Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Miért van szükség egyáltalán a hőszigetelésre? A talán triviálisnak tűnő kérdés megválaszolásához egy nagyon fontos fizikai folyamatot kell megértenünk, mely nem más, mint a hőátbocsátás és az ezzel együtt járó hőveszteség fogalma. Mielőtt bárki megijedne, hogy most bonyolult fizikai képletekkel fogunk előrukkolni, azt megnyugtatnánk, hogy ennél egyszerűbb módja is van, hogy megértsük ezt a folyamatot.

Hőszigetelési kisokos - mire figyeljünk házunk hőszigetelésekor?

Képzeljük el, hogy síelni indulunk, mely egy gyönyörű és sokak által kedvelt téli sportág. A síeléshez viszont elengedhetetlen a professzionális ruházat használata. Miért is? Azért, mert odakint súlyos mínuszok vannak, míg a testünk pedig szereti jól érezni magát az általa megtermelt hőmérsékletben. És itt jön be a hőveszteség fogalma, ami a fizikában lényegében annyit jelent, hogy a hő mindig áramlik, méghozzá úgy, hogy a magasabb hőmérsékletű közegből (ez a testünk) az alacsonyabb hőmérsékletű közeg (ez a hideg hegyoldal és annak levegője) irányába. Így, ha nem lenne rajtunk ruházat, akkor a drága pénzen megtermelt hő (hiszen finom reggelit ettünk a szállodában) hamar kiáramlik a testünkből, kihűlünk és fázni fogunk. Ezért van szükségünk a síruházatra, mely a két eltérő hőmérsékletű közeg közé állva megakadályozza és szabályozza a hőáramlást.

Hasonló fizikai elven működik a házak hőszigetelő rendszere is, hiszen a fűtéssel a drága pénzen előállított hőenergia minden lehetőséget megtalál arra, hogy a fizika törvényeinek engedelmeskedve megszökjön otthonunkból.  Ezért a házunkat egy speciális védőruházatba kell öltöztetnünk, ami nem más, mint egy jól megtervezett hőszigetelő rendszer! És miért épp ez a legfontosabb? Mert az épületek hővesztesége nagy általánosságban a következő helyeken tapasztalható:

- falakon keresztüli hőveszteség 30-40%

- tetőn keresztüli hőveszteség 20-30%

- nyílászárókon keresztüli hőveszteség 15-25%

- padlón, födémen keresztüli egyéb hőveszteség 10-15%

A fenti számeredmények ismeretében elmondhatjuk tehát, hogy legtöbbet a falakon elillanó energián tudunk megtakarítani, ezért fontos a precíz hőszigetelés.

És mi van a nedvességgel?

A síelős gyakorlati példánkra visszatérve még egy nagyon fontos paramétert figyelembe kell vennünk, ami nem más, mint a vízpára. Egy kiadós síelés után mikor betérünk a hüttébe és levesszük magunkról a síkabátot, akkor alatta jelentősen meg vagyunk izzadva, sőt akár csuromvizes is lehet a ruházatunk. Ez akkor történik, ha a síruhánk nem profi minőségű, azaz a páraáteresztése alacsony, tehát nem képes a nedvességet átengedni, így az belül marad. Az igazán profi síruházatok egyik fő paramétere a páraáteresztő képességük (lélegző kabátoknak is hívják ezeket a köznyelvben), melynek lényege, hogy a páracseppeket kifelé kiengedi, de a nedvességet befelé viszont nem hagyja áramolni.

Hasonló elven működnek az épületek is. A lakásban folyamatosan termelődik a pára (főzés, fürdés, lélegzés stb. során) és gondoskodni kell annak szakszerű kivezetéséről. Ezért különösen fontos egy szigetelőanyag esetén, hogy:

- Magas legyen a páraáteresztése: minél kisebb az ellenállás, azaz minél nagyobb egy anyag páraáteresztő képessége, annál jobb. Ha a szigetelésünk nem engedi át a párát, akkor az épületben megnövekszik a páratartalom és a nedvesség a hidegebb felületeken lecsapódik.

- Alacsony legyen a vízfelvevő képessége: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legkisebbnek kell lennie, így a nedvesség nem marad meg a falakban, mely később akár komoly szerkezeti károkat, penészedést is okozhat.

A MAPEI által forgalmazott hőszigetelő rendszerhez tartozó színvakolatok mind a páraáteresztés, mind pedig a vízfelvétel tekintetében kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A hőszigetelő rendszerek fajtái

Bárhogyan is kísérleteztek a szakemberek eddig, szinte mindig ugyanarra az eredményre jutottak: a legjobb hőszigetelő közeg nem más, mint a levegő. Így a feladat adott: olyan hőszigetelésbe kell az épületeket beburkolni, melyek anyaga leginkább hasonlít a levegőhöz. Úgy is mondhatnánk, hogy az a legjobb technológia, amely a „levegőt csomagolja be” valamiféle szilárd anyagba, mellyel már körbe vehetjük a házunkat.

A mai modern hőszigetelő rendszerek alapvetően kétféle módszert követnek:

- polisztirolos technológia

- kőzet-, vagy ásványgyapotos technológia

Mivel mindkét rendszernek egyedi sajátosságai és előnyei vannak, így a MAPEI termékkínálatában megtalálható mind a polisztirolos (Mapetherm PS polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszer), mind az ásványgyapotos (Mapetherm MW ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszer) technológia.

Nézzünk egy rövid összehasonlítást a két rendszer között táblázatos formában 

hőszigetelő rendszerek össszehasonlítása

A MAPEI-nél elérhető hőszigetelés rendszerekről további részletek ITT olvashat és a kérdéseire is választ kaphat.

Csak és kizárólag rendszert szabad vásárolni!

A hőszigetelés egy komplex rendszer, ahol minden mindennel összefügg és csak akkor működik hatékonyan, ha az rendszerszinten van összerakva. Tehát a MAPEI - a hőszigetelés szakértőjeként - azt javasolja, hogy ne vásároljunk össze-vissza minden alkotóelemet, és abból „tákoljuk” össze a hőszigetelésünket, hanem érdemes egy bevizsgált, minősített hőszigetelés rendszert választani, amely rendelkezik minősítési és bevizsgálási jegyzőkönyvvel is.

Hozzászólások

Az USA minimum 50 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását

Az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását - jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, az általa összehívott, virtuálisan megrendezett globális klímacsúcson a Fehér Házban.
2021. 04. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brit kutatók szerint már az első adag oltás is védhet

Brit kutatók pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét.
2021. 04. 23. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekedést vár a lakáshitelpiacon a Duna House

További 10-15 százalékos növekedést vár éves szinten a Duna House Pénzügyek a lakáshitelek piacán az aktív ingatlanpiac, a kitartó és több szegmensben emelkedő ingatlanárak, illetve a kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.
2021. 04. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

India is felkerült Nagy-Britannia beutazási tiltólistájára

A brit kormány rendelete alapján péntektől India is felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyekből külföldi állampolgárok nem utazhatnak be Angliába. A tilalom célja az Indiában rendkívül gyorsan terjedő koronavírus-variáns tömeges behurcolásának megakadályozása.
2021. 04. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érezhetően javult a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban

Érezhetően javult a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban áprilisban - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előzetes gyorsbecsléséből.
2021. 04. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős forgalommal zárta az első negyedévet az Otthon Centrum

Forgalmi csúccsal zárta az első negyedévet az Otthon Centrum, a tranzakciók darabszáma megugrott, de a korábbi évek ingatlandrágulási üteme nem tért vissza idén - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel csütörtökön.
2021. 04. 23. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbia módosította 2021-es költségvetését

Elfogadta a szerbiai parlament a 2021-es költségvetés módosítását csütörtök este, amellyel az idei hiány a GDP 6,9 százalékára nő; a lépéstől azt várják, hogy segítse a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelmet, ösztönözze a gazdasági növekedést és csökkentse a járvány okozta válság negatív hatásait.
2021. 04. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3 és fél millió beoltottnál tartunk

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli Facebook-bejegyzése szerint három és fél millió honfitársunk már megkapta a koronavírus elleni védőoltást.
2021. 04. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felmérték a hazai agrárgazdaságokat - íme az eredmények!

Mintegy 234 ezer gazdaság működik hazánkban, kétharmaduk elsősorban növénytermesztéssel foglalkozik. Az általuk művelt több mint 4,8 millió hektár mezőgazdasági földterület nyolctizede szántó. A gazdaságok irányítóinak többsége 40–64 éves, 2010 óta nőtt a gazdák átlagéletkora. Az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett a legalább középfokú mezőgazdasági végzettségű gazdaságirányítók aránya – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal a 2020-as agrárcenzus előzetes eredményeit összefoglaló kiadványában.
2021. 04. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban fejezték be a napot az ázsiai tőzsdék

Jórészt erősödéssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, a még nyitva tartó valamennyi piac a térségben pedig pluszt jelzett.
2021. 04. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Takarítson meg adót, legyen akár veszteséges vagy nyereséges!

Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra. „Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. „Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.”
2021. 04. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kkv-k optimizmusa erősödik, de beruházásokat még óvatosan terveznek

A járvány negatív hatása lassan enyhülni látszik a hazai kis- és középvállalkozások körében, ugyanis a második hullámhoz képest mérséklődött azok száma, akiknek csökkent az árbevétele, valamint azok aránya is, akiket kedvezőtlenül érintett a pandémia kapcsán kialakult gazdasági helyzet. Ennek ellenére csak visszafogottan terveznek fejlesztéseket: a K&H kkv bizalmi index első negyedéves kutatása alapján a cégek beruházási hajlandósága folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, melyet a járványhelyzet tovább erősített. A kkv-k óvatosságát a gyorsan változó árfolyam is indokolhatja, ami a cégek harmadának üzleti tevékenységét akadályozza.
2021. 04. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU szabályozni akarja a mesterséges intelligencia használatát, a szakértők pedig örülnek ennek

Az Európai Bizottság április 21-én közzétette a mesterséges intelligencia szabályozására vonatkozó tervezetét, amelynek elsődleges célja, hogy szabályozza a magas kockázattal járó MI-alkalmazások használatát. A bizottság tervezete szerint elfogadhatatlan kockázati tényezőnek számítanak az olyan MI-rendszerek, amelyek az emberek biztonságát és megélhetését veszélyeztetik, ezeket a testület betiltaná, a tiltást kikerülő vállalatokat pedig magas pénzbírsággal sújtaná. A bírság mértéke nagyobb, mint az adatvédelmi (GDPR) szabályok megsértésére vonatkozó büntetésé, a legnagyobb vállalatok esetében az éves árbevétel 6%-át is elérheti.
2021. 04. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Röst Gergely szegedi matematikus új modellel segíti a gyomorfekély elleni küzdelmet

A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két kutatóorvosával közösen. A modell a gyomorfekélyt, gyomorrákot és más betegségeket okozó fertőzés és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát vizsgálja. A kutatás eredményei a rangos Nature Communicationsfolyóiratban is megjelentek.
2021. 04. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2050-ig klímasemelges lehet a MÁV-Volán Csoport

A MÁV-Volán Csoport 2050-ig kívánja elérni a klímasemlegességet, ezért zöldstratégiát fogadott el - közölte a vállalat csütörtökön, a Föld napja alkalmából az MTI-vel.
2021. 04. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5 millió dolláros befektetés egy agrártechnológiai startupban

A svájci-fehérorosz alapítású OneSoil a mai napon bejelentette, hogy Series A befektetési körben összesen ötmillió dollár kockázati tőkét vont be az Almaz Capital és a hazai PortfoLion Capital Partners részvételével. A OneSoil rendkívül könnyen használható, digitális eszközöket fejleszt mezőgazdasági termelők számára. Applikációjuknak köszönhetően a gazdák automatikusan kijelölhetik művelt területeik határvonalait, nyomon követhetik azok állapotát és terméshozamaikat. A OneSoil megoldásait hazánkban több mint kétezer mezőgazdasági szakember használja, akik összesen mintegy 300 ezer hektár termőföldet birtokolnak, ez a teljes hazai termőföld terület 7 százalékát teszi ki.
2021. 04. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Te is visszakaphatsz 280.000 Ft-ot az adóbevalláskor, ha okosan gazdálkodsz!

A hatályban lévő adójogszabályok egy olyan lehetőséget is kínálnak mindannyiunknak, hogy az adóév során befizetett személyi jövedelemadónkról (SZJA) úgy rendelkezzünk, hogy az lényegében a saját zsebünkbe vándoroljon vissza! Nézzük, hogyan lehetséges mindez! Nem kell hozzá más, csak egy olyan nyugdíjmegtakarítási program, amely adójóváírást is lehetővé tesz. Ilyen a NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla), az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a közkedvelt nyugdíjbiztosítási megtakarítás.
2021. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta elemzés

2021. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: