A Roszatom kutatóreaktort épít Bolíviában

Luis Alberto Arce Catacora, a Bolíviai Többnemzetiségű Állam elnöke és Kirill Komarov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettesének részvételével tartották meg a bolíviai El Alto városában a Kutatóreaktor Komplexum alapkőletételi ünnepségét, és ezzel megkezdődött a Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ kulcslétesítményének építése.

A Roszatom kutatóreaktort épít Bolíviában

Az ünnepség után Luis Arce elnök és Kirill Komarov vezérigazgató-helyettes megtekintette a Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ létesítményeit, a Ciklotron Radiofarmakológiai Preklinikai Komplexumot és a Többcélú Besugárzó Központot, amelyek az elkövetkező hónapokban készülnek el.

A világjárvány miatt meglévő korlátozások okozta nehézségek ellenére a Roszatom biztosította a projekt megvalósítását, elősegítve a Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ gyors kivitelezését.

A Roszatom bolíviai projektje egyedülálló a nukleáris iparban: a központ 4000 méterrel a tengerszint felett épül meg, így a világon a legmagasabban fekvő nukleáris létesítmény lesz. Megvalósítása nagymértékben hozzájárul a különböző tudományágak, köztük a nukleáris medicina, valamint a mezőgazdaság, az ipar és az oktatás fejlesztéséhez Bolíviában. A Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ 500 magasan képzett szakember számára biztosít munkahelyet El Altóban és Bolívia fővárosában, La Pazban.

A Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ radiofarmakon készítményeket fog előállítani és lehetővé teszi évente több mint 5000 onkológiai diagnosztikai vizsgálat és sugárkezelés elvégzését.  

A létesítmény részeként működő Többcélú Besugárzó Központban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek besugárzását végzik majd, eltarthatóságuk növelése és a mezőgazdasági és élelmiszerexport jelentős bővítése érdekében. Az élelmiszerek besugárzása nincs hatással azok ízére és más jellemzőjére. A fogyasztók számára teljes mértékben biztonságos eljárásról van szó, e technológia iránt jelentős kereslet mutatkozik szerte a világban. A kutatóreaktor és a laboratóriumok lehetővé teszik a magasan képzett személyzet számára a fejlett kutatásokat és a továbbképzést.

- A Kutatóreaktor és a Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ infrastruktúrájának köszönhetően a bolíviai és egyéb országokból érkezett kutatók korábban példa nélkül álló, 4000 méteres tengerszint feletti magasságban végzett kutatásokat folytathatnak majd. Ezek a kutatások hozzájárulnak a bolíviai gazdaság különböző ágazatainak fejlesztéséhez, egyebek közt a bányászat, a mezőgazdaság fejlesztéséhez, illetve a vízkészletek kutatásához – hangsúlyozta Luis Arce, Bolívia elnöke.  

- A Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ megvalósítása a Roszatom számára prioritást élvező feladat. Latin-Amerikában ez az első ilyen nagy horderejű projektünk, és mindent megteszünk azért, hogy ez sikeresen és az ütemterv szerint valósuljon meg. A nehézségek ellenére az orosz fél maradéktalanul teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező években is tartani tudjuk a mostani lendületet. Fokozottan törekszünk a bolíviai partnereinkkel való együttműködés fejlesztésére” – mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese.

- Jelentős kivitelezési munkákat fejeztünk be a projekt első szakaszában, jelenleg a Ciklotron Radiofarmakológiai Preklinikai Komplexum és a Többcélú Besugárzó Központ 2021. végi átadására készülünk. A Központ többi létesítményeinek üzembe helyezési határideje 2024, ideértve a Kutatóreaktor Komplexumot is. Szeretném külön is megköszönni a bolíviai partnereinknek és a helyi vállalkozóknak a közös projektben végzett hatékony munkáját. Jelenleg több mint 500 bolíviai állampolgár dolgozik az építési területen – mondta Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas Rt. és a Roszatom bolíviai projektjének megvalósításáért felelős GSPI Rt. elnöke.

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

A válság előtti szint felett a német villamosipari export

Az év első felében maga mögött hagyta a koronavírus-válságot a német villamosipari és elektrotechnikai ágazat, amelynek exportja elérte a válság előtti szintet.
2021. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Így változott a benzin és gázolaj ára pár év alatt - ábrán mutatjuk

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2021. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Idén is túljelentkezés volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására kiírt pályázaton

Az idei METÁR-tenderen is jelentős, mintegy három és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-t.
2021. 08. 10. 18:00
Megosztás:

Gyorsított ütemben haladt a hazai földgázbetárolás

A magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került idén a tárolókba, miközben szinte egész Európa le van maradva - tájékoztatott csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
2021. 08. 05. 17:00
Megosztás:

Nem csak nálunk drágul az áram

A növekvő kereslet, az emelkedő költségek és az alacsony szélerőművi termelés miatt júniusban folytatódott a villamos energia árának emelkedése mind az európai, mind a belföldi piacokon - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piacmonitoring riportjából
2021. 08. 04. 16:00
Megosztás:

Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában

A svájci központú energiavállalat, a MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül.
2021. 08. 02. 18:00
Megosztás:

Energetikai beruházással csökkenti áramköltségét a békéscsabai Dolcetta Kft.

Csaknem 17 millió forintos energetikai beruházással áramköltségének több mint 20 százalékát takarítja meg a jövőben a békéscsabai székhelyű édességipari cég, a Dolcetta Kft., amely több mint 700 millió forintból épít új gyártó- és raktárcsarnokot.
2021. 08. 01. 00:05
Megosztás:

Spanyolországi erőművekkel bővül a MET Csoport eszközportfóliója

A svájci központú MET Csoport megvásárolta az Arendals Fossekompani norvég részvénytársaságtól annak 100 százalékos részesedését a COGEN Energia España nevű spanyolországi – a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) integrált szolgáltatásokat végző – vállalatban.
2021. 07. 29. 11:00
Megosztás:

2050-ig 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át az LG

Az LG Electronics (LG) a mai napon bejelentette, hogy fenntarthatósági stratégiájának részeként 2050-ig teljesen átáll a megújuló energiaforrások használatára. Az LG friss fenntarthatósági riportjában megjelent célkitűzés a vállalat Zero Carbon 2030 nevű korábbi kezdeményezését egészíti ki, amelyben az LG ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2017-es mennyiség felére csökkenti a gyártásból fakadó szén-dioxid-kibocsátást, a további kibocsátással egyenértékű ellentételezési kvótákkal pedig eléri a teljes karbonsemlegességet.
2021. 07. 22. 18:00
Megosztás:

Nagy összegből fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára - közölte szerdán sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 21. 21:00
Megosztás:

MegaWatt Kft.: világszínvonalú gyártóüzem Nyergesújfalun

2021-ben 336 millió forintos beruházással 750 négyzetméter gyártóterülettel bővült a nyergesújfalui vállalat gyártóegysége.A magyar családi vállalkozás három évtized alatt a hazai villamosipar egyik vezető szereplőjévé vált; tavalyi árbevétele elérte a 6,5 milliárd forintot.
2021. 07. 15. 23:00
Megosztás:

A tengerben lebeg Szingapúr legújabb, 5 MW teljesítményű napelemparkja

Tengeren úszó naperőművel tett hatalmas lépést egy zöldebb jövő felé Szingapúr. A helyi napenergia szolgáltató Sunseap Group kivitelezésében elkészült, és a Huawei okos napelemes megoldásaival működtetett öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található. Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.
2021. 07. 14. 22:00
Megosztás:

Az európai fővárosok között Budapesten a legolcsóbb a földgáz

Az európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára, miközben a villamos energia végfelhasználói ára a második legolcsóbb ugyanitt - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb elemzéséről hétfőn az MTI-t.
2021. 07. 13. 01:30
Megosztás:

Újabb lendületet kaphat a robbanásszerűen növekvő napelemes piac

Továbbra is választható a szaldó elszámolás az otthonfelújítási támogatás mellett.
2021. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Mennyi energiát termel Magyarország? Ábrán mutatjuk!

össztermelés 2019-ben 457 983 terajoule, ebből: szén, kőolaj és kőolajtermékek, földgáz, éghető megújulók és hulladékok, nukleáris, víz, szél, egyéb nem éghető megújulók
2021. 07. 12. 07:00
Megosztás:

Magyarország is beszállna a szivattyús energiatároló megépítésébe

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t vasárnap közleményben.
2021. 07. 11. 14:00
Megosztás:

Májusban megugrott a gázfogyasztás

Idén májusban 19,5 százalékkal több gáz fogyott belföldön, mint tavaly ugyanekkor - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel csütörtökön.
2021. 07. 08. 23:30
Megosztás: