Otthonfelújítási hitel - furcsa banki megoldások sora

Van olyan bank, ahol nem probléma, ha van jelzálog a fedezetként felajánlott ingatlanon, máshol az otthonfelújítási hitel helyett egy alternatív termékkel rukkolnak elő. Színesen reagálnak a hazai bankok az új lakásfelújítási slágerre.

Otthonfelújítási hitel - furcsa banki megoldások sora

Február elseje óta igényelhető több banknál is az otthonfelújítási kölcsön, amely a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges, legfeljebb hatmillió forintos önerő előteremtéséhez hivatott segítséget nyújtani a kormány szándékai szerint. Mivel a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, a hitelkonstrukció olyan családoknak nyújthat átmeneti segítséget, amelyek nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással ahhoz, hogy kifizessék a felújítási munkálatokat és az anyagköltséget.

A konstrukció igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamattal vehető fel, a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A kölcsönt a bankoknál igényelhetik az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy nem elég pusztán a felújítási támogatás feltételeinek megfelelni, hanem a bank hitelbírálatán is át kell menni.

A hitelbírálat során a kölcsönnel terhelhető jövedelmet kell igazolni és ingatlant kell felajánlani fedezetként. Az utóbbival kapcsolatban kérdés, hogy problémát jelenthet-e az otthonfelújítási hitel igénylése azok számára, akik még fizetnek egy, a felújítandó ingatlanra felvett lakáshitelt, de a felújítási hitelt egy mási banknál szeretnék igényelni Ebben az esetben ugyanis a lakáshitelt folyósító banknak már van bejegyezve jelzálogjoga az ingatlanra, egy másik bank pedig nem szívesen fogad el olyan ingatlant fedezetként, amelyiknél csak a második ranghelyre tudja bejegyeztetni a jelzálogjogát.

A Bank360.hu éppen ezért megkérdezte a pénzintézeteket, hogy ilyen esetben hogyan fognak eljárni. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mikortól válik elérhetővé a konstrukció a banknál.

Nézzük az egyes bankok megoldásait!

A Budapest Banknál március 1-től lesz elérhető a hitel. Náluk nem akadály, ha már van másik banknak bejegyezve jelzálogjoga az első ranghelyre, azonban a zálogjoggal rendelkező pénzintézet döntése, hogy az őt követő ranghelyre való bejegyzéshez hozzájárulását adja-e. Ha az ügyfél valamilyen okból nem felel meg az igénylési feltételeknek, a Budapest Bank alternatív terméket kínál.

A CIB Bank egyedi utat választott: a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön alternatívájaként meglévő szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelét kínálja az ügyfeleinek felújításhoz márciustól. Azok az ügyfelek, akik igazoltan felújítási munkálatokra veszik majd fel a hitelt, költségvetési terv vagy vállalkozói szerződés bemutatása mellett kamatkedvezményben részesülnek. Ha jogosultak a felújítási támogatásra, a futamidő alatt a bank egyszeri díjmentes előtörlesztést biztosít 3 millió forintig. A CIB Bank konstrukciója azért is érdekes, mert 6 millió forint helyett akár 10 millió forintot is felvehetnek az ügyfelek, és választhatnak 5 vagy 10 éves kamatperiódusú hitelt is.

Az Erste Banknál február elseje óta elérhető az otthonfelújítási hitel. A pénzintézet arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy amennyiben egy ügyfél náluk szeretné igénybe venni az otthonfelújítási kölcsönt, akkor egy esetlegesen másik bank által nyújtott jelzáloghitelt az Erste Banknál kell kiváltani.

A K&H Banknál már felvehető a hitel, a Bank360 jelzálogjog bejegyzésével kapcsolatos kérdésével kapcsolatban azt közölték: minden hitelkérelmet egyedileg bírálnak el.

A Magnet Banknál várhatóan március 1-től lesz elérhető a hitel. A Bank360-at úgy tájékoztatták, hogy általános szabályaik szerint nem fogadnak el fedezetként olyan ingatlant, melyre egy másik banknak már jelzálogjoga van bejegyezve.

Az MKB Bank dolgozik a termék bevezetésén. Alapvetően nem lesz kizáró ok náluk, ha már egy másik banknak van bejegyezve jelzálogjoga az ingatlanra.

Az OTP Banknál már elérhető a hitel. A bank jelzése szerint nem kizáró tényező, ha már van jelzálog az ingatlanon.

A Raiffeisen Bank arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy néhány nap múlva indul az otthonfelújítási hitellel.

A Sberbank is egyedi terméket kínál az otthonfelújítási hitel helyett: egy alternatív személyi kölcsönt, amely a bank tájékoztatása szerint kedvezőbb törlesztőrészletű lesz, mint az otthonfelújítási hitel. A bank kiemeli, hogy személyi kölcsönük előnye például, hogy nincs szükség értékbecslésre és teljesen online igényelhető lesz a kölcsön.

A Takarékbanknál már elérhető a kölcsön és adható jelzálogjoggal terhelt ingatlan esetén is, de csak úgy, ha az igénylő ad egy igazolást a fennálló hiteltartozásról és egy hozzájárulást a másik banktól a Takarék részére történő önálló zálogjog bejegyzéséhez. Szükséges még továbbá, hogy az ügylet probléma-, és lejárt tartozástól mentes legyen.

Az UniCredit Bank február második felétől nyújtja majd a hitelt, ahol meghatározott feltételekkel felvehető lesz a kölcsön akkor is, ha már van jelzálog az ingatlanon.

Ha nem megy az igénylés

Bár az államilag garantált 3 százalékos hitelnél valamivel költségesebb, egy személyi kölcsön megfelelő megoldás lehet abban az esetben, ha az otthonfelújítási hitel igénylése dugába dől. 

Hozzászólások

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 03. 01. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zárták a napot az európai tőzsdék is

Pozitív nyitás után nagy, másfél-két százalékos indexemelkedéssel zártak hétfőn az európai értékpapírpiacok.
2021. 03. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt a magyar tőzsde, a Mol húzta a kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 03. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen indítják a hetet az amerikai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel korrigáltak felfelé a hétfői kereskedés kezdetén előző heti veszteségeikből az amerikai értékpapírpiacok.
2021. 03. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Februárban is csúcsközelben járt a Budapesti Értéktőzsde fő indexe

Jó hónapot tud maga mögött a BÉT: a BUX a hónap során pár száz pontnyira megközelítette mindenkori legmagasabb értékét, és stabilan a járvány előtti szinteken mozgott. Az előző havi záráshoz képest 0,7 százalékkal 43 502 pontról-ról 43 790 pontra emelkedett. Ezúttal a Richter és a Telekom volt a húzóerő, miután korábban hónapokon át a Mol és az OTP vezették az emelkedést. A jó hangulatot a nemzetközi tőzsdei hangulat is segítette: a főbb indexek továbbra is örökös csúcsaik közelében járnak. A BÉT részvényszekciójának összesített forgalma 220 milliárd forint volt, ami napi 11 milliárdos értéket jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.
2021. 03. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékos pluszban nyitottak a tőzsdék

Egy százalékot meghaladó pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék hétfőn, miután átragadt a jókedv az ázsiai tőzsdékről, amit az amerikai képviselőház által szombaton jóváhagyott 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag váltott ki.
2021. 03. 01. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint hétfő reggelre

Vegyesen alakult a forint jegyzése hétfő reggel, az euróval szemben erősödött, a frankhoz viszonyítva gyengült, a dollárral szemben pedig stagnált a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2021. 03. 01. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és a reggel 7 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék is mind pluszban álltak. A tajpeji és a szöuli tőzsdén nem volt kereskedés.
2021. 03. 01. 08:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Rossz hatással voltak a BÉT teljesítményére a járványhírek

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX növekvő forgalom mellett 43 790,17 ponton zárt pénteken, ami 279,14 ponttal, vagyis 0,63 százalékkal alacsonyabb a múlt heti értéknél.
2021. 02. 28. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha 1980-1999 között született hölgy vagy, akkor kaphatsz 10 millió Ft-ot

Napjaink egyik legnépszerűbb pénzügyi terméke az un. BABAVÁRÓ HITEL, nem véletlenül, hiszen az állami támogatott konstrukció révén nagyon kedvezményesen és gyorsan juthatsz akár 10 millió forinthoz, amit szabadon költheszt lakásra, autóra, gyermeked nevelésére stb. És felejtsd el a tévhitet, hogy 3 gyerek kell a hitelhez! Nézzük át röviden, miért is éri meg Neked mielőbb Babaváró Hitelt igényelned! Cikkünkben nagyon lényegretörően mutatjuk be a Babaváró Hitelt, így minden részletre nem térünk ki most. Ha valami nem világos, ne izgulj: a cikk végén van egy zöld gomb, ha azt megnyomod, mindent elmagyarázunk még érthetőbben. :)
2021. 02. 28. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora hitelt kaphatsz átlagfizetéssel? És mennyi az átlagfizetés egyáltalán?

Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
2021. 02. 27. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen lezárta a Neo Property felvásárlását a vagyonkezelő Akko Invest

Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken az MTI-vel.
2021. 02. 27. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekorderedménnyel zárta a tavalyi évet a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2021. 02. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés után zuhantak a tőzsdék

Gyenge kezdés után profitkivétel miatt nagy indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést az európai tőzsdék.
2021. 02. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárta a hetet a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken.
2021. 02. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén kezdik a napot az európai piacok

Több mint egy százalékos mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 02. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az elemző szerint ma esés várható a hazai tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde pénteki nyitásában esés várható az elemző szerint.
2021. 02. 26. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.
2021. 02. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora estére gyengült a forint

Gyengült a forint csütörtök kora este a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a reggeli szintekhez képest.
2021. 02. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások: