Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Miért van szükség egyáltalán a hőszigetelésre? A talán triviálisnak tűnő kérdés megválaszolásához egy nagyon fontos fizikai folyamatot kell megértenünk, mely nem más, mint a hőátbocsátás és az ezzel együtt járó hőveszteség fogalma. Mielőtt bárki megijedne, hogy most bonyolult fizikai képletekkel fogunk előrukkolni, azt megnyugtatnánk, hogy ennél egyszerűbb módja is van, hogy megértsük ezt a folyamatot.

Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Képzeljük el, hogy síelni indulunk, mely egy gyönyörű és sokak által kedvelt téli sportág. A síeléshez viszont elengedhetetlen a professzionális ruházat használata. Miért is? Azért, mert odakint súlyos mínuszok vannak, míg a testünk pedig szereti jól érezni magát az általa megtermelt hőmérsékletben. És itt jön be a hőveszteség fogalma, ami a fizikában lényegében annyit jelent, hogy a hő mindig áramlik, méghozzá úgy, hogy a magasabb hőmérsékletű közegből (ez a testünk) az alacsonyabb hőmérsékletű közeg (ez a hideg hegyoldal és annak levegője) irányába. Így, ha nem lenne rajtunk ruházat, akkor a drága pénzen megtermelt hő (hiszen finom reggelit ettünk a szállodában) hamar kiáramlik a testünkből, kihűlünk és fázni fogunk. Ezért van szükségünk a síruházatra, mely a két eltérő hőmérsékletű közeg közé állva megakadályozza és szabályozza a hőáramlást.

Hasonló fizikai elven működik a házak hőszigetelő rendszere is, hiszen a fűtéssel a drága pénzen előállított hőenergia minden lehetőséget megtalál arra, hogy a fizika törvényeinek engedelmeskedve megszökjön otthonunkból.  Ezért a házunkat egy speciális védőruházatba kell öltöztetnünk, ami nem más, mint egy jól megtervezett hőszigetelő rendszer! És miért épp ez a legfontosabb? Mert az épületek hővesztesége nagy általánosságban a következő helyeken tapasztalható:

- falakon keresztüli hőveszteség 30-40%

- tetőn keresztüli hőveszteség 20-30%

- nyílászárókon keresztüli hőveszteség 15-25%

- padlón, födémen keresztüli egyéb hőveszteség 10-15%

A fenti számeredmények ismeretében elmondhatjuk tehát, hogy legtöbbet a falakon elillanó energián tudunk megtakarítani, ezért fontos a precíz hőszigetelés.

És mi van a nedvességgel?

A síelős gyakorlati példánkra visszatérve még egy nagyon fontos paramétert figyelembe kell vennünk, ami nem más, mint a vízpára. Egy kiadós síelés után mikor betérünk a hüttébe és levesszük magunkról a síkabátot, akkor alatta jelentősen meg vagyunk izzadva, sőt akár csuromvizes is lehet a ruházatunk. Ez akkor történik, ha a síruhánk nem profi minőségű, azaz a páraáteresztése alacsony, tehát nem képes a nedvességet átengedni, így az belül marad. Az igazán profi síruházatok egyik fő paramétere a páraáteresztő képességük (lélegző kabátoknak is hívják ezeket a köznyelvben), melynek lényege, hogy a páracseppeket kifelé kiengedi, de a nedvességet befelé viszont nem hagyja áramolni.

Hasonló elven működnek az épületek is. A lakásban folyamatosan termelődik a pára (főzés, fürdés, lélegzés stb. során) és gondoskodni kell annak szakszerű kivezetéséről. Ezért különösen fontos egy szigetelőanyag esetén, hogy:

- Magas legyen a páraáteresztése: minél kisebb az ellenállás, azaz minél nagyobb egy anyag páraáteresztő képessége, annál jobb. Ha a szigetelésünk nem engedi át a párát, akkor az épületben megnövekszik a páratartalom és a nedvesség a hidegebb felületeken lecsapódik.

- Alacsony legyen a vízfelvevő képessége: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legkisebbnek kell lennie, így a nedvesség nem marad meg a falakban, mely később akár komoly szerkezeti károkat, penészedést is okozhat.

A MAPEI által forgalmazott hőszigetelő rendszerhez tartozó színvakolatok mind a páraáteresztés, mind pedig a vízfelvétel tekintetében kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A hőszigetelő rendszerek fajtái

Bárhogyan is kísérleteztek a szakemberek eddig, szinte mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a legjobb hőszigetelő közeg nem más, mint a levegő. Így a feladat adott: olyan hőszigetelésbe kell az épületeket beburkolni, melyek anyaga leginkább hasonlít a levegőhöz. Úgy is mondhatnánk, hogy az a legjobb technológia, amely a „levegőt csomagolja be” valamiféle szilárd anyagba, mellyel már körbe vehetjük a házunkat.

A mai modern hőszigetelő rendszerek alapvetően kétféle módszert követnek:

- polisztirolos technológia

- kőzet-, vagy ásványgyapotos technológia

Mivel mindkét rendszernek egyedi sajátosságai és előnyei vannak, így a MAPEI termékkínálatában megtalálható mind a polisztirolos (Mapetherm PS polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszer), mind az ásványgyapotos (Mapetherm MW ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszer) technológia.

Nézzünk egy rövid összehasonlítást a két rendszer között táblázatos formában 

hőszigetelő rendszerek össszehasonlítása

A MAPEI-nél elérhető hőszigetelés rendszerekről további részletek ITT olvashat és a kérdéseire is választ kaphat.

Csak és kizárólag rendszert szabad vásárolni!

A hőszigetelés egy komplex rendszer, ahol minden mindennel összefügg és csak akkor működik hatékonyan, ha az rendszerszinten van összerakva. Tehát a MAPEI - a hőszigetelés szakértőjeként - azt javasolja, hogy ne vásároljunk össze-vissza minden alkotóelemet, és abból „tákoljuk” össze a hőszigetelésünket, hanem érdemes egy bevizsgált, minősített hőszigetelés rendszert választani, amely rendelkezik minősítési és bevizsgálási jegyzőkönyvvel is.

Hozzászólások

Sikeres évet zárt és rekordosztalékot fizet az ALTEO

Kimagasló 2020-as eredményekről és a 2019-es szintet ötven százalékkal meghaladó részvényenkénti osztalék kifizetéséről döntött ma az ALTEO – a járvány miatt közgyűlési jogköröket gyakorló – igazgatósága. A vállalat történetének eddigi legmagasabb osztalékán túl a testület egyebek mellett elfogadta a társaság tavalyi beszámolóját, valamint meghosszabbította a saját részvények vásárlására vonatkozó felhatalmazást.
2021. 04. 19. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kárrendezés a technológia uralta jövőben

Baleset egy önvezető autóval, műhibaper a műtétet végző robotasszissztens ellen? A technológia lassan az életünk minden területét átszövi, új kihívásokat teremtve, amelyek egy részére a biztosítóknak is reagálniuk kell. Szinte biztos, hogy a technológiai fejlődés következtében tíz év múlva egészen más kockázatokkal és biztosítási megoldásokkal találkozunk majd. Érdemes már most elgondolkozni azon, hogy a biztosítások területén hogyan alakul át a felelősség kérdésköre. Az Allianz Hungária mindannyiunkat érintő, biztosításszakmai kérdéseket vizsgáló „Biztosítás 2030” nevű sorozatában ezúttal annak jár utána, hogy a gépek vagy az emberek lesznek-e a főszereplők a piacon.
2021. 04. 19. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnök a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének élén

Kenyeres Sándor termelőt, a Nyírségi Dohánytermelői Csoport Kft. ügyvezető igazgatóját választotta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) elnökének a szervezet küldöttgyűlése - tette közzé honlapján hétfőn a szövetség.
2021. 04. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől életbe léptek az enyhítések, 9 régióban a 12-ből kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, és száz főig engedélyezték a nyilvános összejöveteleket - közölte a helyi sajtó. Horvátországban a helyi lapok szerint káoszba fulladt a kormány oltási programja.
2021. 04. 19. 12:45
Megosztás:
Hozzászólások:

A pedagóguskar szerint most méltányosan kell elbírálni a gyerekek teljesítményét

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a mostani helyzetben méltányosan kell elbírálni a kisiskolások teljesítményét.
2021. 04. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az újranyitott üzletek többsége betartja a szabályokat

A beoltottak számának növekedésével ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi. A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot. A mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a feltárt hibát - közölte hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2021. 04. 19. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordszintű volt az áruforgalom a Liszt Ferenc repülőtéren

Január és március között 39,5 ezer tonna árut kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami 19 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelenti - közölte a Budapest Airport Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2021. 04. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb fizetési meghagyásos eljárást indítottak tavaly a járvány miatt

Több mint 430 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki tavaly lejárt tartozások – például ki nem fizetett rezsiszámlák, közös költség vagy szerzői jogdíjak – miatt Magyarországon, kevesebbet mint 2019-ben. A csökkenés oka, hogy 2020 második negyedévében, a járvány első hulláma idején, csak nagyjából feleannyi eljárást indítottak, mint a korábbi években. A harmadik és a negyedik negyedévben viszont már újra elérte a fizetési meghagyások száma az átlagot.
2021. 04. 19. 10:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordárbevétel és eredmény az AKKO leányvállalatánál, a NEO Property Services-nél

Rekordszintű, 23,5 milliárdos árbevétellel és 1,7 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta a 2020-as évet az AKKO Invest által néhány hónapja felvásárolt NEO Property Services. A magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó vállalat a tavalyi év után közel 1,5 milliárd forintos osztalékot fizet, mely már teljes egészében az AKKO Invest csoporthoz kerül.
2021. 04. 19. 10:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdték a napot az európai tőzsdék

Vegyesen kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék hétfőn.
2021. 04. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, a reggel 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék ugyanakkor pluszban álltak.
2021. 04. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így pótolják a bevételkiesést a Barátok közt színészei

A tavalyi év végén robbant a hír, hogy véget ér a Barátok közt. A sorozat, mely Magyarország legrégebb óta képernyőn lévő szappanoperája 22 évet élt meg. Az utolsó részeket nyáron láthatják a tévénézők. A búcsú fájó, amit nehezít az is, hogy jelenleg egy világjárvány tombol, ami a művészvilág helyzetét is megnehezíti. Nincsenek koncertek, előadások, fellépések és ez a Barátok közt színészeit is érinti.
2021. 04. 19. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egészséges táplálkozással a környezetünkért is tehetünk

Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Dr. Kovács Viktória Anna, a a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozás-tudományi szakértője szerint a szezonális élelmiszerek fogyasztása kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt, heti egy húsmentes nap beiktatásával pedig többet teszünk a bolygónkért, mintha elektromos autóval közlekednénk.
2021. 04. 19. 08:10
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL részvény - megtépázva ám, de törve nem?

Egy megtépázott hét után próbálhat meg talpraállni a MOL jegyzése, a 2000 forintos támaszig nyúlt le ugyanis a múlt heti esés a kurzuson.
2021. 04. 19. 07:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország továbbra sem kér az orosz vakcinából

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a CBS amerikai televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy a kórházak még mindig túlterhelt helyzete ellenére sem halasztja el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának májusra tervezett megkezdését. A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy Franciaország továbbra sem tervezi a Szputnyik V vakcina beszerzését.
2021. 04. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Helyreállítaná a nyomdászat presztízsét az új ágazati elnök

2021. áprilisi közgyűlésén Orgován Katalin, a Pátria Nyomda vezérigazgatója személyében új elnököt választott a Nyomda- és Papíripari Szövetség. Ezzel párhuzamosan Dr. habil Horváth Csaba, a korábbi vezető a felügyelőbizottság elnökeként folytatja az ágazati érdekképviseleti munkát.
2021. 04. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát

Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen - közölte a helyi sajtó vasárnap.
2021. 04. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ott-One elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: