Napelem a családi házon: csak három darab dokumentum kell az állami támogatás igényléséhez

Aki a különböző állami támogatások hallatán belefogott lakása, háza felújításába, korszerűsítésébe, annak nem ismeretlen a napelemes rendszerekhez kötődő szaldó és bruttó elszámolás. Az ezekkel kapcsolatos feltétel- és határidő változások híre viharként söpört végig a sajtón és a legutóbbi időpont módosulás pedig igazi pánikot keltett, miszerint az idén június 30-ig beadott kérelmezők maradhatnak csak a mostani szaldós elszámolásban. A sok félreértést és indokolatlan pánikot elkerülendő, a hazai napelemes szakma egyik legnagyobb szereplője, az Optimum Solar kérvényezte a Magyar Államkincstár állásfoglalását az ügyben.

Napelem a családi házon: csak három darab dokumentum kell az állami támogatás igényléséhez

A napelemes rendszert tervező családok, a januárban megnyílt, amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó Otthonfelújítási Támogatás után, április 16. követően már szó szerint megrohamozták a napelemes cégeket. Ekkor bombaként robbant a hír, hogy mindenkinek bő két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az állami támogatás igénybevételével telepítendő napelemes rendszere még a meglévő, szaldós elszámolásba essen, ami valamivel kedvezőbb, mint az ezt követően hatályba lépő, egyelőre sok kérdőjelet tartalmazó bruttós rendszer. A szigorodó feltételek enyhítése miatt április 23-án a Magyar Napelem Iparági Egyesület is nyílt levélben fordult a szabályozók felé.
 
„Igazi pánikhangulat van az ügyfelek között, nagyon sok a félreértés a régi és az új elszámolási rendszerre történő áttérés körül” – mondja Székely András, az Optimum Solar napelemes cég lakossági üzletágának, az Optimum Solar Home System (OSHS) ügyvezetője.

A cég úgy döntött, hogy segítendő a napelemes rendszerek iránt érdeklődő családok tisztánlátását, állásfoglalást kérnek a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani 2021. június 30-ig az Államkincstárnak ahhoz, hogy a szaldós elszámolási rendszerbe maradhasson a kérelmező.

A megérkezett válasz egyértelművé teszi a helyzetet: aki garantáltan szaldós elszámolásban szeretne maradni, annak a kivitelező céggel történt szerződéskötés után 2021. június 30-ig elegendő benyújtania a Magyar Állam Kincstár (MÁK) felé a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítés igazolást, az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról, valamint a projekthez kapcsolódó számlákat.

Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződést, hálózati engedélyes nyilatkozatot kizárólag a 2021. június 30. után benyújtott elszámolások esetében kell csatolni a támogatás igényléséhez. Ezen dátum után benyújtott napelemes rendszerek esetében viszont csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóracsere 2021.06.30-ig megvalósult.

A támogatás igénylés, elszámolási rendszer és kivitelezés körül több forgatókönyv is érvényesülhet, az alábbi ábra ezt szemlélteti:

„A pályázattal kapcsolatos hatalmas érdeklődés több cégnél már februárban kapacitáshiányt eredményezett, de szerencsére mi előre gondolkoztunk és még időben tudtunk bővíteni a cég állományán. Ennek köszönhetően a szolgáltatói engedélyeztetés függvényében, de a megrendelést követően ügyfeleinknek továbbra is tartani tudjuk az átlagos 1-3 hónapon belüli megvalósítást” – teszi hozzá Székely András.

Hozzászólások

Továbbra is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.
2021. 06. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több áramot és gázt fogyasztottunk márciusban

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 11. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöldáram és befektetés - Mit hoz a jövő és a bruttó elszámolás a napelemeknek?

A háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolásának változása sokakban kétségeket támasztott: megéri-e vajon jelentősebb összeget egy ilyen beruházásba fektetni? A válasz továbbra is egyértelműen igen. A napelem ugyanis mindenekelőtt évtizedekre szóló, hosszú távú befektetés, ami a környezetvédelmi előnyök mellett anyagi hasznot is hajt tulajdonosának.
2021. 06. 11. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újdonságot fejleszt az Alteo

Csaknem 228 millió forint vissza nem térítendő és 250 millió forint visszatérítendő európai uniós támogatásból indított kutatási projektet az Alteo Nyrt., az energiaszolgáltató új típusú akkumulátoros energiatárolót fejleszt.
2021. 06. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Új versenypiaci energiakereskedő terjeszkedik a hazai piacon

Hivatalosan is lezárult az E.ON Energiakereskedelmi Kft. 22 ezer vállalati és önkormányzati ügyfelet magába foglaló versenypiaci portfóliójának átvétele, július 1-től az Audax Renewables Kft. energiakereskedő vállalathoz kerülnek át az ügyfelek.
2021. 06. 09. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ABB robotjai növelik az automatizálás részarányát a napenergia-iparban

Az ABB robotjai segítségével a fenntartható szolártechnológia fejlesztésével foglalkozó svéd Absolicon 6 percenként tud legyártani egy napkollektort, így technológiája költséghatékony alternatívát nyújt a hagyományos fűtéstechnológiával szemben.
2021. 06. 08. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország áprilisban már exportálni is tudta a villamosenergiát

A naperőművek súlya a villamosenergia termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát - tette közzé elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.
2021. 06. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mennyiségű földgázt talált a Fekete-tenger alatt Törökország

A török Fatih fúróhajó újabb földgázkészletet, ezúttal 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, amellyel a térségben eddig felfedezett mennyiség 540 milliárd köbméterre emelkedett - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az ország északi részén található Zonguldak városában.
2021. 06. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Befejeződtek az Északi Áramlat-2 első vezetékének csőfektetési munkálatai

Befejeződtek az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének csőfektetési munkálatai - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén tartott beszédében.
2021. 06. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakásépítőket Németországban

A Nap sugárzási energiáját hasznosító rendszert kell telepíteni minden újépítésű lakóingatlan tetőszerkezetére 2022-től Németországban egy pénteken kiszivárogtatott kormányzati terv szerint.
2021. 06. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zárta a tavalyi évet a Mátrai Erőmű

A Mátrai Erőmű a működés racionalizálásának köszönhetően 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta a 2020-as évet - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2021. 06. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

25 milliárd forinttal növelte árbevételét az MVM Csoport

Az MVM Csoport nettó árbevétele tavaly 1835 milliárd forintot tett ki, ami 25 milliárddal magasabb a 2019-es eredménynél, 2016-hoz viszonyítva pedig 91 százalékos növekedést mutat - közölte Sum János, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese online sajtótájékoztatón pénteken.
2021. 05. 28. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyárának teljes áramigényét megtermelte napelemparkjában a Cerbona

A hazai élelmiszeriparban egyedülálló módon saját napelemparkot épített Újhartyánban a Cerbona, amely mostanra 9680 napelemével bőségesen megtermelte a székesfehérvári üzemének teljes éves áramfelhasználását. A cég további fenntarthatósági programokon dolgozik, amelyekkel termékei csomagolóanyagainak újrahasznosíthatóságát akarja 90 százalékosra emelni.
2021. 05. 27. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy tervei vannak az Európai Bizottságnak 2050-re

Az Európai Unió (EU) villamosenergia-ellátásának negyedét szél-, hő, hullám- és árapály-energia adhatná 2050-re az Európai Bizottság hétfői javaslata szerint.
2021. 05. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Benzinhiány sújtja az Egyesült Államok keleti partjának nagy részét

Továbbra is benzinhiány sújtja az Egyesült Államok keleti partjának nagy részét, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a benzinkutak többségénél nem lehet üzemanyagot venni - számolt be az amerikai sajtó.
2021. 05. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érhető el az új ingatlanoknál a kötelező megújuló energia százalék

2021. január 1-től már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaértékű. Ez a követelmény jelenleg napenergiával, hőszivattyús technológiával, klímával, illetve elektromos fűtéssel érhető el, ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint az utóbbi mindössze 1 százalékát teszi ki a Magyarországon értékesített fűtési rendszereknek. A jövő fűtési technológiáját viszont ebben a kategóriában kell keresni: a fűtőfólia – az infrasugárzásnak köszönhetően – nem csak rövid felfűtési időt biztosít, de környezetkímélő is, és élettartama gyakorlatilag korlátlan.
2021. 05. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a lakosság áram-és gázfogyasztása

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 3998 gigawattóra (GWh) volt februárban, 1 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 6 százalékkal 46,01 petajoule-ra (PJ) nőtt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.
2021. 05. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant a Cseh Energetikai Művek nyeresége

Az első negyedévben éves összehasonlításban 41 százalékkal 8,4 milliárd koronára (117,6 mld forint) csökkent a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a CEZ kedden Prágában honlapján.
2021. 05. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött az energiahivatal függetlensége

Jelentősen erősítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) függetlenségét a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló, 2020-ban hatályba lépett törvény az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) jelentése szerint - közölte a MEKH hétfőn az MTI-vel.
2021. 05. 10. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: