Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Mindenképpen újabb országos zárlat nélkül kell megfékezni a koronavírus-járvány erősödését Németországban, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Merkel: elkerülné az újabb országos zárlatot

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a gazdaság, az oktatási rendszer és a napközbeni gyermekellátás folyamatos működésének fenntartása. Ezért célzottan, a helyi körülményeknek leginkább megfelelő eszközökkel kell felszámolni minden járványgócot.
   
A járvány "nehezebbik része" még csak most kezdődik, mert az őszi-téli hónapokban az élet fő színtere nem a szabadban, hanem a zárt térben van, ahol könnyebben terjed a vírus, így tovább folytatódhat a fertőzések számának igen nyugtalanító növekedése - közölte Merkel.
   
Ezért az eddigi fertőzéshigiéniai alapszabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori alapos kézmosás és a kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás használata - mellett a szellőztetést is "nagyon komolyan kell venni" - mondta a német kancellár.
   
A tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma  - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár megbeszélésén egy sor új szabályról és ajánlásról döntöttek. Ezek kiindulópontja, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) akkor terjed leginkább, amikor az emberek zárt térben összesereglenek és hosszabb ideig együtt vannak. Az egyik új főszabály szerint ha meghaladja a 35-öt az adott közigazgatási egységben - járás, város - a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, legfeljebb 50 ember tartózkodhat együtt nyilvános helyen vagy bérelt helyiségben tartott magánrendezvényen.
   
Lakóingatlanokban szervezett rendezvények esetén a magánélet és a magántulajdon védelméről szóló jogszabályok miatt nem előírást vezetnek be, hanem "nyomatékos ajánlást" adnak ki, amely szerint legfeljebb 25 embernek szabad összegyűlnie.
   
A
mennyiben a járvány még inkább felerősödik, és a hét nap alatt nyilvántartásba vett fertőzöttek százezer lakosonkénti száma 50 fölé emelkedik, nyilvános helyen 50 helyett 25-re, magánlakásokban 25 helyett 10-re kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.
   
A tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, de megengedőbbet nem. Ugyanez érvényes arra az új szabályra is, miszerint legkevesebb 50 euró pénzbüntetéssel sújtandó, aki valótlan adatokat ad meg vendéglátóhelyi járványügyi regisztráció során. Ezzel kapcsolatban Peter Tschentscher hamburgi polgármester - a tartományi rangú nagyváros kormányzatának vezetője -, az MPK soros alelnöke elmondta: előfordult, hogy járványgóc keletkezett egy hamburgi bárban, ezért a fertőzési láncolatok megszakításához meg kellett keresni valamennyi vendéget, de a nagyjából 600 regisztrációs lap több mint fele hamis adatokat tartalmazott, ami igen megnehezítette a kontaktkutatást.
   
Döntöttek a többi között arról is, hogy a fokozott fertőzésveszély esetén az adott területen korlátozható az italfelszolgálás a vendéglátóhelyeken.
   
A tesztelési stratégia átalakításáról és a karanténszabályok megújításáról október közepén döntenek. Angela Merkel erről elmondta, hogy a kockázatos besorolású területekről visszatérők 14 napos karanténkötelezettségének csökkentéséről intenzív vita zajlik. Kifejtette: járványügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy míg 14 napos karantén esetén 100 fertőzött közül átlagosan 3-ról nem derül ki, hogy vírushordozó - mert az esetek nagyjából 3 százalékában az első tünetek csak a fertőzés utáni második hét elteltével jelennek meg -, 14 helyett csak 10 napig tartó karantén esetén akár 100-ból 7 vagy 8 fertőzés is rejtve maradhat. Ezért az ügyben "politikai döntést" kell hozni, mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot lehet vállalni.
   
A kancellár kérdésre megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint hétfőn egy megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi trendek alapján még az idén 19 200-ra emelkedhet a regisztrált fertőzöttek napi száma. Mint mondta, ez egy egyszerű modellszámítás eredménye, amely abból indul ki, hogy a júniusi 300 körüli szintről a 2400 körüli szintig emelkedett a teszttel igazolt új fertőződések napi csúcsértéke, vagyis három hónap alatt háromszor megduplázódott, és ha nem fékezik meg a folyamatot, ez a szám karácsonyra ismét háromszor megduplázódhat, azaz 19 200-ra emelkedhet.
   
Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke egyebek mellett kiemelte: a 16 tartomány kormányzata és a szövetségi kormány közösen rögzített prioritásai közé tartozik az is, hogy a járvány erősödése mellett is nyitva kell tartani a határokat.
    
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kedden ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2089 új SARS-Cov-2-fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 287 421-re emelkedett. A járványnak három új halálos áldozata van, számuk ezzel 9460-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 11-gyel emelkedett, 9471-re.

Hozzászólások

Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a koronavírus

Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
2020. 10. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország február 16-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot

A francia nemzetgyűlés első olvasatban megszavazta szombat este a koronavírus-járvány miatti korlátozások kihirdetéséhez törvényi keretet biztosító egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását, miközben az elmúlt 24 órában több mint 45 ezer új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít.
2020. 10. 25. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Hárommillióan fertőződhettek meg Spanyolországban

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök televíziós beszédében pénteken.
2020. 10. 24. 18:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Htezer feletti új beteget regisztráltak Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
2020. 10. 24. 17:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Kijárási tilalom lépett érvénybe Szlovákiában

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában.
2020. 10. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rohamosan terjed a vírus Csehországban

Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
2020. 10. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban vita folyik az ismételt országos lezárás elrendeléséről

Az egészségügy a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret pénteken, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat.
2020. 10. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU és NATO egészségügyi segítséget nyújt Csehországnak

Katonai egészségügyi személyzettel fogják kisegíteni az Európai Unió és a NATO tagállamai Prága kérésére Csehországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
2020. 10. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a Brexit

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak az EU-tagság megszűnése (Brexit), pedig Nagy-Britannia még nem is vált ki teljesen az Európai Unióval akadálytalan kereskedelmi forgalmat biztosító gazdasági viszonyrendszerből és a közös szabályozói környezetből - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.
2020. 10. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szigorú intézkedések Szlovákiában

Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől egy hónapra bezárnak az iskolák. Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz - döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.
2020. 10. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csődbe mehet Romániában a Blue Air légi társaság

Eleshet az állami kedvezményes hiteltől és csődbe mehet a Blue Air légi társaság, amely a második legnagyobb szereplő a román légi közlekedési piacon.
2020. 10. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány pénteken. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.
2020. 10. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma Franciaországban

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, miután az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában 42 032 új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít - közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. Emmanuel Macron államfő nem zárta ki az újbóli karantén lehetőségét.
2020. 10. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még idén elkezdődhet a német lakosság oltása

Célegyenesbe érkezett egy vakcina fejlesztése Németországban, így már az idén elkezdődhet a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - jelentette a hírportálján a Bild című német lap.
2020. 10. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A szlovén kormányfő győzelemre biztatja Trumpot

Janez Jansa szlovén kormányfő pénteken Twitter-oldalán támogatásról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben - jelentette a helyi sajtó.
2020. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Távozik a cseh egészségügyi miniszter, súlyos hibát követett el

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.
2020. 10. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban tovább szigorítanak az intézkedéseken

Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket - közölte sajtóértekezletén Matuesz Morawiecki kormányfő.
2020. 10. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas csődhullám jöhet

Németországban 12 ezer fő fölé, Olaszországban és Csehországban pedig 15 ezer fölé emelkedett a napi új koronavírusos megbetegedések száma.
2020. 10. 23. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot a részvénypiacok!

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 10. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: