Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

Több millióan használnak online társkereső alkalmazásokat vagy közösségi oldalakat a társkereséshez. De a társra találás helyett sokan szélhámosokba ütköznek, akik pénzt próbálnak meg kicsalni tőlük. A csalókat vonzzák a társkereső szolgáltatások, mivel tudják, hogy az ezekre a platformokra látogató emberek személyes kapcsolatra vágynak, és ezt remekül ki tudják használni.

A felhasználók a legtöbbször a következő problémákkal szembesültek a randiappok használata során: catfishing, vagyis álidentitásra épülő megtévesztés (51%), kártékony linkek vagy csatolmányok (21%), vagy személyiséglopás (17%).

Azok, akiknek sikerült elkerülniük a támadást, sikeresen azonosítottak egy gyanús, hamisnak tűnő profilú csalót (50%); rendkívül óvatosak voltak és sosem küldtek pénzt a társkereső alkalmazásoknak (49%); vagy odafigyeltek a gyanús üzenetekre (47%). A válaszadók csaknem ötöde (21%-a) gyanút fogott, amikor a csaló nem volt hajlandó belemenni egy videóhívásba.

Az adatvédelem hiánya is komoly probléma a randiappok esetén. A válaszadók 26%-a aggódik amiatt, hogy személyes adatai az online térben keringenek majd. Sőt, a felhasználók 19%-a azért törölte a társkereső szolgáltatásokat, mert privátabbá kívánta tenni a személyes adatait.  

„Az online társkeresés kockázatos vállalkozás lehet, hiszen az ismerkedés elején még semmit sem tudunk egymásról. Azonban bizonyos intő jelekre való odafigyeléssel éberek maradhatunk, és a digitális párunk viselkedésére is ügyelhetünk. Ha már az online randizás első vagy második napján pénzt vagy személyes adatokat kér, akkor jobb elgondolkodni rajta, hogy mennyire biztonságos tovább folytatni a kapcsolatot. Emellett a biztonsági intézkedések is segíthetnek abban, hogy az online randizás biztonságos és kellemes élmény legyen” – fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

„Bárki, aki egy társkereső appon regisztrál, elméletben hajlandó megnyílni és egy bizonyos mértékig kiadni a személyes adatait. Végül is egymás megismeréséhez hajlandónak kell lennünk bizonyos részleteket elárulni magunkról. Komoly sebeket okozhat azonban, ha ezt a nyitottságot – és egy kicsit a vele együtt járó védtelenséget – kihasználják. Egy analóg találkozó során remélhetőleg felismerjük, hogy valakinek jók vagy rosszak-e a szándékai. Itt azonban tévedhetünk is, mert a tapasztalt csalók hihetetlenül jól tudják álcázni magukat."

„Az új technológiák ambivalens szerepet játszanak. Egyfelől ez a legkedveltebb médium, és most már sokan tudják, hogyan védjék meg magukat. Másfelől viszont az emberek tudják, hogy sokféleképpen (kifinomult módokon) vissza lehet élni vele."

„Hogy megvédhessük magunkat, fel kell ismernünk, hogy mire hajt a csaló. Pénzre? Adatokra? Egy ellopható személyiségre? Vagy a másik személy zaklatni vagy érzelmileg zsarolni akar minket?"

„Ilyen helyzetekben azonnal fel kell tennünk az ellenkérdést: miért fontosak ezek az adatok a másik személynek? Kérdezősködhetnek például a pénzügyi helyzetünkről, az egészségi állapotunkról, az életünk egy fontos eseményéről, a konkrét munkahelyünkről és a beosztásunkról, kérhetnek erotikus képeket, kérhetik, hogy hozzuk őket össze a barátainkkal, vagy kipuhatolhatják a titkainkat vagy a gyengeségeinket. Legyünk mindig nagyon óvatosak, és ha furcsa érzésünk van, azonnal szakítsuk meg a kapcsolatot” – tanácsolja Birgitt Hölzel és Stefan Ruzas, a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis két terapeutája.

A Kaspersky szerint így kerülhetők el a csalók az online társkeresés során:

- Alaposan ellenőrizze a biztonsági beállításait a közösségi médiás és a randiappos fiókjaiban, és győződjön meg arról, hogy az érzékeny adatok – például az otthoni címe és a munkahelyének címe – nem nyilvánosak.

- Egy kis ellenőrzéssel csökkentheti a doxolás kockázatát. Guglizzon rá magára. Képzelje azt, hogy információkat próbált keresni magáról, és nézze meg, mit talál. Jó eséllyel meglepődik majd azon, hogy milyen adatokra bukkan.

- Használjon hatékony biztonsági megoldást, amely több készüléken is hathatós védelmet biztosít. A Kaspersky Security Cloud segít az alkalmazások kezelésében, és eltávolítja a jogosultságokat, amennyiben azok nem szükségesek, valamint védelmet nyújt az adathalászat és más fenyegetések ellen.

- Ne ossza meg a telefonszámát vagy az üzenetküldő appokban használt nevét. Biztonságosabb a randiapp beépített üzenetküldő platformjait használni, és bölcs dolog ezt addig folytatni, amíg biztos nem lehet abban, hogy megbízhat a másik személyben.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: