Sikeres évet zárt a K&H Bank tavaly

A K&H Bank rendkívüli tételektől megtisztított adózás utáni nyeresége 53,8 milliárd forint lett 2020-ban, ami 6 százalékos növekedést jelent, sikeres évet zártak - mondta Gombás Attila, a K&H Bank pénzügyi divíziójának vezetője a K&H csoport 2020. éves pénzügyi eredményeiről szóló online sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Idén a 2020-ast meghaladó dinamikára számítanak a bevételeikben és a hitelállományban egyaránt.

Sikeres évet zárt a K&H Bank tavaly

Gombás Attila kiemelte: a növekedés motorja a hitelezés volt. A nettó eredmény 42,3 milliárd forintra csökkent a tavalyelőtti 50,9 milliárd forint után.
   
Elmondta: a bank 17,9 milliárd forint értékvesztést, céltartalékot képzett a válság miatti várható hitelveszteségekre, és 4 milliárd forint módosítási veszteséget a hitelmoratórium okán. Így az úgynevezett Covid-hatás 21,9 milliárd forint volt - mondta.
  
 Az alapkezelő tevékenységének átruházásán a KBC Asset Management magyarországi fióktelep részére 11,4 milliárd forintos adózás előtti pozitív eredményt értek el - jegyezte meg.
    

Tavaly a működési bevételeik 5,7 százalékkal 177 milliárd forintra nőttek, ebben a fő szerepet a nettó kamatbevétel 11 százalékos, és a díjbevétel 0,4 százalékos emelkedése játszotta.
    

A bank mérlegfőösszege 2020 végén 4378 milliárd forint volt, 24 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit - ismertette.
  
 Gombás Attila beszámolt arról is, hogy a nem teljesítő hitelek aránya 1,4 százalékponttal 2,7 százalékra csökkent, folyamatosan javuló a trend, elsősorban a lakossági hitelezés miatt. Erről a moratórium lezárulása után lesz teljes a kép, ugyanakkor nem számítanak jelentős emelkedésre - tette hozzá.
    

Az új hitelkihelyezés 23 százalékkal 620 milliárd forintra nőtt, a teljes hitelállomány 18 százalékkal 1900 milliárd forintra. A piaci részesedés minden szegmensben jelentősen nőtt, a lakossági 13,3 százalékos. A lakossági új hitelezésben elért növekedés minden negyedévben meghaladta a piac átlagát, igaz, a személyi kölcsönöknél lassulást figyeltek meg - mondta. Az új lakossági hitelkihelyezés 21 százalékkal 235 milliárd forintra nőtt tavaly, ebből 58 milliárd forint a babaváró hitel.
   
Kiemelkedőnek nevezte, hogy a járvány ellenére nőtt a vállalati hitelportfólió, éves összevetésben 19 százalékkal, jóval a 13 százalékos piaci átlag felett, ezzel a piaci részesedés a 2019-es 9,3 százalékról 9,6 százalékra nőtt. A jegybanki Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá!-ban 173 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez 11 százalékos piaci részt jelent adataik szerint. A kkv-k számlaforgalma 9 százalékkal haladta meg a negyedik negyedévben a tavalyelőtti hasonló időszakot, ez a kilábalásra utal Gombás Attila szerint a 2020 második és harmadik negyedévi visszaesés után.
  
 Gombás Attila közölte: várakozásaik szerint 2021-ben határozott növekedést fog mutatni a magyar gazdaság teljesítménye, különösen a második negyedévtől. A bank ebből továbbra is a hitelezés aktív támogatásával fogja kivenni a részét - mondta.
    

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a biztosító dinamikus, aktív évet zárt, a nettó nyeresége 8,3 milliárd forint volt 2020-ban. A nem-élet üzletág díjbevétele 4 százalékkal, 51,2 milliárd forintra nőtt. A leggyorsabb, kétszámjegyű növekedést a lakás-, a casco-, és a kkv-biztosítások produkálták. Az életbiztosítások is erős teljesítményt mutattak, 12 milliárd forintos díjbevételt értek el. Ezen belül 41 százalékkal emelkedett a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítások bevétele, valamint 38 százalékkal a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nem nyugdíjbiztosítási termékeké. Számos újítás mellett bevezették a lakásbiztosításoknál az azonnali kárkifizetést, ami a teljes kárkifizetés 10 százalékát tette ki, az arány idén tovább nő a terveik szerint.
   
Németh Balázs, a bank innovációs vezetője elmondta: a koronavírus-járvány felgyorsította a digitális banki és biztosítási megoldások használatát, és erre az ügyfeleket is fogékonyabbá tette. Jelenleg a K&H-nak 570 ezer digitálisan aktív ügyfele van, ez a teljes ügyfélkör 82 százalékát jelenti. A K&H mobilbank felhasználóinak száma elérte a 485 ezret, egy év alatt 28 százalékkal nőtt. Az elmúlt évben az ügyfelek átlagosan heti háromszor használták mobilapplikációjukat. A jövőben is a mobilalkalmazáson keresztül elérhető, banki és biztosítási szolgáltatások fejlesztésére összpontosítanak - jelezte.

Hozzászólások

Idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereket az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján - közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.
2021. 02. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bosch a Microsofttal közösen fejleszt szoftveralapú járműplatformot

A Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására. Az együttműködés célja, hogy egyszerűsítsék, valamint felgyorsítsák a járműszoftverek fejlesztését, bevezetését az autó teljes életciklusa alatt – az autóipar minőségi követelményeinek megfelelően. Az új platform, amely a Microsoft Azure-ra épül és a Bosch szoftvermoduljait tartalmazza, lehetővé teszi a szoftverek fejlesztését, letöltését a járművek vezérlőegységébe és számítógépeibe.
2021. 02. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Generali is beléphet a fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több eladásra számít a Daimler Truck

A koronavírus-válság miatt tavaly bekövetkezett visszaesést követően az idén eladásainak jelentős növekedésére és bevételarányos jövedelmezősége normalizálódására számít a Daimler Truck AG német haszongépjármű gyártó konszern.
2021. 02. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MVM Zrt. hamarosan elkészíti a Mátrai Erőmű átalakításának terveit

Az MVM Zrt. a következő hónapokban véglegesíti a Mátrai Erőmű átalakításának ütemtervét. Az 500 megawattos gázüzeműblokknak 2025 végére már állnia kell a Mátrai Erőmű területén, amelynek technológiaváltása során az egyik kiemelt szempont a foglalkoztatás fenntartása - mondta el a Világgazdaságnak Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.
2021. 02. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas veszteséget termelt tavaly a Heathrow repülőtér

Kétmilliárd font veszteségről számolt be a tavalyi évről közzétett szerdai eredményjelentésében a londoni Heathrow repülőtér. A legforgalmasabb európai légikikötőt üzemeltető cég közölte: a koronavírus-járvány miatt öt évtizede nem mért mélypontra zuhant tavalyi utasforgalma.
2021. 02. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyivel csökkent az amerikai bankszektor nyeresége

Több mint egyharmadával csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a koronavírus-járvány által dominált tavalyi évben.
2021. 02. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

100 százalékos táppénzt kérnek a postás szakszervezetek

A foglalkozási megbetegedés szabályai szerinti 100 százalékos táppénzt javasol a munkavégzés közben koronavírussal megfertőződött és a kényszerkarantén miatt távolmaradó munkatársak számára a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ), ennek érdekében levélben fordultak a kormányhoz - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége szerdán az MTI-vel.
2021. 02. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egynapos sztrájk kezdődött a Continental makói telephelyén

Az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt 24 órás sztrájkot tartanak a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában szerdán 14 órától.
2021. 02. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz erős hajrával zárta a 2020-as évet

A rendkívül nagy kihívást jelentő 2020-as évben az Allianz különleges rugalmasságról tett tanúbizonyságot a példátlan egészségügyi válsággal és a tartósan alacsony kamatlábakkal szemben. A 2020-as pénzügyi év pénzügyi teljesítménye minden üzleti szegmensben kiemelkedően erős volt, noha a COVID-19-világjárvány nyomot hagyott a pénzügyi eredményeken, különösen a Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágban. E jelentős globális kihívások ellenére az Allianz erős negyedik negyedévvel zárta pénzügyi évét.
2021. 02. 24. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új ipari területet adtak át Bonyhádon

Új ipari területet adtak szerdán Bonyhádon, ahol 800 millió forintos beruházással 3,5 hektáron négy csarnokkal bővült az ipari park.
2021. 02. 24. 14:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre nagyobb üzlet a női sport

Egyre inkább csökken a különbség a férfi és női sportokból származó bevételek között, s bár utóbbi ezen a téren egyelőre még messze elmarad előbbitől, a szponzorok és befektetők számára is egyre nagyobb potenciál mutatkozik a női sportban - állapította meg legfrissebb előrejelzésében a Deloitte.
2021. 02. 24. 13:50
Megosztás:
Hozzászólások:

11 éves rekordot értek el az új építésű lakások

Több mint 28 ezer új lakás épült Magyarországon 2020-ban, ez 11 éves rekordot jelent - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán megjelent rövid videóüzenetében szerdán.
2021. 02. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres évet zárt az Arval cégcsoport 2020-ban

Az Arval a világjárvány okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is növekedést ért el a tavalyi évben. Nem csupán járműparkjának mérete gyarapodott több mint 6%-kal, hanem új partnereinek és irodáinak számát is emelte. Ezzel a vállalat által finanszírozott flotta mérete 2020-ban elérte az 1 381 555 járművet. A KKV és privát bérleti ágazat 15,7%-kal nőtt, ebből 100 000 jármű került magánlízingre, a középtávú bérlési szegmens pedig 6%-kal emelkedett. Az Arval 7200 munkavállalója 300 000 ügyfelet szolgál ki 30 országban világszerte.
2021. 02. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivár az MNB

Változatlanok a kamatszintek. A várakozásoknak megfelelően ma délutáni ülésén sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat 0,6 százalékon, az overnight jegybanki betét kamatszintje -0,05 százalékon, míg az overnight és az egyhetes fedezett hitel kamatszintje 1,85 százalékon maradt. A közlemény egyik legfontosabb üzenete is változatlan: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaságpolitikáját.
2021. 02. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical dolgozói

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában kedden.
2021. 02. 24. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújította az utazástervező alkalmazását a BKK

Új funkciókkal bővült a Futár, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) utazástervező alkalmazása - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2021. 02. 23. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál magasabb nyereséget ért el a Graphisoft Park

A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
2021. 02. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tőzsdei elismerést kapott tavalyi kötvénykibocsátási teljesítményéért az ALTEO

A BÉT Legek „Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díjat” érdemelte ki 2020-as teljesítményével az ALTEO Nyrt. Az újgenerációs energetikai szolgáltató- és kereskedőtársaság, amelynek részvényei a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, tavaly a COVID-19 dacára is az év egyik meghatározó vállalati sztorijának számított Magyarországon.
2021. 02. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások: