Ingatlanpiaci mozgások: mit mutatnak a számok és az árak?

Nosztalgikus érzés kerülgeti az embert, ha mostanában építkezni, felújítani szeretne. A hitelek olcsók, és az utóbbi évben a lakosság megtakarításai növekedtek. Viszont egyre nehezebben juthatunk hozzá építőipari alapanyagokhoz, és szakemberekhez. Remélhetőleg a helyzet hamarosan konszolidálódik, de addig is megvizsgáltuk, milyen trendek figyelhetők meg az új építésű ingatlanok piacán az utóbbi években.

Ingatlanpiaci mozgások: mit mutatnak a számok és az árak?

5 év alatt megháromszorozódott az új lakások száma

Míg 2016-ban kb. 10 ezer új lakást adtak át, addig a múlt évben ez a szám megközelítette a 30 ezret, és ez idő alatt is minden évben komoly arányú növekedésnek lehettünk szemtanúi, azonban, ha ezeket az adatokat összevetjük a 2008 előtti  számokkal, azt látjuk, hogy még bőven van tartalék a lakásépítő szektorban: 2001 és 2009 között ugyanis folyamatosan 30 ezer felett volt az új lakások száma.Jelenleg kb. 4 millió lakóingatlan található az országban. Pusztán ahhoz, hogy egy évszázad alatt megújuljon a lakásállomány éves szinten 40 ezer új lakást kell építeni. Ennek még az emelkedő tendencia ellenére is csak ¾-énél tartunk, így továbbra is stratégiai cél a kapacitás bővítése. Érdekesség, hogy a 70-es években átlag 90 ezer lakás épült évente, de ez a szám még a 80-as években is elérte a 70 ezret.Bár az utóbbi években szép növekedésnek indult lakásépítések száma, viszont az még nem éri el a korábbi szinteket. Amennyiben a növekedési tendencia tovább folytatódik, úgy néhány éven belül ismét rekord magasságba emelkedhet az újépítésű lakások száma.  Elsődlegesen tehát nem az itthoni kereslet növekedése okozza a felmerülő építőanyag hiányt, mivel a jelenlegi rendelések mellett az építőanyag piacnak bírnia kellene a megrendeléseket.

Hitelek hatása

A kihelyzett új lakáshitelállomány mennyisége nem tükrözi vissza azt a dinamikus növekedést, ami a megépült lakások számánál tapasztalható. Eszerint az újonnan épülő lakások finanszírozásának nagy része saját meglévő tőkéből történik. Ez lehet:

- Felhalmozott tőke (jövedelemből, osztalékból, nyereségből)
- Ingatlanértékesítésből származó forrás.

Mivel az igényelhető hitel összegét alapvetően a jövedelem befolyásolja, ezért az korlátozottan áll rendelkezésre. Amennyiben az ingatlanárak nagyobb mértékben növekednek, mint a jövedelmek, úgy egy árszint felett már csökkeni fog a hitelből történő finanszírozás aránya a teljes költségre vetítve. A jelenlegi nettó átlagjövedelem esetén, kb. 30 millió forint lakáshitel igényelhető. Ez azt jelenti, hogy egy 37,5 millió forint érték feletti ingatlant egy átlagkeresettel rendelkező vásárló már csak az önerő növelésével képes megvenni: ha pl. az említett ház 6 millió forinttal lesz drágább, akkor 7,5 millió forint helyett 13,5 millió forint önrész szükséges. Ekkor viszont a hitellel már csak az ingatlan árának  69 %-a fedezhető az eredeti 80 % helyett. így a felvett hitelek összege nem tükrözi vissza az ingatanpiaci áremelkedést.

Új lakások áremelkedése

Az új építésű lakások ára összességében az utóbbi időben folyamatosan, és jóval az infláció feletti mértékben, 10-20 % között emelkedett, igaz ezt leginkább a többlakásos, elsősorban városi környezetben épülő házaknál jelentkezik. A családi házak esetében viszont az elmúlt év érezhető megtorpanást okozott. Talán ez is kihathat arra, hogy most hirtelen, az átlagosnál nagyobb mértékben emelkednek a kivitelezési költségek.

Új, vagy használt?

Az, hogy használt, vagy új ingatlant éri meg vásárolni, elsősorban a piaci ártól függ. Az új komfortosabb, tervezéskor személyre szabottabb lehet, viszont - főleg vidéki viszonylatban - jóval drágább a használt ingatlannál. Az árkülönbözetet viszont elviheti a felújítási költség. Számít tehát, mennyivel drágábban juthatunk új ingatlanhoz, mint használthoz. Ha az újépítésű lakások ára a jelenleginél is nagyobb mértékben növekszik, úgy kevesebben fogják választani az építkezést, és visszaeshet az építőipar teljesítménye. Figyelembe véve, hogy ez jelenleg húzó ágazatnak számít, így elkerülendő a drasztikus kivitelezési áremelkedés.2017 óta az új építésű lakások négyzetméter ára évről évre nagyobb mértékben emelkedik mint a használtak esetében. Ennek két következménye lehet:

- Kevesebben tudnak használt ingatlan eladásából újat venni.
- Növekedni fog a belföldi kereslet a használt ingatlanok iránt, így ezek ára emelkedésnek fog indulni.

2020-ban átlagosan 279 ezer forinttal volt drágább egy új építésű ingatlan négyzetméter ára használt társánál. Ez 80 nm-re kivetítve 22 millió forint különbséget jelent. 10 éve csak a különbözetből fel lehetett építeni egy lakóházat.

Gyorsabb a drágulás új építésnél

Az ingatlanok áremelkedését összehasonlítva látható, hogy 2017 óta nagyobb arányban növekszik az új építésűek ára a használtnál. A trend akkor lassulhat, ha a kereslet egy része áttevődik a használt ingatlanokra, illetve ha a kivitelezési árak növekedése lassulni fog. Utóbbira viszont most kevés az esély, és ez 1-2 éven belül a megbízások komolyabb visszaesését okozhatja a piacon.Az ingatlan még mindig a legkedveltebb, értékállónak tartott befektetés, ezért keresletcsökkenés nem várható. Új építésbe belefogni jelenleg kockázatosabb és drágább megoldás, így előfordulhat, hogy a befektetési szándékú ingatlanvásárlás elmozdul a használt ingatlanpiac felé.

Ellenőrizetlen forrású COVID-gyorstesztek kerültek forgalomba!

Az első Európában forgalmazott lakossági használatú antigén tesztből ismeretlen forrásokból nagy mennyiségű ellenőrizetlen szériák kerültek az országba.
2021. 09. 21. 19:00
Megosztás:

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 166,59 pontos, 0,33 százalékos csökkenéssel, 50 815,56 ponton zárt kedden.
2021. 09. 21. 18:30
Megosztás:

A legrangosabb német orvostudományi díjat kapja az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas

A hírvivő RNS megelőzési és terápiás célú fejlesztése terén elért eredményeiért Karikó Katalin biokémikus, valamint az Özlem Türeci és Uğur Şahin orvos-házaspár kapja a 2022. évi „Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díjat”. A patinás, 70 éves kitüntetés a második olyan elismerés, amelynek együtt örül a Covid-19 betegség elleni küzdelemben kulcsszerepű BioNTech cég három vezetője.
2021. 09. 21. 17:30
Megosztás:

Három a magyar igazság, és egy ráadás – a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda tarolt az idei Jogászdíj átadón

Négy kategóriában is a legjobbnak választották az iroda csapatát.
2021. 09. 21. 17:00
Megosztás:

Erősödött a forint az MNB közleményére

Hatheti mélypontról jött vissza és erősödni kezdett a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kamatdöntő ülésről kiadott közleményben jelezte, hogy 40 milliárd forintról 50 milliárd forintra csökkenti a kötvényvásárlási program havi keretösszegét, valamint fokozatosan kivezeti a forintlikviditást nyújtó swapeszközt.
2021. 09. 21. 17:00
Megosztás:

Miért lehet pénzt spórolni a különböző összehasonlító oldalak használatával?

Ha épp egy új termék vásárlását vagy szolgáltatás igénybevételét fontolgatja, járjon utána hogyan tud pénzt spórolni összehasonlító oldalak használatával.
2021. 09. 21. 16:59
Megosztás:

Vadiúj, ingyenes párkapcsolat és randipartner elemző applikáció segít megtalálni az ”Igazit”

Mostantól minden férfi és minden nő 2 perc alatt kielemezhető egy vadiúj, ingyenes, egész világon egyedülálló applikáció segítségével
2021. 09. 21. 16:30
Megosztás:

Állítólag… ERP mítoszok és legendák

Az ERP rendszerek a digitális megoldások elterjedésével egyre jelentősebb szerepet kapnak a vállalatok működésében. A rendszerek elterjedésével és stratégiai fontosságával együtt különböző mítoszok is kialakultak. A Deloitte szakértői azt nézték meg, mi igaz és mi nem ezekből a legendákból.
2021. 09. 21. 16:00
Megosztás:

Hogyan tudunk egyszerre pénzt spórolni és a környezetet is védeni?

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás egyre égetőbb probléma világszerte, ezért kiemelten fontos, minden lehetőséget megragadjunk a mindennapokban a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A BDO Magyarország szakértője az autómentesség világnapja alkalmából rámutatott, miért éri meg duplán a hagyományos gépjárművek helyett a környezetkímélő megoldásokat választani: nem pusztán a környezetünket, de egyúttal a kiadásainkat is kíméljük.
2021. 09. 21. 15:30
Megosztás:

A járvány enyhülésével is tovább bővült a digitális pénzforgalom

Az előző negyedévhez viszonyítva 8,5 százalékkal nőtt a bankkártya elfogadóhelyek száma és a hazai kibocsátású kártyás vásárlások értéke most haladta meg először a készpénzfelvétel arányát Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank friss pénzforgalmi adatai alapján az elektronikus fizetés infrastruktúrájának és forgalmának növekedése mellett 2021. második negyedévében az erős ügyfélhitelesítésnek köszönhetően csökkent a visszaélések száma is.
2021. 09. 21. 14:30
Megosztás:

Közgyűlési jóváhagyással folytatódhatnak a Delta Technologies részvénybevezetései

A mai napon lezajlott a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Delta Technologies Nyrt. rendkívüli közgyűlése. A közgyűlés keretein belül a társaság tájékoztatta részvényeseit többek között a tőkeemelések keretében kibocsátott részvények tőzsdei bevezetése érdekében megtenni tervezett lépésekről, valamint a társaság jelenlegi pénzügyi és vagyoni helyzetéről. A közgyűlés a hatáskörébe tartozó, valamint a tájékoztatásként előterjesztésre került határozati pontokat egyaránt jóváhagyta.
2021. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Akcióban az adathalászok: célkeresztben a banki ügyfelek

Az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezik a hazai pénzintézetekhez arról, hogy csalók próbálnak meg – magukat ügyintézőnek kiadva – telefonon megszerezni bizalmas banki adatokat. A CIB Bank is értesült hasonló próbálkozásokról: a pénzintézet ennek kapcsán nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy soha nem kér telefonon vagy más kommunikációs csatornán titkos azonosítókat, kódokat vagy számla adatokat.
2021. 09. 21. 13:30
Megosztás:

A MOL a hulladékgazdálkodásért száll versenybe

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint a MOL beszáll a hulladékgazdálkodási tenderbe, amit 35 évre írtak ki Magyarországon.
2021. 09. 21. 13:00
Megosztás:

Már a héten szavazhat a hitelplafon felfüggesztéséről a Képviselőház

A demokraták tervei szerint a héten egy csomagban szavazhat a Képviselőház a hitelplafon felfüggesztéséről, a szeptemberben lejáró költségvetés meghosszabbításáról és a természeti katasztrófák sújtotta térségek helyreállításáról.
2021. 09. 21. 12:30
Megosztás:

Friss Pfizer bejelentés a vakcina biztonságosságáról

A Pfizer/BioNTech bejelentette, hogy az általuk fejlesztett vakcina biztonságos az 5-11 éves gyermekeknél, és kellő immunválaszt adott a klinikai kísérletek során.
2021. 09. 21. 12:00
Megosztás:

A héten eldőlhet az Evergrande sorsa

Ázsia továbbra is gyengélkedik, Japánban a Nikkei 225 1,7%-ot esett, és Kína is vegyesen teljesít.
2021. 09. 21. 11:30
Megosztás:

Mi érdekelte a gyerekeket az idén nyáron a weben?

Egy új Kaspersky Safe Kids kutatás azt vizsgálta, hogy milyen online tartalmak iránt érdeklődtek a gyerekek 2021 nyarán. Ezúttal a TikTok megelőzte a WhatsAppot, és az élre ugrott azok között az alkalmazások között, ahol a gyerekek a legtöbb időt töltötték. Az Instagram népszerűsége tovább csökkent a gyerekek körében, az Eurovíziós Dalfesztivál népszerűvé vált, a Brawl Stars pedig felmúlta népszerűségben a Robloxot.
2021. 09. 21. 11:00
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 09. 21. 10:30
Megosztás:

Berobban az IT-hoz értő mérnökök iránti kereslet

A jövőben a mérnökök és IT szakértők az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak a gazdaság, az ipar fejlesztésében - derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a vezető európai munkaerő-közvetítő vállalat, a Tech People legutóbbi, Magyarország 75 legmeghatározóbb, száz főnél több műszaki szakembert foglalkoztató gyártó- és termelővállalatának felsővezetői körében végzett, személyes megkérdezésen alapuló kutatásából.
2021. 09. 21. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Felfelé korrigálta kedd reggelre az előző napi gyengülését a forint a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 09. 21. 09:00
Megosztás: