Újra fellendülhet a német elektrotechnikai és villamosgép-ipar

A belföldi kereslet növekedése már a fellendülés jeleit vetíti előre a német elektrotechnikai és villamosgép-iparban az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI legfrissebb felmérése alapján.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) felmérése alapján a belföldi kereslet növekedése júniusban szinte teljes egészében kiegyenlítette a külföldi kereslet csökkenését és így összességében az ágazat megrendelései csak elenyésző mértékben csökkentek az áprilisban és májusban tapasztalthoz képest.
   
Júniusban az ágazat megrendelései meglepően kismértékben, 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami annak volt köszönhető, hogy a belföldi megrendelések 33,2 százalékkal növekedtek éves bázison, a külföldi megrendelések pedig 23,4 százalékkal csökkentek, kisebb mértékben a májusi 30,0 százalékos éves csökkenésnél. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezetből júniusban 1,8 százalékkal csökkentek a német villamosgép-ipar megrendelései, a világ többi részéről pedig 32,7 százalékkal.
   
A belföldi megrendelések júniusi növekedése elsősorban a mérés- és automatizálási eszközök, berendezések és rendszerek, valamint villanymozdonyok, illetve akkumulátorok megrendeléseinek volt köszönhető.
   
Az év első felének az összesített eredménye alapján az ágazat megrendelései 9,8 százalékkal maradnak el a 2019 első fél évitől. A belföldi megrendelések elmaradása 4,8 százalékos, a külföldi megrendeléseké 13,7 százalékos. Az euróövezeti megrendelések 13,9 százalékos elmaradást mutatnak a tavalyitól, a világ többi részéből pedig 13,6 százalékkal kevesebb érkezett be.
   
Júniusban a német elektrotechnikai és villamosipari cégek termelése árkiigazítással 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az elmaradás mértéke csökken, mivel a január-júniusi kumulált érték 8,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.
   
A harmadik negyedév elején 75,4 százalékos kapacitáskihasználtsággal termelt az ágazat. A június végi megrendelésállomány 3,3 hónap termelését fedezi, többet az egy hónappal korábbi 3,0 hónapnál.
   
Az ágazat 14,8 milliárd eurós értékesítési árbevétele 4,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A 7,7 milliárd eurós exportbevétel 6,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a 7,1 milliárd eurós belföldi bevétel pedig 0,9 százalékkal. Az euróövezeti exportbevétel 2,9 milliárd euró volt júniusban, 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, a világ többi részéről pedig 4,8 milliárd euró volt az exportbevétel, 5,8 százalékkal alacsonyabb a 2019 júniusinál.
   
Az év első felében 85,5 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert az ágazat, 8,5 százalékkal alacsonyabbra az előző évinél. A belföldi bevétel 7,7 százalékkal 40,6 milliárd euróra, a külföldi pedig 9,1 százalékkal 44,9 milliárd euróra csökkent. Az euróövezeti exportbevétel 11,9 százalékkal 16,4 milliárd euróra csökkent, a világ többi részéből pedig 7,5 százalékkal kisebb bevétel folyt be, 28,5 milliárd euró.
   
"Az üzleti hangulat tovább javult júniusban az ágazatban" - foglalta össze a felmérés megállapításait Peter Giehl, a ZVEI konjunktúra szakértője, hozzátéve, hogy "elsősorban a kilátások megítélése javult, melynek mutatója február óta most került első alkalommal pozitív tartományba". Megjegyezte ugyanakkor, hogy aktuális helyzetüket változatlanul negatívan értékelik az ágazatban a gazdasági szereplők, az összesített üzleti hangulati mutató ezért továbbra is negatív, még ha az előző havinál kisebb mértékben is.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: