Mit tegyünk, ha pont most van CSOK-ra szükségünk?

A járványhelyzet kezelését szolgáló kormányzati intézkedések a pénzügyi szektor működésében is jelentős változásokat eredményeztek az elmúlt hetekben. Ezek a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kedvezményes hitel igénylésének és a már folyósított kölcsönök törlesztésének feltételeit is érintik. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték és megválaszolták az ügyfelektől beérkezett legfontosabb kérdéseket.

Mit tegyünk, ha pont most van CSOK-ra szükségünk?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény indulása óta 2019 év végéig az OTP Bank több mint 54 ezer megkötött szerződésre csaknem 190 milliárd forintot folyósított a kérelmezőknek. Az ügyfelek több mint kétharmada (70 százalék) a CSOK-hoz kapcsolódóan kedvezményes lakáshitelt is felvett, átlagosan 8 millió forintot. A tavaly júliusban bevezetett falusi CSOK-ra az OTP Bankhoz az év végig beérkezett igénylések száma meghaladta a 4300-at, összértéke pedig megközelítette a 25 milliárd forintot. A támogatások átlagos összege 5,7, a melléjük igényelt hiteleké 6,7 millió forint volt. A számok, illetve az intenzív érdeklődés ismeretében nem meglepő, hogy sokakban merült fel a kérdés, hogy a veszélyhelyzetben is megmarad-e a CSOK, továbbra is igénybe lehet-e venni a támogatást. Novák Katalin családügyi államtitkár a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására létrehozott Operatív Törzs április 8-án megtartott tájékoztatóján megerősítette, hogy minden családtámogatás elérhető marad a veszélyhelyzet idején is.


Az állami támogatások szakértőjeként az OTP Bank a veszélyhelyzetben meghozott szabályokhoz és az ügyfelek igényeihez igazodva folyamatosan biztosítja a CSOK- kérelmek befogadását, elbírálását, a támogatások és a kedvezményes hitelek folyósítását. Az elsődleges cél az ügyfelek és a hitelintézet munkatársainak egészségének védelme, ezért az OTP Bank továbbra is azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel a bankfiókokat. Tájékozódásra, a hitelképesség előzetes felmérésére inkább a www.otpbank.hu honlapot érdemes használni.


„A CSOK és a hozzá kapcsolódó kedvezményes CSOK hitel igénylésének feltételrendszere nem változott a veszélyhelyzetben sem. A szükséges dokumentumok benyújtásának rendjében azonban elérhetőek olyan elektronikus adminisztrációs lehetőségek, amelyek könnyebbséget jelentenek az ügyfelek számára és csökkentik a személyes találkozók számát, ezzel leegyszerűsítve az ügyintézést a jelenlegi helyzetben” –
 mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Mennyi pénzed hiányzik mindig hó végén? Mennyivel kellene többet keresned? ITT kiszámolhatod!


Az OTP Bank szakértői a módosítások kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank április elején körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél (a CSOK mellé igényelt kölcsön is ebbe a körbe tartozik) fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek TB-jogviszonyának igazolására. Ezt az ügyfélkapura küldött igazolást tehát nem kell személyesen bevinni a bankfiókba a hiteligénylés során. 

Jelentős könnyítés emellett, hogy a gazdasági nehézségek miatt fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók nem veszítik el a TB-jogosultságukat. 


Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a TB-jogviszony igazolása a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel folyósításának egyik előfeltétele, így ez a lépés mindenképpen csökkenti az adminisztrációs terheket. 

Hiteltörlesztési moratórium

Sokakat foglalkoztató kérdéskör volt, hogy a CSOK-ra vonatkozik-e a hiteltörlesztési moratórium? A Kormány által 2020. december 31-ig meghirdetett törlesztési moratórium a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelekre is vonatkozik. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni kívánnak a törlesztési halasztás lehetőségével, nincs tennivalójuk. Nyilatkozniuk csak azoknak kell, akik továbbra is fizetni szeretnék a részleteket. Ezt a legegyszerűbben az OTP Bank internetbankjában vagy a weboldalon keresztül kitölthető nyilatkozattal tehetik meg. Aki most úgy dönt, hogy nem él a moratórium lehetőségével, az év végéig bármikor meggondolhatja magát.


Az OTP Bank szakértői az összegyűjtött tapasztalatok alapján arra hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy a jelenlegi, sokak számára bizonytalansággal járó helyzetben különösen körültekintően mérjék fel anyagi teherbíró képességüket, és alaposan tervezzék meg a hitelfelvételt.

Hozzászólások

Az MNB figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatókat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.
2020. 07. 08. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a Mapei Kft. exportját

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a második negyedévben a Mapei Kft. exportját, amely így az első félévben az előző évhez képest 53 százalékkal bővült és június végén meghaladta a 228 millió forintot - közölte az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó társaság szerdán az MTI-vel.
2020. 07. 08. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy második hullám súlyosan érintheti Európát

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.
2020. 07. 08. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőttek az árak júniusban

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
2020. 07. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Mínuszban indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken szerdán.
2020. 07. 08. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hollandia lakossága még sokszínűbb lesz 2050-re

Az elkövetkező három évtizedben a holland népesség még sokszínűbbé válik - olvasható a holland statisztikai és demográfiai intézet legújabb felmérésében.
2020. 07. 08. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen hatással van a madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús-ellátásra?

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.
2020. 07. 08. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megindult a kilábalás az iparban

Ahogy a kiskereskedelemben, úgy az iparban is megindult a kilábalás májusban, ezzel egyértelművé vált, hogy a válság mélypontját az áprilisi hónap jelentette az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.
2020. 07. 08. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

Enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon idén a harmadik negyedévben a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. közös, reprezentatív felmérése szerint.
2020. 07. 08. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai szintű menhelyre gyűjtenek a szurkolók

Évente több tonna adományt kap külföldi magyaroktól is a világszinten egyedülálló – és egyik legismertebb – hazai állatvédő csoport, a Szurkolók az Állatokért. A kapott felajánlást – jellemzően állateledeleket és anyagi támogatást – a hazai fociklubok kemény magjából verbuválódott, radikális állatvédő csapat továbbadományozza. E mellett a szervezet rövidtávú célja egy európai szintű menhely létrehozása, amelynek érdekében most spanyolországi állatvédőkkel is felvették a kapcsolatot.
2020. 07. 08. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymillió forint támogatást kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéken élő idegenvezetők a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kedden megjelent pályázatának köszönhetően.
2020. 07. 08. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekbe a nyaralókba menekülnének a vevők az esetleges második hullám elől

Erős a kereslet a nyaralók iránt, a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A Veszprém megyében lévő eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban. Sok balatoni településen nőttek az árak, a siófoki átlagos négyzetméterár a járvány előtti szinthez, azaz februárhoz képest 4 százalékkal 629 ezer forintra nőtt. Balatonmáriafürdőn 17 százalékos drágulás következett be, ez 280 ezer forintos árat jelent, ami a balatoni szinthez képest alacsonynak mondható. A Velencei-tó két sztártelepülésén ellentétesen mentek a négyzetméterárak, Gárdonyban 4 százalékkal csökkentek, Velencén viszont 11 százalékkal nőttek az elmúlt 4 hónapban. Egyre nagyobb az érdeklődés a Tisza-tónál lévő nyaralók iránt, ami nem csoda, mert viszonylag olcsón megszerezhetőek. Az abádszalóki nyaralók négyzetméterára júniusban 149 ezer forint volt, ami egyébként 4 százalékos áremelkedésnek felel meg februárhoz képest.
2020. 07. 08. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A nehézségek miatt felgyorsulhat a mezőgazdaság modernizációja

A járvány miatti bizonytalanságok, valamint a tavaszi aszály és a fagykárok után nehéz éve lehet az agráriumnak, a kialakult fejlesztési kényszer azonban felgyorsíthatja a mezőgazdaság modernizációját – hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén. A beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások. A lehetőségek közötti eligazodást a hitelintézet szakértelme segíti, amelynek kínálatában már megtalálható a legújabb OTP-AVHGA Krízis Hitel is.
2020. 07. 08. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikerült megfékezni a járványkitörést a legnagyobb német gócban

Sikerült megfékezni az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedését a legnagyobb németországi járványgócban, az észak-rajna-vesztfáliai Gütersloh járásban, ahol így már nincs szükség újabb korlátozásokra - közölte a tartomány egészségügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint.
2020. 07. 08. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamionosok vihették Észak-Olaszországba a vírus agresszív törzsét

Olasz orvosi kutatások szerint a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse Németországból érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon.
2020. 07. 08. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntektől ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 07. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkeztek a Volánbuszhoz az új autóbuszok

Megérkezett a Volánbuszhoz az a 15 új, Volvo 8900 típusú autóbusz, amelyek megvásárlásáról januárban kötött megállapodást a társaság a Volvo Hungária Kft.-vel - közölte a Volánbusz Zrt. kedden az MTI-vel.
2020. 07. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia bővítette a zöld zónába sorolt országok listáját

Románia az eddigi 22-ről 44-re bővítette a koronavírus-járvány szempontjából zöld zónának tekintett országok listáját: az ezen szereplő államokból érkező utasokat keddtől kezdődően nem irányítják már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba.
2020. 07. 07. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a munkanélküliség Csehországban

Júniusban 3,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta Csehországban, 0,1 százalékkal magasabb, mint májusban - közölte Jana Malácová, cseh munkaügyi és népjóléti miniszter keddi prágai sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 07. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszoszág válaszolni fog a brit szankciókra

Oroszország az érdekeinek megfelelő mértékben válaszolni fog a Nagy-Britannia által a Magnyitszkij-ügy okán bevezetett személyes szankciókra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.
2020. 07. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: