Kontrasztanyagos mammográfia: új esély a mellrák- diagnosztikában

Kontrasztanyagos mammográfia vizsgálat elvégzésére alkalmas berendezéssel bővítette a Váci Greens Egészségközpontjának high-tech diagnosztikai eszközparkját Magyarország vezető komplex magánegészségügyi szolgáltatója, az Affidea. Az új generációs képalkotó diagnosztikai berendezéssel 10 perces, fájdalommentes vizsgálattal teljes körű funkcionális emlővizsgálat végezhető el, amely egy emlő-MR-vizsgálatéhoz hasonló pontosságú információkat nyújt a szakorvosoknak. Az Affidea szakértői szerint a megfelelő terápia kiválasztása, illetve a beteg gyógyulási esélyeinek szempontjából egyaránt kulcsfontosságú az emlőelváltozások korai felismerése és pontos meghatározása.

Kontrasztanyagos mammográfia: új esély a mellrák- diagnosztikában

A nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség hazánkban is az emlőrák: 5000-6000 nőnél alakul ki minden évben, és a javuló kezelési eredmények ellenére 2000 nő életét követeli.[1]


Mivel a betegséget preventív eszközökkel megakadályozni nem lehet – legfeljebb kialakulásának esélye csökkenthető –, a gyógyulás szempontjából a rendszeres szűrésnek és a korai felismerésnek rendkívül fontos a szerepe.[2] A betegség kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot: a korai stádiumban diagnosztizált emlőrák esetében hozzávetőleg 80%-os ötéves túlélési esély biztosítható, azaz jó a teljes gyógyulás lehetősége, de a késői stádiumú áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli.[3]


A szűrővizsgálatokon a legtöbbször használt röntgenvizsgálati módszer a mammográfia, amelynek során lágy röntgensugarakkal világítják át az emlőket, a kétirányú röntgenfelvételt pedig szakorvos-specialista értékeli. A WHO szerint jelenleg a mammográfiai vizsgálat az egyetlen hatékony szűrési módszer az emlőrák felderítésére.[4]

 

Milyen lenne a helyes vérnyomás érték az én koromban?

„A mammográfiai vizsgálat célja a daganatos elváltozás kizárása, illetve annak felismerése. Ezért fontos, hogy amennyiben a mammográfiai felvétel bizonytalan eredetű elváltozást mutat, pontosan meghatározzuk annak
kiterjedését, jellegét” – mondta el dr. Riedl Erika, az Affidea Váci Greens Egészségközpont főorvos-orvosigazgatója, a Magyar Radiológus Társaság főtitkára.


A főorvos rámutatott: ilyen esetben a kontrasztanyagos mammográfia pontosabb képalkotást, precízebb diagnózist tesz lehetővé. A mindössze 8-10 percig tartó vizsgálat során először kontrasztanyag nélkül készülnek felvételek, majd a kontrasztanyag vénába fecskendezését követően mindkét emlőről további négy morfológiai felvétel készül. Ezzel a módszerrel a szakorvosok a hagyományos mammográfiai vizsgálaton jelenősen túlmutató, lényegi funkcionális információkhoz jutnak, hiszen a kóros képleteknél a kontrasztanyag felhalmozódik, így nemcsak azok jelenléte, de pontos elhelyezkedése, kiterjedése is egyértelműsíthető.

Az orvos igazgató szerint a kontrasztanyagos mammográfia ugyancsak segítséget nyújthat a nyirokcsomóáttétek vizsgálatában.


Mivel a vizsgálat nagyon pontos képet ad a daganat helyéről és kiterjedéséről, lehetővé válik egy szofisztikáltabb kezelési terv elkészítése: szerepet kap a műtét jellegének eldöntésében, érdemi támpontot nyújt a műtétet végző orvosnak, és akár a jóval költségesebb MR-vizsgálatot is kiválthatja. Ráadásul azoknál a betegeknél is elvégezhető, akiknél az MR valami – például jelentős túlsúly, a vizsgálat elvégzését kizáró fémimplantátum, klausztrofóbia, pacemaker vagy a mell mérete, struktúrája – miatt nem elvégezhető.


Ez az egészségügyi intézmények
számára is előnyös lehet: tehermentesíti az általában rendkívül kapacitáshiányos MR-gépeket, és lerövidíti a páciensek várakozási idejét.


A vizsgálat teljesen biztonságos, megterhelést nem okoz,
és gyorsabban lezajlik, mint más képalkotó diagnosztikai eljárások, hiszen egy MR (mágneses rezonancia)-vizsgálat átlagosan 30-40 percig tart. A vizsgálat során használt jódos kontrasztanyaggal kapcsolatban több mint 30 évnyi tapasztalat áll rendelkezésre, ezek szerint az anyag nem tárolódik a szervezetben, a ritkán előforduló allergiás reakciók pedig gyógyszerrel hatékonyan megszüntethetők.

Az esetleges mellékhatásoktól, a sugárzástól való félelem indokolatlan: a mammográfiás képalkotó vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai, a vizsgálat alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért olyan minimális sugárterheléssel jár (0,2-0,4 millisievert)[5], amely csupán töredéke annak, ami a kozmikus háttérsugárzásból egyébként is adódik. A kontrasztos vizsgálat sugárterhelése ennél mindössze 20%-kal magasabb.

 

Milyen bajra milyen gyógynövény a jó?


Ugyancsak a kontrasztanyagos mammográfia mellett szól, hogy költséghatékonyabb vizsgálatot tesz lehetővé, és a betegek pénztárcáját is kíméli. A privát egészségügyi ellátás keretében igénybe vett kontrasztanyagos mammográfia költsége, például, 40%-kal alacsonyabb, mint egy kontrasztanyagos MR-vizsgálat.


A vizsgálatot, amely szakorvosi beutalóval vagy térítéses privát szolgáltatás keretében egyaránt igénybe vehető, célszerű a menstruációt követő héten elvégeztetni a felvételek jobb értékelhetősége érdekében. Maga a vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, csupán a bőrre került kozmetikumokat, krémeket kell letörölni.


35 és 65 éves kor között – életkortól és rizikófaktoroktól függően – 1-2 évenként minden nőnek ajánlott a mammográfiás diagnosztikai vizsgálat. 35 évesnél fiatalabb nők esetében a radiológus szakorvos dönt arról, szükséges-e a mammográfiai vizsgálat. Panaszmentes pácienseknek szűrővizsgálatként ajánlott, azoknak a nőknek azonban, akiknél több rizikófaktor is felmerül, gyakrabban kell emlőrákszűrésre járniuk. Ilyen tényező például a BRCA-gén jelenléte, illetve a betegség halmozott családi előfordulása.


Az Affidea Váci Greens Egészségközpontban a GE csúcstechnológiás berendezése nem csak diagnosztikai szempontból egyedülálló: a kompressziót szabályozó gombot a páciens a vizsgálat alatt végig a kezében tartja, illetve a vizsgálóban elhelyezett nagy LCD-kijelzőkön többféle, a relaxációt elősegítő kép és hanghatás választható.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Percek kérdése

 

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételen kívül a betegség felismerése a legegyszerűbb módon önvizsgálattal is történhet, amit minden nőnek ajánlott havonta egyszer elvégeznie. Szemben a szűrővizsgálattal viszont, önvizsgálattal csak a tapintható eltérések felismerhetők.


„Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valaki az emlőjében az önvizsgálat során akár fájdalmas, akár fájdalmatlan csomót tapint, a mellbimbóból szivárgó folyadékot észlel, továbbá akkor is, ha az emlő bőre
behúzódik, begyullad, a mellbimbó nagyon érzékennyé válik, megváltozik a színe vagy kisebesedik hívta fel a figyelmet dr. Riedl Erika. A tapasztalatok szerint a mellrák többnyire nem jár fájdalommal, vagyis minél inkább fáj egy frissen kitapintott csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatról van szó.”

Akkor is javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ha a mellek formája vagy mérete jelentősen megváltozik (megnő vagy összezsugorodik), különösen, ha ez csak az egyik mellet érinti. Hangsúlyozni kell, hogy a rendszeres önvizsgálat minden nő számára fontos, azoknak is, akik nem tudnak kockázati tényezőről, hiszen a betegség minden előzmény, különösebb ok, genetikai hajlamosító tényező nélkül is kialakulhat.[6]


Világszerte vezető halálok


A nők körében az emlőrák a leggyakoribb ráktípus előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. [7] Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2015-ben 8,8 millió ember halt meg világszerte valamilyen rákbetegségben, az egyik leggyakoribb ezek közül a mellrák, ami 570 ezer halálos áldozatot követelt.[8]


A mellrák hazánkban is sokakat érint, a magyar nők között ez a leggyakrabban előforduló daganatos betegség: évente 5000-6000 új beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az utóbbi évtizedekben a mellrák szinte népbetegséggé vált a posztmenopauza állapotában lévő nőknél. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint a magyar női népesség átlagos emlőrákkockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél kialakul a betegség.[9]

Magyarország Európában az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik a mellrák előfordulását tekintve, a gyakoriságot nézve az elsők között vagyunk a kontinensen. Az ezredforduló óta csekély javulás mindazonáltal érezhető: a megbetegedések gyakorisága enyhén csökkent, a 2002-ben elindult népességszintű szűrés eredményei is látszanak, és az emlőrák terápiás lehetőségei is jobbak, mint korábban.

Termálfürdő, gyógyvíz kalkulátor - melyik fürdő gyógyít meg?


A mellrák ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti, de egyértelműen 50–65 év között a leggyakoribb. Kialakulása nem köthető egyetlen külső hatáshoz, abban több tényező is szerepet játszik, de természetesen a nem és az életkor a primer kockázati tényezők. (Egy 65 éves nőnél háromszor nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség, mint egy 45 évesnél!) Növelik a mellrák kialakulásának valószínűségét az emlők egyes szerkezeti eltérései, a menopauza utáni hormonpótló kezelés is, az arra érzékeny egyéneknél.[10]


Ha közvetlen rokon
(anya, lánytestvér, leánygyermek) szenvedett a betegségben, a kockázat megnő, különösen, ha az érintett rokon betegsége 50 éves kora előtt alakult ki. A kutatások szerint növeli a mellrák kockázatát a gyermektelenség, a kései (35 éves kor feletti) gyermekvállalás, továbbá a túl korai első menstruáció és a túl későn kezdődő változókor is. Ugyancsak sokat foglalkoznak az egyre gyakoribb lombikprogramok során adott hormonkezelés hatásaival is.


A genetikai tényezők szerepe sem elhanyagolható: az úgynevezett BRCA-1 és BRCA-2 gének egyébként ritka mutációja átlagosan kilencszeresére emeli az emlőrák kialakulásának várható esélyeit. Hazánkban 100-ból 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés. Sajnos még azok esetében is előfordulhat a betegség ismételt kialakulása, akik már egyszer felgyógyultak belőle.

Odafigyeléssel azonban csökkenthető a daganatos betegség megjelenésének valószínűsége: az egészséges táplálkozás, a sok mozgás, továbbá az elhízás csökkentése és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mellett kismamáknál a szoptatás és a szülés utáni hosszabb nyugalmi időszak is mérsékelheti a mellrák kialakulásának esélyét. [11]


A mellrák igen gyakori az egész fejlett világban, legmagasabb előfordulási arányát az észak-amerikai nőknél figyelték meg: az Egyesült Államokban 8-ból 1 nőnél (az amerikai nők 12,4%-ánál) alakul ki élete során a betegség, ezzel náluk az emlőrák a második leggyakoribb daganatos halálozási ok a tüdőrák után. A viszonylag jó túlélési mutatók ellenére a prognózisok szerint az USA-ban idén is 40 ezer nő fog meghalni a betegségben.[12]

 

„A hosszútávú életkilátás szempontjából nagyon fontos a betegség korai felismerése, ennek pedig a szűrés a kulcsa” – fűzte hozzá dr. Riedl Erika.

 

[1]http://daganatok.hu/emlorak/

[2]  http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[3] http://daganatok.hu/emlorak/

[4]  http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[5]  http://daganatok.hu/emlorak/

[6] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[7] WHO Fact sheet No. 297: Cancer, 2006 February

[8] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

[9] http://daganatok.hu/emlorak/

[10]  http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[11] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[12]  http://www.breastcancer.org/about_us/press_room/press_kit/facts_figures

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Rejtélyes mérgezések történtek egy németországi egyetemen

Gyilkossági kísérlet miatt nyomozást indítottak kedden a németországi Darmstadtban, mert a városban működő műszaki egyetemen (TU Darmstadt) megmérgeztek legkevesebb hét embert egy egyelőre ismeretlen eredetű folyadékkal.
2021. 08. 25. 02:00
Megosztás:

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a járvány alatt

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások időszakában - közölte kedden a román média egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve.
2021. 08. 25. 01:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Németország a járvány erősödésére számít

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.
2021. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Eddig 43 millió embert oltottak be Oroszországban

Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban a Covid-19 ellen a védőoltás mindkét komponensével - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 08. 23. 05:00
Megosztás:

Olaszországban az új esetek egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.
2021. 08. 22. 21:00
Megosztás:

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel - ez a legalacsonyabb szám június 27. óta - 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.
2021. 08. 22. 15:00
Megosztás:

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások, amelyek az állatgyógyászati készítmények gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit (állatorvosokat és állattartókat) egyaránt érintik - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2021. 08. 22. 12:00
Megosztás:

Jön a negyedik hullám?

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.
2021. 08. 22. 06:00
Megosztás:

Újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában

A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában - közölte a helyi sajtó szombaton.
2021. 08. 21. 18:00
Megosztás:

Belgium szeptembertől feloldja a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat

Belgium feloldja a vendéglátóipari vállalkozásokra korábban kiszabott összes járványügyi korlátozást, kivéve az arcmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat - jelentette be Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a kormány pénteki sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 21. 08:00
Megosztás:

Horvátországban már beoltották a felnőtt lakosság felét

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét a koronavírus ellen - közölte a horvát sajtó pénteken.
2021. 08. 21. 03:00
Megosztás: