Tovább csökkentek a terményárak

Február óta folyamatosan csökken a legfontosabb élelmiszercikkek ára aCOVID-19 járvány gazdasági és szállítmányozási hatásai generálta jelentős kereslet-visszaesés hatására.

Tovább csökkentek a terményárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) globális élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek havi árváltozását követi, 3,4%-kal volt alacsonyabb áprilisban, mint az azt megelőző hónapban, és mintegy 10%-kal januárhoz képest.

A cukor ára 13 éve nem látott mélységbe zuhant (-14,6% március óta). A nyersolaj árának bezuhanása lenyomta a cukornád iránti keresletet a bioetanol piacon, ami túlkínálatot generált az étkezési cukor exportpiacán. Mindeközben a számos országban bevezetett kijárási korlátozások a keresleti oldalt gyengítették.


A növényi olajok árindexe 5,2%-kal csökkent, főleg a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb jegyzése miatt. A bioüzemanyagok iránti kereslet mérséklődése itt is éreztette hatását, csak úgy, mint a vártnál nagyobb pálmaolaj-kibocsátás Malajziában és szójatermés az Amerikai Egyesült Államokban.


A 3,6%-ot csökkenő FAO tejtermék-árindex a vaj és tejpor árának kétszámjegyű visszaesésének következménye, amit azok az északi féltekén jellemző exportpiaci túltelítettség, készletbőség, gyenge kereslet és eltűnő éttermi eladások okoztak.


A húsfélék ára 2,7%-ot mérséklődött. A kínai import magára találása kevés volt a globális keresletcsökkenés kiellensúlyozására. A nagy hústermelő országok logisztikai nehézségekkel küzdöttek, amin csak tovább rontott a vendéglátóipari kereslet visszaesése.

Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!


„A járvány a hús keresleti és kínálati piacát egyaránt sújtja, mivel az éttermek bezárása, a háztartások jövedelem-csökkenése és a feldolgozó szektor munkaerőhiánya kihatnak a jelentős hústermelő országok ’just-in-time’ termelési rendszerére,” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Upali Galketi Aratchilage.


Valamelyest olcsóbbak lettek a gabonafélék is, ám a búza és rizs nemzetközi piaci ára jelentősen megugrott, a kukoricáé ellenben nagyot zuhant. A rizs 7,2%-os árnövekedése főleg Vietnám időszakos exportkorlátozásainak tudható be, amiket azóta fel is oldottak, míg a búza 2,5%-os drágulása az oroszországi exportkvóták gyors feltöltésének. A szemestermények ezzel szemben 10%-kal lettek olcsóbbak a keresleti piac (állati takarmány és bioüzemanyag) zsugorodása okán.

Stabil búzatermelés, növekvő készlete 2021-ig

Az e havi FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben először jelent meg a 2021-es szezonra vonatkozó becslés. A búza termelése (762,6 millió tonna) nagyjából marad az idei szinten ahogy az Európai Unió, Észak-Afrika, Ukrajna és az Egyesült Államok kisebb kibocsátását kipótolja Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország és India bőséges termése.


A búzafelhasználás 2020-2021-ben stabil marad, várhatóan eltolódik az étkezési felhasználás javára szemben a takarmányozási és ipari célú felhasználással. A termelési szezon végére a búzakészletek 274,5 millió tonnára nőhetnek a kínai tartalékok jelentős növekménye hatására – míg a világ többi része akár 5%-os készletcsökkenést is regisztrálhat.

Erősnek látszik a szezon a kukorica esetében is, különösen Argentínában, Brazíliában, Dél-Afrikában, ahol az aratás hamarosan elkezdődik.

Csökkenő gabonafelhasználás és nagyobb tartalékok idénre

 

A FAO változatlanul hagyta a globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését (2 720 millió tonna), de ezzel együtt 24,7 millió tonnával csökkentette a felhasználás várható mennyiségét a koronavírus hatása miatt a gazdasági növekedésre, az energiapiacokra és az állati takarmány-keresletre. Visszaszorul a kukoricafelhasználás mértéke Kínában és az USA-ban.


Szintén visszavettek a rizs-felhasználás korábbi becsléséből főként a mérsékelt nigériai fogyasztás miatt. Ennek ellenére a rizsfogyasztás új rekordod dönthet idén az ázsiai kontinens növekvő étvágyának köszönhetően. A búzafogyasztás mintegy 1,2%-kal bővülhet az előző szezonhoz képest.

Az alacsonyabb fogyasztás növekvő készleteket hoz a 2020-as szezon végére, leginkább kukoricában fogunk bővelkedni, amiből rekord mennyiségű 428 millió tonna fog rendelkezésre állni.


A gabonakereskedelem 2,8%-os bővülésével eléri a 422 millió tonnát, köszönhetően a cirok és a búza népszerűségének. A Fekete-tenger térségében bevezetett búzaexport-korlátozások javát már feloldották vagy nem befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet.

Hozzászólások

Megugrott az eladott új traktorok száma az első negyedévben

Az idei első negyedévben 788 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 17 százalékkal haladta meg az előző év első három hónapjában regisztrált 675-ös értéket. Az Agroinform.humezőgazdasági piacterén ugyanebben az időszakban 24 százalékkal növekedett az eladott használt traktorok száma.
2021. 04. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Faggyal küzdenek a magyar gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
2021. 04. 08. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-ig nyújthatóak be - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel csütörtökön.
2021. 04. 08. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mától lehet pályázni a gazdáknak a 11 milliárd forintos díjtámogatási keretre

A mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege minden eddiginél magasabbra, 11 milliárd forintra emelkedett idén. A gazdálkodók április 7. és május 15. között pályázhatnak a támogatásra, mellyel a biztosítások díjának akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagos támogatásként. Ehhez azonban fontos, hogy a Magyar Államkincstárhoz benyújtandó kérelemben ne feledkezzenek meg ennek igényléséről sem - hívja fel a figyelmet a Groupama Biztosító.
2021. 04. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A termelők közel négyötöde tervez agrárpályázaton indulni a következő években

A következő két évben az agrártárca tájékoztatása szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési pluszforrásra pályázhatnak a szektor szereplői. Az Agroinform.hu őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók körében végzett felmérése szerint a következő öt év során a válaszadók csaknem négyötöde tervez mezőgazdasági, élelmiszeripari pályázaton indulni. A jövőbeli pályázati források iránt érdeklődő gazdaságok háromnegyede gépbeszerzési céllal kíván pályázni.
2021. 04. 07. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar agrárexport egyik legfontosabb eleme az állati takarmány

Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
2021. 04. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi tojást fogyasztunk - ábrán mutatjuk!

Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon, 1970-2019
2021. 04. 04. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a tojás ára - ábrán mutatjuk!

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára , forint/darab
2021. 04. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágább a sonka, de még mindig a minőségre megyünk

A fogyasztók egyre minőségtudatosabban választanak sonkát, és ez különösen húsvétkor van így, hiába nőtt a különféle sonkák ára az idén - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetsége az MTI-vel szerdán.
2021. 04. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly fejlesztés előtt áll a magyar élelmiszeripar

Komoly fejlesztés előtt áll a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel szerdán.
2021. 03. 31. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen hatással van a járvány a tojásellátásra?

A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi - közölte a Magyar Tojásszövetség az MTI-vel kedden.
2021. 03. 30. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszervásárlási szokásainkat vizsgálja a Nébih

Másodjára is felmérés készül az élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásokról - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel kedden.
2021. 03. 30. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavaszi árpa és a búza felét már elvetették Zala megyében

A tavaszi árpa, valamint a búza felét már elvetették Zala megyében, a tritikálé- és zabföldeken is megkezdődtek a tavaszi vetési munkák - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 30. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre nagyobb szeletet hasít a Lidl a magyar borexportból

2020-ban 28,5 millió magyar palackos bort értékesített a Lidl Magyarország, ami jelentős, 21 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A vállalat itthon és a külpiacokon egyaránt rekordot döntött, utóbbi esetében már 6,3 milliárd forint értékben adott el hazai borokat, ami a teljes magyar palackos borexport 33 százalékát jelenti, vagyis az áruházlánc ezzel megerősítette legnagyobb hazai borexportőr pozícióját. A Lidl célja a hazai borászatok támogatása, exporttevékenységük és külpiaci lehetőségeik elősegítése.
2021. 03. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén nagyobb húsvéti forgalomra számítanak az édességgyártók

Az édességfogyasztás tavalyi visszaesése fokozatosan helyreállt az elmúlt évben, így az előző húsvéthoz képest idén nagyobb forgalomra számítanak a gyártók.
2021. 03. 28. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszegű kárenyhítést kapnak a gazdák

A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek pénteken.
2021. 03. 27. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-2027 között 750 milliárd forintos támogatás jut az élelmiszeripar szereplőinek

2021-2027 között 750 milliárd forintos támogatás az élelmiszeripar szereplőinek
2021. 03. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány és a Coca-Cola HBC Magyarország

Megújította és új szintre emelte a 2012-ben indított együttműködést a magyar kormány és a Coca-Cola HBC Magyarország. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Békefi László, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezetője által a mai napon aláírt újabb stratégiai partnerségi megállapodás értelmében a cég az elkövetkező években a Coca-Cola rendszer legnagyobb közép-európai gyártóbázisát építheti meg. Ennek első lépéseként 2021-ben a vállalat logisztikai robotokat telepít dunaharaszti központjába.
2021. 03. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsvéti meglepetés: a hosszan érlelt sonkák nem drágulnak

A sonkák előrendelésein, a kereskedelmi láncok igényein nem látszik a válság, hiszen az előző évhez képest jelentősen, csaknem tizedével nőtt a húsvéthoz kapcsolódó készítmények rendelése a Pápai Hús Kft.-nél. A növekmény legnagyobb részét ráadásul a hosszú hetekig érlelt, minőségi termékek adják. A húspiac óriási árhullámzásainak sajátos húsvéti meglepetése, hogy ezek a sonkák nem drágábbak, mint tavaly, mert még a sertésárak újbóli elszállása előtt készültek.
2021. 03. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos éhezés fenyeget 20 országot, figyelmeztet a FAO és az Világélelmezési Program

Sürgős és megfelelő segítség nélkül tovább emelkedik a súlyosan éhezők száma több mint 20 országban az előttünk álló hónapokban, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program jelentése.
2021. 03. 23. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: