött a kifáradás és felerősödtek a megélhetéssel kapcsolatos félelmek. A nyár az összeesküvéselméletek évszaka volt, ősszel pedig a félelem újabb hulláma érkezett. Megkezdődött továbbá a téma átpolitizálódása, hogy a téli időszak már a vakcinák körüli vitákról és a politikai törésvonalakról szóljon – amelyek, amint az Böcskei Balázs előadásából kiderült, egészen odáig vezetnek, hogy pártpreferenciák alapján dől el, ki és mennyire bízik az egyes oltóanyagokban.

Azonban nem csupán ezen, hanem például a pandémia miatti állásvesztésen is múlhat, be akarja-e magát oltatni valaki vagy sem – szögezte le Grajczjár István, a Milton Friedman Egyetem docense. A járvány munkapiaci hatásainak és a vakcinációs hajlandóságnak kapcsolatát boncolgató, az egyetemen végzett, országos reprezentatív mintán készített kutatásból kiderül: jóllehet a megkérdezettek több mint kétharmada bízik abban, hogy a magyar állam megbízható oltást tud majd kínálni az embereknek, csupán egyötödük oltatná be biztosan magát. A válaszadók 40 százaléka hezitál, további 40 százalék pedig határozottan ellenzi a vakcinációt. Az oltás felvételét megakadályozhatja a negatív munkapiaci érintettség, például a munkahely-megóvó intézkedések kritikájaként megfogalmazódó bizalmi válság eredőjeként. Ugyanez a tényező ellentétes előjellel játszik fontos szerepet az oltási hajlandóságban azoknál, akiknek nem került veszélybe az állása és a megélhetése.

A munkájukat elvesztők erőteljes deprivációját igazolta az Ipsos kutatása is. Ezen túlmenően Földes Annamária kutatási igazgató azt is megállapította előadásában, hogy a közvélemény elsősorban az erőteljes gazdasági hatásoktól tart: egynegyedük jobban figyel a pénzügyeire, mint korábban, a kérdezettek többsége emellett megpróbálja fenntartani korábbi fogyasztási szintjét, a legfőbb prioritást pedig a közműszámlák befizetése jelenti. Csurgó Bernadett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa a középosztályi fogyasztási szokások változását mutatta be. A kutató hangsúlyozta: a munka és a magánélet gyakran összemosódik a járványhelyzet következtében, felértékelődnek a családi, baráti kapcsolatok, a középosztály új tehetségeket fedez fel magában, engedik érvényesülni a digitális technológiát a mindennapokban, miközben bizonyos igényekből (például kulturális fogyasztás) kénytelenek leadni, illetve elhalasztani a nem sürgős beszerzéseket.

Sorrendben a rossz egészségi állapotúak, az alacsony végzettségűek, a fertőzés által már érintettek, illetve az 50-65 éves korcsoport tagjai, a diszkriminációt elszenvedők, valamint a kisebb településen élők számítanak a pandémia leginkább sérülékeny csoportjainak Ferencz Zoltán, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa szerint. Szintén a járvánnyal összefüggő társadalmi egyenlőtlenségeket, ezek egyéni szintű kitettségét, tudatosságot és védekezést befolyásoló szerepét helyezte előadása középpontjába Koltai Júlia és Karsai Márton. Az ELTE, illetve a CEU docense arra jutott, hogy az alacsonyabb státusú nők jobban tudták csökkenteni a kontaktusaikat az azonos státuszú férfiaknál, ugyanakkor ez a különbség eltűnik a státusz növekedésével. A kutatók egyebek mellett azt is megállapították, hogy Közép-Magyarországon a magasabb végzettségűek eredményesebbek voltak a kontaktusok számának lefaragásában, a keleti országrészben viszont gyengül az iskolai végzettség ezen hatása.

Mivel a tudományos életben rengeteg értékes kutatás születik a pandémiáról, a Milton Friedman Egyetem határozott szándéka, hogy hosszú távon egy COVID-19 konferenciasorozat keretében biztosítson fórumot az aktuális tudományos eredmények bemutatására és megvitatására.

Hozzászólások

Kiszámolták, mennyibe kerülhet a hiteleseknek a kormány ajándéka

Pénteki sajtóhírek szerint újfent meghosszabbodhat Magyarországon a hitelmoratórium. Érdemes lehet ugyanakkor mindenkinek végiggondolni, hogy él-e a felkínált lehetőséggel, egy újabb év törlesztési szünet ugyanis jócskán megemeli majd a teljes visszafizetendő összeget – figyelmeztet elemzésében a Bank360.
2021. 05. 16. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Teljessé vált a VeszprémFest idei programja

Teljessé vált a VeszprémFest idei programja: a Cotton Club Singers, a Concerto Budapest és az LGT slágereket játszó Zenevonat is fellép az augusztus 17. és 21. között megrendezendő fesztiválon.
2021. 05. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot indítanak a családokat segítő startupoknak

Pályázatot hirdet családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak az újonnan megalakult, családokat segítő innovatív központ, a Kincs Smart Family Centrum - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a családok nemzetközi napján, Budapesten.
2021. 05. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP LAB újra a világ legjobb innovációs központjai között szerepel

Az OTP Bank innovációs központja, az OTP LAB 2019 és 2020 után harmadszor is elnyerte a Global Finance Magazine Best Financial Innovation Labs díját - közölte a pénzintézet szombaton az MTI-vel.
2021. 05. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új magyar bírája van a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak

Neszmélyi Emil ügyvédet kinevezték a sport igazságszolgáltatásának legmagasabb szintű nemzetközi fóruma, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bírái közé.
2021. 05. 16. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötöse senkinek sem volt, de a Joker-t elvitték!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 19. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 05. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezetőt választottak a legnagyobb észak-írországi kormánypárt élére

Edwin Poots tartományi mezőgazdasági minisztert választották pénteken az észak-írországi felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjévé. Ez azt is jelenti, hogy a jövő hónap végétől Poots lesz Észak-Írország új miniszterelnöke.
2021. 05. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában feloldották a kültéri maszkviselési kötelezettséget

Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását - jelentette be a péntek esti kormányülés után Florin Citu miniszterelnök.
2021. 05. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldják az éjszakai kijárási korlátozást Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást - jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.
2021. 05. 15. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic kormányfő szombaton.
2021. 05. 15. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet adhat a kereskedelemnek a pünkösd

A hosszú hétvégék, ünnepek előtt általában megélénkül a forgalom az üzletekben, de az idei pünkösdi forgalmat főként az erősítheti, hogy április 7-e óta lépcsőzetesen enyhülnek a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
2021. 05. 15. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt a jövő héten - jelentette be Zdravko Krivokapic miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombati beszámolója szerint.
2021. 05. 15. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitották a vitorlás szezont Balatonfüreden

A hagyományos vitorlabontó ünnepség keretében nyitották meg a vitorlás szezont szombaton, Balatonfüreden, valamint elrajtolt a 878 Co. Nagydíj.
2021. 05. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha hibázott, megéri együttműködni a versenyhatósággal: módosultak a GVH bírságközleményei

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárások a közérdek szolgálata mellett közvetlen hasznot hozzanak a fogyasztók számára. Ezt a célt is szem előtt tartva módosította többek között a bírságkiszabásra és a kötelezettségvállalásra vonatkozó közleményeit.
2021. 05. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Harminc év alatt alig változtak a klímaberendezések árai Magyarországon

A Daikin termékei 30 éve jelentek meg a magyar piacon, megteremtve ezzel a prémium klímák kínálatát. A jubileum kapcsán a Daikin a magyarországi cégtörténete mellett a klimatizálás hazai fejlődését is összegezte.
2021. 05. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zalában működő olasz agrárcégeket vásárolt a GVC Zrt.

Négy, eddig olasz tulajdonban lévő zalai agrárcéget vásárolt meg a George's Venture Capital (GVC) Zrt., így mintegy négymilliárd forintnyi termelőkapacitás került magyar kézbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 05. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatási program az Eötvös József Kutatóközpontban

Tavaly mintegy 10 ezer vasúti járat közlekedett Kína és Európa között, ezzel az ázsiai ország lett az öreg kontinens legnagyobb kereskedelmi partnere és ez volt az első év, amikor Kína lekörözte az Egyesült Államokat ebben a tekintetben – hangzott el a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet online rendezvényén. Az áruforgalom fogadásának és továbbításának kiváló terepe lehet a Kárpát-medence, amely kapurégió szerepet tölthet be, ennek vizsgálatára indult kutatás az NKE Eötvös József Kutatóközpontban (EJKK).
2021. 05. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Március után áprilisban is nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban, miután az ország déli részén a februári viharos időjárásban megrongálódott gyárak újraindultak, és ellensúlyozták az autóipar teljesítményének csökkenését.
2021. 05. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kik a zsarolóprogram-működtetők és hol találhatók meg?

A zsarolóvírus szó mindig előkerül, ha a vállalatok a 2021-ben várható kiberfenyegetésekről beszélnek. A támadók felépítették márkáikat, és soha nem látott merészséggel haladnak előre: az újságok első oldalain rendszeresek azok a híradások, amelyek zsarolóvírusos támadások áldozatául esett szervezetekről számolnak be. Ám azzal, hogy az ilyen hackercsoportok a reflektorfénybe helyezik magukat, valójában elrejtik a zsarolóprogram-ökoszisztéma tényleges komplexitását. A Kaspersky segítséget kíván nyújtani a szervezeteknek ahhoz, hogy jobban megismerhessék a zsarolóprogram-ökoszisztéma működését és azt, hogy hogyan küzdhetnek ellene, ezért a vállalat kutatói a legújabb jelentésükben mélyen beleástak a darknetes fórumokba, alaposan megvizsgálták többek között a REvil és a Babuk hackercsoportokat, és eloszlattak néhány mítoszt a zsarolóvírusokkal kapcsolatban. És ha ez ember beleássa magát az alvilágba, számíthat rá, hogy sok arcát megmutatja majd.
2021. 05. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív képet fest az építőipar

Az év eleji látszólagos visszaesés után az építőipari kibocsátás márciusi értéke ismét növekedési pályát mutat, így 2021 első negyedéve a tavalyi év második feléhez hasonlóan összeségében ismét pozitív képet fest. Az építőipari termelés volumene március hónapban a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 4,3 %-kal emelkedett, ezen belül az épületeké 6,4%-kal nőtt, míg az egyéb építmények termelése stagnált.
2021. 05. 15. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: