Bárcsak mindig itt ülne mellettem egy jogász… Megoldható!

Egy kedves, hipochonder barátom mondta egyszer nekem, hogy ő akkor érezné tökéletesen magát, ha 0-24 órában egy orvos lenne mellette, aki lépten-nyomon vele menne mindenhová és bármikor megnyugtathatná, hogy minden rendben van, a szervezete tökéletesen működik, és az egészségével semmi, de semmi baj nincsen. Megmosolyogtam ezt akkor, de ma cégvezetőként, mikor eszembe jutott ez a történet rájöttem: én is szeretnék ilyet! De mellettem egy jogász legyen 0-24 órában!

Bárcsak mindig itt ülne mellettem egy jogász… Megoldható!

Nekem inkább egy jogász kéne és egy HR szakember 0-24 órában!

Cégvezetőként, vállalkozóként sokan érezhetünk hasonlót az állandóan változó jogszabályi környezetet látva és hasonlóan vágyakozhatunk arra, hogy milyen jó lenne, ha a nap 24 órájában lenne mellettünk egy jogász, aki segít a mindennapok zűrzavarában eligazodni. Nem elég baj az, hogy a hazai jogszabályok elég változékonyak, ráadásul a koronavírus okozta gazdasági nehézségek is arra kényszerítik a jogalkotókat, hogy kapkodva, gyorsan reagálva a külső hatásokra, sokszor néhány hét alatt változtassanak a törvényeken és sebtében életbe is léptessék azokat.

Változó munkaügyi szabályok, mit kell most csinálni?

A munkaügyi, HR terület most különösen ki van téve a koronavírus miatt az állandó szabálymódosításoknak, hiszen az otthoni munkavégzés, a home-office számos cég számára hozott olyan változásokat, melyekhez nagyon gyorsan kellett alkalmazkodniuk. Hogyan és milyen módon utasíthatja dolgozóit egy munkáltató otthoni munkavégzésre? Hogyan rendelheti el a munkáltató a távmunkát veszélyhelyzet során és hol lehet eltérni a Munka Törvénykönyvétől? Hogyan kell megállapítani a munkaidőt, munkaidő kereteket veszélyhelyzetben és hogyan kell például ilyen esetekben a szabadságokat kiadni, azokat elszámolni?

És ami talán a legfontosabb: hogyan tudjuk megtartani egy nehezebb gazdasági helyzetben a munkaerőt? Milyen állami szubvenciókat, támogatásokat, gazdaságvédelmi hálót tudunk igénybe venni, mely segíthet a vállalatnak abban, hogy megőrizze kulcsembereit, megtartsa a kollégáit.

A Wolters Kluwer megújult HR Jogtárában áttekinthető szerkezetben érhetjük el mindazt a sok-sok naprakész tudnivalót, ami egy munkáltatónál a foglalkoztatás kapcsán felmerülhet, legyen szó munkajogról, közteherfizetésről, vagy társadalombiztosítási adminisztrációról. Így lényegében 0-24 órában lesz mellettünk egy mindig a legfrissebb információkkal rendelkező (virtuális) HR-tanácsadó.

Egy adótanácsadó is kellene?

Állandóan változó és egyre nehezebben nyomon követhető adóváltozások? KATA, KIVA, SZJA vagy épp ÁFA, TAO? Ha csak az elmúlt hónapok eseményeire visszagondolunk, láthatjuk, hogy ember legyen a talpán az a vállalkozó, könyvelő vagy akár cégvezető, aki el tudott igazodni a folyamatosan érkező javaslattervek és változások dzsungelében. Ilyen helyzetben különösen, de békeidőkben is rendkívül hasznos segítség a Wolters Kluwer Adó Jogtára, melynek egyik legnépszerűbb funkciója az un. ’Változásfigyeltetés’, melynek segítségével a felhasználók tárgyszavak megadásával egyes jogterületeket tudnak figyeltetni. Ha az adott jogterületen bármilyen változás áll be, akkor az Adó Jogtár® automatikus figyelmeztetést küld erről az ügyfél részére. Így biztosan nem maradunk le például egy kedvezményes támogatási lehetőségről vagy épp egy igénybe vehető adókedvezményről.

Az Adó Jogtár® intelligens keresőrendszerében a Wolters Kluwer szakemberei a Google algoritmusához hasonló olyan intelligens keresőalgoritmust készítettek, melynek segítségével a legrelevánsabb találatokat fogjuk megkapni keresésünk eredményeként. Továbbá nagyban segíti a vállalkozások munkáját az az iratmintatár, melyből mintadokumentumokat, gyakran használt iratmintákat tölthetünk le, mint például: adásvételi szerződésminták (ingó- és ingatlan esetén is), vállalkozási szerződésminták, bérleti szerződések, munkajogi alapiratok vagy épp fuvarozási szerződésminták.

A jogi adatbázisok ráadásul nem csak tisztán a jogszabályokat tartalmazzák (magyar és EU-s joganyagok), hanem különböző szakmai iránymutatásokat is adnak (magyarázatok, esettanulmányok, számítási példák, bírósági döntések, hatósági állásfoglalások). Ezek azok az extra tartalmak, amik a nem jogászok számára is aranyat érnek és kiváló gyakorlati segítséget, támaszt nyújtanak.

Most 2 hétig ingyen kipróbálhatja!

A Wolters Kluwer szakmai Jogtárait most Ön is kipróbálhatja 2 héten keresztül IDE kattintva.

Hozzászólások

Lakásfelújítási támogatás 2021 - hová és hogyan kell beadni a kérelmeket?

2021 január 1-től a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Cikksorozatunkban a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatásait felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani olvasóinknak. Hogyan és milyen módon kell beadni a támogatási kérelmet? Hol találhatók a támogatáshoz szükséges nyomtatványok?
2021. 01. 21. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában újabb embercsoportokat vontak be az oltás második szakaszába

A román kormány szerdai határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett, vagy kiemelt fontosságúak közé. Az e kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást.
2021. 01. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fitch: bizonytalanok a feltörekvő gazdaságok idei kilátásai

A várhatóan újból beinduló gazdasági növekedés és a gyorsuló tőkebeáramlás környezetében az idén a tavalyinál jobb hitelpiaci kondíciókra számíthat a globális feltörekvő térség, de továbbra is nagyon bizonytalan, hogy a koronavírus-járvány milyen gazdasági hatásokat hagy maga után - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott átfogó tanulmányában.
2021. 01. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kijárási tilalmat fontolgat Hollandia

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.
2021. 01. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokfelé nőtt a légszennyezettség

Sokfelé tovább nőtt a légszennyezettség. Már hat településen veszélyes a levegő a szálló por miatt.
2021. 01. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordforgalmat bonyolítottak a Takarékbank MFB Pontjai tavaly, idén hasonlóra készülnek

Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
2021. 01. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkelt a Skandináv-lottó főnyereménye!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 20-án megtartott 3. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
2021. 01. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alkotmányba emelhetik a gyermekek jogait Németországban

Az alaptörvényben rögzítené a gyermekek jogait a német szövetségi kormány, az erről szóló jogszabályjavaslatot szerdán fogadták el.
2021. 01. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mely sportágak lehetnek a 2020-as évek nyertesei és vesztesei, mi lesz a sport jövője a járványhelyzet után?

„A harmadik évezred harmadik évtizedének kihívásai a sportban” címmel rendezi meg a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja az V. Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát 2021. január 21–22. között. Az immár ötödik, ez alkalommal a járványhelyzet miatt online megszervezett esemény egyik kiemelt témája lesz a labdarúgás. A konferencián előad többek között Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Esterházy Mátyás, az EM Sports Kft. ügyvezetője, illetve kerekasztal-beszélgetés vendége lesz a LaLiga és a Granada CF képviselője is.
2021. 01. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Engedélyezték az AstraZeneca- és a Szputnyik V-vakcinát

Engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat - közölte az Origo hírportál szerda este.
2021. 01. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kézműves whiskey tritikáléból

Néhány kísérletező kedvű lepárló a hagyományostól eltérő, különlegesnek mondható alapanyagokból állított elő whiskeyt az elmúlt években. Általában a kisebb lepárlóknak van lehetősége arra, hogy új irányokat keressenek és kipróbáljanak olyan alapanyagokat is, melyek újszerűek a whiskey iparban. Ezek a szériák legtöbbször limitált számban tudnak csak a piacra kerülni és egy-egy jól sikerült tétel hamar kedvenccé válhat. Hazai vonatkozás hogy a 2014-ben alapított Gemenc Distillery termékpalettáján 3 féle tritikálé alapú whiskey is megtalálható.
2021. 01. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a Das Weltauto

A magyarországi használtautó-piac a koronavírus-járvány dacára pörgött 2020-ban, és bár kissé visszaesett az előző évhez képest, a jó minőségű, fiatal járművek iránt jelentős volt az érdeklődés - ismerteti a Das Weltauto az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 01. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban teljesített a Morgan Stanley

A vártnál nagyobb bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a Morgan Stanley amerikai bankcsoport a tavalyi negyedik negyedévben, mivel kereskedési üzletágának forgalmát fellendítette a koronavírus-járvány által előidézett pénzpiaci volatilitás.
2021. 01. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, szinte egy időben azzal, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök letette a hivatali esküt.
2021. 01. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bíróságon támadták meg a Médiatanács Budapest 92,9 MHz-es frekvenciapályázatát

A médiatörvény előírásának megfelelve felfüggesztette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, miután közigazgatási per iránti keresetet nyújtottak be az alakilag érvénytelen ajánlatokat benyújtó vállalkozások. A grémium bírságot rótt ki a Rádió Szentendre szolgáltatójára, amiért eltért szerződéses vállalásaitól és a törvényi rendelkezésektől. A testület a TV2 és a Kossuth rádió műsorainak korhatár-besorolásával kapcsolatos bejelentéseket is vizsgált, és újra lefolytatott egy eljárást az RTL Klub szolgáltatójával szemben.
2021. 01. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából

Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
2021. 01. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
2021. 01. 20. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt éven belül duplázódik a biostimulátor-piac

A 2020-as év félelmei gyorsan szertefoszlottak a speciális tápanyag-utánpótlási megoldásokkal foglalkozó, magyar tulajdonú Malagrow Kft. életében, sőt, a növénytermesztők válságra adott reakciója kifejezetten kedvezett a már több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégnek. A régóta tervezett strukturális megújulásnak is új lendületet adott a tavalyi, minden szempontból furcsa év, ráadásul a romániai piacon is nagyot lépett előre a vállalat. A válságból megerősödve kikerülő Malagrow ma már az elkövetkező évekre koncentrál, amelyben a biostimulátor-piac várhatóan a duplájára nő majd.
2021. 01. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaesett a személyautók gyártása Csehországban

Csehországban tavaly 1,15 millió személygépkocsit gyártottak, ami éves szinten 19,2 százalékos visszaesés. A gyártás ezzel a 2014-es év szintjére esett vissza - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán Prágában, jelezve, hogy a problémák alapvetően a koronavírusjárvány következményei.
2021. 01. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások: