A bölcsődénél kezdődik: a jó döntésekhez jó információk kellenek

Még érzelmileg is fontos, hogy biztosan elérhető és pontos információkhoz jussunk, ha gyermekeinkről van szó. Éppen ezért az Állami Számvevőszék egy helyzetfeltáró elemzés keretében felmérte, hogy a nem állami humánszolgáltatók által fenntartott, a gyermekek oktatását, fejlesztését, az idősek és rászorulók szociális ellátását szolgáló intézmények fontos, anyagi jellegű információi mennyire elérhetők a szülők, hozzátartozók számára. A díjak, a lehetséges kedvezmények, a feltételek ismerete - legyen szó bölcsődéről, óvodáról, zeneiskoláról vagy a többi szociális, oktatási és gyermekvédelmi intézményről - a legtöbb családban az alapvető döntési tényezők közé tartozik. Az állam, amely jelentős összegekkel részfinanszírozza ezen intézmények feladatellátását, nem véletlenül alkotott olyan jogszabályokat, amelyek digitális korunknak megfelelően gyűjtőoldalakon teszik kötelezővé a meghatározott tartalmú információk mindenki számára elérhetővé és ezáltal összehasonlíthatóvá tétetelét. Az ÁSZ helyzetfeltáró elemzése kimutatta, hogy milyen változásra van szükség a jogszabályok előírta transzparencia teljes körű megvalósításához.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években számos ellenőrzést folytatott le azon nem állami humánszolgáltatóknál, amelyek összességükben jelentős, az állami költségvetésből származó összegekkel gazdálkodnak. Az ellenőrzések elsődleges célja annak értékelése volt, hogy az államháztartáson kívüli köznevelési és szociális intézmények fenntartója biztosította-e a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás alapvető feltételeit a működés és a gazdálkodás szabályozásával. Éppen a napokban jelent meg a legutóbbi, több száz intézmény ellenőrzésének eredményeit összefoglaló három ÁSZ jelentés.

Jelen helyzetfeltáró elemzésben pedig a köznevelési és szociális, valamint gyermekjóléti közfeladatokat ellátó nem állami humánszolgáltatók esetében az ÁSZ már a szolgáltatásokat igénybe vevők, a szülők, hozzátartozók szempontjából az intézmények közötti döntésüket befolyásoló információk elérhetőségét vette nagyító alá. A kiindulópont természetesen az volt, hogy a transzparencia objektív feltétele, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő minőségű, módszertanú információk, amelyek nem csupán a pontos tájékoztatást, hanem a költségvetési döntéshozók tisztánlátását is szolgálják. Ezért az átláthatóságot elsődlegesen a jogi szabályozásnak kell biztosítania.

Az elemzés a szociális, valamint a gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység esetén megállapította, hogy a transzparencia a jogszabályi rendelkezések alapján elvileg biztosított, a gyakorlatban viszont az a rész, amely szerint az országos jelentési rendszer adatai bárki számára hozzáférhetők kell, hogy legyenek, nem teljesül, azaz a térítési díjak a nyilvánosság számára nem elérhetők. A terület gyűjtőportálján, a Szociális Ágazati Portálon a kereséshez belépési kód szükséges, ezzel azonban a lakossági látogató nem rendelkezik.

A köznevelés területén a térítési díjakhoz kapcsolódó információk ugyan az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek, ugyanakkor a jogszabályok által előírt tartalom az esetek nagy részében csak részlegesen, esetlegesen jelenik meg. Ez szintén a transzparencia érvényesülésének hiányára mutat rá.

A helyzetfeltáró elemzés alapján szükségesnek mutatkozik, hogy az érintett hatóságok és az érintett intézmények egyaránt és együttműködve intézkedjenek a jogszabályok hiánytalan érvényesülése, tehát a gyermekeik sorsát intéző szülők, az idősek és rászorulók hozzátartozói reális, megfontolt döntéseihez szükséges információk hiánytalan elérhetősége érdekében.

A nem állami humánszolgáltatók által alkalmazott térítési díjak transzparenciája című rapid elemzést itt érheti el.

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek késő délelőtt. A korábban Pest és Nógrád vármegyékre kiadott másodfokú riasztást pedig visszavonták.
2023. 06. 09. 17:30
Megosztás:

Aggódnak az európaiak az energiaellátás jövőjéért egy nemzetközi kutatás szerint

A világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, de Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó cég tanulmányából.
2023. 06. 09. 17:00
Megosztás:

Több fejlesztésre nyert el támogatást Békésszentandrás

Több fejlesztésre, a nagyközség élhetőbbé tételére nyert el 155 millió forint uniós támogatást Békésszentandrás - közölte az önkormányzat.
2023. 06. 09. 16:30
Megosztás:

Újabb vádemelés Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.
2023. 06. 09. 16:00
Megosztás:

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése, a beruházás uniós támogatással, csaknem 800 millió forintból valósult meg - tájékoztatta a Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója az MTI-t.
2023. 06. 09. 15:30
Megosztás:

Joe Biden visszautasította a megvesztegetési vádat

Halandzsának nevezve visszautasította az amerikai elnök azt a vádat, hogy megvesztegetési pénzt fogadott el alelnök korában. Joe Bident csütörtökön, a Rishi Sunak brit kormányfővel tartott washingtoni sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.
2023. 06. 09. 15:00
Megosztás:

Fiatalítja flottáját a Waberer

Csaknem 2 millió euróból fiatalította flottáját a Waberer's csoport; a cég 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe a helyi és nemzetközi szállítmányozásában - közölte a Waberer's pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:30
Megosztás:

Nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak?

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:00
Megosztás:

Sikeres volt az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása

Sikeresen lezajlott pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 06. 09. 13:30
Megosztás:

Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
2023. 06. 09. 13:00
Megosztás:

Még pár nap és indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 12:30
Megosztás:

Tovább csökkent Románia külkereskedelmi hiánya

Tovább csökkent Romániában a külkereskedelmi mérleg hiánya: az első négy hónapban a deficit 1,179 milliárd euróval, vagyis 11,8 százalékkal kisebb volt a tavalyi év azonos időszakinál - közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 06. 09. 12:00
Megosztás:

Tíz éve dőlt meg a fővárosban eddig mért legmagasabb vízállás a Dunán

Tíz éve ezen a napon dőlt meg a Budapesten valaha mért legmagasabb dunai vízállás rekordja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:30
Megosztás:

Pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2023. 06. 09. 10:30
Megosztás:

A költségek megugrásával ismét előtérbe került a gépi bérmunka az agráriumban

Az Agrárminisztérium adatai szerint a gazdálkodók 2022-ben is 680 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. Ugyanakkor a gazdálkodók 63 százaléka számolt be arról, hogy a beszerzési költségek megugrása és a finanszírozási feltételek romlása miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben megnőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2023. 06. 09. 10:00
Megosztás:

A vártnál is több adót szedett be a NAV 2022-ban

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit összefoglaló évkönyve. Ebből kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki vagy éppen milyen hatékonysággal lehet megtámadni az adóhatóság határozatait. A Jalsovszky iroda segítségével csokorba szedtük az évkönyv legfontosabb és legtanulságosabb számait.
2023. 06. 09. 09:30
Megosztás:

Kínát elkerüli az infláció réme

Fennmaradhat a deflációs félelem Kínában, miután az áprilisi 0,1 százalék (év/év) után 0,2 százalék lett májusban a fogyasztói árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest.
2023. 06. 09. 09:10
Megosztás:

Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.
2023. 06. 09. 08:30
Megosztás:

Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező romániai Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást - mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.
2023. 06. 09. 07:30
Megosztás: