Mit tegyünk, ha pont most van CSOK-ra szükségünk?

A járványhelyzet kezelését szolgáló kormányzati intézkedések a pénzügyi szektor működésében is jelentős változásokat eredményeztek az elmúlt hetekben. Ezek a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kedvezményes hitel igénylésének és a már folyósított kölcsönök törlesztésének feltételeit is érintik. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték és megválaszolták az ügyfelektől beérkezett legfontosabb kérdéseket.

Mit tegyünk, ha pont most van CSOK-ra szükségünk?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény indulása óta 2019 év végéig az OTP Bank több mint 54 ezer megkötött szerződésre csaknem 190 milliárd forintot folyósított a kérelmezőknek. Az ügyfelek több mint kétharmada (70 százalék) a CSOK-hoz kapcsolódóan kedvezményes lakáshitelt is felvett, átlagosan 8 millió forintot. A tavaly júliusban bevezetett falusi CSOK-ra az OTP Bankhoz az év végig beérkezett igénylések száma meghaladta a 4300-at, összértéke pedig megközelítette a 25 milliárd forintot. A támogatások átlagos összege 5,7, a melléjük igényelt hiteleké 6,7 millió forint volt. A számok, illetve az intenzív érdeklődés ismeretében nem meglepő, hogy sokakban merült fel a kérdés, hogy a veszélyhelyzetben is megmarad-e a CSOK, továbbra is igénybe lehet-e venni a támogatást. Novák Katalin családügyi államtitkár a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására létrehozott Operatív Törzs április 8-án megtartott tájékoztatóján megerősítette, hogy minden családtámogatás elérhető marad a veszélyhelyzet idején is.


Az állami támogatások szakértőjeként az OTP Bank a veszélyhelyzetben meghozott szabályokhoz és az ügyfelek igényeihez igazodva folyamatosan biztosítja a CSOK- kérelmek befogadását, elbírálását, a támogatások és a kedvezményes hitelek folyósítását. Az elsődleges cél az ügyfelek és a hitelintézet munkatársainak egészségének védelme, ezért az OTP Bank továbbra is azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel a bankfiókokat. Tájékozódásra, a hitelképesség előzetes felmérésére inkább a www.otpbank.hu honlapot érdemes használni.


„A CSOK és a hozzá kapcsolódó kedvezményes CSOK hitel igénylésének feltételrendszere nem változott a veszélyhelyzetben sem. A szükséges dokumentumok benyújtásának rendjében azonban elérhetőek olyan elektronikus adminisztrációs lehetőségek, amelyek könnyebbséget jelentenek az ügyfelek számára és csökkentik a személyes találkozók számát, ezzel leegyszerűsítve az ügyintézést a jelenlegi helyzetben” –
 mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Mennyi pénzed hiányzik mindig hó végén? Mennyivel kellene többet keresned? ITT kiszámolhatod!


Az OTP Bank szakértői a módosítások kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank április elején körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél (a CSOK mellé igényelt kölcsön is ebbe a körbe tartozik) fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek TB-jogviszonyának igazolására. Ezt az ügyfélkapura küldött igazolást tehát nem kell személyesen bevinni a bankfiókba a hiteligénylés során. 

Jelentős könnyítés emellett, hogy a gazdasági nehézségek miatt fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók nem veszítik el a TB-jogosultságukat. 


Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a TB-jogviszony igazolása a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel folyósításának egyik előfeltétele, így ez a lépés mindenképpen csökkenti az adminisztrációs terheket. 

Hiteltörlesztési moratórium

Sokakat foglalkoztató kérdéskör volt, hogy a CSOK-ra vonatkozik-e a hiteltörlesztési moratórium? A Kormány által 2020. december 31-ig meghirdetett törlesztési moratórium a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelekre is vonatkozik. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni kívánnak a törlesztési halasztás lehetőségével, nincs tennivalójuk. Nyilatkozniuk csak azoknak kell, akik továbbra is fizetni szeretnék a részleteket. Ezt a legegyszerűbben az OTP Bank internetbankjában vagy a weboldalon keresztül kitölthető nyilatkozattal tehetik meg. Aki most úgy dönt, hogy nem él a moratórium lehetőségével, az év végéig bármikor meggondolhatja magát.


Az OTP Bank szakértői az összegyűjtött tapasztalatok alapján arra hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy a jelenlegi, sokak számára bizonytalansággal járó helyzetben különösen körültekintően mérjék fel anyagi teherbíró képességüket, és alaposan tervezzék meg a hitelfelvételt.

Hozzászólások

Megduplázódott Magyarországon az informatikusok iránti kereslet

Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk az évről évre növekvő szakemberhiánnyal, 2015-ben ez a szám még csak 22 ezer volt - közölte az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szja mentesség -Jó az irány

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, így nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek. 2018. december 31-ig a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt kaptak a munkáltatók. Ez legfeljebb havi 100.000 forint adóalap csökkentést jelentett, ennek a szochoját nem kellett a foglalkoztatónak befizetnie. A fiatal munkavállalók szocho kedvezményét – több más kedvezménnyel együtt – 2019-ben eltörölték azzal, hogy a pályakezdő fiatalok után még átmenetileg érvényesíthető volt a korábban kapott kedvezmény.
2021. 01. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három német vállalat döntött magyarországi beruházás mellett

Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 01. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

SZÉP kártya 2021 szabályok - nem olyan szép...

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.
2021. 01. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkentek a budapesti albérletárak

Az országos lakbérek tavaly novemberre 12 százalékkal, a budapestiek 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a januárihoz mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az ingatlan.com-mal közös lakbérindexük friss adatait hétfőn.
2021. 01. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javulóban a járványhelyzet Horvátországban és Szlovéniában

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány lefolyását illetően.
2021. 01. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Strapabírónak bizonyul a német gazdaság

Ellenállónak bizonyult a német gazdaság a november óta fokozatosan szigorodó járványvédelmi korlátozásokkal szemben a Bundesbank rendszeres havi jelentésének hétfőn publikált legfrissebb kiadása alapján.
2021. 01. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

18,8 milliárd forintba kerülhet a Lánchíd felújítása

Az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi odalán arra tett ígéretet, hogy a 2023 őszéig tartó munkálatok közben, várhatóan mintegy másfél évig tartó lezárások idején a kényelmetlenségeken átgondolt közlekedésszervezéssel igyekeznek majd enyhíteni.
2021. 01. 19. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számít Oroszország az új amerikai kormánytól?

Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.
2021. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is enyhén emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Továbbra is enyhén emelkedik, kétezer felett maradt Belgiumban a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn. Hollandiában megkezdték az idősotthonok lakóinak beoltását. Luxemburg fokozza oltási kampánya ütemét, a nagyhercegségben ez idáig több mint háromezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.
2021. 01. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.
2021. 01. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában nem rajonganak az oltásért

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. További 27 százalékuk még mérlegeli, hogy mit tegyen.
2021. 01. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítésére

Idén is folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program, amelyben az ágazatban tevékenykedő mikro-, kis-, és közepes vállalkozások vehetnek részt, amelyek február 15-én reggel 8 órától adhatják be támogatási kérelmeiket az Építő-5 programra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 01. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szigorításokra készül a német kormány

Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tartósan gyors terjedése miatt - jelezte a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn.
2021. 01. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

35 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik

Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
2021. 01. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl - olvasható a jegybank honlapjának hétfői közleményében.
2021. 01. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárásra pluszba fordultak az európai tőzsdék

Gyenge kezdésből emelkedésbe fordultak, és mérsékelt nyereséggel zártak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek.
2021. 01. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsony forgalom mellett erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 551,14 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 44 755,59 ponton zárt hétfőn.
2021. 01. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelte a béreket az Aldi

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig - mondta Nagy István hétfőn az Agrárminisztériumban.
2021. 01. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: