Honnan ez a sok pénz, honnan a sok hitel?

Folyamatosan épülő lakóparkok, új ipari beruházások, olcsó államilag támogatott hitelek: ez az utóbbi évek tendenciája. A legutolsó gazdasági krízis óta újra emelkedni látszik a hitelállomány. Amellett, hogy nagyon örülünk a gazdaság fellendülésének, felmerül a kérdés: vajon honnan van ennyi pénz a gazdaságban.

Honnan ez a sok pénz, honnan a sok hitel?

Hogy működik a rendszer?

A korai időkben még csak készpénz volt forgalomban, és meghatározott mennyiségben volt elérhető, írja a Hitelválasztó.hu. Ez annyit ért, amennyi annak a fémnek az értéke volt, amiből készült. A kibocsátott pénzmennyiségnek tehát volt egy felső korlátja. Később a rendszer a kereskedelmi bankok növekő szerepvállalásával megváltozott. Míg hazánkban a rendszerváltásig csak a jegybank bocsátott ki készpénz és számlapénzt, addig azóta az utóbbi a kereskedelmi bankok számára engedélyezetté vált. Hogy ezáltal komoly fedezet nélküli pénzmennyiség kerül a gazdaságba, nem feltűnő, mivel ebben a rendszerben a likviditás, azaz a dolgok gyors pénzzé válthatósága sokkal meghatározóbb, így nem kell foglalkozni azzal, mennyi valódi pénz van a gazdaságban. Egy szemléltető példával élve: ha minden hónapban tíz krajcárt kell beosztani, arra odafigyelünk. Ha azonban emellett további 500 krajcárért kapok bárhol beváltható kuponokat, akkor már a tíz krajcárnak nincs akkora jelentősége. A kuponok és az áruk forognak mindaddig, míg azt széles körben elfogadják. Leegyszerűsítve valahogy így működik a jelenlegi pénzügyi rendszer is.

Hitelforrások

A kereskedelmi bankok tehát a jogszabályi korlátok mellett szinte korlátlanul bocsáthatnak ki számlapénz, amelyeket mi is  egyre nagyobb mennyiségben használunk pl. bankkártyás vásárlásnál. Mivel a nagy hálózat biztosítja a kölcsönös elfogadást, ezért ebből annyit látunk, hogy pl. bankkártyánkat bárhol elfogadják. Egyre kisebb arányban használunk készpénzt, és azt a bankok a kötelezően előírt készpénztartalékukból könnyen kifizetik. Ráadásul a globális cél a készpénz teljes kivonása a forgalomból, így semmi nem állja útját a bankok általi pénzteremtésnek.

Kié a számlapénz?

Felmerül a kérdés, hogy ha forint hitelként számlapénzt külföldi nagybankok is bocsátanak ki, akkor valójában ki is annak tulajdonosa. Egyik bank sem fog olyan pénzt kibocsátani, amelynek tulajdonjogát önként átadja bárkinek - jelen esetben az államnak. Így tehát a forint nagy része külföldi kézben van, és a haszon is ott realizálódik.

A vagyoni átrendeződés utópiája

Az előbb említett tény felvet néhány kérdést: a számlapénz kibocsátása komoly hasznot hoz és ezt a virtuális nyereséget átalakul kézzelfogható tulajdonná. Ezek különböző gazdasági befektetések formájában jelennek meg, mint pl. ingatlan beruházás, vásárlás, földek, gyárak ipari egységek, cégek felvásárlása, így a virtuális pénz tulajdonjoggá válik. Ráadásul a gazdasági elit számára a hitel sokkal kedvezőbb feltételekkel elérhető, mint egy átlagos polgár esetében, így a társadalom anyagilag különböző szintű rétegeinek folyamatos eltávolodása várható. Ma még ennek hatásait kis mértékben érezzük, de tény, hogy pl. a fővárosi ingatlanárak emelkedését nagyban generálta a külföldi vagyonos befektetők által gerjesztett kereslet-növekedés. Ez az áremelkedés viszont sokak számára elérhetetlenné tette a lakhatás megteremtését, illetve azt csak kedvezőtlenebb formában tudták megvalósítani.

A pénznek ma már más a fogalma, mint amit korábban megszoktunk

A pénzt szeretjük birtokolni, a modern pénzek többsége azonban már megfoghatatlan, elektronikus adathalmazok összessége a virtuális térben: időkorlát nélküli tartozások elismerések tömkelege. Mégis, ez az a rendszer, amelyben bár főleg csak számokból, egyenlegekből áll, de működik, és jelenleg a gazdaság növekedése szempontjából a legalkalmasabb monetáris eszköznek tartott módszer. Jól mutatja ezt, hogy az MNB legfrissebb nyilatkozata szerint éves szinten az 1 %-kal több hitelkibocsátás 0,2-0,4 %-os gazdasági növekedést eredményezhet. 

A pénzt már nem birtokoljuk, pusztán egy követeléssel rendelkezünk a bankok felé, akik ha kell, rövid időn belül fizetnek. S miközben mi úgy gondoljuk, hogy bankkártyánkkal saját pénzünk költjük, igazán nem történik más, minthogy  a bankok ide-oda tologatják a felénk vállalt tartozásaikat: már nem nekünk tartoznak, hanem a kereskedőnek, aztán a NAV-nak, aztán az államnak, aztán az állam a banknak, aztán a pénz megszűnik, de a kamatnyereség megmarad.

A rendszer mégis működik

Gyakorlatban ugyanúgy tudunk rendelkezni a számlákon lévő virtuális pénzzel, mint a készpénzzel. A pénzpiaci szereplők közös érdeke, hogy a folyamatos fizetőképesség, és megfelelő biztositékok legyenek, mivel a mai globális gazdaságban már egy kisebb csőd komoly bizalomvesztést, és ennek következtében olyan pánik okozta reakciót eredményezhet, amely komolyan megrengetheti a világgazdaságot. Legutóbbi példa erre a 2008-as válság, amikor a helytelen hitelezési módszerek miatt egy egész világra kiható komoly recesszió következett be, megnehezítve sokak életét, akiknek igazából semmi közük nem volt a becsődölt amerikai bankokhoz. A rendszert ezért is igyekeznek minél biztonságosabbá tenni. Emiatt nem kell aggódnunk a pénzügyi rendszer összeomlásától, de tény, hogy az elméleti esély erre megvan. 

Ráadásul a jelenlegi rendszer is folyamatosan változik, bővül. Legjobb példa erre a kriptovaluta, amelyet szintén fizetőeszközként kezelnek, és az utóbbi időben ismét egyre nagyobb kereslet van irányába. Azt azonban még nem tudni, hogy a kriptopénz milyen hatással lesz hosszú távon a jelenlegi pénzügyi rendszerre, ezt majd a jövő mutatja meg.

Hozzászólások

Odacsaptak a magyar tőzsdének: zuhanó Richter, OTP és MOL

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán, az esésben szinten minden vezető részvény komolyabb veszteséget szedett össze.
2021. 03. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányválság Szlovákiában?

Kormányválság fenyeget Szlovákiában, miután a négypárti koalíció két tagja elégedetlen Igor Matovic kormányfő tevékenységével, és a kabinet átalakítását követeli.
2021. 03. 03. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön az új pályázat a lakossági napelemes rendszerek támogatására

Az olcsó és innovatív energia biztosításában, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében kulcsszerepe lesz a napenergia felhasználásának, a tervek szerint az idén nyáron pályázatot írnak ki lakossági napelemes rendszerek beruházási támogatására - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2021. 03. 03. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oktatási vészhelyzetre figyelmeztet az UNICEF

A világ számos térségében oktatási vészhelyzet alakult ki a koronavírus-járvány miatt elrendelt iskolabezárások miatt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint.
2021. 03. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a Wellis Magyarország Zrt. árbevétele

Jelentősen nőtt az Európában piacvezető magyar jakuzzigyártó Wellis Magyarország Zrt. árbevétele tavaly: az előzetes adatok szerint meghaladta a 20 milliárd forintot, szemben a 2019. évi 12,9 milliárd forinttal szemben - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 03. 03. 17:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán, mivel a vártnál gyengébb foglalkoztatottsági adatok letörték a befektetők lelkesedését, miszerint a felgyorsított oltási program gyors és erőteljes gazdasági fellendülést eredményez.
2021. 03. 03. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a sztrájk a Continental üzemében

Folytatódik a kedden elkezdődött határozatlan idejű sztrájk a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában, rendkívüli eset nem történt - tájékoztatta szerdán a cég az MTI-t.
2021. 03. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélypontra zuhant a román lej az euróval szemben

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben, szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.
2021. 03. 03. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában ismét gyorsul a fertőzések üteme

Romániában ismét gyorsul a koronavírus-fertőzések üteme: szerdán két hónap óta először haladta meg a négyezret az egy nap alatt beazonosított fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szorulók között pedig sokkal több a fiatal, mint egy évvel ezelőtt.
2021. 03. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A digitalizáció nem csökkenti, hanem növeli a munkaerő iránti igényt

A koronavírus a vállalatok 38 százalékában felgyorsította a digitalizáció folyamatát, ami együtt járt a munkaerő iránti igények növekedésével is – derült ki a ManpowerGroup 40 ország 26 ezer munkáltatója körében végzett felméréséről.
2021. 03. 03. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is várat magára a kilábalás a lakossági hiteleknél

Januárban sem tudott kikászálódni a lakossági hitelpiac a koronavírus-járvány okozta visszaesésből. Lanyha hitelfolyósítás jellemezte továbbra is a hazai hitelezési folyamatokat, ami a babaváró hitelnél és a lakáshiteleknél mind éves, mind pedig havi összehasonlításban jelentős csökkenést jelentett, a személyi hitelek pedig csak 2020 decemberéhez képest tudtak valamelyest javítani.
2021. 03. 03. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Agresszívan küzd az Európai Bizottság a tiltott állami támogatások ellen

Rendkívül aktív küzdelmet folytatott az elmúlt években az agresszív adótervezési struktúrák ellen az Európai Bizottság. Tiltott állami támogatások vonatkozásában több nemzetközi cég által alkalmazott struktúrát megtámadtak, több esetben azonban a Bizottság álláspontját az Európai Unió Bírósága nem osztotta.
2021. 03. 03. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Várni kell még az oroszországi vakcinaturizmus beindulására

Noha igény mutatkozik rá, huzamosabb ideig kell még várni az oroszországi vakcinaturizmus beindulására - közölte szerdán az Interfax hírügynökség.
2021. 03. 03. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP Nyugdíjpénztár: nehéz időkben is stabil növekedés

Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai a koronavírus járvány ellenére sem tévesztették szem elől a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát. A tavalyi évben a legnagyobb hazai nyugdíjpénztárhoz 13 000 új belépő csatlakozott, ami az utóbbi 10 év legjobb eredménye. A befizetések összege pedig részben az innovatív bankkártyás fizetési lehetőségeknek és az online is elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően közel 9 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.
2021. 03. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a BÉT forgalma öt év alatt

A magyar tőkepiac stabil erősödését mutatja, hogy a 2020-ban tapasztalt visszaesés ellenére öt év alatt 75,78 százalékkal emelkedett a BUX-index és 55,25 százalékkal az éves tőzsdei részvényforgalom - összegezte a 2016-ban meghirdetett, öt évre szóló piacfejlesztési stratégia eredményeit szerdán bemutatott Stratégiai jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).
2021. 03. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

A Kúria először döntött érdemben a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos ügyekben – mégpedig az adózók javára. Az ítéletek több hasonló ügyben is utat mutatnak, sőt: a 2020-ban hatályba lépett szabályok alapján kért visszatérítésekben is segíthetik az adózókat.
2021. 03. 03. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyomás alatt az arany ára, mindenki a részvényeket veszi eszetlenül

Az arany az elmúlt napok masszív zuhanása után ma reggel 1.733 dollárig tudott korrigálni.
2021. 03. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kicsit megtorpant a kínai szolgáltatóipar

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének a növekedése februárban részben a kereslet mérséklődésére.
2021. 03. 03. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőnapi csúcsforgalomra készülnek a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. Ajándékozottanként jellemzően legalább ezer forintért vásárolnak ilyenkor többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt.
2021. 03. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy éve startolt az azonnali fizetési rendszer

Egy év alatt, az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült azonnal - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.
2021. 03. 03. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: