Újraindulhat a termelés a zalaegerszegi hűtőipari cégnél
Az új tulajdonos zökkenőmentes, gyors indítást tervez; május közepére lezárul a vételár utolsó részleteinek kifizetése, a tervek szerint ezt követően megkezdődik a tésztagyártás, a korszerűsítés után pedig a hűtőcsarnokokat is üzembe tudják helyezni.
Kiss Viktor hozzátette; a Zala-Cool Kft. kifejezetten befektetési céllal jött létre. Tulajdonosai fejlesztőcégek, ingatlan-szolgáltatási működési területen bejegyzett gazdasági társaságok. Somogyi Ferenc, a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. igazgatója elmondta; a vagyon átadása öt dokumentum alapján jön majd létre. Az ingatlanok többsége a hitelező banké volt és a gépek nagy részével is a bank rendelkezett.
A Zala-Cool megvásárolta az ingatlanok 75 százalékát és a gépeket, a fennmaradó, 20 százalékos ingatlanrész természetbeni kiadását kérte a hitelezői választmánytól. A hitelezői választmány jóváhagyta a Goldsun zárómérlegét; a gépek eladásából származó követelést felosztották az "A" kategóriás hitelezők között, míg az ingatlant - a két hűtőcsarnokot - természetben javasolják a zárómérlegben kiosztani a banki követeléshez hozzájutott hitelezőnek, a Zala-Cool Kft.-nek.
A hatósági ellenőrzések elkészültek, a zárómérleget a napokban nyújtották be a bíróságra. Ha a hitelezők nem tesznek észrevételt, és a bíróság is jóváhagyja, a Goldsun vagyonának 80 százalékot elérő része a követelés fejében a Zala-Cool tulajdonába kerül. Kiss Viktor a tervekről elmondta; a tésztagyártást gyorsan szeretnék folytatni, mert ezekre a termékekre nagy a piaci igény.
A leendő bérlőkkel már megkezdték a tárgyalásokat, a cégek a hatósági engedélyezés és az élelmiszerbiztonsági szabvány bevezetése után az első félévben nyújthatják be pályázataikat, és még az idén beindulhat a tésztagyártó üzem. A felszámolás előtti időszakban havonta 100 tonna tésztafélét - nudlit, sztrapacskát, galuskát, új ízesítésű gombócokat - gyártottak, amiket több nagyobb megrendelőn keresztül iskolai menzákra, éttermekbe szállítottak, de voltak külföldi megrendelések is.
A hűtőrészlegben a bérraktározás irányítását a Zala-Cool Kft. végzi, a hűtési igényekről a környező vállalkozásokkal és a városvezetéssel is egyeztetnek. A háromezer tonna hűtésére alkalmas két csarnok működtetése korábban a nagy energiafelhasználás miatt volt veszteséges, ezért a próbaüzem csak az energetikai korszerűsítés után indulhat el. Pályázati lehetőségeket keresnek a csarnokok bővítésére, és a tervek közt szerepel a tűzben megrongálódott csarnokrész lezárása is.
Az üzem újraindításával mintegy 25-60 ember számára tudnak munkát biztosítani; a hűtőházban elsősorban a régi szakemberekre számítanak. Az indulásnál a fejlesztésektől függően 5-20 embert tudnak alkalmazni, a tésztagyártásnál pedig 20-40 dolgozó munkájára lesz szükség. A Goldsun Hűtőipari Rt. felszámolása 2006-ban - a hűtőházban keletkezett tűz után két évvel - kezdődött el, a cég 3 milliárd forintot meghaladó adóssága miatt. A fizetésképtelenség a Carnex-csoport bukása miatt következett be, ugyanis a Goldsun Zrt. kezességet vállalt a Zalabaromfi és a Carnex adósságaira.
A bank opciós jogával élve beváltotta a kezességet, és a jelzáloggal terhelt ingatlanok és eszközök a tulajdonába kerültek. A háromezer tonnás hűtőtér ugyan a Goldsuné maradt, viszont a hideget előállító gépsor a banké lett. A felszámolás időszakában kezdődött el a tésztagyártás, a hűtőcsarnokokban nagyrészt a Zalabaromfi mélyhűtött termékeit tárolták. A Zalabaromfi megszűnése után a hűtőtér kihasználatlanná vált, így a tésztagyártás már nem tudta eltartani az üzemet, ezért 2009 áprilisában leállt a termelés a zalaegerszegi hűtőházban.