Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy elkezdődhet egy felfelé ívelő ciklus a memóriachipek piacán, aminek a Micron Technology lehet az egyik nagy nyertese. Hosszútávon az okostelefonok, a számítógépek, a nagy adatközpontok vagy akár az autók növekvő memóriaigénye stabil alapot ad a növekedésre, rövidebb távon azonban komolyabb ciklikusság jellemzi az iparágat.

Ismét jó memóriákat hozhat a Micron

2018 első felében túlkínálat kezdett el kialakulni a memóriapiacon, aminek hatására komoly áresés következett. Erre a nagy gyártók a gyártókapacitások visszavágásával reagáltak, sokáig azonban ez sem éreztette a hatását, mert több negyedévre elegendő készletek halmozódtak fel a vevőknél. Ennek a folyamatnak egyre inkább úgy tűnik, hogy elértük a végét, és már az idei első félévben érdemi fordulat következhet.


A keresleti oldalon egyszerre több pozitív hatás is érvényesülni kezdett. Egyfelől a nagy felhőalapú szolgáltatók ismét komolyabb beruházási ciklusba kezdtek az elmúlt hónapokban, ami többek között az Intel, az AMD vagy az Nvidia gyorsjelentéseiből is látszott. Emellett a nagyobb számítógépgyártók is elkezdték időben feltölteni memóriachip-készleteiket, attól tartva, hogy a csökkentett gyártókapacitások miatt akár komolyabb túlkereslet is kialakulhat. Az okostelefonok piacán egyelőre az 5G elterjedése inkább csak az idei év utolsó harmadában, illetve jövőre várható, így ez majd később jelenthet addicionális hátszelet.


A fenti folyamatok a memóriachipárak alakulásán is egyre inkább meglátszanak:

A fenti ábrákból azt láthatjuk, hogy a NAND flashmemóriák ára már elkezdett felfelé araszolni, míg a DRAM memóriák esetében egyelőre csak a spot árakban érhető tetten ugyanez. Ezt azonban több hónapos késéssel a szerződéses árak is általában le szokták követni.


A DRAMeXchange piackutató intézet szerint ez a pozitív trend az idei első félévben tovább folytatódhat. A DRAM árak esetében enyhe emelkedést vár negyedév/negyedév alapon a sok elemző által idézett intézet, míg a NAND árak esetében újabb 10% feletti negyedév/negyedév alapú emelkedést hasonlóan az előző negyedévhez. Február elején a Goldman Sachs által rendezett technológiai konferencián a Micron Technology pénzügyi igazgatója, David Zinser is részt vett, ő is hasonlóan optimista képet festett le a piaci folyamatokkal kapcsolatban.

Vonzó értékeltség

A fent vázolt fordulatot a befektetők ugyan már egy ideje elkezdték beárazni, azonban a jelenlegi értékeltségi szintek még mindig kedvező pontot nyújtanak egy vételi pozíció nyitására. A P/E vagy EV/EBITDA mutató a Micron esetében kevésbé használható, ugyanis erős ciklikussága miatt a múltban többször mutatott negatív eredményt fel a cég.

Emiatt az ár/könyvszerinti érték mutatót használjuk arra, hogy felmérjük a cég értékeltségét:A fenti ábrán az látszik, hogy jelenleg 1,58-on tartózkodik ez a mutató, míg a legutóbbi felívelő ciklus során (2016-2018) a 2-2,5 közötti sávban, azelőtt (2013-2014) pedig a 3-3,5 közötti sávban tetőzött. Noha még messze lehet a most kezdődött felfelé ívelő ciklus vége, 2022-re 9,5 milliárd dolláros tisztított profitot várnak az elemzők a cégtől. Amennyiben konzervatív módon változatlan sajáttőkét feltételezünk addigra, ez 26%-os sajátőke-arányos megtérülést jelenthetne. Ezt a megtérülést, illetve a mostani sajáttőke-költséget (9,31%) használva 2,8-as elméleti ár/könyvszerinti értéket kapnánk addigra, amennyiben konzervatív módon a növekedéstől eltekintünk. Ez a mostaninál 77%-kal magasabb árfolyamot jelentene 2022 végére, a sajáttőke változatlansága mellett.


Számolás folyamata:

ár/könyvszerinti érték (P/B) = sajáttőkearányos megtérülés (ROE) / sajáttőkeköltség (COE)

ROE = 26% (elemzői várakozások alapján)

COE = kockázatmentes hozam + részvényektől elvárt prémium * adott részvény kockázata a piachoz képest (ß)

COE = 1,5% + 5,5%*1,42 = 9,31%

P/B = ROE/COE = 26%/9,31% = 2,8

Technikai kép

2019 júliusa óta egy emelkedő trendcsatorna alakult ki a grafikonon, aminek az utóbbi napok heves esésének hatására az aljához érkezett az árfolyam. Ezen a ponton egy kisebb technikai támaszszint is található 51,4 dollárnál. Ezekről a szintekről akár egy fordulat is érkezhet a heves esés után, így most érdemes lehet piacra lépni. A nagyobb volatilitás miatt mindezt tágabb stop megbízással célszerű megtenni, ezzel a 45,4 dollárnál lévő rés alá helyezni a stopot. Profitcélnak a technikai kép alapján a történelmi csúcsot érdemes megjelölni 64,6 dollárnál, amivel nagyjából 1,8-as hozam/kockázat arányt kapunk. Hosszabb távon, 2022 végére a fent bemutatott fundamentális elemzés alapján 92 dollár környéki célárfolyamot kapunk.Hozzászólások

Már 70 ezer jegyet és bérletet vásároltak a Volánbusz utasai az új mobilappon

Csaknem 70 ezer helyi és helyközi menetjegyet, távolsági kiegészítő jegyet és 30 napos bérletet vásároltak a Volánbusz utasai az elmúlt két hétben a Közlekedési Mobiljegy applikáción - közölte a közlekedési vállalat kedden az MTI-vel.
2020. 04. 07. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint az MNB döntéseire

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedden, a befektetők kedvezően fogadták a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának döntéseit.
2020. 04. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Photon Energy befektet a RayGen Resources-ba

A Photon Energy N.V. (röviden: PEN, a „Cégcsoport“) ma bejelentette, hogy stratégiai partnerséget kötött az ausztrál RayGen Resources Pty Ltd. („RayGen“) technológiai vállalattal, a RayGen egyedülálló napenergia és elektromosság tároló technológiáját alkalmazó globális megújuló energia projektek fejlesztésének céljából.
2020. 04. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai piacok

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden azokra a reményekre, hogy Európa túljutott az új koronavírus-járvány legrosszabb részén, az új betegek és halottak száma innentől már csökkenni fog.
2020. 04. 07. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Elfogyott a nap végére a lendület

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 143,05 pontos, 0,44 százalékos csökkenéssel, 32 715,70 ponton zárt kedden.
2020. 04. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erős pluszokban nyitottak kedden New Yorkban az irányadó tőzsdeindexek. A hangulatot az előző naphoz hasonlóan jelentősen javította, hogy lassabb ütemben emelkedett az új koronavírus által megfertőződöttek száma az Egyesült Államok gócpontjaiban.
2020. 04. 07. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint az MNB bejelentésére

Kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.
2020. 04. 07. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank-konzorcium MFB Pontjai

Már 201 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank és a Budapest Bank konzorciumában működő MFB Pontok a program 2016-os indulása óta. Leginkább az energiatermelést és a megújuló energia felhasználását ösztönző termékeket kereste az elmúlt években a lakosság és a vállalkozások. A legtöbb igényt a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi régió MFB Pontjai szolgálják ki. A válsághelyzet kihirdetését követően a lakossági ügyleteknél nem csökkent jelentősen a forgalom, a vállalatok egy része azonban kivár.
2020. 04. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Leállította a gyártást a Boeing

Minden gyártási tevékenységét felfüggesztette a Boeing, amely kedden a seattle-i után a charlestoni üzemet is bezárta.
2020. 04. 07. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tőkeemelés jöhet a Lufthansánál

A Reuters információi szerint tőkeemelési terven dolgoznak a Lufthansánál.
2020. 04. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy emelkedésben az arany - 1700 fölött is járt az árfolyam!

Az arany hatalmasat ugrott ma reggelre Ázsiában és az árfolyam elérte az 1.730 dollárt is.
2020. 04. 07. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Öröm a tőzsdéken, markolják a részvényeket a bátor befektetők

Örülnek a piacok továbbra is. A csökkenő új esetszám sok európai országban arra készteti a döntéshozókat, hogy azon spekuláljanak, hogy mikor induljon újra az élet.
2020. 04. 07. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mire számíthatnak ma a befektetők?

Továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, így elemzői várakozás szerint emelkedéssel nyithat a hazai részvénypiac is kedden.
2020. 04. 07. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az európai piacok

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 04. 07. 09:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi ingatlancégben vásárolt tulajdonrészt az Optima

Az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A. ingatlanfejlesztő cég 61,49 százalékos tulajdonrészét - közölték az MTI-vel hétfőn.
2020. 04. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újragondolja üzleti tervét a BKK

A koronavírus-járvány miatt újragondolja idei üzleti tervét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2020. 04. 06. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint az euróval szemben

A forint az euróhoz képest erősödött, a frankkal és a dollárral szemben viszont gyengült a nemzetközi bankközi piacon hétfő késő délután a reggeli szintekhez viszonyítva.
2020. 04. 06. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn a koronavírusos megbetegedések növekedésének a lassulásáról szóló adatokra.
2020. 04. 06. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz Hungária bővíti sikeres digitális megoldásainak körét

A biztosító március végén a gépjármű-felelősségbiztosítási károk esetében is elérhetővé tette ügyfelei és a hozzá forduló károsultak számára az eddig csak Casco-kárügyintézésben használt, azon a téren már közkedvelt Online Kárstátuszkövető alkalmazását.
2020. 04. 06. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 592,83 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 32 858,75 ponton zárt hétfőn.
2020. 04. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: