Melyek a legkiválóbb digitális agrárcégek?

Regionális versenyt szervez a digitalizációban élen járó európai és közép-ázsiai agrárvállalkozások számára a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO). A „Digitális kiválóság a mezőgazdaságban” témakörben megrendezésre kerülő verseny első lépéseként, a két szervezet felhívást tett közzé, amely elsődleges célja a nevesített régiók sikeres digitális mezőgazdasági megoldásainak, kezdeményezéseinek és programjainak összegyűjtései.

Melyek a legkiválóbb digitális agrárcégek?

Regionális versennyel szeretné a legfejlettebb agrárdigitalizációs megoldások elterjedését segíteni két nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A megmérettetés több körből áll.

Először 2020. november 4. és 2020. december 11. között Európából és Közép-Ázsiából azok jelentkezését várják, akik ismernek bevált agrárdigitalizációs kezdeményezést, módszert vagy programot, ezek közül 2021 januárjában kiválasztják a legkiemelkedőbbeket. Mindemellett az összes beérkezett pályázat figyelembevételével egy átfogó jelentés is készül. Ezt követően kerül sor a döntősök és a díjazottak kiválasztására. Szereplésükkel készül majd a legkiválóbb megoldásokat bemutató promóciós videó, a legfontosabb tapasztalataikat pedig a „Digitális kiválóság a mezőgazdaságban” című jelentés tartalmazza majd. A verseny várhatóan 2021 februárjában-márciusában díjátadó ünnepséggel zárul, ahol a döntősök nagy nyilvánosság előtt mutathatják be tevékenységüket, valamint az általuk bevezetett megoldás eredményét, a levont tapasztalatokat, a nyertesek pedig külön is értékes elismerésben részesülnek.
 
A jelentkezéseket a következő területekről várják:
 
-Szabályozás, piacra jutás, pénzügyi szolgáltatások
-Kapacitásfejlesztés
-Agrárinnováció és fenntartható gazdálkodás
-Mezőgazdasági kockázatkezelés és korai előrejelzés
-Élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség

 
„Digitalizációs jó gyakorlatok az élelmiszer ellátási lánc teljes vertikumán, illetve legkülönbözőbb pontjain jelentkezhetnek. Az ilyen gyakorlatok egy része jól ismert a mezőgazdasági szereplők számára, azokkal nap mint nap találkozhatnak (pl. önjáró takarmánybetakarító kombájnok, automatizált öntöző rendszerek termelésirányítási rendszerek, CRM platformok,), azonban számtalan olyan megoldás van, amelyekre a gazdák, feldolgozók még csak gondolni sem mernek, mert azok első hallásra meglehetősen távol állnak a hagyományos tevékenységtől és tapasztalat alapú döntéshozataltól. Ilyen innovatív megoldások lehetnek többek között:
 
-Robotikát és virtuális valóságot alkalmazó, dinamikus készletgazdálkodási és logisztikai rendszerek,
-Blockchain alapú termék nyomonkövetési rendszerek,
-Adatbányászati és fejlett elemzési módszertanokra építő, automatizált árképzési rendszerek,
-Mesterséges intelligenciát használó, költségoptimalizáló, hulladékgazdálkodási és proaktív minőség-előrejelző rendszerek,
-Automatizált CRM rendszerek és felületek, amelyek lehetővé teszik a mesterséges intelligencián alapuló értékesítési előrejelzést,
-Valós idejű riporting és proaktív kockázat előrejelző rendszerek
.
 
Úgy vélem, az agrárszereplők társadalmi felelőssége, hogy megosszák saját legjobb gyakorlataikat és tapasztalataikat, így növelve az ágazat fejlődési potenciálját, akár teljesen új területeken jelentkező lehetőségeknek is teret adva. Nem mellékesen, az ITU-FAO díjak esetleges elnyerése, valamint az így bezsebelhető elismerés is vonzó lehet a hazai mezőgazdasági szereplők számára” – jegyezte meg Fábián Tamás, a Deloitte Agrár- és élelmiszeripari csoport vezető tanácsadója.
 
A regionális megmérettetés hátterében az áll, hogy az ITU-FAO páros által 18 európai és közép-ázsiai országban készített tanulmány egyértelműen megállapította, hogy a két régió mezőgazdaságában egyre nagyobb szerepet játszik az információs és kommunikációs technológia. A verseny nem titkolt célja, hogy a digitális, a földrajzi és nemek közti különbségek digitalizáció általi csökkentésével nagy mértékben hozzájáruljon az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) programjának, azon belül is a Zéró Éhínség programnak a sikeréhez.
 
„Az agráriumban, a termelők szempontjából kiemelendőek a precíziós termőföld művelést és növénytermesztést elősegítő megoldások, amelyekkel akár ma is több helyen találkozhatunk (szabadföldi és melegházi termesztésnél egyaránt). Gondoljunk csak az önjáró mezőgazdasági gépekre, amelyek szenzoraikkal centiméteres pontossággal tudják végezni feladataikat, adagolni a tápanyagot, esetleg a növényvédelmi szereket. Másik kiemelkedő terület az állattartás körülményeinek monitorozása és önszabályozása digitális eszközök révén, melyek segítségével a működési hatékonyság, illetve minőség nagymértékben fejleszthető (pl. tápanyagbevitel, tartási körülmények, egészségügyi paraméterek figyelése és visszacsatolása az állattartási folyamatokba).
    
Milyen gyakorlati haszna lehet azonban az értéklánc további szereplőinek, a kereskedőknek, az élelmiszerfelügyeletnek és a fogyasztóknak? A legjobb példa erre az élelmiszer ellátási lánc digitális nyomvonalának kialakítása, amellyel egyre több országban találkozhatunk, főleg olyan esetekben, ahol fontos egy-egy termék vagy régió eredetvédelme, illetve a kiemelt fogyasztóvédelmi szempontok érvényesülése. Létező megoldás az előállítási és feldolgozási folyamatok lépéseinek digitalizálása, illetve az így kinyert egyedi (termékszintű) információk – csomagoláson való elhelyezés révén – elérhetővé tétele bármely vásárló számára.

A márkavédelem, a bio előállítás körülményei, a földrajzi származás mind olyan szempontok, melyek tudatos érvényre juttatását nagyban elő tudja segíteni a technológia. Hasonlóan az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekhez, a termelési információk transzparens elérhetővé tétele a közeljövőben fontos lehet a minőségi állateledelek esetében is” – tette hozzá Marton Károly, a Deloitte technológiai tanácsadási csoport szenior menedzsere.

Hozzászólások

Jön a digitális jólét szoftver alapcsomag!

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közös nyilatkozattal zárult a 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új technológiák, módszertanok és üzleti megközelítések a legacy rendszerek modernizációjának szolgálatában

Egyre nagyobb teret nyernek az alacsony kódú és kód nélküli platformok, melyeknél minimális kézi kódolással, vagy kézi kódolás nélkül, előreprogramozott modulokból lehet alkalmazásokat létrehozni. Ez a piac már most közel 12 milliárd dolláros, és évente közel 23 százalékkal nő – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends kiadványában, amely már 12 éve mutat irányt IT- és cégvezetőknek és iparági szereplőknek. Milyen változások figyelhetők meg a digitális transzformáció területén? Hogyan lehet a legacy rendszerekben rejlő potenciált kihasználni? Hogyan érhető el költségmegtakarítás a modernizáció során? Cikksorozatunk következő részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.
2021. 01. 22. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Google pályázatot indít a közép- és kelet-európai régió digitális felzárkóztatásáért

A Google a mai napon meghirdette a közép- és a kelet-európai régió országainak szóló Google.org Impact Challenge programját, amely a digitális felzárkóztatásért, illetve az inkluzív gazdasági növekedés elősegítéséért dolgozó szervezetek támogatását célozza. A Google kétmillió eurónyi támogatást oszt szét a pályázat során kiválasztott magyarországi, valamint további tíz ország kedvezményezettei között, hogy segítse a szervezeteket a gazdasági újraindulást célzó jótékony projektjeik megvalósításában. A nonprofit és forprofit szervezetek, valamint oktatási intézmények 2021. március 1-jéig jelentkezhetnek.
2021. 01. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtérülő befektetés bízni az agráriumban

A magyar agrárium kiválóan helyt állt 2020-ban. Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák átlagos jövedelme Magyarországon még annak ellenére is, hogy a pandémia és az állategészségügyi járványok nem kerülték el az ágazatot. 2020-ban a Takarékbank Agrár Üzletága is erős évet zárt, amíg az agrár pénzügyi piac előzetes adatok szerint 11 százalékkal bővült, addig a Takarékbank agrárhitelállománya mintegy 13 százalékkal, a forrásállomány pedig 33 százalékkal növekedett 2019-hez képest. A bank az agráriumban immár 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A továbbra is népszerű Agrár Széchenyi Kártya piacán pedig jelenleg 73 százalékos részt tudhat magáénak a bank.
2021. 01. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázódott Magyarországon az informatikusok iránti kereslet

Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk az évről évre növekvő szakemberhiánnyal, 2015-ben ez a szám még csak 22 ezer volt - közölte az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Intelligens navigáció és vezeték nélküli töltés mini-holdrobotok számára

A robotoknak energiára van szükségük, még a Holdon is. Az elektromos áramot általában fedélzeti napelemekből nyerik, ám a kisebb méretű robotoknak kiegészítő áramforrásra is szükségük van. Ehhez két új technológiát – a vezeték nélküli töltést és az intelligens önálló navigációt – kombinálják a kutatók. A kisméretű robotokat úgy szerelik fel és tanítják be, hogy kiszámíthatatlan körülmények között is eljussanak a vezeték nélküli dokkolóállomásukhoz. Mindezt olyan környezetben, ahol a GPS technológia nem alkalmazható.
2021. 01. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig - mondta Nagy István hétfőn az Agrárminisztériumban.
2021. 01. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Digitalizációs kudarc? Miért nem látja sok cég a technológiai fejlesztések előnyét?

A cégek többsége teljesen átalakítaná működését a digitális technológiák segítségével, de a folyamatot gátolja, hogy az eddigi fejlesztéseik nem eredményeztek számukra kézzelfogható üzleti hasznot – derül ki az EY 1001 döntéshozó bevonásával készült globális felméréséből. A sikeres digitalizáció érdekében a területért felelős vezetőknek láthatóvá kell tenniük a beruházások megtérülését, amihez új megközelítések és mérési megoldások szükségesek.
2021. 01. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stratégiai tervezés technológiai eszközökkel: felértékelődött az informatikai vezetők szerepe

A statikus stratégiák ma már gyakran csalódást okoznak, versenyhátrányt jelentenek egy vállalat számára. Míg egyensúlyt kell teremteni az agilitás és stabilitás között, a módszerek és megoldások, informatikai eszközök olyan támogatást adnak, amit a cégvezetésnek ki kell aknázni a sikerhez. Ebben egyre nagyobb szerepet kapnak az informatikai vezetők, áll a Deloitte Tech Trends 2021 kiadványban, amely a sikeres végrehajtást szolgáló együttműködés 6 alappillérét is lefekteti.
2021. 01. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Digitalizációval és átszervezéssel sok esetben áthidalhatóak a piaci bizonytalanságok

Világszerte több mint 2300 vállalkozó és cégvezető mondta el, miként kezeli a járvány nyomán kialakult válsághelyzetet. Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.
2021. 01. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb területen jelent meg a madárinfluenza

Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett kerekegyházi tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van, és a hatóság a további szükséges intézkedéseket is elrendelte - közölte a Nébih csütörtökön.
2021. 01. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járványnak köszönhetően világszerte nőttek a PC-eladások

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.
2021. 01. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis vakcinákat árulnak a neten

Senki ne dőljön be az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak - figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense.
2021. 01. 14. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó hírek jöttek a szilíciumvölgyből

Az idei év mindenképpen rendhagyó volt, hiszen a pandémiás helyzet miatt a Fidelity International csak virtuálisan jutott el a cégekhez. A techcégeknek kasszasikert hozó idei év után az üzleti várakozások alapvetően pozitívak, sok cég számol azzal, hogy a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhat, amely a szektor bevételeit hosszútávon fenntarthatja. Hyun Ho Sohn, a Fidelity globális technológiával foglalkozó portfóliómenedzsere összegyűjtötte a tapasztalatait és benyomásait a legnagyobb amerikai techcégeknél tett éves látogatásait és találkozóit követően.
2021. 01. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négyezermilliárd forint jut a magyar vidék fejlesztésére

A kormány a Közös agrárpolitika (Kap) vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a szaktárca hétfői tájékoztatása szerint.
2021. 01. 12. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredményes volt a 2020-as téli élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 11. 17:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkalmazkodott a kihívásokhoz a magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz, és a nemzetközi versenyhez - írta a Takarékbank az MTI-nek pénteken küldött elemzésében.
2021. 01. 09. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiugró jövedelem a hazai gazdák körében

Az Eurostat – az EU statisztikai hivatala – előzetes adatai alapján Magyarországon kiugró mértékben, 14,9 százalékkal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban. Tavaly az EU átlag 3,5 százalék volt. A jövedelemnél ugyan szerényebb mértékben – 4,1 százalékkal - de nőtt az agrárium kibocsátása is, miközben az uniós tagországok összességében -1,6 százalékos visszaesést könyvelhettek el.
2021. 01. 08. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban

Ahogy az elmúlt években, úgy 2020-ban is növekvő tendenciát mutat a Vodafone Magyarország lakossági ügyfeleinek adatigénye. Az eredmény nem meglepő, hiszen tavaly a távoli munkavégzés és otthoni tanulás miatt a telekommunikációs infrastruktúrának minden korábbinál fontosabb szerep jutott. December második hetében interneteztek a legtöbbet az ügyfelek, amikor a korábbi év legforgalmasabb heténél 63%-kal több adatot használtak. Az adatfogyasztás mellett a hanghívások és SMS-ek gyakoriságát, népszerűségét is megvizsgálta a Vodafone 2020-ra vonatkozóan.
2021. 01. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: