Otthonfelújítási hitel - furcsa banki megoldások sora

Van olyan bank, ahol nem probléma, ha van jelzálog a fedezetként felajánlott ingatlanon, máshol az otthonfelújítási hitel helyett egy alternatív termékkel rukkolnak elő. Színesen reagálnak a hazai bankok az új lakásfelújítási slágerre.

Otthonfelújítási hitel - furcsa banki megoldások sora

Február elseje óta igényelhető több banknál is az otthonfelújítási kölcsön, amely a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges, legfeljebb hatmillió forintos önerő előteremtéséhez hivatott segítséget nyújtani a kormány szándékai szerint. Mivel a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, a hitelkonstrukció olyan családoknak nyújthat átmeneti segítséget, amelyek nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással ahhoz, hogy kifizessék a felújítási munkálatokat és az anyagköltséget.

A konstrukció igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamattal vehető fel, a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A kölcsönt a bankoknál igényelhetik az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy nem elég pusztán a felújítási támogatás feltételeinek megfelelni, hanem a bank hitelbírálatán is át kell menni.

A hitelbírálat során a kölcsönnel terhelhető jövedelmet kell igazolni és ingatlant kell felajánlani fedezetként. Az utóbbival kapcsolatban kérdés, hogy problémát jelenthet-e az otthonfelújítási hitel igénylése azok számára, akik még fizetnek egy, a felújítandó ingatlanra felvett lakáshitelt, de a felújítási hitelt egy mási banknál szeretnék igényelni Ebben az esetben ugyanis a lakáshitelt folyósító banknak már van bejegyezve jelzálogjoga az ingatlanra, egy másik bank pedig nem szívesen fogad el olyan ingatlant fedezetként, amelyiknél csak a második ranghelyre tudja bejegyeztetni a jelzálogjogát.

A Bank360.hu éppen ezért megkérdezte a pénzintézeteket, hogy ilyen esetben hogyan fognak eljárni. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mikortól válik elérhetővé a konstrukció a banknál.

Nézzük az egyes bankok megoldásait!

A Budapest Banknál március 1-től lesz elérhető a hitel. Náluk nem akadály, ha már van másik banknak bejegyezve jelzálogjoga az első ranghelyre, azonban a zálogjoggal rendelkező pénzintézet döntése, hogy az őt követő ranghelyre való bejegyzéshez hozzájárulását adja-e. Ha az ügyfél valamilyen okból nem felel meg az igénylési feltételeknek, a Budapest Bank alternatív terméket kínál.

A CIB Bank egyedi utat választott: a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön alternatívájaként meglévő szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelét kínálja az ügyfeleinek felújításhoz márciustól. Azok az ügyfelek, akik igazoltan felújítási munkálatokra veszik majd fel a hitelt, költségvetési terv vagy vállalkozói szerződés bemutatása mellett kamatkedvezményben részesülnek. Ha jogosultak a felújítási támogatásra, a futamidő alatt a bank egyszeri díjmentes előtörlesztést biztosít 3 millió forintig. A CIB Bank konstrukciója azért is érdekes, mert 6 millió forint helyett akár 10 millió forintot is felvehetnek az ügyfelek, és választhatnak 5 vagy 10 éves kamatperiódusú hitelt is.

Az Erste Banknál február elseje óta elérhető az otthonfelújítási hitel. A pénzintézet arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy amennyiben egy ügyfél náluk szeretné igénybe venni az otthonfelújítási kölcsönt, akkor egy esetlegesen másik bank által nyújtott jelzáloghitelt az Erste Banknál kell kiváltani.

A K&H Banknál már felvehető a hitel, a Bank360 jelzálogjog bejegyzésével kapcsolatos kérdésével kapcsolatban azt közölték: minden hitelkérelmet egyedileg bírálnak el.

A Magnet Banknál várhatóan március 1-től lesz elérhető a hitel. A Bank360-at úgy tájékoztatták, hogy általános szabályaik szerint nem fogadnak el fedezetként olyan ingatlant, melyre egy másik banknak már jelzálogjoga van bejegyezve.

Az MKB Bank dolgozik a termék bevezetésén. Alapvetően nem lesz kizáró ok náluk, ha már egy másik banknak van bejegyezve jelzálogjoga az ingatlanra.

Az OTP Banknál már elérhető a hitel. A bank jelzése szerint nem kizáró tényező, ha már van jelzálog az ingatlanon.

A Raiffeisen Bank arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy néhány nap múlva indul az otthonfelújítási hitellel.

A Sberbank is egyedi terméket kínál az otthonfelújítási hitel helyett: egy alternatív személyi kölcsönt, amely a bank tájékoztatása szerint kedvezőbb törlesztőrészletű lesz, mint az otthonfelújítási hitel. A bank kiemeli, hogy személyi kölcsönük előnye például, hogy nincs szükség értékbecslésre és teljesen online igényelhető lesz a kölcsön.

A Takarékbanknál már elérhető a kölcsön és adható jelzálogjoggal terhelt ingatlan esetén is, de csak úgy, ha az igénylő ad egy igazolást a fennálló hiteltartozásról és egy hozzájárulást a másik banktól a Takarék részére történő önálló zálogjog bejegyzéséhez. Szükséges még továbbá, hogy az ügylet probléma-, és lejárt tartozástól mentes legyen.

Az UniCredit Bank február második felétől nyújtja majd a hitelt, ahol meghatározott feltételekkel felvehető lesz a kölcsön akkor is, ha már van jelzálog az ingatlanon.

Ha nem megy az igénylés

Bár az államilag garantált 3 százalékos hitelnél valamivel költségesebb, egy személyi kölcsön megfelelő megoldás lehet abban az esetben, ha az otthonfelújítási hitel igénylése dugába dől. 

Hozzászólások

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 48 117,72 ponton zárt pénteken, 728,12 ponttal, 1,49 százalékkal alacsonyabban az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges hetet zárt a forint

Nem sokat változott, inkább csak a dollárral szemben gyengült pénteken a forint a bankközi devizapiacon, a hetet viszont számottevő veszteséggel fejezte be a főbb devizákkal szemben.
2021. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 677,96 pontos, 1,39 százalékos csökkenéssel, 48 117,72 ponton zárt pénteken.
2021. 06. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy veszteséggel zárják a hetet a tőzsdék

Nagy, másfél-két százalék körüli indexveszteséggel fejezték be a mérsékelt gyengüléssel indított pénteki tőzsdenapot a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 06. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2021. 06. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot zuhant az arany ára - mi áll a háttérben?

Az arany 1.783 dollárig zuhant, miután a Fed hamarabb szeretné az ultralaza monetáris politikát megszüntetni, mint amire a piac számított - vélik az ERSTE elemzői.
2021. 06. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az erős dollár pofozza lefelé az olaj árfolyamát

A WTI 70,7 dollárra gyengült az erős dollár következtében, miközben továbbra is erős a spekuláció, hogy a koronavírus járvány visszahúzódásával a második félévben nőhet a kőolaj iránti kereslet - áll az ERSTE mai elemzői anyagában.
2021. 06. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz sok mozgás a tőzsdéken

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.
2021. 06. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek reggelre

Tovább gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 06. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy osztalékot fizet a Telekom macedón leányvállalata

A Magyar Telekom leányvállalata, a Makedonski Telekom AD - Skopje (MakTel) a 2020. üzleti év után 1,38 milliárd macedón dénár (mintegy 7,90 milliárd forint) osztalék kifizetéséről határozott a csütörtöki közgyűlésén - közölte a Magyar Telekom a tőzsde honlapján csütörtökön.
2021. 06. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtökön.
2021. 06. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index lefordult történelmi csúcsáról, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már 2023-ra kamatemelést jelzett előre.
2021. 06. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
2021. 06. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minuszban nyitottak az amerikai tőzsde indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangneme érezhetően szigorodott.
2021. 06. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az 5 és 20, csökkent a 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 10 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 06. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany ára hatalmasat esett a Fed nyilatkozata után

Az arany 1.814 dollárig zuhant, miután tegnap Powell a kétnapos kamatdöntő ülés után arról beszélt, hogy miként szeretnék szigorítani ultralaza politikájukat.
2021. 06. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel kezdik a napot a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 06. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült reggelre a forint

Az erősödő dollárt követve gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 06. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán.
2021. 06. 16. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi csúcson zártak az európai piacok

Újabb történelmi csúcson zártak az európai részvények szerdán annak ellenére is, hogy a befektetők körében óvatosság uralkodott az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntő ülésének eredményeire várakozva.
2021. 06. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások: