IKEA - Az Ingka Csoport a mai napon 35,2 milliárd eurós bevételről számolt be a 2020-as pénzügyi évére vonatkozóan

Az Ingka Csoport a mai napon 35,2 milliárd eurós, erős IKEA kiskereskedelmi bevételről számolt be a 2020-as pénzügyi évére vonatkozóan (a 2019-es pénzügyi évben 36,7 milliárd euró), a COVID-19 okozta komoly gazdasági és közegészségügyi kihívások mellett. A vállalat folytatja üzleti tevékenységének átalakítását, hogy az még megfizethetőbbé, hozzáférhetőbbé és fenntarthatóbbá váljon, ahogyan az emberek otthoni életükre vonatkozó álmai és igényei változnak.

IKEA - Az Ingka Csoport a mai napon 35,2 milliárd eurós bevételről számolt be a 2020-as pénzügyi évére vonatkozóan

A 2020-as évre úgy emlékezünk majd vissza, amely rendkívüli kihívásokat jelentett, és kihatott az emberek életmódjára és közösségi életére, valamint a vállalkozások működésére. A korlátozások miatt az év folyamán az Ingka Csoportnak több hétre be kellett zárnia az általa világszerte működtetett IKEA áruházak 75%-át. Ebben az időszakban a vállalat több széleskörű kötelezettségvállalást is bejelentett a világjárvány által sújtott emberek egészségének és megélhetésének megsegítése és védelme érdekében. Ezek között szerepeltek természetbeni adományok, például egy 26 millió eurós sürgősségi segély közösségek támogatására, továbbá az IKEA munkatársainak nyújtott támogatás a jövedelemstabilitás biztosításával, a szülői szabadság meghosszabbításával, valamint rugalmas munkamegállapodások felajánlásával. Ezen túlmenően a vállalat döntött a kormányzati ösztönző támogatások visszafizetéséről, amelyeket a világjárvány kezdetén a munkatársak bérének biztosítására kapott, tekintettel arra, hogy üzletmenete a vártnál gyorsabban helyreállt.

„Erős teljesítményünk ebben az egyedülálló időszakban üzleti tevékenységünk ellenállóképességét és az IKEA munkatársainak lenyűgöző vezetői képességét bizonyítja. Az elmúlt fél évben sikerült gyorsan alkalmazkodnunk vásárlóink új igényeihez, és még ha értékeink komoly próbatételnek is voltak kitéve, egyértelmű, hogy a célunk az, ami összeköt bennünket. Eltökélt szándékunk, hogy szebb hétköznapokat teremtsünk az emberek többsége számára egy olyan időszakban is, amikor az otthon fontosabb szerepet kap, mint valaha” – nyilatkozta Jesper Brodin, az Ingka Csoport vezérigazgatója.  

Az év során az Ingka Csoport felgyorsította kiskereskedelmi átalakulását – áruházait részben teljesítési egységekké alakította, bevezette a Kattints és Vedd át szolgáltatásokat, Átvételi pontokat és autós áruátvételi lehetőségeket alakított ki, sőt, egyes esetekben az áruházak parkolóit COVID-19 tesztelésre alkalmas helyszínekké alakította a közösség számára. Az év során a vállalat 26 új IKEA telephelyet nyitott többek között Sanghajban, Szöulban, Moszkvában és Tokióban, továbbá gördülékenyebb IKEA élményt dolgozott ki új, digitális megoldásokkal. Befektetett olyan ingatlanokba is, mint a londoni Kings Mall vagy a párizsi Rue de Rivoli, miközben megszerezte a Geomagical Labs 3D-s és vizuális AI fejlesztőt az interaktív lakberendezési megoldásokhoz.  

Az otthoni élet minden eddiginél fontosabbá vált az emberek számára, a viselkedések és az igények is megváltoztak – ez pedig az otthon több szempontból történő újragondolásához vezetett. Az embereknek nemcsak az alapvető szükségleteik kielégítése miatt van szükségük az otthonukra, hanem újabban munkahelyként, iskolaként vagy akár tornateremként is használják azt. Az otthonok megújítása iránti érdeklődés növekszik, ami erős látogatottságot eredményezett mind az áruházakban – 706 millió (FY19-ben 839 millió) –, mind az IKEA.com weboldalakon – 3,6 milliárd (FY19-ben 2,6 milliárd). Az év során az online eladás 60%-kal nőtt (FY19-ben 48%-kal), ami a teljes értékesítés mintegy 18%-át tette ki (FY19-ben 11%-át).

„Ez az év egyértelműen bebizonyította, hogy a cél és a profit együtt jár. Az emberiség legfontosabb évtizedében járunk, és az elkövetkező évek rögösek lesznek, de rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e tervezni, és be tudunk-e fektetni egy olyan jövőbe, amelyben senki sem marad magára – amely tisztább, zöldebb és igazságosabb. Célunk egyértelmű: részt akarunk venni az éghajlati válság megoldásában; helyre kell állítanunk a környezetet a következő generációk számára” – mondta Jesper Brodin, az Ingka Csoport vezérigazgatója.

A közelmúltban a vállalat 600 millió eurós befektetéssel gyorsította fel fenntarthatósági erőfeszítéseit az IKEA azon törekvése érdekében, hogy 2030-ig az emberekre és a bolygónkra nézve pozitívvá váljon, aminek célja az áttérés a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra. Ezzel a vállalat eddigi fenntarthatósági beruházásai összesen 3,8 milliárd eurót tesznek ki.

„Örömmel látjuk, hogy a kihívásokkal teli 2020-as pénzügyi évben is eljuttattuk az IKEA termékeket az otthonokba. Annak ellenére, hogy áruházaink 47 napig zárva voltak, 10% növekedést értünk el. Az érdeklődés az online értékesítés iránt a duplájára nőtt, a teljes értékesítésünk 13%-a innen származik. A legnagyobb érdeklődést márciusban és májusban tapasztaltuk, de az áruházak újranyitását követően is megmaradt rá az igény. Áruházaink továbbra is üzletmenetünk legfontosabb szereplői: az elmúlt pénzügyi évben 6,2 millió látogatót fogadtunk, illetve 3,4 millióan vásároltak az Éttermekben, a Bisztrókban és a Svéd Finomságok Boltjaiban.

Az elmúlt 12 hónapban Átvételi Pontokat nyitottunk, köztük Autós csomagpontokat is “ – mondta el Mounia El Hilali regionális kereskedelmi vezető (csehországi-magyarországi-szlovákiai régió). Hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk azokon az embereken, akiknek az életét a járványhelyzet egészségügyi és megélhetési szempontból károsan befolyásolta. Ennek érdekében 100 millió forint értékű termékadományt ajánlottunk fel a helyi közösségek számára, valamint munkatársaink jövedelemstabilitását is biztosítottuk. Mindemellett eltökélten folytatjuk utunkat a People & Planet Positive, vagyis az Emberek és Környezet stratégiánk mentén, hogy elérjük kitűzött céljainkat 2030-ra. Részt veszünk a klímaváltozás elleni harcban, hogy egy jobb jövőt biztosítsunk a következő generációk számára. Elkötelezettségünk támogatásaként globálisan 600 millió eurót fektetünk fenntarthatósági erőfeszítéseinkbe.“

Az Inter IKEA Systems B.V., amely az IKEA koncepció tulajdonosa és az IKEA franchise-adója világszerte, azt is bejelentette ma, hogy az IKEA kiskereskedelemből származó eladásai a franchise-vevők 12 csoportjában együttesen 39,6 milliárd eurót tesznek ki.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: