Globálisan növekszik a teatermelés és -fogyasztás az elkövetkezendő évtizedben

Emelkedni fog globálisan a teafogyasztás és –termelés a következő évtizedben a fejlődő országok erős kereslete miatt. Ez új munkalehetőségeket teremt a vidéken élők számára és javítja az élelmezésbiztonságot a teatermelő országokban, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új tanulmányában.

Globálisan növekszik a teatermelés és -fogyasztás az elkövetkezendő évtizedben

A teafogyasztás növekedése legnagyobb mértékben Kínában, Indiában és más feltörekvő országokban várható, a magasabb jövedelemszint és a szélesebb termékskála miatt, ez utóbbi magában foglal olyan különleges termékeket, mint a gyógy- és gyümölcsteák, illetve az ízesített ínyenc teák.

A tanulmányt a FAO kétévente ülésező tea kormányközi csoportja (IGG) Kínában rendezett ülésén véglegesítették. Az eseményen résztvevő szakemberek szerint a tea népszerűsége mögött az előbb felsorolt okok mellett a fogyasztók nagyobb tájékozottsága áll annak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatásairól.


Növekvő teatermelés


A globális fekete tea termelés éves szinten 2,2 %-kal fog nőni a következő évtizedben, ezzel elérve az évenkénti 4,2 millió tonna mennyiséget 2027-re. A pozitív kilátásokért elsősorban Kína, Kenya és Srí Lanka termelésnövekedése felel, miközben Kína várhatóan utoléri a világelső fekete tea exportőrt, Kenyát.

Ami a zöld teát illeti, a globális termelés akár 7,5 %-kal is bővülhet, 2027-re elérve az éves 3,6 millió tonnát. A háttérben itt is Kína áll, ahol a zöld tea termelése megduplázódhat a 2015-2017-es éves 1,5 millióról, 2027-re elérve a 3,3 millió tonnát.

Megfelelő a folyadékbeviteled? ITT megtudhatod!


Az éghajlatváltozás hatásai

 

A jelentés kitér arra is, hogy a teatermelés nagyban függ a termesztési feltételek állandóságától. A szükséges mezőgazdasági-ökológiai adottságok csak korlátozott számú országban teljesülnek, amelyek közül soknál érezteti majd hatását a klímaváltozás.


A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletben és a csapadékmennyiségben bekövetkezett változások, az árvizek és aszályos időszakok gyakoribbá válása, már most is befolyásolják a termelési hozamokat, a termék minőségét és az árakat, rontva az ebből realizálható jövedelmet és a vidéken élők helyzetét. A éghajlatváltozás várhatóan fokozódik a jövőben, így sürgős lépésekre van szükség az alkalmazkodáshoz. Ezzel párhuzamosan terjed a meggyőződés, hogy az éghajlatváltozás mérsékléséhez csökkenteni szükséges a teatermelés és -feldolgozás okozta széndioxid-kibocsátást.

A jelentés ezért arra ösztönzi a teatermelő országokat, hogy építsék be az éghajlatváltozás szempontjait nemzeti teastratégiájukba, mind az alkalmazkodás, mind az mérséklés kapcsán.


A fiatalok körében trendi a tea


A tea iránti globális kereslet növekedésében egy új fogyasztói kör megjelenése is szerepet játszik. A nagy termelő országok, mint Kína és India, városi fiataljai váltak a legdinamikusabban növekvő fogyasztói csoporttá, akik közül sokan hajlandók magasabb árat fizetni, valamint érdeklődést mutatnak a tea minősége, eredete és a fenntarthatósága iránt.

A felső középosztály fiatal tagjai az életmódjukhoz passzoló trendi terméket keresnek, amely kategóriába tökéletesen beleillenek a különleges gourmet teák, és azok fogyasztása speciális teaházakban, exkluzív éttermek, hotelek és kávézók kifinomult környezetében. 


Az egyészségügyi előnyök hangsúlyozása a magasabb keresletért


Míg a világ teafogyasztás nőtt az elmúlt tíz évben, a hagyományos európai importőr országokban (Németország kivételével) csökkent a fogyasztási szint. Kontinensünk tea piaca összességében telítettnek mondható. Az egy főre jutó teafogyasztás alulmarad a más italokkal való versenyben, mint például a palackos ásványvizek.

 

A nyugati országokban a következő évtizedben sem várható ebben különösebb változás, sőt, az Egyesült Királyságban a teafogyasztás várhatóan csökkenni fog a fekete tea – részben a kávé miatti – megcsappant népszerűsége miatt. 


A jelentés szerint az európai teafogyasztási trend stabilizálható vagy visszafordítható lenne, ha a tea más piaci szegmensekben is megjelenne, mint a bio vagy különleges termékek, és az egészségre, közérzetre gyakorolt jótékony hatása megfelelően kommunikálva lenne. 


A tea egészségügyi előnyeinek előtérbe helyezése máshol már bevált: a szálas tea például virágkorát éli az Egyesült Államokban, nem utolsósorban a megnövekedett egészségtudatosság miatt.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Rejtélyes mérgezések történtek egy németországi egyetemen

Gyilkossági kísérlet miatt nyomozást indítottak kedden a németországi Darmstadtban, mert a városban működő műszaki egyetemen (TU Darmstadt) megmérgeztek legkevesebb hét embert egy egyelőre ismeretlen eredetű folyadékkal.
2021. 08. 25. 02:00
Megosztás:

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a járvány alatt

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások időszakában - közölte kedden a román média egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve.
2021. 08. 25. 01:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Németország a járvány erősödésére számít

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.
2021. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

Eddig 43 millió embert oltottak be Oroszországban

Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban a Covid-19 ellen a védőoltás mindkét komponensével - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 08. 23. 05:00
Megosztás:

Olaszországban az új esetek egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.
2021. 08. 22. 21:00
Megosztás:

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel - ez a legalacsonyabb szám június 27. óta - 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.
2021. 08. 22. 15:00
Megosztás: