Kockázati tőkepiac: pénz van, stratégia ritkán

Ellentmondásokkal teli korszakot élünk, a befektetési döntések nehezebbek, mint valaha. Technológiai alapokra épülő negyedik ipari forradalomról beszélünk, miközben egy globális gazdasági válság hatásai kérdőjelezik meg a pénzügyi szektor fő folyamatainak alapját jelentő axiómákat. E bizonytalan környezetben mutat utat a venture capital üzletágak szereplői számára a szakma tavaszi csúcskonferenciája, amelyen a téma elismert szakemberei osztják meg tapasztalataikat a pénzügyi szektor keresleti és kínálati oldalával. A rendezvény kiemelt előadói Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Dr. Oszkó Péter, a Portfolion Zrt. vezérigazgatója, valamint Mr. Paolo Cesarini, az R&D, Innovation and risk capital vezetője.

Vajon csak információs szakadék van a befektetőket kereső startupok és a kockázati tőkealapok közt? Vagy valóban nincs üzleti potenciál a magyar startup piacban? Milyen stratégiával találhat befektetőt egy növekvő cég a nyereségesség fenntartásához? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések sora foglalkoztatja a pénzügyi piac szereplőit ma Magyarországon. A március 19-én megrendezésre kerülő Venture Capital Summit (http://vc.ap.hu/) ezek megválaszolására vállalkozik, irányt mutatva a bizonytalan piaci környezetben kiutat keresők számára.

 

A befektetési piac minden szegmensére korábban soha nem látott erők hatnak. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület 2012-es évre vonatkozó adataiból kiderül, hogy Magyarország a korai stádiumú (kockázati tőke) befektetéseknél az európai élmezőnybe tartozik, azonban az érettebb stádiumban levő befektetések terén messze lemarad mind az európai, mind a régiós átlagtól. A magántőke befektetések esetében hazánk egyértelműen a sereghajtók közt mozog a növekedési tőke és a kivásárlások tekintetében egyaránt. Mindemellett Magyarország azon kevés országok egyike, ahol a kockázatitőke-befektetések értéke meghaladta a magántőke befektetések érték.

 

A válságból való előre menekülés miatt az állam is lépéskényszerben van. 2013. szeptember közepén jött létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a startup szakma vezető szereplőinek együttműködéseként a BudapestHUB munkacsoport, amelynek célja egy versenyképes hazai startup környezet kialakítása. „A cél nem kisebb, mint a budapesti ökoszisztéma regionális vezető szerepének biztosítása 2020-ra” – nyilatkozta Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán.

 

Hogyan érhető el az ehhez szükséges kritikus tömeg? Hogy aknázhatók ki a komparatív előnyök? A Venture Capital Summit résztvevői az ágazat vezető szakembereivel vitathatják a legfrissebb stratégiákat, az optimális megoldásokat.

 

„Kinek és mennyibe fog kerülni a hazai kockázati tőke infrastruktúra kiépítése?” – teszi fel a kérdést Dr. Oszkó Péter március 19-ei előadásában. A Portfolion Zrt. vezérigazgatója olyan kérdésekre ad majd választ, mint, hogy mennyiben lehet működőképes egy kínálatélénkítő gazdaságpolitika a kockázati tőke világában? Milyen veszélyt jelenthet ezzel egyidejűleg a teljes pénzügyi intézményrendszert sújtó közpolitika és a pénzügyi szektor, illetve a tőzsde gyengélkedése? Milyen kockázatokat jelent a befektetői gyakorlat hiánya, mennyiben meghatározó az alapok befektetőinek korábbi megszokott üzleti gyakorlata a befektetési stratégiákra és ebből milyen lehetőségek és veszélyek adódhatnak? Hogyan reagál a startup világ a befektetők által vezérelt fejlődési dinamikára? 

 

„A kisvállalkozások számára 2011-ben az Új Széchenyi Terv keretében megnyílt egy új finanszírozási lehetőség: a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkebefektetőként közel 100 vállalkozásba fektet be 2015 végéig az ország minden régiójában. A vállalkozások számára új elem, hogy más finanszírozóknál megszokott fedezetek (ingatlan, ingó eszközök, stb.) helyett kisebbségi tulajdonrészt szerez a vállalkozásban, amelyet a vállalkozás tulajdonosai 5 év alatt bármikor megvásárolhatnak” – mondta Dr. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap képviseletében, aki a kisvállalkozások tőkefinanszírozásának részleteibe avatja majd be az érdeklődőket a Venture Capital Summit programjában.

 

A konferencia a venture capital szakma képviselőinek széles köréhez szól, köztük a befektetés előtt álló startup-okhoz, a banki és befektetési felsővezetőkhöz, a private banking és prémium banking vezető szakembereihez, biztosítási, ügyvédi és tanácsadói réteghez, akik a legnaprakészebb információk birtokában kívánják optimalizálni területük működését.

Hozzászólások

OTP részvény - a bikák vagy a medvék az erősebbek?

Keresték az irányt hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdék is, nem volt egyhangú döntés a zárások közelében sem. A magyar BUX index kicsivel több mint 1 százalékot veszített erejéből a hét kezdetén és ehhez az OTP bukdácsolása is hozzájárult, a 13 100-as szinten fejezte be ugyanis a napot a bankpapír.
2021. 04. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a kistelepülési boltfejlesztés

Hétfőtől lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létestését, fejlesztését a Magyar falu programban - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 04. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.
2021. 04. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.
2021. 04. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Turisztikai startup program indul a fellendítésért

Közös programot indít a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Startup Campus, hogy támogassák a turisztikai startup szektort, és segítsék a koronavírus-járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztését - közölték a szervezetek az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6 milliárdos beruházást hajt végre a Bosch Vecsésen

Regionális szolgáltatóközpontot hoz létre Vecsésen a Bosch, Magyarország legnagyobb ipari vállalata; a 6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,1 milliárd forint támogatást biztosít, a fejlesztéssel 225 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2021. 04. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.
2021. 04. 12. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató-helyettes az UniCredit Bank Hungary-nál

Az UniCredit Bank Hungary felügyelőbizottsága jóváhagyta Giacomo Volpi kinevezését a bank új vezérigazgató-helyettesévé, a Magyar Nemzeti Bank előzetes engedélyének hatályával.
2021. 04. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötszörös igény diákokra az újranyitás napjaiban

A nagyon várt, ám váratlan hirtelenséggel érkező kormányzati enyhítés mellett a legnagyobb hazai kuponos kedvezményt nyújtó vásárlási akciósorozat robbantotta fel a diákmunka iránti keresletet. Az alapos felkészülésen és a minden korábbit felülmúló rugalmasságon túl azonban működő és megnyugtató megoldásra is szükség volt az egy légtérben tartózkodó vásárlókra vonatkozó szabályok betartásához.
2021. 04. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre bizakodóbbak a kisvállalkozások

A járvány ellenére egyre bizakodóbban tekintenek a kis- és közepes vállalkozások (kkv) a következő egy évre - közölte a K&H az első negyedéves kutatásaira hivatkozva az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diadalmenetét hozta az idei Részvényfutam

Véget ért a Budapesti Értéktőzsde tradicionális, a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben megvalósított tőzsdejátéka, a BÉT Részvényfutam. A hatodik alkalommal megrendezett, középiskolás diákokat, tanáraikat és szüleiket megszólító verseny ezúttal csaknem 1 300 tőzsdecápát mozgósított – a versenyzők az egy hónapon át tartó játék során közel 20 ezer megbízást indítottak. A játék történetében hagyományosan erős, kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium idén is különösen eredményesnek bizonyult: 2018 és 2019 után ezúttal is az iskola delegálta a legsikeresebb, a Futam végére 20,8 százalékos hozamot elért játékost, valamint a „Legjobb tanár” kategóriában is az iskola, 2019-et követően ismét első helyezett pedagógusa győzött.
2021. 04. 12. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A MÁP+ megtakarítások értéke átlépte az 5500 milliárd forintot

Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.
2021. 04. 12. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megfertőzte a transzferárakat is a koronavírus

A világjárvány gazdasági hatásai új kihívásokkal szembesítették a vállalkozásokat világszerte. A transzferárazás és ennek nyilvántartása többletfeladatot ró a vállalkozásokra, az adóhatóság azonban kiemelt ellenőrzési területként kezeli, ezért érdemes körültekintően eljárni.
2021. 04. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A lakásárak is követik az első negyedéves ingatlanpiaci felfutást

A Duna House országos lakásárindexe valós tranzakciók alapján a piacon legelsőként mutatja a lakásárváltozás irányát, mértékét és ütemét. Az idei első negyedéves adatok az eddig tapasztalt aktív piaci kereslet és megnövekedett tranzakciószámokat igazolva felfelé induló lakásárakat mutatnak szinte minden szegmensben. A teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéken rekordszinten, 199 ponton zárt, ami reálértéken kisebb ütemű emelkedést jelent.
2021. 04. 12. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény befektetési kilátások

Fundamentumok alapján ez a hét leginkább az árak drágulásáról szólhatnak, jönnek ugyanis az inflációs adatok Európából és USA-ból is.
2021. 04. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-román kereskedelmi forgalom - ábrán mutatjuk

A magyar-román kereskedelmi forgalom alakulása; behozatal; kivitel; milliárd forint
2021. 04. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét jön a hideg és a hó is

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 04. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvitték a hatos lottót!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 11. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek vizsgát a szakképzésben tanulók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
2021. 04. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: