Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Miért van szükség egyáltalán a hőszigetelésre? A talán triviálisnak tűnő kérdés megválaszolásához egy nagyon fontos fizikai folyamatot kell megértenünk, mely nem más, mint a hőátbocsátás és az ezzel együtt járó hőveszteség fogalma. Mielőtt bárki megijedne, hogy most bonyolult fizikai képletekkel fogunk előrukkolni, azt megnyugtatnánk, hogy ennél egyszerűbb módja is van, hogy megértsük ezt a folyamatot.

Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Képzeljük el, hogy síelni indulunk, mely egy gyönyörű és sokak által kedvelt téli sportág. A síeléshez viszont elengedhetetlen a professzionális ruházat használata. Miért is? Azért, mert odakint súlyos mínuszok vannak, míg a testünk pedig szereti jól érezni magát az általa megtermelt hőmérsékletben. És itt jön be a hőveszteség fogalma, ami a fizikában lényegében annyit jelent, hogy a hő mindig áramlik, méghozzá úgy, hogy a magasabb hőmérsékletű közegből (ez a testünk) az alacsonyabb hőmérsékletű közeg (ez a hideg hegyoldal és annak levegője) irányába. Így, ha nem lenne rajtunk ruházat, akkor a drága pénzen megtermelt hő (hiszen finom reggelit ettünk a szállodában) hamar kiáramlik a testünkből, kihűlünk és fázni fogunk. Ezért van szükségünk a síruházatra, mely a két eltérő hőmérsékletű közeg közé állva megakadályozza és szabályozza a hőáramlást.

Hasonló fizikai elven működik a házak hőszigetelő rendszere is, hiszen a fűtéssel a drága pénzen előállított hőenergia minden lehetőséget megtalál arra, hogy a fizika törvényeinek engedelmeskedve megszökjön otthonunkból.  Ezért a házunkat egy speciális védőruházatba kell öltöztetnünk, ami nem más, mint egy jól megtervezett hőszigetelő rendszer! És miért épp ez a legfontosabb? Mert az épületek hővesztesége nagy általánosságban a következő helyeken tapasztalható:

- falakon keresztüli hőveszteség 30-40%

- tetőn keresztüli hőveszteség 20-30%

- nyílászárókon keresztüli hőveszteség 15-25%

- padlón, födémen keresztüli egyéb hőveszteség 10-15%

A fenti számeredmények ismeretében elmondhatjuk tehát, hogy legtöbbet a falakon elillanó energián tudunk megtakarítani, ezért fontos a precíz hőszigetelés.

És mi van a nedvességgel?

A síelős gyakorlati példánkra visszatérve még egy nagyon fontos paramétert figyelembe kell vennünk, ami nem más, mint a vízpára. Egy kiadós síelés után mikor betérünk a hüttébe és levesszük magunkról a síkabátot, akkor alatta jelentősen meg vagyunk izzadva, sőt akár csuromvizes is lehet a ruházatunk. Ez akkor történik, ha a síruhánk nem profi minőségű, azaz a páraáteresztése alacsony, tehát nem képes a nedvességet átengedni, így az belül marad. Az igazán profi síruházatok egyik fő paramétere a páraáteresztő képességük (lélegző kabátoknak is hívják ezeket a köznyelvben), melynek lényege, hogy a páracseppeket kifelé kiengedi, de a nedvességet befelé viszont nem hagyja áramolni.

Hasonló elven működnek az épületek is. A lakásban folyamatosan termelődik a pára (főzés, fürdés, lélegzés stb. során) és gondoskodni kell annak szakszerű kivezetéséről. Ezért különösen fontos egy szigetelőanyag esetén, hogy:

- Magas legyen a páraáteresztése: minél kisebb az ellenállás, azaz minél nagyobb egy anyag páraáteresztő képessége, annál jobb. Ha a szigetelésünk nem engedi át a párát, akkor az épületben megnövekszik a páratartalom és a nedvesség a hidegebb felületeken lecsapódik.

- Alacsony legyen a vízfelvevő képessége: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legkisebbnek kell lennie, így a nedvesség nem marad meg a falakban, mely később akár komoly szerkezeti károkat, penészedést is okozhat.

A MAPEI által forgalmazott hőszigetelő rendszerhez tartozó színvakolatok mind a páraáteresztés, mind pedig a vízfelvétel tekintetében kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A hőszigetelő rendszerek fajtái

Bárhogyan is kísérleteztek a szakemberek eddig, szinte mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a legjobb hőszigetelő közeg nem más, mint a levegő. Így a feladat adott: olyan hőszigetelésbe kell az épületeket beburkolni, melyek anyaga leginkább hasonlít a levegőhöz. Úgy is mondhatnánk, hogy az a legjobb technológia, amely a „levegőt csomagolja be” valamiféle szilárd anyagba, mellyel már körbe vehetjük a házunkat.

A mai modern hőszigetelő rendszerek alapvetően kétféle módszert követnek:

- polisztirolos technológia

- kőzet-, vagy ásványgyapotos technológia

Mivel mindkét rendszernek egyedi sajátosságai és előnyei vannak, így a MAPEI termékkínálatában megtalálható mind a polisztirolos (Mapetherm PS polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszer), mind az ásványgyapotos (Mapetherm MW ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszer) technológia.

Nézzünk egy rövid összehasonlítást a két rendszer között táblázatos formában 

hőszigetelő rendszerek össszehasonlítása

A MAPEI-nél elérhető hőszigetelés rendszerekről további részletek ITT olvashat és a kérdéseire is választ kaphat.

Csak és kizárólag rendszert szabad vásárolni!

A hőszigetelés egy komplex rendszer, ahol minden mindennel összefügg és csak akkor működik hatékonyan, ha az rendszerszinten van összerakva. Tehát a MAPEI - a hőszigetelés szakértőjeként - azt javasolja, hogy ne vásároljunk össze-vissza minden alkotóelemet, és abból „tákoljuk” össze a hőszigetelésünket, hanem érdemes egy bevizsgált, minősített hőszigetelés rendszert választani, amely rendelkezik minősítési és bevizsgálási jegyzőkönyvvel is.

Hozzászólások

Nincs kancellárjelöltje a CDU/CSU német pártszövetségnek

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét.
2021. 04. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU aggódik Navalnij romló állapota miatt

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt.
2021. 04. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változékony időnk lesz a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 04. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varsó támogatja Prága döntését az orosz diplomaták kiutasításáról

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren.
2021. 04. 19. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország saját űrállomást fog létrehozni

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog - jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban.
2021. 04. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Államháztartási adatok érkeznek a jövő héten

Csaknem üres a jövő heti makronaptár, mindössze az államháztartás március végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium.
2021. 04. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 21-23 között rendezik a Budapest Startup Safarit

A Budapest Startup Safarit, Magyarország eddigi legnagyobb online konferenciáját április 21-23 között rendezik, az eseményen több mint 150 előadással, workshoppal és interaktív programmal várják az érdeklődőket - közölték a konferencia szervezői az MTI-vel.
2021. 04. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos megállapodást kötött Görögország Izraellel

Húsz évre szóló, jelentős üzletet kötött Izraellel a görög légierő a görög hadsereg pilótáinak kiképzéséről, ami erősíti a két ország biztonsági, gazdasági és politikai kapcsolatait - jelentette a Walla című hírportál vasárnap.
2021. 04. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Heti Horoszkóp - Hatalmas fordulatok a pénzügyi helyzetben

Friss pénzügyi horoszkópunk segítségével, a hazai legnagyobb asztrológus szakértők bevonásával most megtudhatja, milyen anyagi, pénzügyi, befektetési kilátások várnak Önre a jövő héten. Heti horoszkópunk a 2021. április 19. - 25. időszakra vonatkozik.
2021. 04. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Célkeresztben a bankkártyacsalások

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára; Tállai András az MTI-nek elmondta, hogy tavaly mintegy 70 ezer visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók, de az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik, mivel a kártyás vásárlások volumenéhez és értékéhez képest a csalás elenyésző.
2021. 04. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában utazás lefoglaláskor egyben oltásra is lehet regisztrálni

Az utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni ezentúl Szerbiában, ezzel is felgyorsítva az oltás folyamatát, illetve egyszerűsítve az utazást.
2021. 04. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak az agrárminiszter szerint.
2021. 04. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan készüljünk fel a történelem érettségire?

Ahogy tavaly, úgy idén is csak írásbeli történelem érettségire kerül sor. Vannak diákok, akik ezt a hírt örömmel fogadták, de akadtak olyanok is, akik tartanak tőle. Nem mindenki írásban erősebb, hiszen akadnak olyanok is, akik szóban jobban ki tudják magukat fejteni egy adott témában. Erre idén sajnos azonban nem lesz lehetőség.
2021. 04. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Innovatív konyhai megoldás a gőzsütő

A konyhai berendezések közt központi szerep jut a sütőknek. Egy jól megválasztott sütő segít, hogy a családi ebédek igazi ünneppé váljanak. A finom ételek elkészítésében innovatív segítséget nyújthat egy gőzsütő.
2021. 04. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket érdemes generátorfelújítás előtt mérlegelni

Számos cég foglalkozik gépjármű generátor beivzsgálással és felújítással. A kérdés az, hogy melyik céget érdemes megbízni? Mi jöhet szóba, ha a generátor nem menthető? Ezeket a kérdéseket fogjuk alaposan körbejárni.
2021. 04. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem érte jelentős fagykár a szőlőt

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata szerint a szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
2021. 04. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többen nyaralhatnak a megújuló Erzsébet-táborokban

Megduplázódik a megújult Erzsébet-tábor befogadóképessége, így jelentősen nőhet a korábbi évi százezres létszám - nyilatkozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közmédiának pénteken Zánkán.
2021. 04. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan kerül ennyi mikroműanyag a levegőbe?

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.
2021. 04. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatékony pszichológiai trükkök a mindennapokra

Igazad van, mégsem hisznek neked. Talán ismerős számodra ez a szituáció, olykor mindannyiunkkal megtörténik. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy meg tudj győzni másokat az igazadról? A következőkben olyan technikákról és trükkökről lesz szó, amiket sikerrel vethetsz be a hétköznapok során.
2021. 04. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: