Merre megy a CSOK 2021-ben?

A bevezetés óta a Családi Otthonteremtési Kedvezmény sok változáson ment keresztül, mely szerencsére csak javára szolgál majd a támogatást igénylőknek. A CSOK változásai 2021-ben lehetővé tették azt a hatalmas előnyt, hogy aki ezzel a támogatással vásárol ingatlant, annak állami támogatások sorai válnak elérhetővé.

Merre megy a CSOK 2021-ben?

Sőt szerencsére a CSOK változtatásaival 2021-re nem az igénybevételhez szükséges elvárásokat enyhítették, hanem a jogosultak körét bővítették.

Nézzük milyen elemekre számíthatunk az Otthonteremtési Programtól 2021-ben:

27% helyett csökkentett 5%-os áfa az újépítésű lakásokra

Óriási kedvezményt kapnak az újépítésű lakást vásárlók, hiszen a 27%-os normál adómértékhez képest visszahozzák az 5%-os csökkentett áfát a 2022. év végéig épülő újépítésű lakásokra. Mivel ez az intézkedés elsősorban nem az otthonteremtést, hanem az építőipar újraélesztését szolgálja, a lehetőséggel bárki élhet és nem köti sem családi állapothoz, sem gyerekvállaláshoz a kormány.

Például egy 30 millió forintos ingatlan esetében ez 6,5 millió forintot jelent, míg egy 50 milliós lakásvásárlásnál a 27% helyett 5%-os áfával 11 milliót spórolhatunk.

Az 5%-os adócsökkentés az új építésű ingatlanvásárlásra 2022. év végéig lesz érvényben. Türelmi időszak is bevezetésre kerül, így a 2023. január-2026. december 31. közé eső pénzügyi teljesítések után még érvényesíthető az 5 %-os csökkentett áfa, abban az esetben, ha a kivitelező megkapja a végleges építési engedélyt 2022. december 31.-ig.

Amennyiben az új lakás vásárlók az adásvételi szerződést 2021. január 1. és 2022. december 31. között írták alá, de a vételárrészletét 2026. december 31. utánra időzítik, akkor sajnos nem jár a csökkentett áfa, hanem már a régi, 27%-os adó fizetendő.

5 %-os áfa visszaigénylés CSOK-kal vásárolt újépítésű ingatlan esetében

Mindenek tetejében, még ez a 27%-ról 5%-ra módosított áfa is visszaigényelhető lesz 2021. január 1.-től újépítésű ingatlanok esetében, ha valaki CSOK-ot is igényel. Ez újabb milliókat jelent azoknak, akik új ingatlanban gondolkodnak. A fenti kedvezményt csak abban az esetben alkalmazhatják, ha az új építésű lakás 150 négyzetméter, a családi ház 300 négyzetméter alatt van.

Illetékmentes vásárlások CSOK-kal

Új és használt ingatlant vásárlók számára nyújt nagy segítséget ez a támogatás, mivel akik 2021-től CSOK támogatással vásárolják meg otthonukat illetékmentességet kapnak.

Az illeték egy megvásárolt ingatlan esetében a vételár 4%-a, ami egy 80 nm alapterületű fővárosi lakás esetében, 700 ezer forintos négyzetméter árral számolva 2.240.000 Ft. Ez alól az összeg alól mentesülhetnek a CSOK-os vásárlók.

Tetőtér beépítés, vagyis többgenerációs otthonteremtés

2021.01.01-től a tetőtér beépítéssel többgenerációs otthont kialakító családok a teljes 10 millió forint CSOK támogatás összegét is igénybe vehetik. A kormány felismerte azt a gyakran előforduló élethelyzetet, amikor gyermeknevelés vagy vállalás céljából a fiatal párok beépítik a tetőteret egy családi házban. Így nekik szeretne azzal kedvezni, hogy egy gyerek esetén 600 ezer forintot, kettő gyerek esetén 2,6 millió forintot, míg három gyerek esetén 10 millió forintot igényelhetnek vissza nem fizetendő támogatásként.

A tetőtér beépítésre akkor kérhető a maximális támogatás, ha a kialakításra kerülő lakrész önálló bejárattal rendelkezik, van saját konyhája és fürdőszobája.

Egy gyermek esetén 40 nm, kettő esetén 50 nm, három, illetve több gyermek esetén minimum 60 nm alapterület a kitétel. Feltétel még, hogy a földszinten elhelyezkedő és a tetőtérben lévő lakásnak nem lehet ugyanaz a személy a tulajdonosa. Mivel többnyire a nagyszülők élnek az alsó térben és a tetőtérben a gyermeket nevelő párok, így a tetőtéri lakás tulajdonosai a fiatalok, a földszinti lakás tulajdonosai a nagyszülők kell hogy legyenek.

Lakásfelújítási támogatás

2021-től a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam legfeljebb három millió forintig legalább egy gyereket nevelő családok esetében. Így, ha valaki 2021. január 1. után lakásfelújításba kezd, gyűjtve a számlákat, legyen ez akár anyagbeszerzésre és/vagy munkaerőköltségre irányuló számlák, a költségének a felét az állam visszautalja.

Ahhoz, hogy valaki élni tudjon ezzel a lehetőséggel meg kell tudnia önállóan finanszírozni a lakásfelújítással kapcsolatos munkálatokat, mivel ez a konstukció jelenleg utólagos finanszírozást jelent. Érdemes lehet tehát várnia annak, aki most vásárolt felújításra szoruló ingatlant, mivel a támogatás 2021-től elérhető és akár 3 millió forintnyi összeget is jelenthet.

Olyan családok vehetik igénybe a támogatást, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Gyermeknek számít már a várandósság 12. hetétől minden egy háztartásban élő gyermek egészen 25 évig. Nincs életkori kitétel azoknál a gyerekeknél, akik fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, GYOD (Gyermek Otthongondozási Díj) támogatás jár utánuk. Igényelhetik házaspárok, élettársak, elváltak és egyedülállók is, ha gyermeket nevelnek a fent említett életkorban a gyerekek számától függetlenül.

Az igénybevétel feltételei:

- Legalább egy nevelt gyermek.

- Folyamatos, minimum 1 éves társadalombiztosítási jogviszony megléte (munkaviszony vagy felsőoktatási jogviszony), amelyet az elmúlt 1 évben maximum 30 napra szakítottak meg. Figyelembe veszik az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadékot is tekintettel főleg azokra, akik a koronavírus miatt vesztették el állásukat, valamint a nyugdíj mellett végzett munka ugyancsak beszámítható.

- Köztartozásmentesség.

2021. január 1.-től elindult felújítási munkálatokra lehet igényelni a felújítási támogatást anyagköltségre és munkadíjra is, amihez szükséges gyűjteni a számlákat, illetve munkadíj esetén szerződést kell kötni a szakemberekkel, amihez a kormány egy egyszerű sablont készít majd segítségképpen.

Az igénylés folyamataként ezeket mind csatolni kell a kérelemhez, amit elektronikusan lehet majd benyújtani az Államkincstárhoz a munka befejezést követően 60 napon belül. Ez után egy 30 napos elbírálás következik, melyben ellenőrzik a feltételeket és, ha mindennek megfeleltünk 5 napon belül átutalják a támogatás összegét.

Az utalást követően 6 hónapon keresztül a kormányhivatalok bármikor ellenőrizhetik, hogy a felújítás valóban megtörtént-e és arra fordították az összeget amire megítélték számukra a támogatást.

Közjegyzői illeték kedvezmény

A kormány maximalizálni fogja az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat is. Mivel minden lakáshitelt kötelező közjegyzői okiratba foglalni Magyarországon a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin kijelentése szerint a cél, hogy ingatlanvásárlás és hitel felvétel esetén a kormány mondja meg mennyit kérhet el a közjegyző, ezzel a családok akár több tízezreket spórolhatnak majd meg.

Egy megfelelő szakértő segíthet kiaknázni és kombinálni az állami támogatásokat. A 2021-es év sok újdonságot hoz, ezért mi azt javasoljuk, hogy feltétlenül kérje szakértő segítségét, ha CSOK támogatással, ÁFA visszaigényléssel vagy az illetékmentességgel szeretne ingatlant vásárolni.

Ha 2021-ben a CSOK és a támogatott hitel együttesen sem elegendőek tervei megvalósításához a még szükséges összeget piaci lakáshitellel is kiegészítheted.

A lehetőségek most adottak ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki az ingatlan ügyeinkből, így több maradhat a zsebünkben. Ne hagyja elveszni pénzügyeit! Kérjen szakértői segítséget!

Hozzászólások

Így mozgott a forint árfolyama hétfő reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz és a japán jenhez képest gyengült.
2021. 01. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendült a román építőipar

Romániában a nyers adatok szerint 16,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi első tizenegy hónapban 2019 azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2021. 01. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változtak a fogyasztói árak egy év alatt - ábrán mutatjuk!

a fogyasztói árak változása az előző év azonos időszakához viszonyítva; százalék; élelmiszerek; szeszes italok, dohányáruk; ruházkodási cikkek; tartós fogyasztási cikkek; háztartási energia; egyéb cikkek, üzemanyagok; szolgáltatások; összesen
2021. 01. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 01. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 01. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Giuseppe Conte mindenképpen folytatná a kormányzást

Giuseppe Conte nem készül lemondásra abban az esetben sem, ha a parlamentben nem szerez abszolút többséget a hétfőn és kedden esedékes bizalmi szavazáson azt követően, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) párt visszavonta minisztereit.
2021. 01. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A horvát kormány vállalja a földrengésben megsérült épületek felújítását

A horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek felújítását - jelentette be a csütörtöki kormányülést követően Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter.
2021. 01. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakulás előtt áll az európai egészségügy

Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.
2021. 01. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felélénkítheti a palesztin közéletet a május-júniusi választás

Felélénkítheti a palesztin közéletet a pénteken bejelentett májusi parlamenti és júniusi elnöki választás - vélekedik vasárnapi írásában a Háárec című újság palesztin-szakértője.
2021. 01. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 80 éven felüli britek fele már megkapta az oltást

A 80 éven felülieknek több mint a fele már megkapta a koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban - jelentette be vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.
2021. 01. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A PDSZ tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen - közölte a PDSZ vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia enyhíthet a korlátozásokon

Szlovénia enyhíthet a szigorításokon, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat - írta a helyi sajtó vasárnap.
2021. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénzügyi heti horoszkóp - a BAK jegyűeket jól átverik

A ProfitLine.hu online pénzügyi magazin hétvégi kiadásában egy új rovattal jelentkezik (minden vasárnap), ami nem más, mint neves hazai asztrológus szakemberek által összeállított heti pénzügyi horoszkóp. Lássuk tehát, mit jósolnak Önnek a csillagok, mit hoz a jövő hét (2021. január 18-tól január 24-ig) pénzügyi szempontból!
2021. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvitték a félmilliárdot a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 2. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: