Most be kell tárazni a jövőbe! – Geszti Péter tanácsai vállalkozóknak az újrainduláshoz

„Kortárs sorstársként” osztotta meg a koronavírus-járványban szerzett tapasztalatait és az újrakezdést támogató megoldási javaslatait az OTP Business Café legutóbbi rendezvényén Geszti Péter. Az ismert dalszerző és producer szerint szobafogságra ítélt minket a természet, de a nyitást követően nem lehet a régi, zsigeri megszokások szerint működni, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A nyertesek azok a vállalkozók lehetnek, akik sok munkával és tanulással készülnek az újrakezdésre, vagy valami új, szokatlan elindítására.

Most be kell tárazni a jövőbe! – Geszti Péter tanácsai vállalkozóknak az újrainduláshoz

A járvány okozta „reményteljes apokalipszisből” a fegyelmezett, tudatos pozitív gondolkodás, a rögzült helyett a fejlődő hozzáállás jelentheti a kiutat – fogalmazott Geszti Péter az OTP Business Café májusi eseményén. Aki ugyanis a producer szerint nem találja meg a kapaszkodókat az életben, az a nehéz helyzetekből sem tud kimászni, és nem tud meccseket nyerni, így ahogyan a történelem más csapásai után, úgy most is hasonló a helyzet: vállalkozóként sokaknak újra fel kell találniuk magukat.

Ami velünk marad

A járványhelyzet számos olyan megoldást hozott, vagy tett szélesebb körben ismertté és megszokottá, amelyet várhatóan a korlátozások eltörlésével sem vesztenek sokat népszerűségükből. Geszti Péter számára pozitív tapasztalatokat hozott a home office időszaka, ugyanakkor a jövőben saját cégében is át kell szervezni a feladatmegosztást, hogy hatékonyabban, kisebb költséggel dolgozhassanak. A változások további fontos eleme, hogy sok vállalkozásnak szinte újra kell tanulnia a kommunikációt, amihez új eszközöket és csatornákat kell használnia. A vásárlók, a megrendelők, és az ügyfelek is megszokták az új digitális megoldásokat, és a jövőben is ragaszkodni fognak hozzájuk. Az is a járvány következménye, hogy bizonyos munkakörökben az irodák iránti igény is megcsappant, sőt, ez a jövően a producer szerint tovább csökkenhet.

Be kell tárazni a jövőbe!

Leginkább a turizmus és a vendéglátás területén érintette negatívan a járvány a vállalkozásokat, ám egyik szektort sem hagyta érintetlenül. Azoknál a társaságoknál, ahol csupán szűkült a piac, de nem állt le teljesen az üzlet, több idő maradt a tervezésre, a stratégia átalakítására.  Geszti Péter arról beszélt, hogy személy szerint rengeteg tanulással, új készségek elsajátításával próbált alkalmazkodni a helyzethez, például online előadásokat tartott és behozta az elmaradásait.

„Rendkívüli kivételektől eltekintve piac mindig van, lehetőségek mindig lesznek, a hazai vállalkozók pedig igazán jók túlélésben. Az üzlet lényege emellett nem változott: jó időben, jó helyen lecsapni a lehetőségre, megragadni a pillanatot a mostani helyzetben” - fogalmazott előadásában Geszti Péter.

Bár sokan úgy gondolják, egy vállalkozónak nem kell mindent egyedül csinálni, ma már nagyon sok olyan csatorna, módszer vagy trükk tanulható, amellyel rengeteg ügyféllel vehetik fel a kapcsolatot a vállalkozók. Ha idejükbe képzések nem férnek bele, kis ráfordítással is elérhetik a digitális tudást vagy a digitális szakembereket, akik ezt a tudást házhoz viszik.

„A legfontosabb az, hogy az üzleti sikerhez ma már láthatónak kell lenni a világot átszövő hálózatokon, amihez nélkülözhetetlenek a digitális alapismeretek. A digitális kommunikációban ez a tudás olyan, mint a védettségi igazolvány. Ha nincs, nem mehetsz be oda, ahol a többiek már buliznak” – tette hozzá a producer.

Segítség az újrainduláshoz

Az OTP Bank az elmúlt években folyamatosan bővítette digitális szolgáltatásait, amelyek a járvány miatt elrendelt korlátozások idején is komoly segítséget jelentettek a kapcsolattartásban. A hitelintézet egyebek mellett a tavaly elindult új internet- és mobilbanki szolgáltatásával, mobilfizetési megoldásaival és az online számlanyitást, online internetbank-igénylést és online áruhitel folyamatot támogató OTP Videóbankkal reagált az ügyféligények – járvány következtében is - felgyorsult változásaira. Vállalkozók szintén régóta kezdeményezhetnek online számlanyitást a hitelintézetnél. Emellett a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek a gördülékenyebb hitel-ügyintézése érdekében az OTP Bank minimalizálta a kölcsönökhöz benyújtandó dokumentumok körét is.

Amire feltétlenül szükség van

Bizonyos konstrukciók esetében csak a pénzügyi kimutatásokat, – a beazonosíthatóság érdekében – személyes okmányokat és a köztartozások igazolását kell bemutatni, még az üzleti terv benyújtására sincs szükség. A kezdő vagy újrakezdő vállalkozások számára is elérhető termékek között szabad-felhasználású hitel, valamint beruházási célú hitel is rendelkezésre áll, a széles választéknak köszönhetően pedig az OTP Bank likviditási nehézségek, illetve eszköz, vagy ingatlan vásárláshoz is kínál megoldásokat.  

„A hitelbírálatkor alapvetően a vállalkozás hitelképességét vizsgáljuk. Fontos, hogy legyen átlátható működési múltja, lássuk, hogy folyamatosan értékesítik termékeit vagy szolgáltatásait, legyen jövedelmező a gazdálkodása, és a fizetési kötelezettségek teljesítése mellett érjen el megfelelő árbevételt. A működési múlt fontos tényező, de a hiánya nem kizáró ok. Kezdő vállalkozások részére kialakított konstrukcióknál az adott hiteltípustól függ, hogy szükséges-e egy lezárt üzleti év. Ennek hiányában általában alacsonyabb az igényelhető hitelösszeg és valamilyen kiegészítő biztosítékra is szükség lehet” – mutatott rá Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

A digitális csatornák mellett a szakértők szükség esetén személyes tanácsadással is segítik partnereiket abban, hogy eligazodjanak a pénzügyi lehetőségek között és megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldást.

Hozzászólások

Kedvezménykártyával élénkítenék a fővárosi turizmust

Úgynevezett Restart Budapest kedvezmény- és programkártya elindításával élénkítenék a fővárosi turizmust szakmai szervezetek, az idén megújult kártya harmadik vendégéjszakát, ingyenes fővárosi közlekedést és fürdő belépést kínál, és számos más kedvezmény is jár vele.
2021. 06. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Józsefvárosi közétkeztetés: valótlanságot állít az önkormányzat, az összes jogsértés megállt a bíróság előtt

A sajtóban megjelenő híresztelésekkel ellentétben valótlan, hogy jogtalanul bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság.
2021. 06. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert a szerdai napon újabb fizetési kedvezményeket jelentett be a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás keretében. A fizetési halasztásra és a részletfizetésre, valamint az adótartozás mérséklésére vonatkozó igényeket 2021 végéig lehet benyújtani, Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója gyakorlati példákon keresztül foglalta össze az intézkedések előnyeit.
2021. 06. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyors ügyintézést ígér az MVM Démász a napelemes csatlakozók számára

Az MVM Démász a növekvő igények miatt felgyorsította a háztartási napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatását - közölte a szolgáltató az MTI-vel csütörtökön.
2021. 06. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapesti útdíj bevezetését sürgeti a Levegő Munkacsoport

Minden személy- és tehergépkocsira kiterjedő budapesti útdíj bevezetéséért indít petícióta Levegő Munkacsoport. A kilométer-és szennyezés-arányos útdíj a teherautók esetében jelenleg is létezik országunkban mintegy 7100 kilométeren, ezt bővítenék ki Budapest egész területére, kiterjesztve a személygépjárművekre is, méghozzá úgy, hogy a városi útdíjból származó bevételt részben visszajuttatnák a rászoruló budapestieknek, részben pedig a környezetkímélőbb közlekedésre fordítanák.
2021. 06. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négycsillagos szálloda épül Debrecenben

Négycsillagos, 155 szobás üzleti szálloda épül Debrecen belvárosában, a 8,2 milliárd forint értékű beruházás alapkövét csütörtökön tették le a cívisvárosban.
2021. 06. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós támogatással fejlesztette a képzéseit a MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) több mint 315 millió forint uniós támogatással fejlesztette a duális és kooperatív képzéseit 2017 szeptembere és 2021 májusa között - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
2021. 06. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes németországi növekedést vár az IfW gazdaságkutató

A német gazdaság teljesítménye lendületes növekedéssel már a harmadik negyedévben eléri a válság előtti szintet a kieli IfW gazdaságkutató intézet honlapján publikált legfrissebb prognózisa alapján.
2021. 06. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A ZMT Hungary Kft. belekezdett az autóipari alkatrészgyártásba

Közel 250 millió forint önerős beruházással autóipari alkatrészgyártást indított a zalaegerszegi ZMT Hungary Kft., további 50 millió forinttal pedig a fiatalok képzését támogatja - jelentette be a vállalat csütörtökön sajtótájékoztatón.
2021. 06. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben

Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júniusban.
2021. 06. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
2021. 06. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt érdemes most ingatlanba fektetni

Az ingatlanpiac ismét magára talált, azonban a bérleti díjak még messze vannak a koronavírus-járvány előtti csúcstól. A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? Az OTP Ingatlanpont szakértője befektetési szempontból vizsgálja a lakóingatlanok piacát.
2021. 06. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az 5 és 20, csökkent a 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 10 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 06. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb csalókra figyelmeztet a rendőrség

A rendőrséghez érkezett jelzések alapján sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak - jellemzően bankbiztonsági vezetőnek - kiadó csalók telefonon, hogy banki adatokhoz férjenek hozzá.
2021. 06. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két és fél éve a legmagasabb infláció az euróövezetben

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.
2021. 06. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ekkora összegből nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új szupermarketet nyitott és két áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke meghaladja az 1,9 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2021. 06. 17. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivárnak az utazásokkal a magyarok

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatos utazási terveit illetően: a válaszadók 63 százaléka legkorábban nyár végére tervez utazást, a nyáron utazni készülőknek ugyanakkor már 51 százaléka gondolkodik külföldi útban, ami meghaladja a tavaly nyár elején mért 44 százalékos arányt – derül ki a Netrisk.hufelmérésére érkezett közel 6000 válaszból.
2021. 06. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-ben tovább hódít a digitális pénzforgalom

Több mint 13 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a bankkártya-elfogadóhelyek száma Magyarországon, arányaiban mégis az internetes vásárlások forgalma bővült leginkább – állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzforgalmi adatai alapján. Az OTP Csoport több megoldást is kínál azon kereskedőknek, akik a törvényi kötelezettség nyomán még nem biztosították az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlóiknak.
2021. 06. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fővárosi körzeti rádiós pályázatot készít elő a Médiatanács

Elfogadta a Budapest 96,4 MHz és egy veszprémi helyi rádiós frekvenciára szóló pályázati felhívás tervezeteit, emellett négy helyi vidéki frekvenciapályázatot zárt le e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium többek között túl hangos és burkolt reklámok, továbbá egy műsortámogató cég termékének szabálytalan népszerűsítése kapcsán is hozott döntéseket.
2021. 06. 17. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Olcsó megoldás helyett a tartósságra törekednek a gazdák

A lehető legjobb terméshozam a mezőgazdaságban is elsődleges. Az elmúlt egy év a gazdáknak is – ahogy mindenki másnak – különösen nehéz volt, hiszen a Covid-19 járvány mellett az időjárással is meg kellett küzdeniük. Komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztosítása, de erre már létezik egy professzionális megoldás, mely nem függ a kedvezőtlen időjárási körülményektől.
2021. 06. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: