Innovatív konyhai megoldás a gőzsütő
Ezek a modern berendezések már meghódították az éttermeket. A gőz ugyanis ideális körülményeket teremt a készülő ételek számára. Így egészségesebbek és finomabbak lesznek az elkészült fogások. A gőzsütők előnyeit ma már a saját otthonunkban is élvezhetjük.
Intenzív ízek a sütőből
Ahhoz, hogy az ételekből kihozzuk a maximumot, elő kell csalogatnunk az igazán intenzív és különleges ízeket. Ez nem mindig könnyű, hiszen előfordul, hogy túl szárazra sikerülnek a sültek, vagy épp ellenkezőleg, nyers marad a sütemény.
A gőzsütő esetében alacsonyabb hőfokot kell használnunk. Ez abban segít, hogy elkerüljük az ételek túlsütését. Így szaftos lesz a hús, viszont a gőz teljes egészében átsüti és kihozza belőle a zamatot. Ezek a sütők a hagyományos sütők minden funkciójával fel vannak szerelve. Épp ezért ha új készülék vásárlása előtt állunk, elég egy kombinált gépet vennünk.
Teljes értékű ételek gőzsütővel
A gőzsütő nagy előnye, hogy nem csak az ételek ízeit hozza ki maximálisan. Amikor zöldséget vagy épp gyümölcsöt készítünk sütőben, a magas hőfok miatt elvesznek az értékes tápanyagok.
A gőzsütő megőrzi az ételek ásványianyag- és vitamintartalmát. Ezáltal nem csak finom, hanem egészséges fogások készülhetnek a gőzsütőben. Ráadásul ezek a készülékek éppúgy alkalmasak sütemények és más desszertek sütésére, mint főfogások készítésére.
Hőlégbefúvás és gőzölés
A gőzt alkalmazó sütők számos funkcióval vannak felszerelve. Ezek közül az egyik leghasznosabb a hőlégbefúvás és gőzölés együttes alkalmazása. Ennek köszönhetően az ételek kívül ropogóssá, belül viszonyt puhává válnak. Igazán szaftos és finom húsételek készíthetőek így. Emellett halételek, burgonyából készült fogások és különböző sütemények készítésére is ajánlják.
Kelt tészták előkészítése
Egy újabb hasznos funkciója a gőzsütőknek a kelesztés. Ezáltal, legyen szó édes vagy sós tésztáról, optimális közegben kelhet meg a tészta. Az élesztőgombák a megfelelő hőmérsékleten dolgozhatnak, így tökéletes lesz az aranygaluska vagy épp a pogácsa.
Tartósítás és fertőtlenítés
A gőzsütő használatával könnyedén tartósíthatjuk ételeinket. Az elkészített és üvegbe helyezett lekvárokat és befőtteket be kell tennünk a gőzsütőbe. A funkciót aktiválva elkezdődik a tartósítási folyamat. Csupán meg kell várnunk, amíg a program lejár, majd az üvegeket szorosan be kell fednünk. Ha az üvegek kihűltek, fel is tehetjük őket a kamrapolcra.
A gőzsütő sterilizáló funkciót is tartalmaz. Ez a program nagy segítség lehet a kisgyerekes anyukáknak. A cumik, cumisüvegek, mellszívók fertőtlenítését könnyen és gyorsan ellátja a gőzsütő. Csupán úgy kell elhelyezni őket a rácsokon, hogy mindenhol érje a felületüket a gőz.