Mibe fektessünk 2021-ben?

Szinte napra pontosan egy éve történt, hogy a koronavírus-járvány európai megjelenése miatt soha nem látott pánik uralkodott el a 2020 elején még történelmi csúcson lévő tőzsdéken: a piacok tavaly február 20-án - ahogy a befektetési szakemberek mondani szokták - szakadni kezdtek. Egy hónap alatt brutálisat, 35 százalékot zuhant a legnagyobb amerikai vállalatok részvényeinek teljesítményét mutató S&P 500 index. Aligha volt bárki is, aki ekkor nagy összegben fogadott arra, hogy 2020 végére az év eleji csúcsnál is magasabb szintre kapaszkodnak vissza az amerikai tőzsdék. Pedig így történt, ráadásul az optimista hangulat azóta is tart, és aki ügyes, sok pénzt kereshet.

Mibe fektessünk 2021-ben?

De meddig még? És mi lesz a gazdasággal? Tovább szárnyalnak a tőzsdék, vagy ismét lejtőre kerülnek majd? Mibe tegyük most a pénzünket? És hova tegyük akkor, ha az is fontos, hogy kicsit jobbá tegyük a világot? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az UNION Biztosító legújabb blogcikke, amelyben Kovács László, a biztosító befektetési igazgatója segít eligazodni az olvasóknak.

Van minek örülni: esik az arany ára, drágul az olaj és a réz...

Amikor a befektetők félnek, akkor évezredek óta az olyan biztonságos eszközökbe menekülnek, mint amilyen az arany is. Ha pedig optimista a hangulatuk és növekszik a fogyasztás, akkor például az olaj vagy a réz ára emelkedik. Most az utóbbit látjuk, ami Kovács László szerint jó jel lehet.

“Idén komoly gazdasági fellendülés várható világszerte, ehhez viszont elsősorban az kell, hogy az emberek minél nagyobb aránya kapja meg a koronavírus elleni oltást. Ezzel visszatérhetünk a normális életünkhöz, és ez segítheti a gazdaságok teljes újraindítását és a fellendülést is” - mondja az UNION befektetési igazgatója.

Tovább emelkedhetnek a tőzsdék is

Sokan attól félnek, hogy a részvényeket már jó messziről el kell kerülni, hiszen az említett S&P 500 index például - amely egy éve 35 százalékot zuhant egyetlen hónap alatt - most mindenkori csúcsán van. Kovács László szerint viszont a várható erős gazdasági felpattanás miatt nem lesz komolyabb esés a részvénypiacokon 2021-ben.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

“Kisebb-nagyobb hullámok persze lesznek a részvénypiacokon idén is, de olyan méretű visszaesésekre, amilyeneket a koronavírus-járvány okozott tavaly, nem számítok 2021-ben. A vállalatok eredménye a gazdaságok újraindításával jelentősen javulhat majd, így maximum átmeneti megtorpanások lesznek a részvények emelkedésében” - mondja a befektetési szakember.

Sokat kereshetünk és jót tehetünk - ráadásul egyszerre

2021-ben továbbra is a “sztárbefektetések” közé tartoznak az úgynevezett társadalmilag felelős befektetések, azaz a környezettudatosan működő, és a társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartó vállalatok értékpapírjai.

“Míg az S&P 500 index 20 százalékkal emelkedett, addig a zöldenergiával foglalkozó cégek részvényeit mutató S&P Global Clean Energy Index 150 százalékkal nőtt egy év alatt” - mondja Kovács László. “Az ilyen befektetésekkel tehát amellett, hogy nagyon sokat kereshetünk, például még a klímaváltozás elleni küzdelmet is segíthetjük” - jegyzi meg az UNION Biztosító befektetési igazgatója.

Emellett komoly potenciál lehet az elektromos autózással és egyéb zöld-közlekedéssel foglalkozó cégekben - különösen az elektromobilitás területén várható rengeteg újdonság és beruházás, de érdemes figyelni az "okos várossal" kapcsolatos - például az 5G technológiára épülő - befektetésekre is.

A befektetés, ami 33,8 százalékot fialt tavaly

A zöldenergiával kapcsolatos befektetések sikerét mutatja, hogy az UNION Megatrends eszközalapja például 33,8 százalékos hozamot termelt 2020-ban, amellyel a kategóriája legjobban teljesítő eszközalapja lett tavaly.

“A Megatrends zöldenergiába - azaz például a napelemmel, a szélerőművekkel vagy a geotermikus energiával foglalkozó vállalatok papírjaiba - fektető részvénycsomagja tavaly több, mint 140 százalékos hozamot termelt” - emeli ki Kovács László.

“Emellett nagyon sikeres volt az innovatív technológiával foglalkozó részvények csomagja, a gén- és immuntechonlógiai részvénycsomag, vagy a mesterséges intelligenciával és robotizációval foglalkozó vállalatok papírjait tömörítő befektetésünk is” - teszi hozzá a szakember az UNION Biztosító blogján megjelent cikkben.

Hozzászólások

OTP részvény - a bikák vagy a medvék az erősebbek?

Keresték az irányt hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdék is, nem volt egyhangú döntés a zárások közelében sem. A magyar BUX index kicsivel több mint 1 százalékot veszített erejéből a hét kezdetén és ehhez az OTP bukdácsolása is hozzájárult, a 13 100-as szinten fejezte be ugyanis a napot a bankpapír.
2021. 04. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn: az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, míg a svájci frankkal szemben enyhén gyengült.
2021. 04. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a múlt heti rekordok után szerte a világban profitot realizáltak a befektetők, miközben a gyorsjelentési szezon indulására várnak.
2021. 04. 12. 19:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a múlt heti rekordszintek után a befektetők óvatosak az első negyedéves gyorsjelentési szezon küszöbén.
2021. 04. 12. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diadalmenetét hozta az idei Részvényfutam

Véget ért a Budapesti Értéktőzsde tradicionális, a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben megvalósított tőzsdejátéka, a BÉT Részvényfutam. A hatodik alkalommal megrendezett, középiskolás diákokat, tanáraikat és szüleiket megszólító verseny ezúttal csaknem 1 300 tőzsdecápát mozgósított – a versenyzők az egy hónapon át tartó játék során közel 20 ezer megbízást indítottak. A játék történetében hagyományosan erős, kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium idén is különösen eredményesnek bizonyult: 2018 és 2019 után ezúttal is az iskola delegálta a legsikeresebb, a Futam végére 20,8 százalékos hozamot elért játékost, valamint a „Legjobb tanár” kategóriában is az iskola, 2019-et követően ismét első helyezett pedagógusa győzött.
2021. 04. 12. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olaj árfolyamát most ez mozgatja

A WTI 59,2 dollár volt ma reggel, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök a hétvégén arról nyilatkozott, hogy az USA gazdasága most kezd felpörögni, ugyanakkor egy újabb koronavírus hullám veszélye egyáltalán nem múlt el.
2021. 04. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdék többsége mínuszban nyitott ma

Vegyesen többségében indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 04. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén indulhat a hét a tőzsdéken

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdeindexek 0,1-0,2 százalék körüli csökkenése várható a kereskedés kezdetén.
2021. 04. 12. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény befektetési kilátások

Fundamentumok alapján ez a hét leginkább az árak drágulásáról szólhatnak, jönnek ugyanis az inflációs adatok Európából és USA-ból is.
2021. 04. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Chipben a jövő: íme a következő évek egyik nagy befektetési sztorija!

A következő évek egyik fontos trendje lehet a mikrochipek még szélesebb körű felhasználása, ez pedig befektetésként is vonzóvá teheti a szektort - olvashatjuk az AEGON Alapkezelő blogbejegyzésében. A hosszútávú trendek szinte kivétel nélkül abba az irányba mutatnak, hogy még több félvezetőre lesz szüksége a világnak, amiből a gyártók is jelentősen profitálhatnak.
2021. 04. 12. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalomban esett a BUX

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a négynapos kereskedési héten, a BUX 43 775,41 ponton zárt pénteken, 467,52 ponttal, 1,06 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2021. 04. 11. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió Ft-ra vágysz? Simán kaphatsz, csak legyél házas és fiatal!

Hazánk egyik legnépszerűbb pénzügyi konstrukcója jelenleg az un. BABAVÁRÓ HITEL, ne csodálkozzunk, hiszen az államilag is támogatott hitel révén nagyon kedvezményesen és gyorsan juthatsz akár 10 millió forinthoz, amit szabadon költheszt lakásra, autóra, gyermeked nevelésére stb. Cikkünkben most nagyon lényegretörően bemutatjuk Neked a Babaváró Hitelt, így minden részletre nem térünk ki most, hiszen a célunk az, hogy megtudd: kaphatsz-e vagy sem ebből a kedvező hiteltermékből. Ha valami nem világos, ne izgulj: a cikk végén van egy zöld gomb, ha azt megnyomod, mindent elmagyarázunk még érthetőbben. :)
2021. 04. 11. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,75 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 43 775,41 ponton zárt pénteken.
2021. 04. 09. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indult a mai kereskedés az amerikai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az S&P index rekordjával tetézett a csütörtöki pozitív zárás után.
2021. 04. 09. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szaúdi olajminiszter felimádkozta az olaj árfolyamát

A WTI 59,5 dollárig emelkedett, miután tegnap Abdulaziz bin Salman szaúdi olajipari vezető megvédte a múlt heti OPEC+ döntést.
2021. 04. 09. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Öthetes csúcsra ment az arany a gyenge dollár miatt

Az arany árfolyama 1.756 dollárig nőtt (aztán némileg most korrigál), miután a dollár gyengült a többi devizával szemben és az amerikai hozamok sem emelkedtek.
2021. 04. 09. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indították a pénteket a tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 04. 09. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

A forint az euróhoz és a frankhoz képest erősödött, a dollárral szemben viszont gyengült péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 04. 09. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 04. 08. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások: