Kína és szomszédai újraindítják az ellátási láncokat

Ismét billegnek a rakpartok rakodódarui Ázsia nagyobb kikötőiben, mivel befutottak az első új szállítmányok a koronavírus miatt hetekre leállított, de a napokban ismét beindított kínai gyárakból.

Kína és szomszédai újraindítják az ellátási láncokat

Ahogy Kína gazdasága lassan felébred a kijárási tilalom okozta tetszhalálból, a Fidelity International piaci elemzői szerint láthatóan kezd visszatérni az élet az ázsiai gyárak, kikötők és logisztikai központok kiterjedt hálózatába is.

Egy, a trendek szempontjából iránymutatónak számító szállítmányozó cég hajói ismét raktérkapacitásuk 70%-os kihasználtságával közlekednek az Ázsián belüli útvonalakon, ami megfelel a historikus átlagnak, és jócskán meghaladja a február elején mért 50%-os értéket. A régión belül már csak a Kína−Dél-Korea viszonylatnak kell teljesen magához térnie, miközben az ASEAN-országok gazdasága, melyeket csak kis mértékben érintett Kína februári leállása, a többinél gyorsabban talpra tudtak állni.

1. ábra: A kínai kikötők aktivitása fellendül (a kínai újévet megelőző és követő napokban)

A szárazföld belsejében is a kikötőkéhez hasonló élénk tevékenység tapasztalható. A kínai futárszolgálatok csomagelosztó központjai ismét 90%-ot meghaladó kapacitással dolgoznak, hogy felszámolják az utazási korlátozások és a karantén által előidézett februári munkaerőhiány alatt kialakult torlódást. Az ellátási láncok számos iparágban szintén újra beindultak. Ágazati elemzőink a vegyiparban dolgozó vállalatvezetőktől azt tudták meg, hogy a talpra állás a vártnál sokkal gyorsabban végbement, és a gyártás mára csaknem normál tempóban zajlik.

Az okostelefon- és félvezetőgyártók március végére várják, hogy a termelés a február közepén mért 70% alattiról visszatér a szokásos szint 90%-ára.

A technológiai berendezések gyártása kiemelkedően teljesít

Egymással szoros kapcsolatban álló beszállítói hálózata révén a technológiai berendezések gyártása különösen biztató képet mutat, aminek hátterében a kínai kereslet gyors felfutása áll. Az okostelefonok eladása a februári mélypont után márciusban ismét elérte az egy évvel ezelőtti szintet. Az elmúlt hetekben lebonyolított tenderek számából ítélve az 5G-technológiához kapcsolódó beruházások szintje is töretlen maradt: a China Mobile például 232 000 darab 5G-s bázisállomás telepítését és a lefedettség 28 kínai régióra való kiterjesztését tervezi. A kormány erősen támaszkodik a telekom-vállalatokra, mert az 5G bevezetésére és elterjesztésére afféle ösztönző hatásként tekint, amely nagyot lendíthetne a kisebb, helyi részegység-gyártókon is.

2. ábra: China’s Mobile 5G terjeszkedése folytatódik

Dél-Koreában és Tajvanon a technológiai ellátási láncban szerepet vállaló cégeket csak minimális mértékben érintette a koronavírus által okozott válság. A létesítmények még a holdújév alatt is folyamatosan működtek, és a Kína kontinentális részén és Tajvanon is gyártóegységeket fenntartó vállalatok a tajvani üzemeiket 100% fölötti kapacitással működtették, hogy ellensúlyozzák az anyaországbeli gyárleállásokat.

Az utazási korlátozások kezelése és a függőség okozta kockázatok

Ahogy az országok egyre-másra zárják le határaikat az utazók előtt, újrarajzolódnak az ellátási láncok. Jó példa erre a Fülöp-szigetek, ahol a kormány teljesen leállította a Samsung egyik back-end memóriachip-csomagoló létesítményének helyet adó legnagyobb sziget, Luzon teljes ki- és beutazó forgalmát. A Samsung most vagy átszervezi a műveletet Koreába és Kínába, vagy csökkentenie kell a gyártókapacitását. Egyes techcégek, amelyeknek Európában vagy az USA-ban gyártóegységei üzemelnek, a gyárbezárások és a kijárási tilalom által támasztott logisztikai nehézségek miatt most további megbízásokra számítanak.

A Nyugat által szoros figyelemmel kísért egyik terület az egészségügy, mivel sok gyógyszer és kórházi felszerelés Ázsiában készül, de a Fidelity úgy véli, az ezzel kapcsolatos aggodalmak túlzottak. India éppen visszafogja néhány gyógyszer exportját, de csak olyanokét, amelyekből az országban az utóbbi időben hiány mutatkozott.

Az Indiában előállított (majd Nyugatra exportált) generikus gyógyszerek gyártása során felhasznált hatóanyagok 40%-a Kínából származik. E hatóanyagok gyártása lassan visszatér a szokásos szintre – becslés szerint jelenleg a gyárak a kapacitásuk 70-80%-ával dolgoznak. Kína az egészségügyi felszerelések, például maszkok és védőfelszerelések egyik legfontosabb exportőre.

Az USA-ban és Európában egyre többen szólítják fel a belföldi gyártókat, hogy fokozzák a termelésüket, hogy ezzel csökkentsék a kínai beszállítóktól való függőséget. Ennek eddig nem sok kézzel fogható eredményét látni, mert az érintettek logikusabbnak tartják az importkészleteket növelni, mint a teljes ellátási láncot visszaköltöztetni a nyugati országokba. Ezek az eszközök viszonylag alacsony műszaki színvonalat képviselnek, előállításuk viszont munkaerő igényes – ezért is helyezték át anno az előállításukat Kínába.

A globális kereslet kiemelt fontossága

Bár Ázsia ellátási láncai és szállítási kapacitásai kezdenek újból csatarendbe állni, a fő akadályt most a járvány által a globális keresletre gyakorolt kedvezőtlen hatás jelenti.

A fémgyártással és bányászattal foglalkozó vállalatok, melyek az elmúlt napokban az ázsiai kereslet meredek élénkülését tapasztalták, most a világ többi részén – főleg Európában – hirtelen a kereslet zuhanásával kénytelenek szembenézni. Ez a helyzet lassan kínálati problémává is átalakul, mivel a járvány közvetlenebb hatásai egyes ellátási láncokra is egyre nagyobb nyomást kezdenek gyakorolni – eddig már nagy rézipari projekt is bejelentette, hogy lebonyolításukra kedvezőtlen hatással van a kialakult helyzet.

A vegyipari termékek iránti kereslet szintén kihívásokkal küzd Kínában – ennek hátterében az autóértékesítés megtorpanása áll. Ami a technológiai ipart illeti – az 5G bevezetésén kívül – a külföldi kereslet csökkenése a következő pár hétben fokozatosan egyre érezhetőbbé válik majd. Ugyanakkor kedvező „mellékhatásokat” is tapasztalhatunk, például a távmunkához szükséges berendezések és adatközpontok iránt kereslet növekedését, valamint a Kína és USA közötti kereskedelmi feszültség csökkenését.

„A nagyfokú volatilitás és bizonytalanság egy darabig vélhetően jellemző marad még, ahogy a járvány egyre jobban elterjed és elmélyül a világban, viszont a Kínából kiinduló ellátási láncok és kereskedelmi hálózatok ellenálló képessége némi bizakodásra is okot ad” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

Hozzászólások

Az ABB befejezte az Energetikai Hálózatok üzletág eladását a Hitachinak

Az üzletág eladása lehetővé teszi, hogy az ABB a kulcsfontosságú piaci trendekre és vevői igényekre, így a közlekedés és az ipar villamosítására, az automatizált gyártásra, a digitális megoldásokra, valamint magasabb szintű, fenntarthatóbb termelékenységre koncentráljon.
2020. 07. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig erősödhet az arany árfolyama - megmondja az UBS

Továbbra is az 1.790-1.800 dolláros ellenállás sávval küszködik az arany árfolyama, a nemesfém egyelőre nehezen viszi át ezeket a szinteket.
2020. 07. 03. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyors ütemben nőtt a kínai szolgáltatóipar teljesítménye

Az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében nőtt a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.
2020. 07. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi ez nagy tőzsdei szárnyalás? Mi áll a háttérben?

Tegnapelőtt a Pfizertől érkező jó híreknek örülhettek a piacok, míg tegnap a munkaerőpiaci adatok okoztak komoly optimizmust.
2020. 07. 03. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés a női informatikus - mi az oka?

Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon – hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley budapesti irodája. A vállalat több programmal is próbál változtatni a helyzeten – éppen a héten végezte el újabb húsz középiskolás lány a Morgan Stanley munkatársai által tartott, Smartiz nevű oktatási és mentorprogramot, és vehette át oklevelét a műszaki pályán dolgozó nők nemzetközi napját követően.
2020. 07. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a 2021-es költségvetésről szavaznak

Az Országgyűlés ma dönt a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról.
2020. 07. 03. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel indult a kereskedés Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2020. 07. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerényen erősödött a forint

Erősödött kissé a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2020. 07. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Tovább erősödhetnek ma a vezető részvények

Az erőteljes csütörtöki emelkedés után is erősödhetnek még a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényei - írta az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek pénteken.
2020. 07. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felélénkültek a nemzetközi élelmiszerárak júniusban

Az idén először erősödtek az élelmiszerárak a nemzetközi kereskedelemben; a júniusi trendfordulót a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulása idézte elő. Eközben a gabona- és húspiacra a kínálati nyomás jellemző a koronavírus járvány generálta piaci bizonytalanságok mellett.
2020. 07. 03. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult a Startup Hungary érdekképviseleti szervezet

Megalakult a Startup Hungary tizenkét ismert magyar startup alapítója, valamint a Google Magyarország, az IVSZ és a Design Terminal részvételével; az új szervezet tudásbázis, érdekképviselet, közösség és tájékozódási pont lesz a hazai startup szektor számára - közölték az alapítók az MTI-vel csütörtökön.
2020. 07. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A TMH megkezdte az 1300 vasúti személykocsi szállítását az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaságnak, indul a magyarországi gyártás is

A napokban érkezett meg 22 darab, az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság rendelésére készült, nemzetközi forgalomra is alkalmas vasúti személykocsi egy alexandriai kikötőbe, ezt követi még 10 másik a hónap végéig, amelyeket június közepén indítottak el Oroszországból. A 2020 áprilisában tesztelésre leszállított első kocsival együtt az első szállítmány összesen 33 harmadosztályú, légbefúvásos szellőztetéssel felszerelt kocsiból áll. Ez az első része annak nemrég elnyert megbízásnak, amivel a magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozása veszi kezdetét a Dunakeszi Járműjavítóban. A vállalat új tulajdonosai, a TMH csoporthoz tartozó TMH International valamint a Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG), egy 1 milliárd Euro (350 milliárd Forint) értékű, 1.300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozzák Dunakeszire.
2020. 07. 03. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy tram-train járművet rendelt a MÁV-Start

A MÁV-Start Zrt. további négy tram-train járművet rendelt a Stadler cégtől - közölte a MÁV csütörtökön a honlapján.
2020. 07. 03. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a fogyasztói árak növekedése az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban májusban 0,7 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme az áprilisi 0,9 százalékról; márciusban 1,7 százalékos, februárban 2,3 százalékos volt az infláció.
2020. 07. 03. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormányfő elkerülhetetlennek látja az adóreformot

Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök a La Sexta országos kereskedelmi televíziónak adott interjúban csütörtökön.
2020. 07. 03. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók

Rendszeres szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók, akik szerint a módszerrel akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel.
2020. 07. 03. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még nem tudod, hol nyaralj? Irány Szlovénia!

Szlovénia büszke arra, hogy nemzetközi viszonylatban is rendkívül sikeresen és gyorsan kezelte a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetet - mondta Borut Pahor szlovén köztársasági elnök csütörtökön Budapesten. Hozzátette: Szlovénia biztonságos és gyönyörű ország, és várja a magyar turistákat.
2020. 07. 03. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vízparti ingatlant vennél? Ezt kapod a pénzedért!

A nyári forróságban sokak fejében megfordulhat, hogy ne csak átmeneti enyhülést, hanem lakóingatlant is a vízparton keressenek maguknak. Az OTP Ingatlanpont szakértői ezúttal négy terület, a főváros, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tó kínálatát mutatják be. A vízpart önmagában is komoly vonzerő, jelentős árnövelő tényező, de az igazi felfrissülést a különböző fejlesztések hozhatják el a vizsgált területek ingatlanpiacán.
2020. 07. 03. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 07. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 07. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: