Uborkaszezon és tavaszi zsongás – az évszakok hatása az ingatlanpiacra

Közel sem mindegy, az év melyik szakában vásárolunk lakóingatlant vagy mikor kínáljuk azt eladásra, a szezonalitás ezen a piacon is megfigyelhető. Az idei év azonban több szempontból is a megszokottól eltérően alakul, a tavaszi zsongás már év elején elindult és van, ahol most is változatlanul pörög a piac. Az OTP Ingatlanpont szakértői az évszakok és az ingatlanpiaci kereslet, kínálat összefüggéseit, valamint a jövő változó tendenciáit vizsgálják.

Uborkaszezon és tavaszi zsongás – az évszakok hatása az ingatlanpiacra

Az elmúlt hónapok ingatlanpiaci hírei másról sem szóltak, mint a lakásbérleti díjak és kínálat változásairól, hiszen a nyár hagyományosan főszezonnak számít ezen a piacon. Ahogy az emberek életciklusai változnak az évszakokkal, úgy az ingatlanpiac szezonalitása is évtizedek óta megfigyelhető folyamat, példának okáért a nyári szabadságok alatt vagy karácsony környékén jellemzően nem az ingatlanvásárlással foglalkozunk.

„Az ingatlan adásvétel komplex folyamat, sokan talán nem is gondolnak arra, hogy akár az évszakokhoz köthető szokásokon és az időjáráson is múlhat az, sikerül-e megkötnünk a lehető legjobb üzletet. Bár ezek inkább megfigyelések, semmint tudományos alapossággal alátámasztható tények, az év minden szakában tetten érhető, hogy éppen milyen ingatlantípusnak van „szezonja”. Az idei évben azonban a koronavírus járvány és az otthonteremtő támogatások indulása is befolyásolták ezt a ciklikusságot, így a leendő vevőknek és eladóknak nem árt ezeket is szem előtt tartani” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Szezonális körforgás

A jó idő beköszöntével újraindul az élet és ilyenkor az ingatlanok iránti kereslet is jelentősen megnövekszik. Bár hagyományosan tavasszal kezdődik el a nyaralóingatlanok szezonja, és májusban a legmagasabb az érdeklődés, az idei évben ez a megszokottnál korábbra tolódott és már az év elején pezsgésnek indult a hazai nyaralópiac.

A tavaszi zsongás után a nyári hónapokban jellemzően visszaesik a lakáspiaci aktivitás, ennek a csendesebb időszaknak július végén ad új lendületet a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével induló hallgatói albérlet- és lakáskeresési szezon. Idén ismét több mint 100 ezer diák adta be a jelentkezését, így a nyár végén – a kollégiumi férőhelyek elosztása után – várhatóan több tízezer fiatal vág neki a lakáskeresésnek. A hagyományosan népszerű, egyetemek közelében található lokációk mellett, a bérleti díjak csökkenése miatt, idén a belvárosi kis méretű lakások vonzó alternatívává válhatnak azok számára is, akik eddig csak többedmagukkal összeállva tudtak egy nagyobb lakást bérelni.

Az oktatás őszi indulása nemcsak a felsőoktatásban érezteti hatását, több tízezer gyerek kezdi meg ekkor az általános vagy középiskolai tanulmányait is. Sokszor a lakóhelytől távol eső oktatási intézményre esik a választás, ezért a család dönthet úgy, hogy a sokéves ingázás helyett inkább költöznek és az iskolához közel választanak új családi fészket. Bár a keresés már korábban elindul, a költözés gyakran marad az őszi hónapokra. Szintén az őszi forgalmat növeli, hogy a nyári szabadságolások és utazások miatt akár hosszú hetek is kieshetnek az aktív ingatlankeresésből.

Az őszi másodvirágzás után a tél jellemzően holtszezon. Teljesen nem áll le az ingatlanpiac, de a hideg időjárás miatt ilyenkor jelentősen csökken az emberek lakásvásárlási kedve és a hagyományos ünnepi készülődés is a lakásvásárlástól vonja el az energiát.

Járványhatás és a kivételek

A koronavírus járvány hatásai az ingatlanpiac ciklikusságát is befolyásolhatják. A home office terjedésével általában egyre több ideje van az embereknek az ingatlankereséssel foglalkozni, ezért a piaci szempontból holt szezonnak számító időszakok rövidülhetnek. Az otthoni munkavégzés miatt egyre kevesebbet kell közlekedünk, az ideális ingatlan lehet távolabb is a munkahelytől, így az ilyen, távolabbi fekvésű ingatlanok népszerűsége is növekedhet. Szintén elképzelhető, köszönhetően az egyre szélesebb online, akár videón megtekinthető és elérhető ingatlankínálatnak, hogy már az otthon nyugalmában elvégezhetjük az előszűrést és csökkenhet azon ingatlanok száma, amelyeket személyesen is megtekintünk. A járvány hatására megnövekedett a kereslet a családi házak és nyaralók iránt, amennyiben ez a tendencia a későbbiekben is változatlan marad, akkor ez meghosszabbíthatja ezen ingatlanok szezonját is.

„A lakásfelújítási támogatás és az 5 százalékos lakásáfa is befolyásolhatják a szezonalitást. Mivel ezek fix határidejű lehetőségek, az érdeklődők évszaktól függetlenül igénybe kell, hogy vegyék ezeket, így az állami támogatások is kisimíthatják a piac szezonális hullámzását” – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szezonalitás alól természetesen vannak kivételek is, ilyenek a prémium kategóriás és luxusingatlanok. Ebben a kategóriában a szűk kereslet és kínálat miatt az évszakok hatása kevésbé érvényesül és a potenciális vevők megtalálása jelenti az értékesítés kulcsát. Hasonlóan kivételes helyzetben vannak az újépítésű ingatlanok is, ezek esetében ökölszabályként elmondható, hogy évszaktól függetlenül, aki gyorsabb és előbb vásárol, az nagy valószínűséggel jobb üzletet foghat ki, hiszen a tervasztaltól a használatba vételig jócskán nő az épülő lakások ára.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: