Kötelező energiaspórolás: kinek lesz kifizetődő?

A napokban látott napvilágot a hír, hogy az Európai Bizottság 15 444 eurós napi bírság megfizetésére kötelezné Magyarországot, amiért még mindig nem ültette át saját jogrendszerébe az EU energiahatékonysági irányelvét. A bevezetés várhatóan idén nyáron történik majd meg, egy évvel a 2014. június 5-i határidő lejárta után. De miről is szól az említett irányelv, és miért tartja az EU kiemelten fontosnak? Az alábbiakban többek között erre a kérdésre is választ ad Framework Hungary Kft. szakértője.

Az energiahatékonysági irányelv bevezetése először talán a rengeteg felesleges adminisztrációt juttatja a vállalatok vezetőinek eszébe és – bár még nem tudjuk pontosan, hogy a hazai előírások mit írnak majd elő – valószínűleg a legtöbb érintett (250 főnél nagyobb /50 m € árbevételt meghaladó) vállalat gyorsan túl akar majd esni a kötelező energia auditon, és az ezzel járó kötelezettségeken.


Pedig az energiahatékony szemlélet nem az ördögtől való, ráadásul - amellett, hogy a felelős energiapolitika mindnyájunk érdekét szolgálja - az energia-tudatos vállalatok jelentős költségcsökkenést érhetnek el működésük során, és rengeteg pénzt spórolhatnak.


Miért van rá szükség?
Az utóbbi években az Európai Unió eddig soha nem tapasztalt kihívásokkal szembesült: megnőtt az energiaimporttól való függése, az energiaforrások korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, vissza kell szorítani az éghajlatváltozás mértékét, s mindeközben rendezni kell a gazdasági válság utáni helyzetet is. A tudatos, hatékony energiagazdálkodásra való átállás pedig hatékony eszköz e problémák kezelésére. Nem véletlenül tűzték ki az energiafogyasztás 2020-ig történő 20%-kal való csökkentését - olvasható a direktívában. A projekt azonban egyelőre nem halad megfelelő léptékben. 


Mit vár el az EU?
Az irányelv szerint az uniós üzleti vállalkozások többsége kkv, ami hatalmas energia megtakarítási potenciált jelent: ezért a tagállamoknak a kkv-kat energetikai audit elvégeztetésére ösztönző programokat kell kidolgozniuk. 


Kimondja, hogy az energetikai audit rendszeres elvégeztetését kötelezővé kell tenni a nagyvállalatok számára is, mivel ezzel jelentős energia megtakarítás érhető el. 


A települési önkormányzatoknak és más közintézményeknek fenntartható, egyértelmű célkitűzéseken alapuló energiahatékonysági terveket kell elfogadniuk, valamint szem előtt kell tartaniuk a beszerzések energiahatékonyságát.


Mivel az Unió végsőenergia- fogyasztásának 40 %-át az épületek teszik ki, a tagállamoknak 2020-on túlmutató, hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk a lakó- és kereskedelmi célú épületek felújítását célzó beruházások ösztönzésére. Növelni kell az épületek felújítási arányát, mivel a meglévő épületállomány rendelkezik messze a legnagyobb energia megtakarítási potenciállal: 2050-re 1990-hez képest 80-95 %-kal szeretnék csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
 
Az energia audit önmagában nem minden
A 2012/27/EU VI. melléklet 8. cikkében felsorakoztatott követelmények megegyeznek az ISO 50001-es szabvány szerinti energiairányítási rendszer előírásaival. 


„A szabványnak megfelelően működő vállalatoknak nem tartogat változást és újdonságot az idén érvénybe lépő kötelezettség, ugyanis az irányelv és a szabvány előírásai átfedésben vannak egymással” - hívja fel a cégvezetők figyelmét a direktíváról tartott előadásában Kohl Zsuzsanna, a Framework Hungary Kft. szakértője.


Ezen túlmenően a szabvány célja nem csak az energia audit (energia-állapot felmérés) elvégeztetése, hanem biztosítja a szisztematikus, folyamatos fejlődést, szabályozza az energiahatékonyságot, felülvizsgálatok vagy az auditok alapján tett intézkedéseket generál, valamint a cégen belüli energiatudatos szemlélet kialakítását célozza.


Az unió elvárásait az említett ISO 50001 szabvány foglalja magában, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a környezetirányítási rendszerrel (ISO 14001) rendelkező cégek számára az ISO 50001 bevezetése már csak kevés energia és erőforrás ráfordítással jár.  Hosszútávon, egy következetesen kialakított energiairányítási rendszer pedig - jogszabályok és kötelezettségek ide vagy oda- nem csak környezetvédelmi szempontból teremt értéket, hanem szó szerint - a költségek szintjén is.

 

Forrás:

Weszelovits Dániel
Framework Hungary Kft.

Hozzászólások

Opus elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már nem sokáig lesz enyhe az időjárás

A jövő hét közepéig tart a száraz és enyhe idő. Kezdetben többfelé 10 fok felett alakulnak a maximumok, a hétvégén viszont néhol már csak 0 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 02. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez a film volt most a legnépszerűbb az amerikai mozikban

Az Alita: A harc angyala című látványos cyberpunk akciómozi érdekelte a legjobban az amerikai nézőket a hétvégén.
2019. 02. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a V4-csúcstalálkozón

A külügyminiszter képviseli Lengyelországot a visegrádi országok (V4) és Izrael kormányfőinek tanácskozásán kedden Jeruzsálemben, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nem megy el a csúcstalálkozóra - értesült a wpolityce.pl című lengyel konzervatív hírportál.
2019. 02. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire hosszú idén a farsangi időszak?

Idén nagyon hosszú a farsangi időszak, két hónapig tart - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2019. 02. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a világ első jégből készült „atomerőművét”

Oroszoroszágban, Obnyinszk városában „üzembe helyezték” a Roszatom bázisegyetemének diákjai a világ első jégből készült atomreaktorát.
2019. 02. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek voltak a hatos lottó nyerő számai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 02. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot mentek a grafikák a BÁV évadnyitó aukcióján

Óriási érdeklődés mellett zajlott a BÁV február 13-i évadnyitó aukciója, amely anyagának legnagyobb részét jól ismert festők grafikái alkották. A tételek átlagosan kétszeres áremelkedést értek el, de szép számmal voltak olyan alkotások is, amelyek ötszörös áron keltek el. A legnépszerűbbnek a századfordulós mesterek közül Gulácsy Lajos, Mednyánszky László és Boromisza Tibor, a két világháború közötti nemzedékből pedig Scheiber Hugó és Aba-Novák Vilmos művei bizonyultak. A legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos erotikus rajza kelt el. A kortársak között kiemelkedően jól teljesített Kondor Béla, Major János és Gross Arnold, utóbbi Budapesti álmok című, egyedileg színezett rézkarca új aukciós rekordot ért el.
2019. 02. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is. A közelmúlt eseményei azt is jelezték, hogy a versenyjogi eljárásban érintett cégeknek megéri együttműködniük a hatóságokkal.
2019. 02. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra több százezer kátyú tátong a magyar utakon

Az elmúlt hónapok télies időjárásának hatására ismét százezres nagyságban borítják kisebb-nagyobb úthibák a hazai közutakat. A kátyúk által okozott károkat az illetékes útkezelők csak a panaszok mintegy felében térítik meg: általában a nem megfelelően igazolt, illetve a figyelmeztető jelzőtáblával ellátott szakaszokon történt károkat utasítják el. Az évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét, ezért azt továbbra sem késő megkötni – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2019. 02. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a hackertámadás Németországban

Egyre több hackertámadás éri Németországban az úgynevezett kritikus infrastruktúrát, köztük a távközlési hálózatokat, az áramszolgáltatók rendszereit és a közigazgatást - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
2019. 02. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A McDonald’s üzletrész-adásvételi szerződést írt alá

A McDonald’s Corporation a mai napon jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval és tapasztalt üzletemberrel, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket.  A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani.
2019. 02. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Most akkor a Pepsi a jobb vagy a Coca-Cola?

A vártnak megfelelő 19,5 milliárd dolláros árbevételen szintén a vártnak megfelelő 1,49 dolláros tisztított egy részvényre jutó eredményt ért el a Pepsi a tavalyi negyedik negyedévben.
2019. 02. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a skót whisky exportja

Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly - áll a skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleményében, amely a brit vámhatóság adataira hivatkozik.
2019. 02. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Airbus-alelnök szerint katasztrófa, ami Brexit-ügyben történik

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium alelnöke szerint "katasztrófa", amit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében "a politika művel". Katherine Bennett a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában egyenes utalást tett arra, hogy az Airbus átgondolná jövőbeni nagy-britanniai beruházásait, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
2019. 02. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás