Honnan ez a sok pénz, honnan a sok hitel?

Folyamatosan épülő lakóparkok, új ipari beruházások, olcsó államilag támogatott hitelek: ez az utóbbi évek tendenciája. A legutolsó gazdasági krízis óta újra emelkedni látszik a hitelállomány. Amellett, hogy nagyon örülünk a gazdaság fellendülésének, felmerül a kérdés: vajon honnan van ennyi pénz a gazdaságban.

Honnan ez a sok pénz, honnan a sok hitel?

Hogy működik a rendszer?

A korai időkben még csak készpénz volt forgalomban, és meghatározott mennyiségben volt elérhető, írja a Hitelválasztó.hu. Ez annyit ért, amennyi annak a fémnek az értéke volt, amiből készült. A kibocsátott pénzmennyiségnek tehát volt egy felső korlátja. Később a rendszer a kereskedelmi bankok növekő szerepvállalásával megváltozott. Míg hazánkban a rendszerváltásig csak a jegybank bocsátott ki készpénz és számlapénzt, addig azóta az utóbbi a kereskedelmi bankok számára engedélyezetté vált. Hogy ezáltal komoly fedezet nélküli pénzmennyiség kerül a gazdaságba, nem feltűnő, mivel ebben a rendszerben a likviditás, azaz a dolgok gyors pénzzé válthatósága sokkal meghatározóbb, így nem kell foglalkozni azzal, mennyi valódi pénz van a gazdaságban. Egy szemléltető példával élve: ha minden hónapban tíz krajcárt kell beosztani, arra odafigyelünk. Ha azonban emellett további 500 krajcárért kapok bárhol beváltható kuponokat, akkor már a tíz krajcárnak nincs akkora jelentősége. A kuponok és az áruk forognak mindaddig, míg azt széles körben elfogadják. Leegyszerűsítve valahogy így működik a jelenlegi pénzügyi rendszer is.

Hitelforrások

A kereskedelmi bankok tehát a jogszabályi korlátok mellett szinte korlátlanul bocsáthatnak ki számlapénz, amelyeket mi is  egyre nagyobb mennyiségben használunk pl. bankkártyás vásárlásnál. Mivel a nagy hálózat biztosítja a kölcsönös elfogadást, ezért ebből annyit látunk, hogy pl. bankkártyánkat bárhol elfogadják. Egyre kisebb arányban használunk készpénzt, és azt a bankok a kötelezően előírt készpénztartalékukból könnyen kifizetik. Ráadásul a globális cél a készpénz teljes kivonása a forgalomból, így semmi nem állja útját a bankok általi pénzteremtésnek.

Kié a számlapénz?

Felmerül a kérdés, hogy ha forint hitelként számlapénzt külföldi nagybankok is bocsátanak ki, akkor valójában ki is annak tulajdonosa. Egyik bank sem fog olyan pénzt kibocsátani, amelynek tulajdonjogát önként átadja bárkinek - jelen esetben az államnak. Így tehát a forint nagy része külföldi kézben van, és a haszon is ott realizálódik.

A vagyoni átrendeződés utópiája

Az előbb említett tény felvet néhány kérdést: a számlapénz kibocsátása komoly hasznot hoz és ezt a virtuális nyereséget átalakul kézzelfogható tulajdonná. Ezek különböző gazdasági befektetések formájában jelennek meg, mint pl. ingatlan beruházás, vásárlás, földek, gyárak ipari egységek, cégek felvásárlása, így a virtuális pénz tulajdonjoggá válik. Ráadásul a gazdasági elit számára a hitel sokkal kedvezőbb feltételekkel elérhető, mint egy átlagos polgár esetében, így a társadalom anyagilag különböző szintű rétegeinek folyamatos eltávolodása várható. Ma még ennek hatásait kis mértékben érezzük, de tény, hogy pl. a fővárosi ingatlanárak emelkedését nagyban generálta a külföldi vagyonos befektetők által gerjesztett kereslet-növekedés. Ez az áremelkedés viszont sokak számára elérhetetlenné tette a lakhatás megteremtését, illetve azt csak kedvezőtlenebb formában tudták megvalósítani.

A pénznek ma már más a fogalma, mint amit korábban megszoktunk

A pénzt szeretjük birtokolni, a modern pénzek többsége azonban már megfoghatatlan, elektronikus adathalmazok összessége a virtuális térben: időkorlát nélküli tartozások elismerések tömkelege. Mégis, ez az a rendszer, amelyben bár főleg csak számokból, egyenlegekből áll, de működik, és jelenleg a gazdaság növekedése szempontjából a legalkalmasabb monetáris eszköznek tartott módszer. Jól mutatja ezt, hogy az MNB legfrissebb nyilatkozata szerint éves szinten az 1 %-kal több hitelkibocsátás 0,2-0,4 %-os gazdasági növekedést eredményezhet. 

A pénzt már nem birtokoljuk, pusztán egy követeléssel rendelkezünk a bankok felé, akik ha kell, rövid időn belül fizetnek. S miközben mi úgy gondoljuk, hogy bankkártyánkkal saját pénzünk költjük, igazán nem történik más, minthogy  a bankok ide-oda tologatják a felénk vállalt tartozásaikat: már nem nekünk tartoznak, hanem a kereskedőnek, aztán a NAV-nak, aztán az államnak, aztán az állam a banknak, aztán a pénz megszűnik, de a kamatnyereség megmarad.

A rendszer mégis működik

Gyakorlatban ugyanúgy tudunk rendelkezni a számlákon lévő virtuális pénzzel, mint a készpénzzel. A pénzpiaci szereplők közös érdeke, hogy a folyamatos fizetőképesség, és megfelelő biztositékok legyenek, mivel a mai globális gazdaságban már egy kisebb csőd komoly bizalomvesztést, és ennek következtében olyan pánik okozta reakciót eredményezhet, amely komolyan megrengetheti a világgazdaságot. Legutóbbi példa erre a 2008-as válság, amikor a helytelen hitelezési módszerek miatt egy egész világra kiható komoly recesszió következett be, megnehezítve sokak életét, akiknek igazából semmi közük nem volt a becsődölt amerikai bankokhoz. A rendszert ezért is igyekeznek minél biztonságosabbá tenni. Emiatt nem kell aggódnunk a pénzügyi rendszer összeomlásától, de tény, hogy az elméleti esély erre megvan. 

Ráadásul a jelenlegi rendszer is folyamatosan változik, bővül. Legjobb példa erre a kriptovaluta, amelyet szintén fizetőeszközként kezelnek, és az utóbbi időben ismét egyre nagyobb kereslet van irányába. Azt azonban még nem tudni, hogy a kriptopénz milyen hatással lesz hosszú távon a jelenlegi pénzügyi rendszerre, ezt majd a jövő mutatja meg.

Hozzászólások

Modellt vált a BGE

Támogatta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szenátusa csütörtöki ülésén az egyetem modellváltását, azaz állami intézményből közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakítását - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2021. 02. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javul a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereket az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján - közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a hidegfront!

Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2021. 02. 26. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Arculati pályázatot a MOME

Nonprofit szervezetek számára indított arculati pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) MOME Movement címmel; a hallgatói kezdeményezésre indított pályázat célja a szervezetek vizuális kommunikációjának a segítése. A jelentkezési határidő március 9-e.
2021. 02. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán.
2021. 02. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.
2021. 02. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több korlátozást is feloldhatnak Moszkvában

Feloldhatnak több, a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt bevezetett korlátozást Moszkvában az elkövetkező két hónap alatt, ha tovább csökken a megbetegedések száma - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.
2021. 02. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsan és fájdalommentesen zajlik az oltás

Gyorsan és fájdalommentesen zajlott az oltás annál az idős nőnél, aki a Szent János Kórház oltópontján nyilatkozott tapasztalatiról a közmédiának csütörtökön.
2021. 02. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.
2021. 02. 25. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora estére gyengült a forint

Gyengült a forint csütörtök kora este a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a reggeli szintekhez képest.
2021. 02. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.
2021. 02. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a BUX és a vezető részvények is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 816,02 pontos, 1,89 százalékos emelkedéssel, 43 999,47 ponton zárt csütörtökön.
2021. 02. 25. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bosch a Microsofttal közösen fejleszt szoftveralapú járműplatformot

A Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására. Az együttműködés célja, hogy egyszerűsítsék, valamint felgyorsítsák a járműszoftverek fejlesztését, bevezetését az autó teljes életciklusa alatt – az autóipar minőségi követelményeinek megfelelően. Az új platform, amely a Microsoft Azure-ra épül és a Bosch szoftvermoduljait tartalmazza, lehetővé teszi a szoftverek fejlesztését, letöltését a járművek vezérlőegységébe és számítógépeibe.
2021. 02. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország 100 ezer vakcinát ad Csehországnak

Franciaország 100 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcinát ad március közepéig Csehországnak a koronavírus-járvány elleni fellépés segítésére - közölte Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön a CTK hírügynökséggel.
2021. 02. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, a kötvényhozamok emelkedése miatt továbbra is eladási nyomás alatt állnak a nagy technológiai cégek.
2021. 02. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Generali is beléphet a fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3,5 százalékkal csökkent az amerikai GDP

Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
2021. 02. 25. 15:40
Megosztás:
Hozzászólások: