Új csúcsra jutott a lakáshitelezés: 136,4 milliárd forint egy hónap alatt!

Júniusban eddig sosem látott összeget, 136,4 milliárd forint lakáshitelt vettek fel az emberek a bankokból - nyolc éve egy év alatt helyeztek ki a bankok annyi lakáshitelt, mint idén tavasszal egy-egy hónapban.Bár a piac már számolt az MNB kamatemelésével, a lakáshitelpiacon – miként azt a money.hu előre jelezte – a kamatemelés automatikus érvényesülésének gátat szabott a banki verseny. Kamatelőnye miatt egyértelműen a 10 évre fixált kölcsönök vették át a vezető szerepet a folyósításokban az idén.

Új csúcsra jutott a lakáshitelezés: 136,4 milliárd forint egy hónap alatt!

Annyi lakáshitelt vettünk fel egy hónap alatt, mint korábban egy év alatt

Nincs megállás a lakáshitelezésben: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2021 júniusában a pénzintézetek 136,4 milliárd forint értékben helyeztek ki lakáshitelt ügyfeleik számára. Ez minden idők legnagyobb kihelyezése, hiszen eddig a rekordot az idei év május hónapja tartotta 120,4 milliárd forinttal. A rekord nagyságát jól mutatja, hogy 2013-ban egész évben alig haladta meg a 121,3 milliárd forintot a lakáshitel-kihelyezés a piacon.

A március óta tartó rekord döntögetés eredményeképpen a bankok által kihelyezett lakáshitelek összege az első hat hónap alatt megközelítette a 600 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy több mint harmadával nagyobb összeget vettek fel a bankoktól az ügyfelek, mint 2020-ban. Azt, hogy a lakáshitel piac nem csak a pandémiás évvel összevetve mutat kiváló adatokat, azt jól mutatja, hogy az év első hat hónapjában már 31 százalékkal több hitelt vettek fel honfitársaink, mint a 2019-es, korábbi rekordév első hat hónapjában.

A verseny jót tett a kamatoknak

Ahogy a money.hu júniusi és júliusi elemzéseiben jeleztük, a banki verseny júniusban még egyértelműen eltérítette a kamatokat, s csak mérsékelten érződtek a piaci kamatemelési várakozások az árazásban. Bár a hónapban az ügyfeleknek folyósított összes lakáshitel átlagkamata 16 bázisponttal, 4,13 százalékra emelkedett, s a 2021 áprilisi mélypontot jelentő 3,93 százalékhoz képest már 0,2 százalékponttal magasabb átlagszinten lehetett hitelt felvenni a piacon, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által mért drágulás nem mindenhol volt egyértelmű.

A legalább 5 maximum 10 éves időtartamra fixált hitelek esetében a 3,54 százalékos júniusi átlagos kamatszint mindössze 5 bázispontos növekedést jelent májushoz képest, miközben a fenti kamat 2 bázisponttal alacsonyabb volt júniusban, mint amilyen kamatszinten az ügyfelek idén januárban tudtak hitelt felvenni, ráadásul közel 1 százalékkal olcsóbban lehetett idén júniusban hitelhez jutni, mint 2019. nyarán. A végig fix (10 éven túli kamatfixálással bíró) kölcsönöknél szintén öt bázispontos emelkedést mutat májushoz képest a júniusi 4,52 százalékos adat. A kamat lényegében megegyezik a tavaly júniusi kamattal, míg 2019 júniusában a végig fix hitelt igénylő ügyfeleknek 75 bázisponttal magasabban, átlagosan 5,26 százalékon ketyeg jelenleg a hitele, mint amilyen kamaton az első nyári hónapban lakáshitelhez lehetett jutni.

Miután az 5 és 10 éves referenciakamat (BIRS) értéke az év első hat hónapjában 1,25, illetve 1 százalékkal emelkedett, a hosszan fix hitelek kamatának igen mérsékelt drágulása egyértelműem arra vezethető vissza, hogy a bankok zömének tapasztalatai szerint ma az ügyfelek jelentős része a hosszan fix kamatozást kínáló hiteleket keresi.

A 10 éves hitelt szeretik a legjobban

Ezen belül egyértelműen a tíz évre fixált kölcsönöket keresik leginkább az ügyfelek, hiszen itt számottevően alacsonyabb a kamat, mint a futamidő végéig fixált kölcsönöké. Az év első hat hónapjában folyósított 597,4 milliárd forintnyi hitel 58,2 százalékát a legalább 5, legfeljebb 10 évre fixált kölcsönök tették ki. Egy éve ezen kamatperiódus részaránya csak 55,8 százalék volt. A végig fix jelzáloghitelek részaránya eközben 14,2 százalékról 11-re olvadt, köszönhetően annak, hogy miközben az 5 és 10 évre folyósított hitelek részaránya éves szinten egyaránt 40 százalékot közelítő növekedést mutat, aközben a végéig fix hitelekből az első hat hónapban 66 milliárd forintot vettek fel az ügyfelek, ami mindössze 4 százalékos növekedést jelent.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: