PIMS: Nyugalomra int a gyermekreumatológusok egyesülete

Az elmúlt napokban a médiában is egyre nagyobb figyelmet kapott a koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás (PIMS). A kiszolgáltatott gyermekek fotójával illusztrált beszámolók, közlemények, interjúk - amelyek ráadásul laikusok számára nehezen értelmezhető betegszámokat tartalmaztak - sok esetben aggodalmat és félelmet keltettek a szülőkben. A felmerülő kérdéseket tisztázza a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológia Szekciója.

PIMS: Nyugalomra int a gyermekreumatológusok egyesülete

Dr. Constantin Tamás, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Gyermekreumatológia Szekciójának elnöke kijelentette: a sokszervi gyulladás nem ismeretlen a gyermekreumatológusok előtt.

„A sokszervi gyulladás hátterében meghúzódó immunológiai folyamatok és a tünetegyüttes nem ismeretlenek a gyermekreumatológusok számára. Az újdonság az, hogy bebizonyosodott: a koronavírus is képes ezeket a reakciókat a szervezetben beindítani. A súlyos, bizonyos esetekben intenzív osztályos ellátást is igénylő autoimmun betegségeket eddig is sikerrel gyógyítottunk. A gyermekreumatológusok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a hatékony kezeléseket. A szükséges gyógyszerek, beleértve a biológiai terápiákat, rendelkezésre állnak” – nyilatkozta a gyermekreumatológus.

Megnyugtatásul, néhány szakmai szempontot kihangsúlyozva az eddig közölt adatokat összefüggéseiben magyarázza meg a szakmai szervezet:

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás ellátása csapatmunkát igényel

A PIMS ellátása több társszakma összefogását igényli, a sürgősségi- és intenzív terápiás ellátásban jártas gyermekorvosok, kardiológusok, infektológusok és gyermekreumatológusok összehangolt munkájára van szükség. Az utánkövetésben, esetleges kései szövődmények szűrésében nagy szerepe van a kardiológusoknak.

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás heveny betegséget okoz

Jelen tudásunk szerint a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás nem okoz krónikus, hosszan tartó betegséget. A gyermekek az esetek döntő többségében lázas panaszaikkal területi sürgősségi ambulanciákon, kórházakban jelentkeznek, így sokszor nem is kerülnek be a gyermekreumatológiai centrumok ellátásába. Mivel a gyulladásos tüneteket általában 1-3 napon belül sikerül kontrollálni, erre sokszor nincs is szükség. Bár a PIMS heves tünetekkel indul, egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú távon jóindulatúan viselkedik.

A gyermekreumatológia hálózata

Valamennyi egyetemi gyermekgyógyászati klinikán elérhető modern szemléletű reumatológiai ellátás. A legsúlyosabb - akár gépi lélegeztetést is igénylő - esetekben biológiai terápia alkalmazható, amely reumatológiai indikációt képez. Kollégáink felkészültek, hogy akár a gyermekek átvételével, akár konzíliummal, tanácsokkal segítsék a PIMS-ben szenvedők biztonságos ellátását.

Milyen gyakori a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás?

A Népegészségügyi Központ múlt héttől jelentési kötelezettséget írt elő a PIMS esetében is, így hamarosan objektív adatok is rendelkezésre fognak állni. Informális tájékozódás és szóbeli közlések alapján becsült adat elérhető: országosan körülbelül 120 gyermeket kezelhettünk eddig a járvány kitörése óta. Sajnos a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek száma nem ismert, de a gyermekkorú népességre vetítve ez azt jelenti, hogy az előfordulási gyakorisága kb 0,006%. Jelen tudásunk szerint tehát egy nagyon ritka betegségről van szó.

Milyen súlyos tüneteket okoz a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás?

”Súlyos szövődményekkel kerültek kórházba gyermekek, 60%-ukat intenzív osztályon kellett kezelni” - olvashattuk, hallhattuk hétvégén a híradásokban.

A PIMS valóban súlyos betegség, a rajta áteső gyermekek igazi hősök. A megfelelő és időben megkezdett terápia mellett szerencsére a tüneteik többnyire gyorsan javulnak. Vannak gyerekek, akik állapotát csak az intenzív osztályon tudjuk stabilizálni. Az intenzív osztályon töltött napok száma önmagában azonban még az egészségügyben jártas szakemberek számára is nehezen értelmezhető adat - jelentősen eltérhet például az egyes kórházak ápolói kapacitása, az általános gyermekosztályok minimumfeltételeket meghaladó felszereltsége. Eltérő lehet a betegség kezelésében való jártasság és tapasztalat is. Ezért mi inkább egy a közérdeklődés szempontjából fontosabb tényt szeretnénk kihangsúlyozni, miszerint nincs tudomásunk súlyos szövődménnyel gyógyult esetről.

Összefoglalva, nem egy „misztikus”, „ismeretlen” betegséggel állunk szemben. A koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás ritkán fordul elő és sikeresen kezelhető. A gyermekgyógyászati intézetekben, kórházakban és klinikákon felkészült és képzett szakemberek várják a betegeket.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Rejtélyes mérgezések történtek egy németországi egyetemen

Gyilkossági kísérlet miatt nyomozást indítottak kedden a németországi Darmstadtban, mert a városban működő műszaki egyetemen (TU Darmstadt) megmérgeztek legkevesebb hét embert egy egyelőre ismeretlen eredetű folyadékkal.
2021. 08. 25. 02:00
Megosztás:

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a járvány alatt

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások időszakában - közölte kedden a román média egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve.
2021. 08. 25. 01:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Németország a járvány erősödésére számít

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.
2021. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Eddig 43 millió embert oltottak be Oroszországban

Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban a Covid-19 ellen a védőoltás mindkét komponensével - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 08. 23. 05:00
Megosztás:

Olaszországban az új esetek egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.
2021. 08. 22. 21:00
Megosztás:

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel - ez a legalacsonyabb szám június 27. óta - 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.
2021. 08. 22. 15:00
Megosztás:

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások, amelyek az állatgyógyászati készítmények gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit (állatorvosokat és állattartókat) egyaránt érintik - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2021. 08. 22. 12:00
Megosztás:

Jön a negyedik hullám?

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.
2021. 08. 22. 06:00
Megosztás:

Újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában

A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában - közölte a helyi sajtó szombaton.
2021. 08. 21. 18:00
Megosztás:

Belgium szeptembertől feloldja a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat

Belgium feloldja a vendéglátóipari vállalkozásokra korábban kiszabott összes járványügyi korlátozást, kivéve az arcmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat - jelentette be Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a kormány pénteki sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 21. 08:00
Megosztás:

Horvátországban már beoltották a felnőtt lakosság felét

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét a koronavírus ellen - közölte a horvát sajtó pénteken.
2021. 08. 21. 03:00
Megosztás: