Egyetem és albérlet: (Pont)Határ a csillagos ég

Július 25-én hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. A tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15-20 százalékos albérleti áremelkedés várható. OTP Ingatlanpont körkép az egyetemi városok albérletárairól.

Egyetem és albérlet: (Pont)Határ a csillagos ég

Pont Ott Parti néven országszerte ponthatár-váró bulikat rendeznek a leendő egyetemistáknak július 25-én. Ezen a napon hivatalosan közlik, melyik felsőoktatási intézménybe milyen pontszámokkal lehet bekerülni. A fővárosban egy a Hengermalom melletti szórakozóhelyen várható izgalom és fergeteges buli, néhányaknak persze talán egy kis sírás. A vidéki egyetemi várásokban is lesz ponthatár-váró rendezvény: Pécsett például a Széchenyi téren, míg Zalaegerszegen a BGE kampuszán. Az Eduline online portálon részletes előzetes számításokat is lehet találni. Fontos azonban tudni: az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit. A felvételizők SMS-ben is kapnak értesítést arról, hogy hová vették fel őket.

Miközben a leendő egyetemisták rághatják a körmüket, hogy sikerül-e bejutniuk álmaik képzésére, lehetőleg állami ösztöndíjas helyre, addig a szülők azon izgulhatnak, hogy sikerül-e megfelelő, és megfizethető albérletet találniuk a családi fészekből éppen kiröppenő csemetéjük számára.


Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor? ITT kiszámolhatod!


Országos körképünkben az OTP Ingatlanpont munkatársainak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel: milyen albérleti árak jellemzőek a városban? Mi jellemző az egyetemek közvetlen közelében, illetve az egyetemektől távolabbi, környező településeken? Van-e szezonalitás az egyetemi év kezdetétől függően? A számokból az derül ki, hogy jellemzően nem olcsó mulatság az albérlet. Dalos Mariann, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője szerint „ha valaki teheti, érdemes megfontolnia a lakásvásárlást is, akár részben hitelből. Egy havi 120 ezer forintos albérletre 4 és fél éves egyetemi képzés alatt 6 és félmillió forintot költ a bérlő, persze, ha időközben nem emelkedik a bérleti díj. Ha ez az összeg részben vagy egészben rendelkezésre áll, lakáshitellel kiegészítve már meg is lehet venni egy garzonlakást. Ami mindig jó befektetés marad, értékét megőrzi, diploma megszerzése után könnyen el lehet adni, vagy akár bérlakásként is hasznosítható.”

Pécsett a leginkább keresett 45-55 nm közötti lakások bérleti díja havi 70 és 170 ezer között mozog, amihez persze még hozzájön a rezsi is. A legolcsóbb a keleti városrész, aztán a Kertváros, majd Uránváros, és legmagasabbak az árak a Belvárosban és az Egyetemvárosban. A környező településeken jellemzően nagyon olcsó, havi 20-40 ezer forintos albérleteket lehet találni. Mivel a lakáskiadás jó üzlet és biztos befektetés, sokan keresnek megvételre kiadható ingatlant. Pécsett az eladási árak folyamatos emelkedése figyelhető meg, persze városrészenként, ingatlan-típusonként más-más mértékben.

 

Egyetemvárosban a panellakások árai négyzetméterenként 250-300 ezer forint körül alakulnak, míg az új építésű lakások négyzetméter árai elérhetik a 400-600 ezer forintot is.

Győrött az egyetemhez közeli városrész, a Belváros és Révfalu kedvelt az egyetemisták körében. Ezen a területen egy nem felújított lakást havi 80-100 ezer forintért lehet kivenni, míg ugyanazt felújítva 100-120 ezer forintért. Persze ha a lakás különösen jó helyen fekszik, például kilátással a Duna-partra, akkor már 150-200 ezer forintot is elkérnek érte. Győrött ugyancsak nagyon jellemző a befektetési célú ingatlanvásárlás.

 

A helyi OTP Ingatlanpont egy projekt keretében 64 újépítésű – zömében egy-, másfélszobás, 45 négyzetméternél nem nagyobb – lakást értékesített az elmúlt félévben, a vevők többsége kifejezetten kiadási céllal vásárolt.

Szeged az egyik legnagyobb tradícióval bíró egyetemi város. Itt az SZTE TIK és körzete (az Ady tér és vonzáskörzete) lakórész kiemelt városrésznek számít az egyetemista albérlők szempontjából. Egy 30 négyzetméteres garzon már havi 70 ezer forintért kibérelhető, innen mennek felfelé az árak akár havi 150 ezer forintig, ami azért már egy 55 négyzetméteres lakás – vagyis 2-3 egyetemista kényelmesen megosztozik rajta. Ha ugyanezeket a lakásokat valaki meg szeretné venni, akkor 9 millió forinttól 22 millió forintig számos lehetőséget talál.

Miskolcon az Avas környéke számít az egyetemisták által kiemelten kedvelt városrésznek. Az árak az ország többi, hagyományos  egyetemvárosához képest visszafogottabbak: egy 28 négyzetméteres garzon, vagy egy 37 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 40 ezer forintnál kezdődik és 70 ezer forintig megy fel, igaz, ezért már itt is egy 55 négyzetméteres lakásba lehet beköltözni. A lakásárak is mérsékeltebbek, Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont kelet-magyarországi régióvezetője szerint ugyanezeket az ingatlanokat már 6-10 millió forintért meg lehet kapni, így különösen érdemes megfontolni lakásbérlés helyett a vásárlást.

 

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!


Debrecen ugyancsak nagy felsőoktatási tradíciókkal büszkélkedhet, ahová ráadásul rengeteg külföldi hallgató is jár. Így nem csoda, ha a bérleti díjak és –eladási árak is magasabbak. Debrecenben az egyetemisták körében a legnépszerűbb városrész Újkert, Vénkert és a Kassai út környéke. Egyszobás garzonlakást – felszereltségtől függően – havi 30-40 ezer forintért lehet találni, míg nagyobb lakások – szintén felszereltségtől és persze szobaszámtól függően – 100 és 250 ezer forint között találhatók. Az eladási árak már húzósabbak, négyzetméterenként 350-400 ezer forinttal kell kalkulálni, ha valaki a városban szeretne lakást venni.

A fővárosban nagyon sok felsőoktatási intézmény található, és tömegközlekedéssel bármelyik pontja kényelmesen elérhető. Ugyanakkor a nagykörút közelsége miatt a VIII., IX. kerület különösen kedvelt az egyetemisták körében. Az OTP Ingatlanpont munkatársainak tapasztalata szerint a belső városrészekben semmiféle szezonalitás nem érzékelhető, ugyanis ügyfeleik itt inkább vásárolnak (akár hitelből is), mint albérletet keresnek. Az egyetemisták számára elsősorban a Práter utca környéki panellakások jöhetnek szóba. Annál is inkább, mert a Corvin-sétány újépítésű ingatlanai már-már V. kerületi árszinten kelnek el. A VIII. kerületben az egy-, másfél szobás lakások havi bérleti díja 100-140 ezer forint körül alakul – de ez nem függ a területtől, vagyis a kevésbé kedvelt részeken sem alacsonyabbak az árak. Sokkal inkább szempont a jó közlekedés, és az, hogy régi vagy újépítésű lakásról van-e szó. Dalos Mariann, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője szerint „mára a sok újépítésű projekt miatt a piac nagyon érzékennyé vált az árakra. Amellett, hogy a vásárlók nagyon figyelik az árakat, rendkívül óvatosak, számukra a beruházó megbízhatósága a legfontosabb”. A nagyobb lakások kevésbé keresettek, bérleti díjuk havi 150 és 230 ezer forint között mozog, attól függően, hogy hány önálló, külön-bejáratú szobájuk van.

Újbuda, a főváros XI. kerületében – elsősorban a közlekedési kapcsolatok miatt – Kelenföld belső része, Sasad és Albertfalva élvez elsőbbséget. Itt az albérlők vagy garzont keresnek, vagy 2-3 szobás nagyobb alapterületű lakást összeköltözésre. Egy egy-, másfélszobás lakás havi bérleti díja 130-150 ezer forint körül alakul, amihez még hozzájön a lakás rezsije is. A kerületben egyébként az albérletek mindig keresettek, így az árak nem függenek az egyetemi tanév indulásától. A viszonylag magas bérleti díjakat az is indokolja, hogy Újbudán az ingatlanok átlagos négyzetméterára az utóbbi öt évben 340 ezer forintról 680 ezerre nőtt.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: