Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Mindenképpen újabb országos zárlat nélkül kell megfékezni a koronavírus-járvány erősödését Németországban, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a gazdaság, az oktatási rendszer és a napközbeni gyermekellátás folyamatos működésének fenntartása. Ezért célzottan, a helyi körülményeknek leginkább megfelelő eszközökkel kell felszámolni minden járványgócot.
   
A járvány "nehezebbik része" még csak most kezdődik, mert az őszi-téli hónapokban az élet fő színtere nem a szabadban, hanem a zárt térben van, ahol könnyebben terjed a vírus, így tovább folytatódhat a fertőzések számának igen nyugtalanító növekedése - közölte Merkel.
   
Ezért az eddigi fertőzéshigiéniai alapszabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori alapos kézmosás és a kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás használata - mellett a szellőztetést is "nagyon komolyan kell venni" - mondta a német kancellár.
   
A tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma  - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár megbeszélésén egy sor új szabályról és ajánlásról döntöttek. Ezek kiindulópontja, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) akkor terjed leginkább, amikor az emberek zárt térben összesereglenek és hosszabb ideig együtt vannak. Az egyik új főszabály szerint ha meghaladja a 35-öt az adott közigazgatási egységben - járás, város - a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, legfeljebb 50 ember tartózkodhat együtt nyilvános helyen vagy bérelt helyiségben tartott magánrendezvényen.
   
Lakóingatlanokban szervezett rendezvények esetén a magánélet és a magántulajdon védelméről szóló jogszabályok miatt nem előírást vezetnek be, hanem "nyomatékos ajánlást" adnak ki, amely szerint legfeljebb 25 embernek szabad összegyűlnie.
   
A
mennyiben a járvány még inkább felerősödik, és a hét nap alatt nyilvántartásba vett fertőzöttek százezer lakosonkénti száma 50 fölé emelkedik, nyilvános helyen 50 helyett 25-re, magánlakásokban 25 helyett 10-re kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.
   
A tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, de megengedőbbet nem. Ugyanez érvényes arra az új szabályra is, miszerint legkevesebb 50 euró pénzbüntetéssel sújtandó, aki valótlan adatokat ad meg vendéglátóhelyi járványügyi regisztráció során. Ezzel kapcsolatban Peter Tschentscher hamburgi polgármester - a tartományi rangú nagyváros kormányzatának vezetője -, az MPK soros alelnöke elmondta: előfordult, hogy járványgóc keletkezett egy hamburgi bárban, ezért a fertőzési láncolatok megszakításához meg kellett keresni valamennyi vendéget, de a nagyjából 600 regisztrációs lap több mint fele hamis adatokat tartalmazott, ami igen megnehezítette a kontaktkutatást.
   
Döntöttek a többi között arról is, hogy a fokozott fertőzésveszély esetén az adott területen korlátozható az italfelszolgálás a vendéglátóhelyeken.
   
A tesztelési stratégia átalakításáról és a karanténszabályok megújításáról október közepén döntenek. Angela Merkel erről elmondta, hogy a kockázatos besorolású területekről visszatérők 14 napos karanténkötelezettségének csökkentéséről intenzív vita zajlik. Kifejtette: járványügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy míg 14 napos karantén esetén 100 fertőzött közül átlagosan 3-ról nem derül ki, hogy vírushordozó - mert az esetek nagyjából 3 százalékában az első tünetek csak a fertőzés utáni második hét elteltével jelennek meg -, 14 helyett csak 10 napig tartó karantén esetén akár 100-ból 7 vagy 8 fertőzés is rejtve maradhat. Ezért az ügyben "politikai döntést" kell hozni, mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot lehet vállalni.
   
A kancellár kérdésre megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint hétfőn egy megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi trendek alapján még az idén 19 200-ra emelkedhet a regisztrált fertőzöttek napi száma. Mint mondta, ez egy egyszerű modellszámítás eredménye, amely abból indul ki, hogy a júniusi 300 körüli szintről a 2400 körüli szintig emelkedett a teszttel igazolt új fertőződések napi csúcsértéke, vagyis három hónap alatt háromszor megduplázódott, és ha nem fékezik meg a folyamatot, ez a szám karácsonyra ismét háromszor megduplázódhat, azaz 19 200-ra emelkedhet.
   
Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke egyebek mellett kiemelte: a 16 tartomány kormányzata és a szövetségi kormány közösen rögzített prioritásai közé tartozik az is, hogy a járvány erősödése mellett is nyitva kell tartani a határokat.
    
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kedden ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2089 új SARS-Cov-2-fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 287 421-re emelkedett. A járványnak három új halálos áldozata van, számuk ezzel 9460-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 11-gyel emelkedett, 9471-re.

Hozzászólások

Így zárták a napot a részvénypiacok!

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 10. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba

Abszolút minden alapot nélkülöznek azok a vádak, amelyek szerint Oroszország beavatkozik az amerikai elnökválasztás folyamatába - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.
2020. 10. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rómában is érvénybe lépett a kijárási tilalom

Lombardia tartományban csütörtök estétől, Campania és Lazio tartományban péntektől lép életbe a koronavírus-járvány miatti éjszakai kijárási tilalom, amely húszmillió olaszt érint, mások mellett Milánó, Róma és Nápoly városát november közepéig.
2020. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdenek eladósodni az uniós országok

Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
2020. 10. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajnában hamarosan kialakulhat az orvoshiány

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, csütörtökre meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a hétezret, az elhunytaké pedig a hatezret, miközben az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az országban hamarosan nem lesz elég egészségügyi alkalmazott a betegek ellátására.
2020. 10. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a járvány terjedése Csehországban

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számát tekintve újabb napi rekord dőlt meg. Csütörtöktől újabb óvintézkedések léptek életbe.
2020. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem drágítja érdemben az építkezést a közel nulla energiaigény bevezetése

2021-től minden új építésű ingatlan energiaigényét – így a lakóházakét is – legalább 25% mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani. A szabályozás azokra az épülő ingatlanokra is kiterjed, amelyek nem szereznek használatbavételi engedélyt 2020. december 31-ig. A 25%-os előírást az épülő lakóházak több módon is teljesíthetik, de csak a hőszivattyú technológia képes egyszerre biztosítani a megújuló részarányt, és egyben fűteni, használati meleg vizet előállítani és hűteni is. A Daikin ezért 2021-ben a hőszivattyúk iránti kereslet legalább 50%-os növekedésére számít.
2020. 10. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érezhetően romlott a német fogyasztók hangulata

Az erősödő koronavírus-járvány hatására érezhetően romlott a fogyasztók hangulata októberben Németországban a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett felmérésének tanúsága szerint.
2020. 10. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak a tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön.
2020. 10. 22. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rontja a járvány a hangulatot a tőzsdéken

Mérsékelt csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön, a hangulatot a koronavírus-járvány gyors ütemű terjedése és az újabb amerikai gazdaságösztönző program elfogadását övező bizonytalanságok is rontják.
2020. 10. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolország elérte az egymillió regisztrált fertőzöttet

Spanyolországban átlépte az egymilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette szerdán a spanyol egészségügyi minisztérium.
2020. 10. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Folytatódnak a tárgyalások az EU-val

A héten folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről - közölte szerda este Boris Johnson brit miniszterelnök londoni hivatala.
2020. 10. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hat évtizede nem volt ilyen súlyos a brit államadósság-ráta

A legfrissebb adatok szerint hat évtizede nem mért szintre emelkedett a brit államadósság-ráta, elsősorban a koronavírus-járvány súlyos reálgazdasági és költségvetési hatásai, és az ezek nyomán meredeken megnövekedett államháztartási hiteligény miatt.
2020. 10. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

1250 eurós pluszkiadást okoz a légszennyezés minden egyes európai számára

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként, a budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) szerdán közzétett jelentéséből.
2020. 10. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klaus Iohannis román államfő a járvány ellenére megtartaná a voksolást

Klaus Iohannis román államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége kártékony, és már rég nem tükrözi a választók akaratát.
2020. 10. 22. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország 2021 áprilisig tervez korlátozásokat

A francia kormány 2021. április 1-ig tervezi korlátozásokat (kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok) a koronavírus-járvány megfékezésére a szerdai kormányülésen megvitatott törvénytervezet szerint.
2020. 10. 21. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkapta a koronavírust a német egészségügyi miniszter

Megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) a kórokozó világjárványa elleni védekezés egyik fő németországi irányítója, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter - jelentették be szerdán Berlinben.
2020. 10. 21. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország nem készül karantén bevezetésére

Oroszország nem tervezi karantén bevezetését, az egészségügyi rendszer képes ellenállni a Covid-19-járvány nyomásának - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában, miközben az új koronavírus járványban elhunytak száma megdöntötte az abszolút rekordot.
2020. 10. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint egy százalékos gyengüléssel zártak a tőzsdék

Több mint egy százalék mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 10. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: