Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Március után áprilisban is nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban, miután az ország déli részén a februári viharos időjárásban megrongálódott gyárak újraindultak, és ellensúlyozták az autóipar teljesítményének csökkenését.

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a márciusi 2,4 százalékos növekedés után. Elemzők gyorsabb, 1,0 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak.
   
A feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a közüzemi vállalatoké 2,6 százalékkal, a bányaiparé pedig 0,7 százalékkal bővült. A globális csiphiány következményeként az autóipar termelése 4,3 százalékkal esett vissza a márciusi 3,8 százalékos emelkedést követően. Az autóipart nem számolva 0,7 százalékkal nőtt havi szinten a feldolgozóipari termelés, amelynek szintje már csaknem elérte a koronavírus-járvány előttit.
    

Tavaly áprilishoz képest 16,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 2,7 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 23,0 százalékkal, a közműveké pedig 1,9 százalékkal emelkedett, míg a bányaiparé 2,4 százalékkal csökkent.
   
Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.
   
Áprilisban az ipari kapacitások kihasználtsága 74,9 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 74,4 százalékhoz képest, de így is 4,7 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők erősebb adattal, 75,0 százalékkal számoltak.
   
A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
  
A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás mellett az is támogatja, hogy a fogyasztók a koronavírus-járvány miatt szolgáltatások helyett inkább árucikkekre, főleg az otthoni kényelmet szolgáló termékekre költötték pénzüket. A kereslet fellendülése azonban nyersanyaghiányhoz vezetett, ráadásul a járvány miatt a munkások egy része otthon maradt, ami tovább növelte a kínálati korlátokat.

Hozzászólások

Az USA nem szeretne konfliktust Kínával és Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal - mondta a hét vezető ipari hatalom (G7) vasárnap véget ért angliai csúcstalálkozója után Joe Biden amerikai elnök.
2021. 06. 13. 18:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult az amerikai fogyasztók hangulat a és bizalma

A vártnál nagyobb mértékben javult a Michigan Egyetem júniusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
2021. 06. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy további emelésekre lehet számítani.
2021. 06. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitott New York

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon a csillapodó inflációs aggodalmak függvényében.
2021. 06. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét nőtt a brit gazdaság teljesítménye

Tavaly nyár óta nem mért ütemben nőtt áprilisban a brit gazdaság teljesítménye, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jelentős enyhítésének hatására.
2021. 06. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Most be kell tárazni a jövőbe! – Geszti Péter tanácsai vállalkozóknak az újrainduláshoz

„Kortárs sorstársként” osztotta meg a koronavírus-járványban szerzett tapasztalatait és az újrakezdést támogató megoldási javaslatait az OTP Business Café legutóbbi rendezvényén Geszti Péter. Az ismert dalszerző és producer szerint szobafogságra ítélt minket a természet, de a nyitást követően nem lehet a régi, zsigeri megszokások szerint működni, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A nyertesek azok a vállalkozók lehetnek, akik sok munkával és tanulással készülnek az újrakezdésre, vagy valami új, szokatlan elindítására.
2021. 06. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrottak a fogyasztói árak az USA-ban

A piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban májusban, csakúgy mint az előző hónapban, ami jórészt abból adódik, hogy a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat nem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.
2021. 06. 10. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, bár a májusi inflációs adatok a szigorítás irányába taszigálhatnák a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságát, a heti munkanélküliségi jelentés továbbra is arról tanúskodik, hogy a munkaerőpiac még mindig nyomás alatt áll.
2021. 06. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik Joe Biden európai turnéja

Joe Biden tegnap megérkezett Európába, ahol szoros menetrend vár rá a következő napokban.
2021. 06. 10. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai szupergazdagok még a jövedelemadót sem fizetik

Volt olyan év, amikor az amerikai szupergazdagok közül egyesek - köztük Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Elon Musk, a Tesla alapítója, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, vagy Carl Icahn és Soros György milliárdos befektetők nem fizettek jövedelemadót - adta hírül kedden este a ProPublica nevű amerikai oknyomozó portál.
2021. 06. 10. 08:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult az infláció Oroszországban is

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Oroszországban májusban.
2021. 06. 10. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Melyik a világ legélhetőbb városa?

Az új-zélandi Auckland a világ legélhetőbb városa a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint.
2021. 06. 10. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi pénz jut a kisebb vállalatok rendelkezésére az újraindításra

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások járvány utáni újraindulásához 587 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amihez még hozzájön 2000 milliárd forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitel és tőkekonstrukció - mondta György László, az Innovációs és Technológiai (ITM) minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján szerdán Budapesten.
2021. 06. 09. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglepetést okoztak az árak

Megállt az infláció gyorsulása, májusban – meglepetésre - 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ez megegyezik az áprilisi adattal. Ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a változékony élelmiszer-, energia- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció gyorsult.
2021. 06. 09. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biden Brüsszelbe, a brit Brexit-ügyi főtanácsadó pedig a G7 találkozóra utazik

A kereskedelmi konfliktusok jelentős csökkenése várható Joe Biden jövő heti európai látogatásától.
2021. 06. 09. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődhet az infláció

A következő hónapokban mérséklődhet, de várhatóan továbbra is a jegybanki cél fölött alakulhat az infláció az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2021. 06. 09. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

15 milliárd forintból fejlődhet a hazai ruha- és kreatív ipar

Tizenöt milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a hazai ruha- és kreatív ipar - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán.
2021. 06. 09. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6 százalékos gazdasági növekedés várható Romániában

A Világbank 6 százalékos román gazdasági növekedést vár az idén, de figyelmeztetett, hogy a térségben a lakosság alacsony átoltottsága a koronavírus ellen kedvezőtlenül befolyásolhatja a prognózist.
2021. 06. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a német ipari termelés

Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az előző havihoz képest a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján
2021. 06. 08. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: