Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Miért van szükség egyáltalán a hőszigetelésre? A talán triviálisnak tűnő kérdés megválaszolásához egy nagyon fontos fizikai folyamatot kell megértenünk, mely nem más, mint a hőátbocsátás és az ezzel együtt járó hőveszteség fogalma. Mielőtt bárki megijedne, hogy most bonyolult fizikai képletekkel fogunk előrukkolni, azt megnyugtatnánk, hogy ennél egyszerűbb módja is van, hogy megértsük ezt a folyamatot.

Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Képzeljük el, hogy síelni indulunk, mely egy gyönyörű és sokak által kedvelt téli sportág. A síeléshez viszont elengedhetetlen a professzionális ruházat használata. Miért is? Azért, mert odakint súlyos mínuszok vannak, míg a testünk pedig szereti jól érezni magát az általa megtermelt hőmérsékletben. És itt jön be a hőveszteség fogalma, ami a fizikában lényegében annyit jelent, hogy a hő mindig áramlik, méghozzá úgy, hogy a magasabb hőmérsékletű közegből (ez a testünk) az alacsonyabb hőmérsékletű közeg (ez a hideg hegyoldal és annak levegője) irányába. Így, ha nem lenne rajtunk ruházat, akkor a drága pénzen megtermelt hő (hiszen finom reggelit ettünk a szállodában) hamar kiáramlik a testünkből, kihűlünk és fázni fogunk. Ezért van szükségünk a síruházatra, mely a két eltérő hőmérsékletű közeg közé állva megakadályozza és szabályozza a hőáramlást.

Hasonló fizikai elven működik a házak hőszigetelő rendszere is, hiszen a fűtéssel a drága pénzen előállított hőenergia minden lehetőséget megtalál arra, hogy a fizika törvényeinek engedelmeskedve megszökjön otthonunkból.  Ezért a házunkat egy speciális védőruházatba kell öltöztetnünk, ami nem más, mint egy jól megtervezett hőszigetelő rendszer! És miért épp ez a legfontosabb? Mert az épületek hővesztesége nagy általánosságban a következő helyeken tapasztalható:

- falakon keresztüli hőveszteség 30-40%

- tetőn keresztüli hőveszteség 20-30%

- nyílászárókon keresztüli hőveszteség 15-25%

- padlón, födémen keresztüli egyéb hőveszteség 10-15%

A fenti számeredmények ismeretében elmondhatjuk tehát, hogy legtöbbet a falakon elillanó energián tudunk megtakarítani, ezért fontos a precíz hőszigetelés.

És mi van a nedvességgel?

A síelős gyakorlati példánkra visszatérve még egy nagyon fontos paramétert figyelembe kell vennünk, ami nem más, mint a vízpára. Egy kiadós síelés után mikor betérünk a hüttébe és levesszük magunkról a síkabátot, akkor alatta jelentősen meg vagyunk izzadva, sőt akár csuromvizes is lehet a ruházatunk. Ez akkor történik, ha a síruhánk nem profi minőségű, azaz a páraáteresztése alacsony, tehát nem képes a nedvességet átengedni, így az belül marad. Az igazán profi síruházatok egyik fő paramétere a páraáteresztő képességük (lélegző kabátoknak is hívják ezeket a köznyelvben), melynek lényege, hogy a páracseppeket kifelé kiengedi, de a nedvességet befelé viszont nem hagyja áramolni.

Hasonló elven működnek az épületek is. A lakásban folyamatosan termelődik a pára (főzés, fürdés, lélegzés stb. során) és gondoskodni kell annak szakszerű kivezetéséről. Ezért különösen fontos egy szigetelőanyag esetén, hogy:

- Magas legyen a páraáteresztése: minél kisebb az ellenállás, azaz minél nagyobb egy anyag páraáteresztő képessége, annál jobb. Ha a szigetelésünk nem engedi át a párát, akkor az épületben megnövekszik a páratartalom és a nedvesség a hidegebb felületeken lecsapódik.

- Alacsony legyen a vízfelvevő képessége: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legkisebbnek kell lennie, így a nedvesség nem marad meg a falakban, mely később akár komoly szerkezeti károkat, penészedést is okozhat.

A MAPEI által forgalmazott hőszigetelő rendszerhez tartozó színvakolatok mind a páraáteresztés, mind pedig a vízfelvétel tekintetében kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A hőszigetelő rendszerek fajtái

Bárhogyan is kísérleteztek a szakemberek eddig, szinte mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a legjobb hőszigetelő közeg nem más, mint a levegő. Így a feladat adott: olyan hőszigetelésbe kell az épületeket beburkolni, melyek anyaga leginkább hasonlít a levegőhöz. Úgy is mondhatnánk, hogy az a legjobb technológia, amely a „levegőt csomagolja be” valamiféle szilárd anyagba, mellyel már körbe vehetjük a házunkat.

A mai modern hőszigetelő rendszerek alapvetően kétféle módszert követnek:

- polisztirolos technológia

- kőzet-, vagy ásványgyapotos technológia

Mivel mindkét rendszernek egyedi sajátosságai és előnyei vannak, így a MAPEI termékkínálatában megtalálható mind a polisztirolos (Mapetherm PS polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszer), mind az ásványgyapotos (Mapetherm MW ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszer) technológia.

Nézzünk egy rövid összehasonlítást a két rendszer között táblázatos formában 

hőszigetelő rendszerek össszehasonlítása

A MAPEI-nél elérhető hőszigetelés rendszerekről további részletek ITT olvashat és a kérdéseire is választ kaphat.

Csak és kizárólag rendszert szabad vásárolni!

A hőszigetelés egy komplex rendszer, ahol minden mindennel összefügg és csak akkor működik hatékonyan, ha az rendszerszinten van összerakva. Tehát a MAPEI - a hőszigetelés szakértőjeként - azt javasolja, hogy ne vásároljunk össze-vissza minden alkotóelemet, és abból „tákoljuk” össze a hőszigetelésünket, hanem érdemes egy bevizsgált, minősített hőszigetelés rendszert választani, amely rendelkezik minősítési és bevizsgálási jegyzőkönyvvel is.

Hozzászólások

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét

Kiszélesítik Franciaországban a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban.
2021. 04. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés

Az elektronikus fizetés elterjedését számos intézkedés segíti, többek között a tavaly márciusban debütált azonnali fizetési szisztéma, a másfél millió forint feletti készpénzfizetési korlátozás, valamint az, hogy idéntől, ahol van online pénztárgép, ott elektronikusan is lehet fizetni - mondta Tállai András az MTI-nek.
2021. 04. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalomban esett a BUX

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a négynapos kereskedési héten, a BUX 43 775,41 ponton zárt pénteken, 467,52 ponttal, 1,06 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2021. 04. 11. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott az üzemanyag ára 2018 óta - ábrán mutatjuk!

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2021. 04. 11. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hivatalos - Az AstraZeneca vérrögképződésénél valószínű az összefüggés

Az EMA szerint valószínű az összefüggés az AstraZeneca COVID-19 vakcina és az alacsony vérlemezkeszámmal társuló szokatlan vérrögök között - olvashatjuk az OGYÉI hivatalos tájékoztatóját.
2021. 04. 11. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Ivartalanítási programot indított a Nébih

A kistelepülésekre fókuszáló, ivartalanítási programot indított a kóbor kutyák számának csökkentése érdekében a kistelepüléseken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 50 millió forintból 1400 kutya ivartalanítását finanszírozzák - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2021. 04. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalati konszolidáció várható a járműiparban

Konszolidációra, vállalatok felvásárlására és fúziókra számít az autóiparban az elkövetkező években a Bain üzleti tanácsadó cég.
2021. 04. 11. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trendszerű lejtmenetben a kiskereskedelem

A kiskereskedelem trendszerű lejtmenetben van és a márciusi járványügyi korlátozásokat is figyelembe véve várhatóan negatívan járul hozzá a GDP első negyedévi alakulásához - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH februári adatait.
2021. 04. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjba mennél? 50 évig is meg kell őrizned a munkaügyi papírokat!

Akár fél évszázadig is őriznie kell a munkaügyi iratokat a munkáltatóknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS egy korábbi elemzésében. Egy 2018. végén hatályba lépett törvénymódosítás miatt - az eddigi, kiállítástól számított öt év helyett - ugyanis a munkaadóknak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kell megőrizniük a jövedelemre vonatkozó dokumentumokat. Egy 16 éves munkavállaló diák esetében így a várható megőrzési idő 54 év lesz.
2021. 04. 11. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió Ft-ra vágysz? Simán kaphatsz, csak legyél házas és fiatal!

Hazánk egyik legnépszerűbb pénzügyi konstrukcója jelenleg az un. BABAVÁRÓ HITEL, ne csodálkozzunk, hiszen az államilag is támogatott hitel révén nagyon kedvezményesen és gyorsan juthatsz akár 10 millió forinthoz, amit szabadon költheszt lakásra, autóra, gyermeked nevelésére stb. Cikkünkben most nagyon lényegretörően bemutatjuk Neked a Babaváró Hitelt, így minden részletre nem térünk ki most, hiszen a célunk az, hogy megtudd: kaphatsz-e vagy sem ebből a kedvező hiteltermékből. Ha valami nem világos, ne izgulj: a cikk végén van egy zöld gomb, ha azt megnyomod, mindent elmagyarázunk még érthetőbben. :)
2021. 04. 11. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szerint lassabb lesz a gazdaság idei növekedése

A spanyol kormány szerint a vártnál lassabb lesz a gazdaság teljesítményének idei növekedése, a korábban jelzett 7,2 százalék helyett 6,5 százalék - ismertette Nadia Calvino gazdasági miniszter a legújabb előrejelzéseket pénteken Madridban.
2021. 04. 11. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában

Magyarország segít Szlovákiának a Pozsony által megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel.
2021. 04. 11. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
2021. 04. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ötöst nem, de a Joker-t ketten is elvitték!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 10. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rákapcsoltak az árak - infláció Magyarországon

Tovább gyorsult az infláció, márciusban már 3,7 százalékkal nőttek az árak. A legfontosabb kérdés, hogy átmeneti lesz-e az emelkedés, most úgy tűnik.
2021. 04. 10. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen lesz a légiutazás a járvány után

Az Emirates légitársaság sétarepüléssel ünnepelte ma az Egyesült Arab Emírségek oltási programjának sikerét. A légitársaság legújabb Airbus A380-as óriásgéppel végrehajtott sétarepülésen több mint 400 olyan utas vett részt, akik mindkét dózist megkapták a Covid-19 elleni vakcinából. Emellett a fedélzeti és a járatot kiszolgáló személyzet minden tagja szintén teljesen beoltott személyből állt.
2021. 04. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyibe kerül a keresőoptimalizálás manapság?

Nagyon sok alkalommal merül fel az a kérdés különféle marketing ügynökségek és megrendelők részéről, hogy mennyibe kerül mégis a keresőoptimalizálás. Mégis mire lehet számítani reálisan? Hiszen, magasabb árakért rosszabb eredményt szolgáltatást is kaphatunk. A cikket annak érdekében szerettük volna megírni, hogy láthassuk: mégis mennyibe kerül a SEO manapság?
2021. 04. 10. 20:47
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent a TokajKalauz negyedik kiadása

Megjelent a TokajKalauz eddigi legátfogóbb, negyedik kiadása; a kétnyelvű kötet a teljesség igényével mutatja be a történelmi borvidék látnivalóit és programjait a legizgalmasabbnak értékelt pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és a legszebb kirándulóhelyeken át a legjobbnak ítélt szálláshelyekig.
2021. 04. 10. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan javul a járványhelyzet Csehországban

Napi ötezer alá csökkent a héten Csehországban az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma.
2021. 04. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia is enyhített a korlátozásokon

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is - írta a helyi sajtó.
2021. 04. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: