Elsőként büszkélkedhet éles SAP S/4HANA Retail rendszerbevezetéssel a magyarországi Praktiker

Nemcsak a megrendelő Praktiker, hanem az SAP Hungary, valamint a bevezetést lebonyolító KPMG Tanácsadó Kft. és a Mind System Consulting Kft. életében is kivételes vállalkozás zárult le az első magyarországi SAP S/4HANA Retail vállalatirányítási rendszer kiépítésével. Az akár több százezer áruházi és webáruházi rendelés valós idejű lebonyolítására képes új rendszerrel, a mesterséges intelligenciát is alkalmazó, új generációs digitális portfólióval az immár magyar kézben levő barkácsáruházlánc komoly versenyelőnyre tesz szert, új szintre emeli a vevői és ügyfél&eacut e;lményt és a folyamatok hatékonyságát egyaránt.

Elsőként büszkélkedhet éles SAP S/4HANA Retail rendszerbevezetéssel a magyarországi Praktiker

A Magyarországon 20 áruházzal jelen lévő, évi 64 milliárd forintos nettó forgalmat bonyolító és 6 millió vásárlót kiszolgáló Praktiker vezetése még 2018-ban határozta el, hogy AS400-as logisztikai és SAP All-in One 6.0 főkönyvi rendszerét, valamint az idők során implementált egyéb szoftvereit egy új, korszerű, integrált rendszerre cseréli le.

Az összesen 22 hónapot magába foglaló bevezetés során a projektben résztvevők a stratégiai tulajdonos Wallis támogatását is élvezhették: a Praktiker döntéshozói szabadon választhatták meg az elvárásoknak megfelelő informatikai rendszert, a szükséges kiegészítő modulokat és a beveze tő partnert.


Közel egy évig tartott az előkészítés és tenderezés a szoftver és a szállító kiválasztására. A Praktiker számára a kiválasztási folyamat során kulcsfontosságú volt a bevezető partner üzleti tudása és tapasztalata is annak érdekében, hogy a technikai megvalósítás az üzleti folyamatok tökéletes átlátása mellett történjen. „Jó programozó sok van, de fontos volt, hogy az általunk választott partnerek üzleti tudással is rendelkezzenek, és értsék a megbízót” – mondta el a bevezetés kapcsán dr. Ónody Sándor, a Praktiker gazdasági igazgatója.

További fontos szempont volt a partnerrel való hosszútávú együttműködés, hogy ugyanaz a cég végezze a vállalatirányítási rendszer bevezetését és karbantartását is. A Praktiker ezeket a szempontokat figyelembe véve a KPMG Tanácsadó Kft. és Mind System Consulting Kft., mint bevezető partner mellett döntött, a megvalósítási projektet minőségbiztosítóként pedig az IFUA Horváth & Partners Kft. kísérte végig. A szállítók közös javaslatára az SAP S/4HANA Retail szoftver lett az ajánlott, a Praktiker igényeit leginkább kiszolgáló megoldás.


„Az SAP S/4HANA Retail az SAP új generációs iparág-specifikus megoldása a kiskereskedelem számára, amely beágyazott elemzési funkciókra és valós idejű előrejelzésekre támaszkodva segíti az üzleti döntések megalapozottságát és fokozza a kiszolgálás gyorsaságát. Azzal, hogy a Praktiker az üzleti folyamatok átláthatósága és teljeskörű modernizációja mellett döntött, egyszerre tette le a voksát a munkavállalói és vevői mellett” – hangsúlyozta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.


Az SAP S/4HANA megoldása egyszerre kínál a Praktikernek teljesítményt és ergonómiát; a rendszer kellően gyors és megfelelően támogatja a hatékony működését, miközben segítséget nyújt az áruházi dolgozóknak és a menedzsmentnek is. Az egyedülálló felhasználói élményt az SAP Fiori alkalmazások támogatják, melyek átláthatóvá és könnyen kezelhetővé teszik az ERP rendszert, továbbá az áruházak egyedi igényeire alakítható mobil eszközöket (PDA) is.


A Praktiker projekt nem csak az első magyarországi SAP S/4HANA Retail bevezetés volt, hanem a legnagyobb hazai projekt, mely teljes logisztikai folyamatok támogatására terjed ki az új generációs SAP termékkel. Éves szinten közel negyedmillió szállítói számla tranzakcióinak nyilvántartására és lebonyolítására képes rendszert kellett alkotni, mind a vevői, mind a beszállítói oldalon érvényesítve a különböző fizetési, kedvezményezési, szállítási funkciókat - mindezt a raktárkezelési, adminisztrációs és kontrolling igényeket kiszolgáló modulokkal integráltan. A bevezetési folyamat során a 20 áruház több mint 700 SAP felhasználójának felkészítése kiemelt szerepet kapott. A koronavírus-járvány miatti karanténidőszak ugyan befolyásolta a bevezetést, de a kényszerű halasztás idején több óraszám jutott az egyes áruházaknál az online oktatásra, illetve az integrált működés alapos tesztelésére.


A vevők akár online rendelnek, akár valamelyik áruházat látogatják meg, mostantól valós képet kaphatnak a kiválasztott termékek elérhető darabszámáról. Az áruház kereskedelmi osztálya sokkal szofisztikáltabb hűségkampányokat, törzsvásárlói programokat vezethet be vevőinek a mindig naprakész online analitikára támaszkodva, míg beszállítóival automatizált (EDI), zökkenőmentes üzleti folyamatokat és bizományosi konstrukciókat is működtet.

 


„Az SAP rendszere számos olyan további szofisztikált előnyt kínál, amelyek kiismerésével és a napi gyakorlatba való beültetésével a digitalizációs stratégiánk minden eltervezett pontját meg tudjuk valósítani” – értékelte a bevezetést dr. Ónody Sándor.

A Praktiker a vevőkiszolgálásban is az innováció mellett tette le a voksát

A Praktiker a retail alapműködés újratervezése mellett a vevőkiszolgálás terén is újításokat vezetett be: megkezdte az úgynevezett omnichannel megközelítés megvalósítását. A cél, hogy minden vásárló, illetve érdeklődő egységes ügyfélélményt kapjon, bármely csatornán keresztül kerül kapcsolatba a Praktikerrel. A vállalat az omnichannel koncepció megvalósítása érdekében az SAP Customer Experience (CX) Cloud „család” megoldásainak bevezetése mellett döntött, amelynek kialakítására a Techwave Hungary Zrt. került kiválasztásra.


Első lépésben az SAP Marketing Cloud megoldása kerül kialakításra, amely segítségével a Praktiker ún. kontextus alapú marketing tevékenységet tud folytatni minden ügyféllel, azaz minden meglévő vagy potenciális ügyféllel az egyedi vásárlási preferenciák alapján tud kommunikálni. Az SAP marketing megoldása ugyanis a mesterséges intelligencia segítségével összegyűjti és elemzi az adott ügyfél digitális „lábnyomaiból” a jellemző vonásokat, és ez alapján a vállalat egyedi ügyfélprofilokat állít össze. A bevezetés alapvetően a minél magasabb ügyfélélmény és konverziós ráta elérésében t&aa cute;mogatja a Praktikert.


Az omnichannel megközelítés következő, bevezetésre váró mérföldköve egy intelligens ügyfélszolgálati csatorna létrehozása az SAP Service Cloud segítségével. Ezzel a Praktiker egy mesterséges intelligencia képességekkel ellátott több csatornás ügyfélszolgálatot alakít ki, mely telefonon, e-mailen, közösségi média felületeken, alkalmazás oldali, chat és chatbot csatornákon párhuzamosan képes fogadni az ügyfelek interakcióit. A vevőknek így nem kell felesleges adategyeztetésekkel vagy nehézkes tájékoztatással szembesülniük.


„A Praktiker SAP alapú logisztikai, értékesítési, pénzügyi, marketing és egyéb rendszereinek teljes integrációja segítségével nemcsak az ügyfelek márkaélménye növelhető, hanem a vállalat értékesítési munkája is hatékonyabbá és eredményesebbé válik” – tette hozzá Burka Szilvia, a Praktiker Marketing és Online Szolgáltatások Igazgatója.

Hozzászólások

A nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 429,89 pontos, 0,99 százalékos csökkenéssel, 43 077,24 ponton zárt szerdán.
2021. 01. 27. 18:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Leveri az AMD az Intelt

Az AMD tovább folytatja térnyerését az Intellel szemben, ami az új előrejelzésében is tükröződik.
2021. 01. 27. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos maradt az MNB

A várakozásokkal összhangban nem változtatott a kamatokon a magyar jegybank.
2021. 01. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiderült ki lesz az UniCredit új vezére

Kiszivárgott hírek szerint Andrea Orcel olasz befektetési bankár lehet az UniCredit új vezérigazgatója.
2021. 01. 27. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord eredményt ért el a Microsoft - mutatjuk miért

A felhőszolgáltatások és videójátékok iránti keresletnek köszönhetően rekord negyedéves bevételt ért el a Microsoft.
2021. 01. 27. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű a járványidőszakban is

2020-ban 16 054,9 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: ez a mennyiség csupán 1,42%-kal marad el az előző évi, rekordnak számító adattól és továbbra is a bruttó hazai villamosenergia-termelés közel felét jelenti. A járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt az atomerőmű életének első „pandémiás” főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is.
2021. 01. 27. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi a fontosabb a munkádban? A pénz vagy a biztonság?

A koronavírus-járvány hatására tartós változásokra számítanak a foglalkoztatásban a magyar munkavállalók, akik egyre fontosabbnak tartják a munkahelyük biztonságát, amelyért áldozatokra is hajlandóak, ám a többség ennél is előbbre helyezi a bérszínvonal megőrzését - derül ki a Randstad Workmonitor 34 országban, köztük Magyarországon végzett átfogó kutatásából.
2021. 01. 27. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is egy elhúzódó munkaerőpiaci válsággal számolnak a magyar munkavállalók

Általánosságban elmondható, hogy bizonytalanul érzik magukat a magyar dolgozók, ugyanakkor némi optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt hónapokban komolyabb romlás nem tapasztalható a saját egzisztenciális helyzetük megítélésével kapcsolatban. A bizonytalansággal párhuzamosan a munkavállalók erősödő motivációját jelzi többek között, hogy az előző évhez képest több mint kétszer annyian lennének hajlandóak akár a saját költségükön is továbbképezni magukat, illetve a válaszadók kétharmada hajlandó lenne a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2021. 01. 27. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult az MMK harmadik beruházáslebonyolítói mesteriskolája

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a járványügyi korlátozások miatt online indította el a harmadik beruházáslebonyolítói mesteriskoláját - közölte a kamara kedden az MTI-vel.
2021. 01. 27. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szolgáltatásokkal bővül az Egyszülős Központ

Új szolgáltatásokkal segíti a családokat az Egyszülős Központ a vírusjárvány idején - mondta keddi online sajtótájékoztatóján Nagy Anna, a központ vezetője, aki szerint talán senkinek nem annyira nehéz ez az időszak, mint a gyereküket egyedül nevelőknek.
2021. 01. 27. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek - hangzott el az intézményt bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 01. 27. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált az elmúlt napokban, fennakadást okozva egyes honlapok működésében - közölte a kormany.hu kedden.
2021. 01. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4ig Nyrt.

A 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.
2021. 01. 26. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó hangulatban, pluszban zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,19 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 43 507,13 ponton zárt kedden.
2021. 01. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okoztak meglepetést a magyar jegybankárok, változatlanul hagyták az alapkamatot

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete nem módosította a kamatszintet.
2021. 01. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalomban, 43 százalékuk biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával - egyebek mellett ez derült ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megbízásából végeztek és kedden online sajtótájékoztatón ismertettek.
2021. 01. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliai hátterű céget bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt - tájékoztatta az MTI-t a jegybank kedden.
2021. 01. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Apple maradt a világ legértékesebb márkája

Három év után ismét az Apple a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2021-es Global 500 ranglistája szerint.
2021. 01. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos töltőkkel bővült a Mol Plugee hálózata

A Mol 14 elektromos töltővel bővítette hazai töltőhálózatát, így a vállalat már 71 elektromos töltőt üzemeltet országszerte.
2021. 01. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sajtokat hív vissza a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.
2021. 01. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: