Otthonteremtési akcióterv: kiderült, hogyan vehető igénybe az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa

A kormányzati intézkedéscsomag múlt hét végén újabb elemmel, az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díj maximalizálásával bővült, valamint a parlament elé terjesztették az illetékmentességet és lakásáfát szabályozó törvénytervezetet. Az OTP Ingatlanpont szakértőjével azt foglalja össze, hogy a frissen közzétett részletek hogyan befolyásolhatják a vásárlók döntéseit.

Otthonteremtési akcióterv: kiderült, hogyan vehető igénybe az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa

Az elmúlt hét végén újabb elemmel bővült az október folyamán részletekben ismertetett kormányzati otthonteremtési program. Az áfacsökkentés, a CSOK igénybevétele esetében áfa visszaigénylés, az ingatlanfelújítási támogatás, az illetékmentesség és a tetőtér beépítésére igényelhető CSOK támogatás mellett január elsejétől az ingatlanvásárláskor fizetendő közjegyzői díjat is maximalizálják. Szintén a múlt héten, október 27-én terjesztették a Parlament elé az 5 százalékos áfa és az illetékmentesség részletszabályait tartalmazó törvényjavaslatot.

„Az intézkedés csomag hat pontja közül már kettőt ismerünk részleteiben, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Ugyanakkor a kilátások továbbra is biztatóak és a piac pozitív irányú elmozdulására lehet számítani. A lakásvásárlással kapcsolatos korábbi megfontolásokat tovább árnyalják a nemrég közétett törvényjavaslat részletei, ezek alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy a legnagyobb mértékben ki lehessen használni az otthonteremtési akcióterv előnyeit” – mondja Valkó Dávid, OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

5 vagy 27, bruttó vagy nettó?

A törvényjavaslat szerint az új építésű lakásokra vonatkozó, 5 százalékos áfát a 2021. január 1. után teljesített ügyletekre kell alkalmazni, ennek gyakorlati hatását egy példával tudjuk a legegyszerűbben szemléltetni. Tételezzük fel, hogy egy kihagyhatatlan ajánlat miatt még idén vásároltunk lakást egy olyan beruházásban, ahol 27 százalék az áfa, azaz nem tartozott az eddig is kedvezményes 5 százalékos áfateher alá. A vételár 10 százalékát a szerződéskötéskor kell kifizetnünk, a fennmaradó 90 százalékot pedig 2021. január 1. után. Ebben az esetben az idén esedékes 10 százalékos vételárrészre 27 százalékos áfát, a jövő évben kiegyenlítendő részre pedig 5 százalék áfát kell fizetnünk.

Fontos figyelni arra is, hogy az adásvételi szerződés bruttó vagy nettó összeget tartalmaz. Bruttó összeg esetében az adókedvezmény nem érvényesíthető, ezért az 5 százalékos áfa ott jelent valódi árcsökkenést, ahol a szerződés nettó vételárat és mindenkori áfa-kitételt tartalmaz, és idén még a 27 százalékos áfa alá tartozik a projekt.

Összefoglalva, ha valami okból még ebben az évben kell szerződést kötni egy 27 százalékos áfás lakásra, akkor járunk jól, ha a vételár megbontás tartalmazza a nettó összeget és külön a mindenkori áfát, a teljes vételárból pedig a lehető legnagyobb rész megfizetése a jövő évre ütemezendő.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!


A gyakorlatban az 5 százalékos áfakulcs a már építés alatt álló ingatlanok mellett azokra vonatkozik, amelyek építési engedélye legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé válik, vagy az építését ezen időpontig bejelentik az egyszerű bejelentés szabályai szerint. Ezeknél az újépítésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfát 2026. december 31. napjáig kell alkalmazni.

Ennél a pontnál csak azt kell szem előtt tartani, hogy az építtetők az építési engedély megszerzéséig ezt a kétéves határidőt véletlenül se lépjék át.

A kedvezményes áfa szabályozása bizonyos területi megkötéseket is tartalmaz. Akkor alkalmazható az 5 százalékos kulcs, ha a lakás hasznos összes alapterülete több lakásos ingatlannál nem lépi át a 150, családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Az áfa-szabályok szempontjából újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év. Még a szerződéskötés előtt győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt ingatlan ezen feltételeknek megfelel-e, mert előfordulhat, hogy olyan, már használatba vételi engedélyt kapott lakásra esett a választásunk, amely, például kevésbé ideális a fekvése vagy elosztása miatt, már ennél régebb óta a piacon van.

A törvényjavaslat röviden kitér a rozsdaövezetek kérdésére is, miszerint: „a rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően nem tartozik e rendelkezés hatálya alá azon lakásoknak az értékesítése, amelyek e területen találhatóak, ezek a korábban bevezetett szabály szerint tartoznak az 5%-os adókulcs hatálya alá”. Ezeken a területeken tehát valószínűleg 2026 után is marad az 5 százalékos áfakulcs.

Aki CSOK igénybevételével vásárolna új lakást, annak vélhetően a közeljövőben érkeznek még hasznos információk arra vonatkozóan, milyen feltételekkel és metódussal tudják majd az 5 százalékos áfát visszaigényelni, mint ahogy ezt a lehetőséget
a Kormány néhány hete beharangozta.

Illetékmentesség 2021. január 1-től

Január elsejétől a CSOK igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is teljes illetékmentesség jár. Ez a kedvezmény az 5 százalékos adókulccsal ellentétben nincs korlátozva sem alapterület, sem forgalmi érték szempontjából, viszont a CSOK alapterületi előírásoknak (pl. egy gyerek esetén minimum 40 négyzetméteres lakás) meg kell felelni.

Fontos lehet a pénzügyi lehetőségek számbavételénél, hogy nem utólag kell a befizetett illeték összegét visszaigényelni, hanem eleve nem kell az illetéket megfizetni. Abban az esetben, ha az illetéket mégis meg kell fizetni, mert a CSOK fejében vállalt gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg vagy a kedvezményezett például válás miatt az önkéntes visszafizetés mellett dönt, a Nemzeti Adó és Vámhivatal intézkedik az illeték kiszabásával kapcsolatban. Az illeték alapja ekkor az adásvételi szerződés megkötésekor megállapított forgalmi érték, mértéke pedig a szerződés megkötésének napján hatályos illetékmérték.

A törvényjavaslat kimondja, hogy nem kell az illetéket megfizetni akkor, ha a kedvezményben részesülő egészségügyi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás.

Az illetékmentesség a 2021. január 1. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik, így ügyelni kell arra, hogy regisztrációs szerződéssel vagy vételi szándéknyilatkozattal már idén le lehet foglalni az ingatlant, de az adásvételi szerződés dátuma mindenképpen január 1. vagy későbbi kell, hogy legyen.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy továbbra is érvényesek a múlt heti megállapításaink: azok, akik januárban a legjobb alkupozíciót szeretnék elérni, már most tájékozódhatnak, és érdemes folyamatosan böngészniük az aktuális kínálatot.

Hozzászólások

Újabb gyorssegélyt kapnak a művészek

Harmadik alkalommal döntött a járvány kezdete óta rendkívüli szociális támogatási keretről az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ezúttal 60 millió forintot különítettek el a meghosszabbított hatósági korlátozó intézkedések következtében nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére.
2021. 03. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a fejlesztések a Magyar falu programban

Folytatódik a helyi életminőséget javító beruházások sora a falvakban a Magyar falu programban - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
2021. 03. 02. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Az elmúlt héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.
2021. 03. 02. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden eddiginél több optikai elérést épített a Telekom

Tavaly a Magyar Telekom minden eddiginél több, 377 ezer új optikai elérést épített, 117 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabit-képessé fejlesztett, ezzel csaknem 2,5 millióra nőtt hálózatán a gigabites elérések száma - közölte a vállalat az MTI-vel hétfőn.
2021. 03. 02. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányzati támogatást kap a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.

Százhuszonhárommillió forint támogatást kap a magyar kormánytól a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére - jelentette be a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnöke hétfőn, Szolnokon.
2021. 03. 02. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Népszerűnek bizonyul az MVM startup versenye

Minden korábbi kiírást felülmúlva idén több mint 260 projekttel jelentkeztek az ötletgazdák az MVM Edison startup-versenyre - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.
2021. 03. 01. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Év végére 4093 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon

Tavaly a negyedik negyedévben 4093 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 4,8 százalékkal több mint az előző negyedévben - közölte a pénzügyminiszter hétfőn a Facebookra feltöltött posztjában.
2021. 03. 01. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 01. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 01. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rossz évet zártak a dohánytermelők

Termésátlagot és termésmennyiséget tekintve is rossz évet zártak 2020-ban a dohánytermelők - mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke hétfőn az MTI-nek.
2021. 03. 01. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivonul Magyarországról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
2021. 03. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt a magyar tőzsde, a Mol húzta a kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 03. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tesztelik az új Mol Bubi-t

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint gőzerővel szerelik össze az új Mol Bubi bicikliket a Csepel Zrt. üzemében, és hamarosan a nagyközönség is találkozhat a modern kerékpárokkal, amelyeket március 1-től tesztelnek.
2021. 03. 01. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól zárta a tavalyi évet az Alteo

Az Alteo Nyrt. a járvány ellenére is kimagasló eredménnyel, 29 százalékos árbevétel- és 116 százalékos nyereségnövekedéssel zárta a 2020-as évet - közölte az energetikai társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 03. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon a Strabag

A Strabag Építőipari Zrt. gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdobták a beruházások a GDP növekedését

A vártnál jobb 2020 negyedik negyedévi beruházási adatok szerepet játszhattak a GDP meglepően kedvező alakulásában, az idén pedig az uniós források segítségével 6-10 százalékos növekedést mutathatnak a fejlesztések - kommentálták a legfrissebb beruházási adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2021. 03. 01. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Bank 15 innovatív startuppal indít együttműködést

Az OTP Bank 15 érettebb, növekedési fázisban lévő innovatív technológiai vállalkozással kezd 3 hónapos együttműködést a negyedik Startup programjában - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 01. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Februárban is csúcsközelben járt a Budapesti Értéktőzsde fő indexe

Jó hónapot tud maga mögött a BÉT: a BUX a hónap során pár száz pontnyira megközelítette mindenkori legmagasabb értékét, és stabilan a járvány előtti szinteken mozgott. Az előző havi záráshoz képest 0,7 százalékkal 43 502 pontról-ról 43 790 pontra emelkedett. Ezúttal a Richter és a Telekom volt a húzóerő, miután korábban hónapokon át a Mol és az OTP vezették az emelkedést. A jó hangulatot a nemzetközi tőzsdei hangulat is segítette: a főbb indexek továbbra is örökös csúcsaik közelében járnak. A BÉT részvényszekciójának összesített forgalma 220 milliárd forint volt, ami napi 11 milliárdos értéket jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.
2021. 03. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén már pluszba kerülnek a beruházások

A múlt évi közel 4 százalékos csökkenés után 2021-ben akár 10 százalék körüli bővülés is elképzelhető a beruházási fronton.
2021. 03. 01. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már az adásvételek számában is érezhető az otthonteremtési támogatások hatása

Összesen 10 200 használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor februárban az ingatlan.com becslése szerint, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 9,6 százalékkal több az idén januárra becsült adásvételek számánál. Az otthonteremtési támogatások okozta lakáspiaci lendület februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet. A kereslet továbbra is erős, az ingatlan.com-on mért érdeklődések száma idén februárban 20 százalékkal haladta meg a tavaly februári szintet.
2021. 03. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: