Ukrajnában a beoltatlan pedagógusok is taníthatnak

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította az augusztus végével lejáró országos karantént.

Ukrajnában a beoltatlan pedagógusok is taníthatnak

Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy a jelenlegi járványhelyzet az országban "teljes mértékben ellenőrzött", de szakértők már jelzik, hogy emelkedik a súlyos betegek száma és a kórházak is egyre jobban leterheltek.    
   
Szerhij Horbacsov oktatásért felelős biztos az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Facebookon arról írt, hogy Ukrajnában a védőoltás felvétele mindenki számára önkéntes, beleértve a pedagógusokat is. Ezért az oktatási intézmény vezetőjének nincs joga korlátozni azoknak a tanároknak a munkába állását, akik nem olttatták be magukat, mert ezt tiltja a törvény. Ugyanakkor az oltás felvételére hívta fel a pedagógusokat, rámutatva, hogy ezzel nemcsak magukat védik meg a súlyos megbetegedéstől, de a velük együtt dolgozókat és a diákokat is.
    

Ukrajnában a kormány úgy döntött, hogy csakis azokban az intézményekben kezdődhet meg szeptembertől az oktatás a megszokott módon, ahol a pedagógusoknak legalább a 80 százaléka be van oltva, ha az adott régiót átsorolják a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld kategóriából bármelyik súlyosabba. Jelenleg még az ország egésze zöld besorolásban van.
    
Szerhij Skarlet oktatási miniszter közölte, hogy országos átlagban mostanáig a pedagógusok 35 százaléka vette fel az oltást. Július 15-i adatok szerint a legkevesebben, mintegy 10 százalékuk, a nyugat-ukrajnai Voliny megyében, a legtöbben, 90 százalékuk, Kijev megyében - fejtette ki.  
   
Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) Egészséggazdasági Központjának vezetője online tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy négy hete kismértékben ugyan, de folyamatosan nő az új fertőzöttek száma az országban, kórházba pedig már 18 százalékkal több beteg kerül, mint ahány pácienst hazaengednek. Szerinte a járványhelyzet egyelőre "ellenőrzött" az országban, az orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak 9 százaléka, az intenzív osztályokon lévő ágyaknak pedig a 13 százaléka foglalt.
   
Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdán egy rádióinterjúban kijelentette, hogy a koronavírus új hulláma még nem érte el Ukrajnát. Ugyanakkor ennek elkerülése érdekében felhívta a lakosságot a szokásos szabályok - a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés - betartásának, továbbá a védőoltás felvételének fontosságára.
   
Közben tovább terjedt Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsa, ezúttal az északkeleti Csernyihiv megyében igazolták 10 fertőzöttnél. Velük együtt már legalább 170 betegnél azonosították a delta változatot, területileg a nyugati országrészben Kárpátalján, Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Lviv megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben.
    

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában keddre 1122-vel 2 261 354-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 25-tel 53 149-re. Eddig 2 193 752-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma ezúttal csökkent, 63-mal 14 453-re.
   
Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai alapján az oltási kampány februári kezdete óta 4 324 553-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 521 848-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 167 673 embert oltottak be az országban.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás: