Kereskedelmi háborút robbanthat ki a digitális adózás

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezésének fedezésére az EU átalakítja költségvetését, melynek egyik hangsúlyos eleme a digitális üzleti modellek megadóztatása. Washington azonban kilátásba helyezte, hogy bármilyen konszenzusos megállapodás hiányában hozott egyéni EU-s intézkedés súlyos kereskedelmi válaszcsapásokat vonz maga után.

Kereskedelmi háborút robbanthat ki a digitális adózás

Az uniós költségvetés átalakítására, illetve kiegészítésére tett javaslatot az Európai Bizottság nemrég, hogy fedezni tudja a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezését. Ennek keretein belül a bizottság többek között egy új válságkezelési alap (’Next Generation EU’) felállításával egészítené ki az EU következő hét éves tervezési időszakára szóló költségvetést, amely a javaslat szerint mintegy 750 milliárd eurót fordítana az európai „újjáépülésbe”. Az új alap finanszírozását a bizottság az EU költségvetésének hagyományos forrásai mellett (tagállami befizetések, vámbevételek stb.) további új bevételek lehetőségének megteremtésével biztosítaná.
 
„Ezek az új bevételek az EU költségvetésének közvetlen saját bevételei lennének, így a javaslat értelmében bevezetésre kerülhetnek uniós szintű közvetlen adókötelezettségek, melyek kivetése eddig teljes mértékben tagállami hatáskörbe tartozott” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.
 
Az EU új, saját bevételei egyrészt a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében a károsanyag kibocsátás visszaszorítása-, másrészt a méltányos közteherviselés támogatása érdekében a multinacionális vállalatcsoportok által az EU-ban végzett üzleti tevékenységek megadóztatása kapcsán kerülnének begyűjtésre. Utóbbi az OECD legújabb, még kidolgozás alatt álló, adóalap erózió elleni tervei alapján a digitális üzleti modellek megadóztatását, illetve a techóriásokat és más nemzetközi nagyvállalatokat célzó minimum társasági adókulcs bevezetését jelentené.

Mennyire vagy spórolós? ITT megnézheted!
 
A fentiekből adódóan az EU elkötelezetten támogatja az OECD és a G20 globális szintű törekvéseit abban, hogy az egyes nemzetközi adózást érintő reformok bevezetését nemzetközi konszenzus kísérje. Ugyanakkor, a reformok vonatkozásában a nemzetközi szintű megegyezést sok tényező hátráltatta az elmúlt időben úgymint az EU és az USA érdekellentéte, vagy a koronavírus okozta gazdasági válság. A konszenzusos megállapodás következő állomása az OECD munkacsoportjainak júliusi találkozója lett volna Berlinben, azonban a járványügyi helyzetre való tekintettel ez októberre tolódott.
 
Jelen körülmények között az USA pénzügyminisztere, Steven Mnuchin levélben szólította fel a digitális üzleti modellek adóztatása mellett leginkább elkötelezett európai államokat az erre vonatkozó tárgyalások felfüggesztésére, mivel véleménye szerint a járvány okozta gazdasági válság kezelését kellene leginkább prioritásként kezelni a nemzetközi adóreformok helyett. Mnuchin továbbá ismételt ellenérzését fejezte ki azzal szemben, hogy az új gazdasági nexus alapján kialakítandó adóztatás leginkább az ismert amerikai technológiai, illetve online vállalatokat érintené. Levelében zsákutcának nevezte az eddig lezajlott tárgyalásokat és ideiglenes elhatárolódását fejezte ki a jelenlegi digitális adóztatást érintő tervektől. Ugyanakkor Mnuchin egyértelművé tette, hogy bármilyen konszenzusos megállapodás hiányában hozott egyéni EU-s intézkedés súlyos kereskedelmi válaszcsapásokat vonz maga után. „A világ egyik legnagyobb gazdaságának ideiglenes elhatárolódása a digitális üzleti modellek adóztatásáról szóló párbeszédtől kérdésessé teszi az ezzel kapcsolatos nemzetközi konszenzus megalkotását, különösen az OECD ambiciózus terveinek fényében, mely szerint még ebben az évben sor kerülne egy nemzetközileg elfogadott koncepció kialakítására” – Bella Márió Péter, a Deloitte adóosztályának menedzsere szerint.
 
Az USA-ból érkező felszólítás ellenére Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságért felelős biztosa többször kiemelte, hogy amennyiben az OECD szintjén nem sikerül konszenzusos álláspontot kialakítani még az idei évben a digitális üzleti modelleket terhelő adó terén, akkor az EU a saját akciótervét fogja kidolgozni és egyoldalúan bevezetni. Ezzel azonban fennáll a veszélye annak, hogy az USA, ahogy azt már többször is kilátásba helyezte, védővámokkal fogja sújtani az EU-ból érkező importot. Amennyiben erre sor kerül, a digitális üzletek adóztatásának bevezetése egy kereskedelmi háborút robbanthat ki az EU és az USA között, melynek mélyreható és több tekintetben beláthatatlan következményei lehetnek rövid- és hosszútávon egyaránt.

Hozzászólások

Trump több korrupciós perét is leállította az amerikai legfelsőbb bíróság

Az amerikai legfelsőbb bíróság leállított hétfőn, öt nappal elnökségének vége után több olyan pert Donald Trump ellen, amelyekben azzal vádolták meg őt tagállamok, egy civilszervezet, szállodák és éttermek, hogy megsértette az alkotmány korrupcióellenes pontjait, mert hivatali idejére nem vált meg üzleti tulajdonaitól, egyebek között a washingtoni Fehér Ház közelében lévő Trump Hoteltől.
2021. 01. 27. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség - írta szombati számában a Magyar Nemzet, amelynek Honyek Péter adószakértő, a PwC Magyarország szakembere nyilatkozott a témáról.
2021. 01. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalók küldenek sms-t vagy e-mailt az ALDI nevében

Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók az ALDI nevét, akik sms-ben vagy e-mailben küldenek értesítést az ALDI-tól érkező csomagról, nyereményről vagy tesztről. A kiküldött sms-ekhez és e-mailekhez az ALDI Magyarországnak nincs köze, ezért a vállalat arra kéri a felhasználókat, hogy ne kattintsanak az sms-ben vagy e-mailben érkezett linkre, és ne adják meg semmilyen felhasználónevüket, jelszavukat vagy egyéb személyes adatukat.
2021. 01. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elutasította a bíróság az állami intézmények felelősségének megállapítását a brókercég-ügyekben

A Fővárosi Törvényszék részítéletben elutasította az úgynevezett brókerbotrányok károsultjainak keresetét arra, hogy megállapítsa a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Magyar Állam, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a nekik okozott károkért - közölte a bíróság az MTI-vel csütörtökön.
2021. 01. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EP alapjoggá tenné a megfelelő lakhatást

Az Európai Parlament európai alapjoggá tenné a megfelelő lakhatást, és annak költségeit a törvény erejével korlátoznák; emellett uniós célként határoznák meg a hajléktalanság felszámolását 2030-ra minden tagállamban.
2021. 01. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére tavaly is csúcsközeli forgalom zajlott a hazai használtautó-piacon

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 780 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2020-ban. Ezzel a koronavírus miatt bevezetett különféle korlátok ellenére a valaha volt második legforgalmasabb évét zárta a piac, az elmaradás az előző, 2019-es rekordévben mért 808 ezertől mindössze 3,5 százalék.
2021. 01. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új európai online piactér indult

A koronavírus-járvány rengeteg vállalatnak felnyitotta a szemét azzal kapcsolatban, hogy érdemes visszatérni s közelebbi, hazai vagy kontinensen belüli terméket vásárolni. Az európai piacon hatalmas még a fejlődési potenciál, ugyanis a kis- és középvállalkozások számtalanszor botlanak nyelvi nehézségekbe, ami gátat is vethet az együttműködéseknek. Ennek a problémának a megoldására is lehetőséget fog adni egy közelmúltban indult európai online piactér, ahol minden korábbinál egyszerűbben egymásra találhatnak a vállalatok. Az egyelőre lengyel-magyar-angol viszonylatban elérhető fejlesztést hamarosan kilenc országra terjesztik ki.
2021. 01. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar ügyben döntött az Európai Bíróság – fellélegezhetnek a határmenti kereskedők

A közelmúltban a magyar Bakati ügyben hozott ítéletével az Európai Bíróság rendet tett a külföldi utasok áfa-visszatérítési ügyeiben és láthatóan győztest hirdet a határmenti kereskedők és a NAV között folytatott küzdelemben. A bíróság ítélete azonban jó pár kérdést nyitva hagy. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.
2021. 01. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alkotmányba emelhetik a gyermekek jogait Németországban

Az alaptörvényben rögzítené a gyermekek jogait a német szövetségi kormány, az erről szóló jogszabályjavaslatot szerdán fogadták el.
2021. 01. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Gazdasági Versenyhivatal elnökével egyeztett Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, Rigó Csabával egyeztetett a nemzetközi digitális vállalatok visszás kereskedelmi gyakorlatáról kedden.
2021. 01. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szja mentesség -Jó az irány

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, így nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek. 2018. december 31-ig a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt kaptak a munkáltatók. Ez legfeljebb havi 100.000 forint adóalap csökkentést jelentett, ennek a szochoját nem kellett a foglalkoztatónak befizetnie. A fiatal munkavállalók szocho kedvezményét – több más kedvezménnyel együtt – 2019-ben eltörölték azzal, hogy a pályakezdő fiatalok után még átmenetileg érvényesíthető volt a korábban kapott kedvezmény.
2021. 01. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelte a béreket az Aldi

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változtak a fogyasztói árak egy év alatt - ábrán mutatjuk!

a fogyasztói árak változása az előző év azonos időszakához viszonyítva; százalék; élelmiszerek; szeszes italok, dohányáruk; ruházkodási cikkek; tartós fogyasztási cikkek; háztartási energia; egyéb cikkek, üzemanyagok; szolgáltatások; összesen
2021. 01. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adókedvezmény 2021 - nyilatkozzunk mielőbb, hogy megkaphassuk

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2021. 01. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU újabb szíriai minisztert sújt szankciókkal

Az Európai Unió Tanácsa a szíriai kormány újabb miniszterét vette fel a szíriai rezsimmel és annak támogatóival szemben hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vont emberek, illetve szervezetek jegyzékébe - közölte az uniós tanács pénteken.
2021. 01. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Autóvásárlási rohamra számíthatunk idén

Sokan hosszú távon is felhagynának a tömegközlekedéssel a koronavírus-járvány miatt – derül ki az EY 3300 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. A hirtelen megváltozó keresletre a járműiparnak is fel kell készülnie.
2021. 01. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

36 százalékkal nőtt a magyar export Üzbegisztánba

A magyar kivitel Üzbegisztánba tavaly az első tíz hónapban 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és bőven meghaladta a 100 millió dollárt - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Sardor Umurzakov miniszterelnök-helyettessel, az üzbég befektetésért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel.
2021. 01. 15. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglepő eredményekkel zárta az évet a a kínai export

A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.
2021. 01. 14. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord forgalommal zárta 2020-at a Budapest Airport cargo

A Budapest Airport cargo forgalma a járvány okozta globális kihívások ellenére 2020-ban is rendkívül erős volt, a légikikötő az elmúlt évben 134 459 tonna légiárut kezelt, 2020 végén pedig rekord negyedéve volt regisztrálhatott - közölte Budapest Airpot szerdán az MTI-vel.
2021. 01. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket a használt autókat veszi a magyar

A használt autót külföldről vásárló magyarok továbbra is a német modelleket választják a leggyakrabban, a húsz legnépszerűbb autóból tizenöt német márka volt tavaly - közölte friss statisztikái alapján a Vezess.hu szerdán.
2021. 01. 14. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások: